grote van de radiatoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

als ik een offerte binnen krijg, zijn mijn radiatoren berekend op het 75/75/20 regim, nu ik heb gehoord dat het rendement van mijn verwarming hoger is als ik op lagere temperatuur werk, 60/40/20 bv, is het dan voldoende dat ik grotere (en dus duurdere) radiatoren neem dan, of moet ik daar speciale lage temperatuur radiatoren voor nemen(als dat al bestaat)???
Ook ingebouwde boiler in een gaswand top ketel of een losse boiler, ik geraak er niet uit? Als iemand goeie tips heeft zou ik er heel dankbaar voor zijn

groetjes

Reacties

Als je temperatuur lager is heb je meer oppervlakte nodig en dus grotere nodig.

Maar wat belangrijker is om een goede warmteverlies te laten berekenen van je woning. Daarmee kan je goed de dimensie van je ketel en radiatoren berekenen. De meeste CV installateurs overdimensioneren zoveel zodat ze geen risiko nemen. Het kan zijn dat de huidig voorgestelde radiatoren al groot genoeg zijn.

Voor de boiler is het moeilijker, persoonlijke voorkeur en gebruik is daar belangrijk. Indien je ooit voor een zonnepanelen wilt gaan, zou ik een aparte boiler met 2 warmte wisselaars gaan (al kan 1 ook indien je voor naverwarming kiest, maar dan moet je direct de zonnepanelen kopen) Ingebouwde boiler kan ook maar bereken dan eens je warm water verbruik, is er genoeg water voor jouw familie...

gtx, Pierre

vooral grotere radiatoren en zeker geen te dikke nemen, beter een type 11 dan een type 33

Stefan

Steve

75/65/20 (N50) is de europese norm om radiatoren te dimensioneren. Maar geen verplichting. Je kan dus inderdaad naar lagere regime's gaan, maar je radiatoren worden dan snel veel groter. Als je geen condenserende ketel hebt (wat niet verstandig is), heeft het geen zin om te werken met t° lager dan 45°.

" speciale lage temperatuur radiatoren "
Dat is een verhaaltje van de reclamejongens, hooguit aluminiumradiatoren zouden voor die titel in aanmerking kunnen komen. Maar alu-radiatoren hebben ook een hoop nadelen.

" ingebouwde boiler in een gaswand top ketel of een losse boiler, ik geraak er niet uit? "
Bedoel je boiler of doorstromer? Doorstromer, zeker bij condensatieketels zou ik afraden.

Hans

alvast bedankt voor de tips,

Een doorstromer zal ik zeker niet nemen, tegenwoordig bouwen ze in een top ketel ook een boiler in, ipv de doorstromers van vroeger, nu bv een acv prestige heeft een ingebouwde boiler van 60 liter (cw5) een Daalderop combifort zelfs een kopere boiler van 80 liter (cw6) ingebouwd, dus ze geven een hoog warmwater comfort, allee beweren ze toch.
Het merk wordt ook een beetje een ramp voor te kiezen, de ene zegt acv prima, de andere atag, dan ken ik er ook die zelfs geen atag plaatsen , uit miserie van vroeger, enz enz, wat is op het laatste goed en wat niet???

Steve

Een goed watercomfort, omdat ze grote ketelvermogens hanteren, meestal veel te groot voor een degelijk geisoleerde woning.

Hans

Hans,

Gesteld dat de radiatoren groot genoeg zijn om ook bij lagere ingangstemperatuur voldoende vermogen te leveren voor verwarming en dat je in je huis met een 24 kW niet-condenserende en niet-modulerende gasetel zit, hoe kan je dan gasverbruik en (vooral) pendelen in de tussenseizoenen beperken?

Temperatuur van de ketel lager zetten? Of juist hoger?
Of is de enige oplossing het plaatsen van een buffervat van een liter of 100?

De ketel is een Si*e HR+ ketel van een jaar of 5 oud die reeds stond geïnstalleerd in onze woning. Hij wordt enkel gebruikt voor de cv, sanitair warm water komt uit een doorstromer die in de badkamer staat. Vervangen is nu nog geen optie wegens nog maar een jaar of 5 oud en (behalve het pendelen)geen problemen.

Alvast bedankt voor je antwoord,

Werner

Werner

" Gesteld dat de radiatoren groot genoeg zijn om ook bij lagere ingangstemperatuur voldoende vermogen te leveren voor verwarming en dat je in je huis met een 24 kW niet-condenserende en niet-modulerende gasketel zit, hoe kan je dan gasverbruik en (vooral) pendelen in de tussenseizoenen beperken? "
Niet!
Als je het pendelen wil verminderen (vermijden zal praktisch onmogelijk zijn) kan een buffervat het 'leed' verlichten. Maar deze moet dan weer zeer goed geisoleerd zijn, anders creëer je een nieuwe verliespost.
En je hebt dan een aparte boilerlaadregeling nodig (hoeft niet als je deze in serie in de retourleiding plaatst), en een W.A.R. waarmee je het schakeldifferntieel van de ketel kan vergroten.
Hoger of lager zetten gaat allemaal weinig uithalen, als je de delta T van de ketel niet kan wijzigen.

