Boorpuuten voor de water-waterwarmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor de water waterwarmtepomp boort men bvb twee boorputten, de ene haalt water uit de grond, en via bufferputten en de wamrtepomp gaat het terug naar de tweede put, waardoor het grondwaternivo niet wordt aangetast.
Mijn vragen : 1. Zijn bufferputten noodzakelijk?
2. Wie bepaalt de diepte van de boorputten? Moeten zij terug naar de dezelfde waterlaag? Hoe dik is zo n waterlaag, en wie bepaalt de diepte ervan?
Bedankt.
Tom

Reacties

Hoi iedereen!

Wie kan mij helpen?
Ik ben op zoek naar technische tekeningen of goede foto's van een meerbladige windmolen die een vijzelpoomp kan aandrijven zoals je ze vroeger in de polders bij de sloten zag staan.

Achter ons huis is in het weiland is een grote vijver waarvan het waterniveau ongeveer 1 meter hoger wordt opgepompt t.o.v. een nabijgelegen sloot. Het in stand houden van het waterniveau wordt nu gerealiseerd met een zware elektriche pomp van 3Kw die elke nacht 2 tot 3 uur moet draaien. Wij willen van deze energieverslinder af en denken dus aan een windmolen met vijzelpomp. Wie kan ons helpen aan informatie?

Alvast onze vriendelijke dank!

Groeten, Jan Beelen

kijk eens naar:

http://www.windmillpower.com/product-info.html

Groeten,

Dirk Vansintjan
Ecopower cvba

Ik zoek nu al weken achter het ei van colombus om zo goedkoop mogelijk een alleenstaande woning te verwarmen van 200m3.
NIEMAND geeft een duidelijk antwoord op: moet goedkoop en niet-arbeidsintensief zijn.
Wie stuurt mij het ei van colombus???????????????????????
DANK U DANK U DANK U DANK U ....................

Geachte,
uw ei van colombus zal u zelf moeten leggen, wel kan u natuurlijk alles ,nalezen en merken dat ieder zijn best doet op verschillende vlakken om zuinig te zijn of te worden.
Zelf zijn we ook aan het verbouwen en de helt van het budget gaat naar de isolatie en ventilatie. Dat lijkt zottenwerk mar het betaald zicht echt terug.
Warmteverliezen zijn minder dus goedkopere combinatie gascondensketel met zonneboiler, vloerverwarming en gebalanseerde ventilatie met warmterecuperatie.
De benodigde Kw zakken en de prijzen van de toestellen ook natuurlijk. Dit lijkt niet veel maar op termijn rendeert het dubbel en dik. Je verbruik zakt zienderogen en je binnenklimaat wordt gezonder. Je 'voelt' het verschil ook in je eigen gezondheid, dus zelfs gezond voor het milieu is niet alleen qua centen uit te drukken. Minder ziek zijn, beter kunnen slapen, beter ontspannen thuis .. dat zijn onbetaalbare zaken die niet veel ter spraken komen.
je ei van colombus is dus een combinatie die voor jou betaalbaar is en bijdraagt aan een beter binnenklimaat. Je zal dus zelf een balans dienen op te maken. Die ook een beetje betaalbaar dient te zijn. Er is volgens mij geen pasklare oplossing om zo goedkoop mogelijk te verwarmen, wel een gebalanseerde oplossing waar je jezelf mee in kan vinden en waar je op een betaalbare manier mee werkt aan een beter klimaat, binnen en buiten.
Met beleefde groeten
ps.: wonen in een kleirijke omgeving en die boorputten voor wp zou ons ook te duur worden en hebben daarom gascondens met zonneboiler als alternatief ... en extra budget over voor extra isolatie ..

heeft iemand weet van concrete gevallen van oxidatie van de verdamper bij warmtepompen met grondwater ?

ei van colombus

Ik zou eerst energie uit water,lucht aan bodem of lucht onttrekken deze door zon of goedkope brandstof laten opwarmen indien nodig door warmtepomp de temperatuur verder verhogen (gewenste temperatuur), warmtepomp aandrijven met een goedkope energiebron, deze ook de andere pompen laten aandrijven.
hiermee zal ik met een lage enegie input een zeer grote energie output verkrijgen. indien te hoge temperatuur deze afkoelen en in de bodem stoppen voor later gebruik ook hierdoor zal de installatie een groter rendement verkrijgen.
Het is een kringloop van energie verplaatsen. en in de kring ook weer loops maken, zeg maar een boost geven.

