1 of 2 verwarmingsregimes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

In aanvullen op vraagstaart (http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1126858622&replies=15 : grote van radiatoren), maar toch een iets anderer vraag:

Ik ga op het gelijkvloer vloerverwarming plaatsen op het eerste verdiep radiatoren. De vloerverwarming is een lage temperatuursregime. Voor de radiatoren zijn er twee opties: ofwel ook hetzelfde lage temperatuursregime als de VV, maar dan moeten de radiatoren bijna dubbel zo groot (en blijkbaar ook dubbel zo duur) zijn, ofwel een regime met hogere temperatuur voor de radiatoren (aparte module in de ketel, cfr mijn installateur van de ketel, di een hoge rendement condensatieketel ).

Weegt de meerkost van de grotere radiatoren op tegen het lagere verbruik of werk je toch best met 2 regimes?

Met vriendelijke groet

Lode

Reacties

Hi Lode,

meerdere malen besproken op het forum.

Samenvatting: de meeste zijn tegen 2 regimes.

Waarom plaats je geen vloer-/wandverwarming op het verdiep? Ideaal voor de badkamer en ook veel oplossingen voor de slaapkamer http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1120219971&first=&last=

Al is het hier nooit bewezen met cijfers, maar mensen die het zouden moeten weten zeggen dat het ook goedkoper is om met 1 regime te werken. Zowel naar installatie als gebruik.

Gtx, Pierre

Pierre,

even een vraagje, is het niet zo dat als je een muur voorzien hebt van mvv dat je er geen kast meer tegen kunt plaatsen?

Tony

Tony,

vragen specifiek over muurverwarming kan je best op http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1016392418&first=&last=

stellen.

Maar dat ik toch aan typen ben, je kan er kast tegen zetten, maar als je heel die muur vol kasten zet dan zal die verwarming niet veel geven. Misschien wel met een metalen kast wel maar een houten kast zal "isoleren".

Gtx, Pierre

mij werd verteld dat 1 regime het best is in rendement, lees stookkosten, en ook voor de installatiekosten (geen 2 volledig apparte circuits).
Wij hebben prijs gevraagd voor beneden vloerverwarming en boven op badkamer ook en wandverwarming op slaapkamers. Een tweede offerte idem beneden en badkamer maar radiatoren boven op 1 regime. De wandverwarming kwam toch een stuk duurder uit. Ons werd ook verteld dat inderdaad geen kasten voor deze volledige muur gezet kan worden. Ook moet je met wandverwarming rekening houden dat het bezetwerk iets dikker moet zijn (lees meerkost)
Andere vraag: Is het wel een goed idee om boven de badkamer te voorzien van vloerverwarming. Dat betekent immers een extra apparte collector (en misschien andere kosten) en dit enkel voor badkamer? Is het dan niet beter om gewoon alle leidingen van bovenverdieping voor radiatoren te laten starten in badkamer zodat er een heleboel buizen indie vleor liggen zodat deze al een angename vloerwarmte geven en de rest bijgestookt wordt met een radiator, net zoals de rest van bovenverdieping?
bedankt,
frank s

Dank u voor de reacties. Ik zit inderdaad met het idee om met 1 verwarmingsregime te werken. Nu bleek (cfr. mijn installateur die de radiatoren uitgerekend had op 75/65/20) dat voor een 60/40/20 regime effectief dubbel zo groot moeten zijn (of overschakelen naar type 33, en dan nog...) en de kost van mijn radiatoren bijgevolg ook zou verdubbelen.

In een andere vraagstaart dacht ik gelezen te hebben dat je best voor type 11 radiatoren kiest; zijn er effectief grote nadelen om een type 33 te kiezen omdat anders de radiatoroppervlakte te groot zou worden?

Met vriendelijke groet

Lode

Hi,

Een type 33 leunt meer naar convectie dan naar straling.
Maar waarom geen wandverwarming? Komt erop neer dat de ganse muur dan radiator is, en gaat veel mooier/prijslijker zijn.

mvg
leo

ps: ik heb de fout destijds ook gemaakt van 2 regimes, had ik toen maar geweten wat ik nu wist.

"Eerder" convectie? Laten we zeggen dat type 11 evenveel stralingswarmte geeft als 33, een 33 haalt hoger vermogen door 3x meer convectiewarmte. Heel simplistisch voorgesteld maar redelijk dicht bij de realiteit.

Nu zit ik wel met een andere vraag. Waarom een "trage" vloerverwarming in een ruimte die tot 5x minder benut wordt dan de leefruimte? Je moet dan op voorhand verwarmen of nog erger: continu. Een buizenradiator (van die handdoektoestanden ) geeft ook veel stralingswarmte en is veel "sneller" en controleerbaarder.

Steven,

>"Eerder" convectie? Laten we zeggen dat type 11 evenveel >stralingswarmte geeft als 33, een 33 haalt hoger vermogen >door 3x meer convectiewarmte. Heel simplistisch voorgesteld >maar redelijk dicht bij de realiteit.

Door de lage temp ga je met die convectie lamellen niet veel meer halen vrees ik. Daarom nen type 11 en verdubbelen.

>Nu zit ik wel met een andere vraag. Waarom een "trage" >vloerverwarming in een ruimte die tot 5x minder benut wordt >dan de leefruimte? Je moet dan op voorhand verwarmen of nog >erger: continu. Een buizenradiator (van die >handdoektoestanden ) geeft ook veel stralingswarmte en >is veel "sneller" en controleerbaarder.

Continu verwarmen is niet persé slecht! Heb het zelf getest en bij mij staat de vloerverwarming 24/24 aan tijdens het stookseizoen. Geeft een veel beter binnenklimaat en is ook beter voor de vloer!

Mvg
Leo

Wandverwarming is niet echt een optie wegens de inplanting van de kamers.

Ik kom vb voor de berekening van een kamer aan de oost zijde van 3.4 of 3.15 en 2.4 hoogte met 1 raam van 3.15 op 1.12 hoogte met de deur in de tegenoverliggende muur uit op een 1800w (buitenmuur Thermobloc en 6cm iso + parement, raam 1.1k met driekamer alu profiel). Dit houdt in dat, rekening houdende met de omzettingsfactor van ong. 0.5 van 75/65/20 naar 60/40/20 ik een radiator nodig heb van 3600w... en ik moet die nog kunnen plaatsen , liefst onder het raam.

Suggesties steeds welkom

Groetjes

Lode

144 cm x 60 cm drieplaat = 3600 Watt

vr gr

Pluto

Kijk een bij www.technea.nl zij hebben een wandverwarning met een dikte van 18 mm. Fermacell platen met buis erin.

theo, bedankt voor de tip

misschien een domme vraag: als ik 1 regime wil voor mijn verwarming (radiatoren hetzelfde als vloerverwarming), welk regime neem ik dan best (rekening houdende met de max temp van de vloerverwarming)?

mvg

Lode