Mijn raad, als je al iets wil doen, gooi dat onding dan buiten (allicht vindt je er nog een koper voor) en plaats een degelijke condenserende ketel. Dat zal je nauwelijks meer kosten, en je zal binnen de paar jaar aan het winnen zijn.

Hans

eehh , ene mijn vraag ???

Steve

Op dat soort vragen moet je niet op een antwoord rekenen, de ene zweert bij Atag, een andere bij Buderus, en nog een ander bij Viessmann. Er zijn zoveel voorkeuren als mensen.
Ik zou het zo durven stellen, in condensatieketels is er wel degelijk een verband tussen prijs en kwaliteit, al kan je ook met de duurste ketel pech hebben, of geluk met de goedkoopste. En die gelukzak zal zijn ketel de hoogte in prijzen, maar daarom is dat nog geen goeie ketel.

Hans

Wat zijn dan allemaal de nadelen aan alu-radiatoren?
Heb kennissen die hier zeer tevreden van zijn daar hun ruimte zeer snel opwarmt. De enige offerte tot nog toe was met alu-radiatoren.
Wie weet meer?

alvast bedankt

Kees,

de tot op heden aanwezige alu-radiatoren hebben een groot nadeel ze lekken regelmatig en met regelmatig bedoel ik 30a40 percent

groeten,

lucien

Kees

Alu heeft een paar voordelen, zoals snel opwarmen, en een grotere uitstraling van IR.
Nadelen, zoals Lucien al aanhaalde makkelijk lekken, en dikwijls veel lawaai van het uitzetten bij opwarmen van de radiator. Derde nadeel, aluminium heeft een probleem met zuur, en heeft een PH nodig van 8 tot 9. Meestal is c.v. water wel een beetje basisch, maar meestal niet zo hoog om een natuurlijke bescherming van het aluminium te krijgen.

Hans

"Op dat soort vragen moet je niet op een antwoord rekenen, de ene zweert bij Atag, een andere bij Buderus, en nog een ander bij Viessmann. Er zijn zoveel voorkeuren als mensen.
Ik zou het zo durven stellen, in condensatieketels is er wel degelijk een verband tussen prijs en kwaliteit, al kan je ook met de duurste ketel pech hebben, of geluk met de goedkoopste. En die gelukzak zal zijn ketel de hoogte in prijzen, maar daarom is dat nog geen goeie ketel."

Klopt. De meeste NL-se installateurs lopen gillend weg als ze Vailliant horen. Dit omdat er 15 jaar geleden een ketel met veel problemen op de markt was.Terwijl het nu kwalitatief goede ketels zijn.
Maar meestal geld wel: Goedkoop is Duurkoop.

wij hebben reeds 12 jaar alluminium radiatoren,en tot nu toe geen enkel probleem.Ze zijn ook zeer gemakkelijk te poetsen!Deze radiatoren werken in een systeem met weerafhangkelijke temperaturen(buitenvoeler vierwegventiel en vaste ketel temperatuur)dus zeer variabele temperaturen.Laat U informeren daar een een ECHTE! vakman !

Ik ga ook een vloerverwarming op gelijkvloers installeren en radiatoren op de eerste verdieping. Mijn installateur had hievoor twee modules in de ketel voorzien met twee verschillende regimes. Ik heb gevraagd om de offerte te herberekenen voor een lage t regime, maw overgedimensioneerde radiatoren, op één een module.

Hij haalt nu aan dat het mij een stuk meer zal kosten om de grote radiatoren aan te kopen (dubbele prijs) tov het laten wegvallen van één circuit. De voorziene ketel is een ATAG (HR condens.)

Werk ik best met 2 regimes of toch met 1 (en verdien ik de meerkost aan grote radiatoren terug door een lager verbruik)?

Met vriendelijke groet

Lode

Lode,

de temp van vloerverwarming zal nooit voldoende zijn om een (grote) radiator te laten werken

Stefan

Stefan

In een andere vraagstaart ( http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1127988770&replies=11 )wordt net het omgekeerd vooropgesteld: beter 1 regime en grote radiatoren... nu geraak ik het noorden wat kwijt...

Lode

Lode,

gebeurt meer hier, is ook normaal, mensen hebben hier soms een andere mening, van somige zaken is ook soms geen 100% waarheid.

Maar de meeste hier vinden het beter om met 1 stookregime te werken. Dan moet je berekenen wat je energie nood is in je slaapkamers.

Ik heb hetzelfde probleem met de slaapkamers, je hebt daar niet teveel verwarming nodig tot de kinderen daar soms studeren.

Ik ga dat anders oplossen. Ik ga vloerverwarming leggen met een temperatuur berekening van 18 graden. Ik leg dan een electrische kabel zodat ik op termijn, als het nodig is, een electrische bijverwarmer kan zetten indien de kinderen daar willen studeren. Die verwarming zal maar heel uitzonderlijk werken wanneer het heel koud is en moet maar een paar graden overbruggen. Ik weet dat elec verwarming bijna taboe is op dit forum maar dit is volgens mij maar een kleine zonde. De andere opties zijn volgens mij niet handig.

