sanitair/verwarmen > Ik raak het noorden kwijt !

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij gaan begin volgend jaar een nieuwbouw zetten volgens de nieuwe wettelijke norm van 2006 . ( heel goede isolatie,hoog rendement beglazing,enz.. )
De nieuwbouw is 210 m2 gelijkvloers en boven en wij zijn met een gezin van 5.

Wij hebben geen aardgas in onze straat en zal er ook niet rap komen,vrees ik.
Dus verwarmen en/of sanitair met mazout,butaangas of/en alternatieve energie (zoals ; waterpomp,zonnepanelen,zonneboiler )

Nu door het vele opzoeken naar wat de beste oplossing is ben ik totaal maar ook totaal het noorden kwijt geraakt en weet ik niet meer hoe of met wat wij ons zouden kunnen verwarmen en sanitair voorzien .

Hopelijk kan iemand van jullie mij helpen met ervaring of goede referenties

mvg en alvast bedankt
Steven

Reacties

Beste Steven,

Eerst en vooral zou ik willen zeggen dat de norm van 2006 een minimum eis is. Het is vanaf dan het laagst aanvaardbare isolatieniveau.
Als je weet dat tot nu toe regelmatig hoog rendementsglas gebruikt werd, kan je zeggen dat de huidige theoretische (tis te zeggen als alles met zorg gebouwd is) isolatiegraad met gemak de nieuwe norm haalt (5cm in vloer, 6cm in muur, 15 a 20cm in dak, enz...).
Wat dan ook meteen wantrouwen oproept. Je kan echt veel beter isoleren dan dat. Ik raad je dat dan ook aan. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe goedkoper niet alleen je verwarmingskosten zullen zijn, maar ook de installatie zelf in de bouwfase. In jouw geval meer dan meegenomen.

Onmiddelijk vind ik dan ook dat je beter vanuit een lage-energiewoning kan vertrekken. Het is niet ingewikkelder dan een "gewoon" huis, hoor. In feite is in het huidige gemiddelde isolatieniveau bij nieuwbouw enkel het dak nog net aanvaardbaar uit duurzaam oogpunt. Je isoleert gewoon de volledige mogelijke dikte van je spanten dicht. Punt.
De vloeren zijn meestal veel te weinig geïsoleerd. De helft zoveel als je dak is al niet slecht (8 a 10cm), maar dat vind je enkel hier en daar.
De muren zouden minstens tussen dak en vloer moeten liggen (10 a 15cm). Maar met de traditionele metselmuren niet eenvoudig, tenzij je cellenbeton gebruikt MET spouwisolatie.
Glas voorzie je zoveel mogelijk aan Zuidelijke kant mét zonnewering.
Bouw zeker zo luchtdicht mogelijk (goed dichtpleisteren, wind en dampscherm zo veel mogelijk,...) en voorzie een goed ventilatiesysteem met eventueel warmteterugwinning.

Waar ik wil toe komen is dat als je dat alles gedaan hebt, de last van de verwarmingsproblematiek (vermogen, ruimte, kostprijs,...) enorm verminderd.

Een warmtepomp: ach ja waarom niet, zolang het vermogen maar klein moet zijn door al het vorige goed na te leven. Bv.gekoppeld aan een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Een CV op houtpellets is ook een sterke aanrader hoor. Ondanks alle discussies blijft het een meer dan betaalbare verwarmingsbron die in feite qua filosofie en werking zeer klassiek is en aanleunt bij stookolieverwarming (met opslagtank enzo). Enkel gaat het hier om ecologische houtverbranding zonder Irak invloeden enzo.

Steven,

ervaring van ene die ook het noorden kwijt was.

De vraag is wat voor een huis je gaat bouwen: een gemiddeld huis (slecht geisoleerd), laag energie huis (minimum voor dit forum) of een passief huis.

