Domotica en WAR

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zitten met een junkers ketel met afzonderlijke boiler met WAR regeling. Iedere ruimte heeft zijn eigen domotica thermostaat die gekoppeld is met electroventielen op de collectors. Nu het grote voordeel van WAR (volgens mij) is dat je geen temperatuur meer moet instellen maar alles werkt via stookcurve. Mijn vraag is dan of ik niet beter mijn thermostaat van de woonkamer zou afzetten want anders zal deze wanneer de temperatuur bereikt is de ventiel afsluiten terwijl het net de bedoeling is dat de ventiel open blijft maar een lagere vertrektemperatuur ingesteld wordt. Het voordeel om de thermostaat dan weer te laten staan is dat er ook een kachel in de woonkamer staat. Dus als die brandt zal de temperatuur bereikt worden in de woonkamer terwijl in de ander eruimte de CV nog kan opstaan.

Dus ik weet niet goed hoe het nu zit met regeling domotica (thermostaten) en WAR? Belemmert het ene het andere niet? en heeft er iemand al ervaring met deze problematiek??

Reacties

Bjorn,

Als je WAR hebt dan gebruik je geen thermostaat. Dus die mag weg. Maar een systeem met een thermostaat in elke kamer (zoals met jouw domotica) is volgens mij een beter systeem dan een WAR. Precieser kan het niet hé. Ik zou dan ook geen thermostaat nemen (of die altijd op 45 graden zetten) want als die afspringt dan hebben de andere kamers geen warm water meer.

Dus best een systeem met thermostaten in elke kamer (wel duur)
Dan een war
En laatst een systeem met thermostaat in de living

Veronderstel dat je ook in de living thermostatische kranen hebt.

gtx, Pierre

Ik denk dat ik niet goed begrepen wordt.
Het is namelijk zo dat iedere ruimte zijn eigen thermostaat heeft (niet thermostaat kraan, wel thermostaat). Dus als het warm genoeg is in die kamer gaat er een electroventiel op de collector dicht en geen warm water meer in de desbetreffende radiator. Nu het voordeel van een WAR is dat de aanvoertemperatuur gekozen wordt in functie van de gevraagde binnentemperatuur. Dus de radiatoren blijven lauw en de pomp draait continu. Als ik daarentegen mijn thermostaat laat regelen, dan sluit het electroventiel en blijft de radiator niet meer lauw maar wordt hij koud. Boven heb ik daar geen probleem mee, omdat er daar enkel maar verwarmt moet worden als het nodig is, maar in de woonkamer heb ik ook zo'n thermostaat zonder thermostaat kranen en ik vraag me af of het daar niet beter is om die thermostaat niet te gebruiken of juist wel... Wie zal er een nauwkeurigere temperatuur garanderen? Thermostaat die het electroventiel continu open en dicht draait of de WAR die een continue watertemperatuur stuur in de radiatoren???

Bjorn,

Ben geen specialist, probeer enkel mijn gezond verstand te gebruiken (dat hoop ik).

Met een WAR ga je een stookcurve gebruiken onafhankelijk van thermostaat om je huis te verwarmen. Die stookcurve is onafhankelijk van thermostaten, kachels, ... en andere invloeden in je huis.

Dus als je al de thermostaten of kachel begint te gebruiken dan beïnvloed je warmtevraag zonder dat daar de ketel iets van weet.

Ik snap niet dat je geen electroventiel in de living gezet. De centrale thermostaat kan je toh niet gebruiken. ALs je de kachel daar opzet zullen de andere kamers geen warmte meer krijgen (thermostaat living springt af => ketel stopt)

Mijn bescheiding mening is dat je in de living ook een electroventiel installeert en je thermostaat afschaft. Je moet dan wel zien dat je ketel er tegen kan dat al je ventielen gesloten zijn, een soort brug connectie ofzo, vragen aan de expert.

Besluit: volgens mij heb je geen war nodig, jouw systeem is flexibeler.

Pierre,

Ter verduidelijking: iedere radiator wordt open en dicht gezet via een electroventiel op de collectors. die electroventielen worden op zich gestuurd door thermostaten. Op het verdiep heeft iedere radiator zijn eigen thermostaat, dus slaapkamers, bureau, badkamer en WC.
Beneden is keuken en woonkamer één grote ruimte en worden de verschillende radiatoren gestuurd via één thermostaat.

Een WAR meet inderdaad de temperatuur niet in een ruimte, maar de curve is volgens mij experimenteel gekozen en dat volgens een referentieruimte. Meestal de woonkamer. Dus als er zon binnenkomt, weet de ketel dat niet en blijft hij dezelfde toevoertemperatuur rond sturen. Nu, als ik een thermostaat zou plaatsen zou die wel een hogere temperatuur registreren en de ventielen sluiten in deze ruimte. Wanneer de zon terug weg is, ventielen waarschijnlijk terug open. Idem bij een kachel.

Stel dat ik dezelfde configuratie zou doen zonder WAR, dan zal mijn vertrektemperatuur steeds 70°C ook al is dat volgens mij niet altijd nodig, plus dat daarbij komt dat de temperatuur in de ruimte meer zal pingelen en volgens mij sneller zal stijgen (wegens hogere temperatuur). Dus denk ik dat in iedere ruimte een thermostaat met zijn eigen ventiel EN een WAR regeling een perfecte en héél nauwkeurige temperatuursregeling zou leveren.
Ter verduidelijking: er zijn NERGENS thermostatische kranen, want 's nachts kun je deze niet automatisch afzetten terwijl met thermostaten wel.

Klopt deze redenering??