Als iemand z'n installatie in bedrijf heeft wil ik deze wel een keer bekijken.

De warmtepomp verdient m.i. meer eer en aandacht.

Heeft er uiteindelijk iemand een warmtepomp geïnstalleerd en wat zijn de ervaringen?

Sedert 2004 zijn mazout en gas duurder geworden. Het besef dat ze eindig zijn dringt eindelijk wat door.
Prijsvergelijkingen tussen gas - pellets - mazout....die vandaag gelden, zullen morgen achterhaald blijken.

Mijn bekommernis gaat naar een systeem dat me zekerheid biedt op zeer lange termijn.
Hout geeft zekerheid als je zelf wat bos koopt. Als we allen hout of pellets willen kopen, dan zullen er bossen te weinig zijn. En het vraagt ook fossiele brandstoffen voor het omkappen der bomen, transport en verwerking, distributie naar de burger, opslagruimte....

Anderzijds is de warmtepomptechniek geëvolueerd. Bvb: Schueco komt op de markt met een warmtepomp die deels ook haar warmte haalt uit een zonnepaneel! Dus zowel de geothermische warmte als de rechtstreekse zonnestralen worden benut. Dit systeem leek me dus een droom, tot ik dit vraagstuk nalas!
(Ik dacht ook aan boorputten omdat ik de aangelegde tuin niet volledig wil omspitten.)

De prijs is slechts 1 aspect. Minstens even belangrijk is de zekerheid op het vlak van energiebevoorrading. En vroeg of laat maak je met een warmtepomp toch winst door de stijgende energieprijzen.

Ik ga akkoord dat een passiefhuis de ultieme droom is, maar dan moet je een nieuwbouw zetten.
Een goede woningisolatie en energiezuinig verbruik zijn ook belangrijk, maar ik haalde al het onderste uit de kan.
Op het dak komen dit jaar PV-panelen zodat de nodige elektriciteit voor de WP gecompenseerd wordt.
Dus rest me nog enkel de juiste verwarmingskeuze!

Heeft er iemand ervaring met een warmtepompsysteem? En kan dit voldoende warmte afgeven via radiatoren?
Welke watertemperaturen kan een WP bereiken? Is mijn vrees dat dit systeem tekort schiet bij langdurige vriesperiodes gegrond?

dank bij voorbaat voor elke raad of kritiek

Luc
Anzegem

Als u tevreden bent met het dubbel van wat ik betaal in een matig geïsoleerde verbouwing met condenserende gasketel en zonneboiler (PV- nog niet in rekening gebracht) dan is dat uiteraard uw recht. .. en ben ik andermaal blij dat ik geen WP heb. Om te kunnen vergelijken: Hoe groot is uw woning? bouwjaar?, (half)open?, met/zonder airco? aantal gezinsleden?

De Jan is me voor.

Ik wou net dezelfde vragen bijstellen. Die gegevens zijn wel belangrijk om een objectief oordeel te vellen.

Ik betaal maximum 700 euro per jaar aan elektriciteit, warm water inbegrepen. En dit bedrag zal vermoedelijk dalen door gebruik van energiezuinige verlichting, niuewe A+toestellen en door het vermijden van sluipvebruik...

Dus zou er 1200 euro bijkomen voor de elektriciteit van de compressor van de WP?

Heb je een idee hoeveel je WP aan elektriciteit vraagt? En hoeveel kilowatt levert die WP-installatie?