vloer op volle grond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na de verschillende discusies op dit forum te hebben gevolgd ben ik overtuigd van goed isoleren. Wij gaan wel niet extreem 10cm in de spouw,20cm in het dak en een 6cm in de vloer, die wel op een argexbed rust van 35cm.
Nu krijg ik wel dikwels commentaar dat ik niet met kruipruimte bouw dat dit veel vochtproblemen geeft enz.....
Daarom mijn vraag: Heeft iemand hier al negatieve ervaring met het bouwen op volle grond? Kent iemand de extra risico's rond dit vochtprobleem en waarop goed te letten....

Dank

Reacties

Ik begrijp niet goed waarom plaat op volle grond voor een vochtprobleem zou zorgen?
Het is wel zo dat men vroeger veel onzorgvuldiger funderingsmetselwerk en platen aansloot op de bovenbouw. Maar met de hedendaagse (drievoudige) waterkering en gietfolies is dat totaal geen probleem. In tegendeel: op volle grond betekent geen radongas door de (kruip)vloer, op volle grond betekent minder warmteverlies, op volle grodn betekent geodkoper.

Bouwen op volle grond... als ik me niet vergis staan meer dan 90% van alle woningen op volle grond. En zoals hierboven aangegeven zijn daar geen problemen mee op vlak van vocht.

Als je zeker wil zijn, leg dan een plaatfundering van 30cm of meer. Maar uiteraard kost dat meer dan sleuffunderingen. Deze worden normaal enkel toegepast bij onvoldoende draagkracht van de grond voor sleuven.

groeten,
Nicolas

Onze fundering is reeds gemetst en nu gaan we beginnen met het aanvullen van de grond. Nu krijg ik weer te horen dat het aanwateren( zand in water kappen, zodat grond goed inklinkt)en de tijd om een vloerplaat te gieten minstens enkele maanden moet tussen zijn opdat de grond stabiel moet zijn. Als grond onder vloerplaat verzakt zou grote problemen kunnen geven.
Ik begrijp waarom men hier in België meestal een kruipkelder neemt, zelfs ik begin meer en meer te twijfelen of we er wel goed aan doen. Je wordt zo ontmoedigd in die dingen die niet standaard zijn. pffff

Beste Erwin,

onze architect werkt al 20 jaar met Argex als uitvulling op volle grond.

jeroen

toch nog een plaatsje waarin je ideeën ondersteunt worden. Bedankt.
Voor de uitvulling van de argex opteerd mijn architect voor cementgebonden argex of de argex overgieten met cementmelk om het geheel stabiel te maken. Is dit nodig en verlies je dan niet een deel van de isolatiewaarde? Hoe wordt dit het meest uitgevoerd?

Beste Erwin,

Argex wordt door woonbiologen gezien als isolatie. Ik zie dit enkel als uitvulling. Eerst heb je bv. 25cm losse argex, de bovenste laag wordt dan afgewerkt met een laag fijnere argex in cement bv.5cm , die indd. zorgt voor de beloopbaarheid van het geheel. Opgepast dit is NIET de "traspap" die weleens gebruikt wordt maar een argex-chape op basis van cement. Die traspappen worden nadien vaak kapot gelopen, te vermijden dus.

BOVENOP deze argex-chape komt dan de isolatie bv. EPS.

Volgens mij kan je eigenlijk beter uitvullen met zeefzand en daarop isolatie, vermoedelijk nog stabieler ook en zeker goedkoper.

groeten

jeroen