Alternatief voor koud dak in houtskeletwoning ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als nieuwbouwer en lezer van dit forum ben ik ervan overtuigd om het plat dak van mijn nieuw te bouwen woning in HSB met papiervlokken en damprem uit te voeren.

Het is niet mijn eerste HSB, wel de eerste keer dat er een plat dak op moet, en een warm dak met isolatie bovenop is niet echt een goede optie vanwege de extra hoogte die daarvoor nodig is en de grote warmtedoorslag in de zomer.

Iemand ervaring met deze bouwwijze ? Mijn dakdekker is er geen voorstander van en raadt het warm dak aan met PIR isolatie, wederom met het nadeel van de grote warmtedoorslag.

Als alternatief had ik zelf iets bedacht: vlokken tussen de balken aanbrengen (met damprem uiteraard), daarna een werkvloer er boven op in multiplex of OSB, daarop de hellingspieën, multiplexplaten en EPDM.
Ik weet het, dit lijkt op de vroeger veel gebruikte koud dak constructiemethode, echter met dit verschil dat de ruimte tussen de "werkvloer" en het dak dampopen blijft en de kans op condensatie dus nog kleiner zou moeten zijn, of zit ik er hier naast, is er een mogelijk condensatiegevaar in de "verluchte" spouw.

Reacties welkom,

Dank u,

Bob

Reacties

ik vrees dat je gelijk hebt: daar zullen vermoedelijk problemen van komen !
beter is een "gemengd dak" : damprem - balken+afschot+isolatie - OSB of MPX - tweede damprem in dunne roofing - enkele cm bijkomende isolatie bovenop de roofing - afwerken met EPDM .

als je toch een dampopen plat dak wil uitproberen, zou ik er zeker een laag dampopen isolerende onderdakplaat in voorzien, en daarboven de luchtspouw .

de ruimte tussen de balken dient in ieder geval steeds volledig opgevuld te worden, dus geen luchtspouw tussen de balken .

eveneens van belang voor een plat dak : het juiste type damprem gebruiken, en (laten) aftesten met een onderdruktest .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Ja, het systeem met proclima db damprem en vlokken in een hellend dak heb ik al eens eerder toegepast met dampdoorlatende onderdakplaten, tengel- en panlatten en dakpannen.
Voor een plat dak zou dit toch ook moeten werken ? I.p.v. de pannen ligt er een lichtjes hellende EPDM laag op met daartussen een open spouw.

Als dat systeem werkt met een volledig dichte toplaag (MPX of OSB en EPDM), wat is dan het bezwaar met een verluchte spouw ? Ik zou in ieder geval de dampopen tussenvloer mooi luchtdicht willen maken om de isolerende waarde van de vlokken niet teniet te doen door enige luchtverplaatsing in de isolatielaag.

Het warm dak of andere tussenoplossingen zijn vanwege de benodigde isolatiedikte moeilijk toe te passen, dan zou ik de maximaal toegestane bouwhoogte overschrijden, en ik wil de warmtedoorslag in de zomermaanden beperken, dat scheelt een airco en een hoop energie.

Ik zou nu de db+ versie van proclima willen gebruiken, en 25 cm vlokken tussen de balken (volledig gevuld), dan dampopen platen weliswaar luchtdicht verwerkt, spouw, hellingslatten, MPX en OSB. De isolatie zit dan in een soort luchtdichte dampopen koker en kan aan de bovenzijde haar overtollige vocht kwijt, tenminste in theorie.
Misschien vergeet ik het gevaar op condensatie in de tussenruimte onder bepaalde klimatologische omstandigheden...
Iemand ervaringen ?

Bob

Bob,

Ik heb gehoord dat Paul Eykens een koud plat dak (met cellulosevlokken als isolatiemateriaal) heeft laten testen door de Universiteit Gent. Blijkbaar met gunstig resultaat.

Ik heb op dit forum een bijdrage van hem hierover gevonden op http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1104800638&first=&last=

Wim

Ok, bedankt alvast voor de reacties.

Ik zal het maar bij de traditionele vlokken-proclima db+ methode houden en de druktest uitvoeren en geen verluchte spouw voorzien, ik heb zulke testen zelf uitgevoerd toen ik nog in de bouw werkte, ik gebruikte hiervoor een industriële ventilatie motor

Bob