Ik vermoed dat de tweede of misschien de eerste. Voor beide heb je wat energie nodig voor sanitair en verwarming. Aangezien je geen aardgas hebt moet je iets stockeren. Dat is een persoonlijke keuze, waar stookolie de meest voorkomende is en pellets de meest alternatieve (lees maar in het forum wat de voordelen zijn).

De andere zoals warmtepomp, zonneboiler, .... zijn ook opties MAAR enkel NA goede ISOLATIE. Je kan dat geld beter investeren in meer isolatie (bvb volledige vulling spouw) zoals steven hierboven ook uitlegt. Dit is echt een economische/ecologische besparing.

Als je daarna wat budget over hebt is er balansventilatie (voordeel gezondheid en warmterecuperatie)

De volgende investeringen zijn economisch niet zo rendabel maar wel ecologisch (daarvoor doen wij het). Zonneboiler, hot fill, DWWW, ....

Dus eerst beter isoleren (architect ga je wel moeten pushen)
Laat dan je energie nood berekenen. Daarmee kan je dan een ketel zoeken.

Geld over of zoals ons bezorgd voor de ecologie, bekijk dan de volgende opties.

Pierre,

Een architect moet je enkel pushen als die zelf niet voorstander is. M.a.w. kies een architect op voorhand die zelf ook voorstander is.

Ikzelf ben ingenieur-architect, ik denk Hans ook, jijzelf misschien(?) en er zijn er nog wel.

Steven B,

een beetje offtopic, er is een andere thread, LEW architect gezocht.

Ik heb gezocht naar een LEW architect, en geen gevonden in mijn streek (bredene/oostende). Ik werk nu samen met een architect met gezond boerenverstand. Hij vindt soms dat ik wat overdrijf maar ondertussen hebben we toch plannen met 10cm in de kelder/plaat. 15 cm de muren en 20 cm voor het dak. Daarnaast passen we heel wat technieken die ik hier geleerd heb.

Ik zoek zelf veel uit, niet iedereen heeft daar zin/tijd voor. Maar ik vind het interesant.

Beste oplossing is een LEW architect. Maar heb je al een architect dan kan je ook zeggen dat hij beter isoleert.

Gtx, Pierre

PS: ik ben dus geen architect, maar ik vind het een boeiend beroep, zoals er veel zijn.

Steven,

de nieuwe norm laat je uitkomen bij K45. Dus zeker geen 'heel goede'. Laat je architect zeker tot minstens K35 gaan.
Persoonlijk zou ik aan eerdere opmerkingen willen toevoegen dat een correcte ventilatie een must is. En dat kan haast enkel met een balansventilatie als je niet teveel energie wenst te verliezen. Ik zou die dus hoger op het verlanglijstje plaatsje.
Dus eerst isoleren en ventileren en dan warmteverlies berekening en dan een verwarmingssyteem kiezen.
Als je maar enigszinds kan , zou ik je ook een lage temperatuur verwarming aanraden (vloer en/of wandverwarming).
En hoe je dan de nodige warmte produceert, zal wat afhangen van je budget/wensen...
Op zich hangt het verwarmingssysteem dus samen met een heel aantal factoren (gaande van zonne-orientatie over isolatie en aanwezig van gas,...)

Walter

En kent iemand een goed adres van z'on ventilatie systeem ? , heb tot nu toe nog maar één iemand gevonden en zou die prijs eens willen vergelijken met andere

steven, op dit forum zit veel ANONIEME architecten (waaronder ikzelf, laat mij toe nu ook even mijn anonimiteit op te heffen)

