Isolatie tegen stilstandsverliezen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

1. Enige tips over hoe leidingen best te isoleren om stilstandsverliezen zoveel mogelijk te beperken, daar waar een wat langere leiding onvermijdelijk is ?
Meer bepaald "die plastic buizen in een omhulselbuis" (is dit voldoende cryptisch om geen merken te moeten noemen :-), gezien deze vaak (meestal?) in de vloer en/of wand ingewerkt worden ?

2. Is buisisolatie minder kritisch voor buizen binnen 'de beschermde schil' ?

3. Welke materialen blijken uit jullie praktijkervaring het best geschikt om buizen van een jasje te voorzien ?

4. Iemand ervaring met het bijkomend isoleren van de boiler dmv een omkasting gevuld met isolatie ? Hoe, voor- en/of nadelen, nut ? De verwarmingsketel komt op zolder (binnen beschermd volume). Zou deze bijkomende isolatie ook kunnen/mogen/nut hebben met bvb een zonnegascombi ???

Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groeten,
Dirk

Reacties

Hans, Arnold, Dirk, Willy en alle zonnfreaks,
Heb onlangs gelezen uit een verslag van www.solenergi.dk/task26/downloads.html: Warmeverluste von energiespeichern- bis zu 5 mal so grosz wie vorausberechnet!

www.sonne-heizt.de zegt dat een brauchwasserspeicher 400l met 6m2 kollektoren volgend verlies aangeeft:
-50mm pu hartschaum= 1062kwh/j
-65mm pu hartschaum= 821kwh/j
-75mm pu hartschaum= 750kwh/j
-100mm weichschaum = 759kwh/j
-100mm pu hartschaum= 630kwh/j

voor een pufferspeicher 500/800l
-100mm weichschaum= 970kwh/j (500l)
-110mm epp dammung= 475kwh/j (500l)
-100mm weichschaum=1072kwh/j (800l)
Dat zijn cijfers die kunnen tellen.
Ik ben altijd een voorstander geweest om bij te isoleren met een kast,maar is het ook niet noodzakelijk om ook isolatie te voorzien onder de boiler, ,,konveksiebremse,, aan de aansluitpijpjes te bevestigen(bv.Wagner en Co), nog ander zaken?
Graag jullie mening

Isoleren levert altijd op, en als je isolatiemateriaal spaart/ krijgt/ uit een sloop haalt, kun je onbeperkt isoleren.
Nog een tipje: zet langs de koelkast, links en rechts, een dikke plaat isolatiemateriaal. En maak regelmatig de condensor aan de achterkant schoon.
Mijn zonneboiler heeft ook een extra jas van 10 cm glaswol gekregen, zomers was het niet te harden van de warmte op zolder.
Alle beetjes helpen......
Groetjes, Hans

Mon

Ik denk toch wel dat het belangrijkste is je (zonne)boiler of buffervat in de geisoleerde schil te plaatsen. Bij mij staat deze in de kelder pal onder de keuken. In de winter zullen de verliezen dus rechtstreeks ten goede komen aan de kelder (aangezien die toch wel op ca 17-18 graden gehouden moet worden), in de zomer kun je eigenlijk niet van verliezen praten, omdat ik met 10 a 13 m2 zonnecollectoren (reken je de reflectors mee of niet ) toch vanaf half april aan wel een overschot denk te gaan hebben.

In de zomer is de kelder relatief koel zodat het ''niet te harden'' zijn op de zolder ook niet nan toepassing is

Maar iedere situatie is anders, naisoleren kan geen kwaad maar zoals mon zegt, pak eerst de koudste koudebruggen aan, vaak de pootjes en de aansluitingen, bijv veel boilers gaat daar de helft van de warmte door verloren!

Arnold

Arnold,

Zeker terecht, daarom een aantal maanden geleden de vraag gesteld over het verschil tussen een goede en minder goede zonneboiler.

een goede is zeker een vertikaal model (gelaagdheid) maar verder werd ook besloten (op voorstel van Hans D???) dat alle aansluitingen onderaan moeten zitten, eventueel in de onderste helft van het vat maar NOOIT aan de bovenzijde

Stefan

Ik wil een electriciteitsbuis laten kruisen met een verwarmingsbuis in een kelder. De verwarmingsbuis wil ik isoleren. Mag de electriciteitsbuis de verwarmingsbuis raken?