max. warmteafgifte per m³ vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Na een warmteberekening blijkt dat in zone eetkamer bij (berekening -8 graden) er een warmteafgifte zou zijn van meer dan 150kw/m² (door een vide), dit zou niet aangenaam/gezond zijn volgens onze installateur (mbt dikke voeten, knieën,...). Daarom zou hij een gedeelte van de warmte afgeven aan de vloerverwarming (ong. 100kw/m²) en de reste via een extra te voorzien radiator.

Hoe zit dat juist met de ideale warmteafgifte van vloerverwarming per m²?

Alvast bedankt

Lode

Reacties

in LEWs heb je vaak maar 40 à 50W/m² nodig, zelfs met vides mag dat niet veel meer zijn...

afgiftetabellen zie
http://213.132.211.216/downloads/Unipipetabel.pdf
(let linksboven dat je de juiste tabel voor keramiek/hout/... neemt)

voor een ruimtetemperatuur van 20° haal je dus max 96,6 watt/m² met een verlegafstand van 10cm!! meer afgifte is inderdaad niet goed (maar zou ook niet nodig mogen zijn als je voor je woning de isolatiemaatregelen en ventilatievoorzieningen volgens dit forum toepast).

groeten,
christophe

Christophe

Ik vond dit ook vreemd. We maken gebruik van 6cm isover in de muren, er zal 16 of 18 cm in het dak komen, we gebruiken 3 kamer profielen met 1.1k glas (wel grote glasopp.) en alles werd gebouwd met Thermobloc van Ploegsteert. Het kan inderdaad nog beter (geen balansventilatie), maar ik vond dit toch al een goed begin. De berekening van de installateur voor de totale woning kwam op 17kw (al 7kw minder dan berekeningen van groothandelaars).

Hij beweert dat dit komt door de vide boven de eetplaats 20m²(loopt door onder het dak met 30° helling tot op de overloop van het eerste verdiep) en zou daarduur de temperatuur willen verdelen over een radiator en de vloerverwarming om bij -8 het benodigde kw te kunnen leveren.

Met vriendelijke groet

Lode

Lode,

niets dat je zou mogen tegenhouden om het tekort aan te vullen met muurverwarming.
Al moet ik toch ook zeggen dat het mij verbaasd dat je boven dat maximum uitkomt.
Hoe groot is je woonkamer dan eigenlijk?

WAlter

Walter

De woonkamer is een rechthoek van ongeveer 10m op 4m7, in de lengte virtueel onder te verdelen in 3 stukken: 4 m met een plafond tot 2m50, 6m onder een vide (30° helling vanaf 2m50 die uitkomt op de nachthal op het eerste verdiep) waarvan 4m eethoek en 2m een trap die afgescheiden wordt door een halfhoog muurtje van de eethoek. Aangezien we met een totale lengte voor de ganse ruimte van 11m raam zitten en de andere muren gebruiken voor meubel/deurdoorgang hebben we geen plaats voor muurverwarming.

Het is voor de 4m op 4m70 onder vide (eethoek) dat het vermogen meer dan 150kw zou zijn (berekening bij -8°)

Groetjes

Lode

Lode,

11 meter raam is wel extreem. idd veel licht maar een raam isoleert nog steeds veel minder goed dan je 6cm rotswol.
Ik zou de oplossing toch eerder zoeken in meer isolatie in plaat van extra radiatoren.
Bv zoveel mogelijk glas vervangen door drievoudige beglazing, toch een aantal m2 glas opofferen.
merk nog op dat het 150w/m2 is niet 150 kw/m2.

Walter