@ steven & pierre,

LEW en PH bouwen is niet alleen een kwestie van goed isoleren! de KRITISCHE punten zijn:
- ECHT koudebrugvrij bouwen: regelmatig krijg ik plannen onder ogen met 10/15/20 isolatie doch waar de bouwheer de niet-gekende koudebruggen is vergeten weg te werken, en de niet-lew architect (of erger nog, de architect die aan hen beweert dat hij wel lew is!) had ze natuurlijk gewoon op plan getekend omdat hij die koudebruggen niet kent!!
- GOED luchtdicht bouwen: dus OVERAL een damprem/scherm en dan ook overal afgetaped en/of gelijmd! pleisterwerken gelden ook als dampscherm, maar gyproc/fermacell NIET omdat je daar doorboringen maakt voor elektriciteit
- LEW bouwen zonder warmterecuperatie is ook jammer... in een lew staat de ventilatie voor 25% to 50% van het energieverlies, dus die warmterecuperatie kan je zeer veel winst opleveren!
- en dan wordt het verwarmingssysteem kiezen pas echt moeilijk: want wat je ook kiest, voor verwarming zal het maximaal vermogen te hoog zijn (je moet dus gaan voor een zo laag mogelijke onderwaarde) en voor sanitair water moet je een boiler nemen omdat het vermogen anders te laag is...

succes!
groeten,
christophe

Christophe,

ja en neen.

- Koudebruggen zouden ook door niet-LEW'ers weggewerkt (of beter weg"ontworpen") moeten worden in niet-LEW, want of je nu 5 of 20 cm isoleert, het is altijd voor een stuk met winstverlies met koudebruggen.

- LEW zonder ventilatie met warmterecuperatie is idd onverenigbaar.

- Wie zegt dat lage vermogens moeilijk zijn? Warmtepompen, gasketels en ik dacht ook pelletketels heb je zeker met maximumvermogens onder de 10kW.

steven,

- heb jij al een gewoon huis zonder koudebruggen gezien? ik kan je er in bijna elke woning 3 aanduiden (en dan ga ik er vanuit dat er al WEL perinsul en WEL L-ijzers voor de strekken worden gebruikt)
- ketels onder 10 kW bestaan perfect, maar aan welke prijs? wij hebben de calimax staan (3-10kW), eclomat heeft een 0,9-9 kW gasketel, ook andere types bestaan, maar we spreken hier over allemaal dingen die duurder zijn dan een v******t van 32 kW hé. en het "probleem" (financieel gezien bedoel ik dan) met die lage vermogens is dat je dan ook nog eens een aparte boiler nodig hebt, want met 10kW heb je anders maar een koude douche hoor...

GOED bouwen kost geld (en kennis)
en gelukkig beseffen meer en meer bouwheren dat én zijn ook meer en meer architecten zich op de hoogte aan het stellen van LEW en PH

groeten,
christophe

Steven (de vraagsteller),

de vraag is of je nu door al die opmerkingen alles duidelijker is of juist niet.

De vraag is in welk stadium zit je.

Nog geen architect: als je er een kan vinden waarmee het klikt, zoekt dan een LEW architect, het zal je leven gemakelijker maken. Ik heb er geen gevonden in mijn streek.

Wel al een architect maar nog geen bouwaanvraag: zie dat je genoeg isoleerd, veel kan je nog daarna doen, maar de isolatie moet er wel liggen. Koudebruggen zou je architect (zelf de niet LEW architecten) moeten vermijden. En vooral de aannemers controleren, want die nemen het niet nauw. Ik heb voor buitengevelisolatie gekozen zodat ik daar veel controle op heb.

Heb je al de bouwaanvraag en moet je enkel de verwarming kiezen, wel dan ben je voor veel zaken te laat

Misschien zeg je nu, ik wou enkel maar tips over mijn verwarming, wat heeft dat nu met al deze tips te maken => wel je hebt enkel verwarming nodig voor de verloren verwarming nodig, door goede isolatie (in het algemeen) beperkt je je nood aan die verwarming. Het is pas als je weet hoeveel verwarming dat je nodig hebt (verliesberekening) dat je dan pas goed kan beslissen.

Laat gewoon eens weten is welk stadium dat je bent voor je woning.