Dus probeer 1 stookregime en zoek een goede compromis voor je eerste verdiep

Gtx, Pierre

Pierre, bedankt voor de reactie.

Misschien nog een vraagje:

Ik heb via een eigen versie van het rekenblad van Bjorn een warmteberekening gedaan. Ik bekom nu een vermogen voor de slaapkamers (rekening houdende met een correctiefactor x 1.6 voor lage temperatuur). Hoe kies ik nu de juiste radiator vb. op de website van Superia.be kan je kiezen uit 75/65/20 of 90/70/20 en je krijgt een tabel om om te rekenen voor LT. Aangezien ik al rekening gehouden heb met die omzetting, mag ik dan gewoon kiezen uit de tabel 75/65/20?

Met vriendelijke groet

Lode

Lode,

ik ben niet zo sterk in die berekingen, dus ik ga er me niet aan wagen. Maar ik vermoed als je de correctiefactor al hebt toegepast dat je wel juist bent. Aan welke lage temperatuur zou je willen werken?

Gtx, Pierre

Pierre

Voorlopig heb ik de berekening gemaakt op 60/40/20, maar ik weet nog niet exact wat het ideale regime is voor m'n vloerverwarming

mvg

Lode

De ideale temperatuur voor vloerverwarming weet ik zo niet , maar nooit hoger dan 40 graden.
Anders word het te warm aan de voeten.

Lode,

ik denk dat je best je temperatuur voor je vloerverwarming kiest, anders geraak je er nooit met je radiatoren. Het zal een groot verschil zijn indien je 40 neemt (wat ik heel veel vind) of 30 graden.Je factor van 1.8 zal wel starten van een bepaalde temp. Anders kunnen ze niet aan een factor komen.

Zoals ik zei ben ik niet zo bekend in de formules, maar ik denk niet dat ze evenredig zijn. Misschien wel als je het verschil neemt tussen water en kamer temperatuur.

Gtx, Pierre

Lode,

ja ik vind 1 temperatuursregime ook beter, maar dat betekend dan wel overal vloerverwarming, geen enkele radiator.

en als je de tabellen voor LT ter beschikking hebt werk je beter niet met 1,6 maar gewoon de juiste tabel, de 1,6 is enkel een richtwaarde als je verder geen juiste tabellen bij lagere temp. regime hebt, beter om juiste cijfers te gebruiken.

Stefan

Bedankt voor de info.

Kort samengevat: als je vloerverwarming en radiatoren combineert, heb je zowiezo 2 regimes, maar kan je dit wel optimaliseren door voor het radiator regime 60/40/20 te gebruiken (hoger rendement van de condensatieketel omdat die dan meer condenseert dan vb 75/55/20 wegens het dauwpunt van gas op zo'n 63 graden)

Klopt dit?

Groetjes

Lode

jaja ik heb wat vraagjes over cv ketels

1. Leg uit hoe het 1 en 2 pijps systeem werkt bij cv installaties. Geef hierbij ook een tekening ter verduidelijking.

2. Wat is meestal de temperatuur bij radiatoren van de aanvoer en de retour?
3. Wat zijn de voordelen van vloerverwarming tegenover radiatoren en met welke temperatuur werkt deze meestal?
4. Teken een huis in isometrisch perspectief en teken daarin volgend hydrolisch schema met een tweepijpssysteem met volgende onderdelen: Ketel, 3 radiatoren, collector voor aanvoer en retour, circulatiepomp, overdrukventiel of veiligheidsventiel, expansievat. Teken dit volgens de regels van de kunst. (Zie cursus)
Benoem ook elk onderdeel.
5. Wat is een expansievat en hoe werkt dit?
expansie vat dient om het teveel aan druk op te vangen, cv is normaal gezien een gesloten circuit, maar water warmt op, en zet uit en er kan dus wat teveel druk in op uw leiding zitten, omdat op te vangen dient uw expansie vat... effekes kloppen op uw expansie vat, klinkt het hol, no prolbems, klinkt het vol, direct vervangen.
6. Hoe werkt natuurlijke circulatie in een cv installatie?
7. Wat is het verschil tussen een open en een gesloten circuit?
8. Wat zijn de nadelen van een open systeem?
9. Wat is diffusie bij cv installaties?
10. Waar moet je ontluchten in een installatie en waarom?
11. Wat bedoelt men met een nat en droog systeem bij vloerverwarming?
12. Waarvoor kunnen we een infrarood camera gebruiken?
13. Waarom gebruiken we een terugslagklep?

14:

Waarom ga je niet gewoon een cursus cv techniek of zo volgen.
Dan zal je dit soort vragen wel op je examen tegenkomen.

Veel succes.

14:

Waarom ga je niet gewoon een cursus cv techniek of zo volgen.
Dan zal je dit soort vragen wel op je examen tegenkomen.

Veel succes.

Steve,

Waarom geen gaskachels plaatsen of elektrische accumulatievuren? Dat geeft lekkere stralingswarmte ipv boertige convectoren die iedereen heeft. Het zijn in die zaken dat je je onderscheid van de massa. Ik zweer bij gaskachels.