hout/celluloseplaten vs vlasplaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Momenteel ben ik aan het afwegen hoe ik mijn plat dak ga isoleren tussen de balken. Rotswol/glaswol is uitgesloten wegens de hoge warmtedoorslag. Als ik het zelf wil doen kwam ik op 2 producten nl. cellulose/houtwolplaten of vlasisolatie. Ik zou 20cm dik isoleren in 2x10cm. Na een korte vergelijking qua prijs zag ik dat vlas bijna de helft goedkoper is dan de andere platen. Ik begon me af te vragen waar het verschil in zit. Iemand een idee?

Jef

Reacties

Heb je ook gegevens over de densiteit van de vlas ? Want die wil al wel eens tegenvallen .
En dan heb je nog steeds een hoge warmtedoorslag.

Geert

Jef,

bij 20cm is de warmtedoorslag van minerale wollen al eerder beperkt (cellulose materiaal is natuurlijk nog wel beter).
Ivm de prijs: er worden heel wat subsidies gegeven voor de vlasbouw. Dat kan eventueel de reden zijn dat de prijs relatief laag is.

Walter

Jef,

volgens mij zijn de vlasplaten goedkoper omdat ze een kleinere dichtheid hebben (zoals Geert ook aangeeft). En dit heeft direct effect op de warmte doorslag.

Er zijn trouwens verschillende versies vlasplaten: met grote en kleinere dichtheid. Wellicht heb je de prijs van de platen met lagere dichtheid. Een voorbeeldje van prijzen die ik hier heb liggen:
Isovlas PL 60 mm (lage dichtheid): 4.68 EUR/m² excl. BTW
Isovlas PN 60 mm (hogere dichtheid): 8.38 EUR/m² excl. BTW

Ohja, de warmte capaciteit van cellulose is ook wel een stuk beter:
warmtecapaciteit vlas = 1550 J/kg.K
warmtecapaciteit cellulose = +/-2100 J/kg.K