@pierre:

ivm die koudebruggen, even een opsomming:
- perinsul onder ALLE snelbouw, dus ook binnenmuren, is een noodzaak (maar dat is een gekend punt); zodat de vloerisolatie echt mooi doorloopt;
- uiteraard boven de ramen niet aangieten maar L-ijzers;
- onder de ramen zorgen dat de binnendorpel en buitendorpel GEEN contact maken, maar dat ook hier overal minstens 3cm (en liefst 6cm) isolatie tussen zit;
- als je de tipgevels in snelbouw aan het metsen bent: stoppen aan de ONDERZIJDE van de spanten en NIET tot tegen het onderdak, want dat geeft natuurlijk ook een (veel voorkomende!!) koudebrug; de spouwisolatie moet je daar dan ook bovenop de tipgevel leggen
- bij dakranden van platte daken: de snelbouw NIET laten doorlopen tot tegen de (alu) dakrand, maar ook hier zorgen dat spouwisolatie en plat-dak-isolatie GOED aansluiten (is ook een VEEEL voorkomende fout)
- ...
ik vermoed dat daar al zeker 1 koudebrug tussenzit waar een bouwheer of "koudebrugvrij architect" NIET aan denkt! en chapeau als je deze wel allemaal had weggewerkt

ook voor de luchtdichting moet je goed nadenken, want een spantendak is veel moelijker te luchtdichten dan een gordingendak. als je een spantendak neemt kan je de ruimtes in de driehoeken best volledig vol isoleren en langs binnen luchtdichten, dat geeft de minste kans op luchtlekken.

groeten,
christophe

@christophe,

Bedankt voor de tips, ik heb er weer veel van geleerd. Zoals in alle beroepen zijn een goede en minder goede. Ik weet dat jij er veel tijd en research in LEW en PH steekt. Maar hoeveel zouden er zo zijn in VL? 10?

Ik denk dat ik veel zaken heb opgelost door een goede buitenschil te plaatsen. Isolatie onder de plaat, kelder geisoleerd door verloren bekisting, buitengevelisolatie tot tegen/overlappend dakconnectie. Voor de bescherming van de pleister zal het dak (en isolatie) de muren met 20 cm overkappen. Dus altijd contact tussen beide isolaties.

De ramen en deuren is moeilijker. Zeker de deur met zijn dorpel. Voor de ramen zal het wel lukken (komen voor de muur en in de isolatielaag). Hoe we de aluminium buitendorpel gaan bevestigen weten we nog niet.

Mis ik hier iets?

Voor de tipgevels begrijp ik het niet goed. Wat is daar de oplossing? Die gevels moeten toch altijd tot het onderdak komen. Wat heb je anders tussen de het onderdak en de snelbouw? Een gat?

De leergierige Pierre

PS: over luchtdichtheid zelf nog niet gezegd, is volgens mij nog 10x complexer dan de rest. Je vindt daar ook weinig over.

pierre,

VOLLEDIG OFF TOPIC!!

isolatie ONDER de plaat? zit er dan isolatie TUSSEN je fundering en je plaat? of komt de fundering rechtstreeks in contact met je plaat zodat je een koudebrug hebt daar? die valt wel gedeeltelijk op te lossen door naast de fundering isolatie te plaatsen in de grond tot 60cm onder maaiveld.

moraal van het verhaal:
als je goed isoleert kan je een goede warmteverliesberekening doen maar.... als er dan koudebruggen zijn klopt die berekening eigenlijk niet helemaal!!

groeten,
christophe

PS: tussen die snelbouw en het onderdak moet je ook isolatie plaatsen! in geval van buitenisolatie is dat eigenlijk niet zo evident, omdat je dan geen steun meer hebt voor je isolatieplaat... maar die koudebrug moet je zeker ook oplossen!

Hallo,

Alvast iedereen bedankt voor de inlichtingen en raad.

Pierre > jij vroeg in welk stadium zit je ?
Momenteel is de architect bezig met een plan op te maken voor een bouwaanvraag in te dienen.

