snelbouw met isolatie versus ytong met isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor mijne bouw had ik eerst in gedachte om een snelbouw blok te plaatsen met 12cm minerale wol, nu stelde een vriend me voor om met ytong te werken. Nu zelf weet ik ook wel dat ytong geen geweldige thermische eigenschappen heeft maar hoeveel isolatie moet ik nog bijsteken om op gelijke hoogte te komen met mijne snelbouwblok en 12cm minerale wol?

groeten, Tony

Reacties

Hangt af van uw oorspronkelijke snelbouw (want er is daar verschil op ivm isolatiewaarde).

- Om te beginnen kies je de ytong die sterk genoeg is voor de constructie (vaak eerder 20cm dan 15cm, insnijdingen voor elektriciteit maken het nog kritischer dan bij baksteen).
- Kies misschien daarom niet voor de "sterkste" ytong, maar wel een iets dikkere muur. Die zal belange nog niet zo duur zijn als 14cm isolerende snelbouw overigens. Je bekomt dan ongeveer een dubbel zo isolerende steen als lichte snelbouw (porotherm enzo). Sterke (minder isolerende) ytong komt immers dicht in de buurt van die iso snelbouw.
- Lijm de muur in plaats van metselen: mortel zorgt voor koudebruggen, waardoor wederom een iso snelbouwmuur in de buurt komt.

Als ja de lambdawaarde (maat voor warmteverlies) van de isolatie op 0.04 neemt, ytong op 0.15 en isolerende snelbouw op 0.30, dan heb je 3,5cm isolatie minder nodig bij een 20cm ytong muur ipv 14cm iso snelbouw.

Tony,

je zegt niet hoe dik je muur is. Een standaard gemetste Ytongmuur 14cm zal ergens tss 2 en 3 cm rotswol isolatie kunnen vervangen. afhankelijk of je lijmen, metsen,hoe je overspanningen gaat realiseren,...
Zoek eens op het forum op Ytong (in de titel en over meerdere maanden) voor meer info.

Walter

Tony,

Ik zou je nog een derde optie (warm) willen aanbevelen.

Namelijk de combinatie isolatie-silicaatsteen.

Ik ben niet zo'n voorstander van die noch vlees noch vis materialen (niet echt veel massa, niet echt goed isolerend)

Voldoende massa (met aan de buitenkant een degelijke isolatielaag) is onontbeerlijk (=mijn ervaring) voor een LEW

Op die manier kan je volop gebruik maken van zonnewinsten in de winterperiode, en nachtelijke koeling in de zomer.

dirk

Hoi,

ok, ik zal even zeggen wat de bedoeling van muuropbouw zou zijn, een gevelsteen dik-waalformaat van ongeveer 11cm, een spouw van 3cm, minerale wol van 12cm en dan een snelbouwblok van 14cm

Wel ja je kan idd silicaatsteen-lijmblokken gebruiken (van 14 cm met gaten), die isoleren niet slechter dan coventionele baksteen, integendeel, met de lijm geen mortelbruggen.

Als je toch Ytong wil gebruiken, kun je 10cm isolatie plaatsen. Ik twijfel weldegelijk of een 20cm ytongmuur idd zo weinig invloed heeft op de massa. Je mag daarenboven niet vergeten dat er ook nog tussenvloeren, binnenmuren (die je dan wel in silicaatsteen kan optrekken bv) en de grondvloer zijn. Die combinatie is ruim voldoende.