Ik heb wel al één conclusie getrokken door het lezen van deze forums, ik moet goed isoleren voor zo weinig mogelijk kosten te hebben achteraf en best een "warmterecuperatie" toestel plaatsen ( maar dat moet ik nog opzoeken wat dat juist is en hoeveel dat kost )

Wat de verwarming betreft. pfff wat een miserie
Zonneboiler en met gas zie ik misschien wel zitten.

Alles goed bekeken moet je toch prijs/budget zien wat je doet en hopen dat dat voor jou dan de beste keus is,denk ik .

mvg
Steven I (is iets duidelijker mss )

Steven I,

ivm met ventilatie, zoek op het forum op 'balansventilatie'. Er is heel wat terug te vinden. ivm kosten ergens tss 2500 en 3000 euro voor materiaal, geplaatst ergens tss 4000 en 5000 Euro.
En idd, hoe te verwarmen bij kleinere verwarmings behoeftes is wat een puzzel.

Wat had je architect eigenlijk momenteel voorsteld aan isolatie?

Walter

Walter,

Momenteel nog niet veel over gezegd alléén dat zeker de norm van 2006 moet toegepast worden.
Zal deze week ofwel begin volgende week meer weten hoop ik.
De dakisolatie doe ik zelf.

mvg
Steven I

@Christphe

>VOLLEDIG OFF TOPIC!!
Deze reactie begrijp ik niet? We praten over verwarming. Jullie dan de nood van LEW architect en dan ben ik als reatie off topic?

Met isolatie onder de plaat bedoel ik de grondplaat (allee de laagste plaat in de kelder, ik ben geen architect hé). Ik ben die firma (http://www.laane.be/) zelf tegengekomen door een bericht van jouw.

Ben dus redelijk goed bewust van koudebruggen, zelf die van het onderdak was ik mij bewust. Maar nog geen oplossing gevonden. Aangezien jij er niet direkt één kent zal het dus niet evident zijn. Daar met perinsul werken is wat duur, misschien een balk?

Groetjes, Pierre

Steven I,

Balansventilatie is zeker de moeite, als budget van de toestel niet lukt, probeer al de buizen te voorzien. Dan kan je nog kiezen. Al moet je dan je huis zeker goed ventileren (manueel dan, geen roosters hé).

Veel geluk met je verdere zoektocht. Je hebt dit forum gevonden, dat is al een goed begin. Veel lezen en als je nog twijfelt vragen stellen. Maar er is niet altijd 1 waarheid, dus je zal ook je gezond verstand moeten gebruiken.

En dan on topic, ik ga ook voor een HR gas ketel (die goed kan moduleren) en een boiler van 350l met zonnepanelen. Voor mij het beste compromis, maar niet de keuze van iedereen.

gtx, Pierre

met off topic bedoelde ik mijn eigen reactie hoor, niet de jouwe, sorry als dat zo overkwam

laane is interessant voor keldermuren, maar daarom niet voor alles.
uit je interventies merk ik inderdaad dat je wel zeer goed op de hoogte bent van de mogelijke koudebruggen! ik heb zeker niet de bedoeling je aan te vallen hoor.

perimeterisolatie is een goede oplossing om die koudebrug te verminderen (als er al een koudebrug zit, want soms wordt de plaat ZONDER vorstrand gegoten, of wordt er isolatie TUSSEN vorstrand en plaat gestoken, en dan is er natuurlijk geen koudebrug, maar in belgie wordt dat zelden tot nooit toegepast omdat een goede vorstrand bij ons onontbeerlijk is)

je zou eens een snede moeten mailen en aanduiden waar je al overal isolatie hebt voorzien in die overgang, dan kan ik kijken hoe eventueel op te lossen.

maar deze reactie van mij is dus off topic van de titel/

groeten,
christophe

@Christophe,

Ik vond het al raar, want tot nu waren je reakties altijd super correct, maar het kwam raar over. Maarja iedereen kan eens een slechte dag hebben, ik vond het dus niet erg, ik begreep het gewoon niet. Ik had dus gewoon verkeerd geïnterpreteerd.

Ik ga eens zoeker op perimeterisolatie, nog niet van gehoord. Mijn kennis is zeker beperkt, bijna alles geleerd op dit forum.

Ik ga je nog geen snede mailen. Ik ga eerst mijn architect en aannemer (kelder) aan het werk zetten. Die worden ervoor betaald. Als ik daar geen goede of twijfelachtige oplossing kijg dan stuur ik het wel terug op dit forum.

Bedankt voor al de tips.

Tnx, Pierre

Als je geen gas hebt (dat begreep ik uit de 1e inzending, later toch wel???) en geen stookolie wilt heb je niet zoveel keus

a. pelletketel

b. warmtepomp

Beide evt i.c.m. zonnepanelen

Bij de pelletketel moet je eigenlijk wel direct ook de zonnepanelen nemen anders moet je s zomers met je pelletketel altijd warmwater op temp. houden in de boiler en veel korte stops etc.

Qua kosten zullen a. en b. (beide incl. of excl. zonnecollectoren) niet veel uiteenlopen qua prijs het is dus een keuze.

De warmtepomp heeft meer moeite met warmwater maken en zal gemiddeld in gebruik iets duurder zijn maar wel meer onderhoudsvrij en minder ruimte nodig.

In alle gevallen kun je aan je boiler ook nog een houthaard of (goedkope) houtkachel koppelen waarin je goedkoop stookhout kan gebruiken om je stookkosten te verminderen. Als je de boiler toch hebt staan voor je pelletketel of warmtepomp en/of zonnepanelen dan kost zo'n kachel niet veel, misschien €1500,-- of zo als je echt voor goedkoop gaat.

Veel keus heb je dus eigenlijk niet he...

Arnold

Arnold en allemaal,

Als je zonneboiler hebt, kan je dan het warmwater naverwarmen met warmtepomp? Is een zeer theoretische vraag, want ik heb tot nu toe zoiets nog niet gezien.
Indien mogelijk te overwegen me dunkt, alhoewel velen hier warmtepompen nep-ecologisch vinden niet?

Excuseer voor de dubbele post.
Is het zelfs niet beter om met een warmtepomp VOOR te verwarmen met de zonneboiler tot maximaal 40° of zo. Lagere temperaturen zijn efficiënter, niet? En zolang er zon is stijgt de temperatuur toch verder.

Een zonneboiler en warmtepomp is wel kritisch samen

In de zomer niks aan de hand, de zonnecollectoren doen alles

In putje winter niks aan de hand, de zonnecollectoren doen toch niks.

In de (lange...) tussenperioden kunnen je zonnecollectoren alleen goed functioneren met een retour naar de zonnecollectoren zo koud mogelijk ,liefst 20-30 graden.

Echter als je constant warm water wilt hebben (warmtepomp kan nooit in doorstroom verwarmen) moet je je boiler op 50 graden houden en doen je panelen dus niks.

De oplossing is ofwel 2 boilers, 1 welke op 50 graden wordt gehouden (warmwater) en 1 boiler met (relatief koud) dood water voor je (vloer/wand)verwarming. Deze 2 kun je ook in 1 combineren, een boiler met bovenin een warmwatervat (of warmtewisselaar) voor je warmwater die onderin toch ''koud'' is (gelaagde boiler).

Al met al is juist dat warmwater probleem (en het feit dat sommige mensen radiatoren willen ipv vloerverwarming) soms een reden toch voor de pelletkachel te kiezen i.p.v. warmtepomp.

Maar zoals gezegd, veel keus heb je dus niet ...

Arnold

Arnold,

Dat de zonnecollectoren helemaal niets doen in de winter is een tekst-technische overdrijving neem ik aan ? In de zonne-arc in Proven hebben ze zelfs géén naverwarming. Dat komt neer op enkele dagen in het jaar een douche van "slechts" 30°C.

Bij nader inzien is een pelletkachel idd beter. Het lijkt mij bij WP een noodzaak te zijn om toch met elektrische (weerstand)boiler na te verwarmen.