gastoevoer ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zouden graag onze oude gasverwarmingsketel (37000 cal)vervangen door een condensatieketel (+/- 28 Kw). De gastoevoer gebeurt nu door een leiding van 1/2 duim (+/- 17 meter vanaf de teller tot de brander). Volgens de ene installateur kan dit problemen geven - volgens de andere niet . Heeft iemand hier ervaring mee ?

Reacties

Netty

Is absoluut onvoldoende, en de installateur die daarop een ketel aansluit is een idioot en neemt flink wat risico. Want als er later ongelukken gebeuren komen ze aan zijn deur kloppen.
Als ketel en gasmeter op dezelfde hoogte staan heb je een drukverlies van 5 a 6 mbar, 1 mbar is echter het toegestane minimum voor gasnstallatie's. En dan ga ik er vanuit dat er geen andere toestellen op die leiding staan anders wordt het nog slechter.

Hans

Netty,
hans is hierin zeer correct in zijn antwoord. Deze leiding is niet voldoende voor dit toestel.Wie zo iets beweert dat het voldoende is kent de wetgeving in België totaal niet (max 1mbar drukval)
Leiding oplossing is bv: 6m stalen buis 1" gevolgd door 11m stalen buis van 3/4"

in koper is dat 6m koper buis 28 gevolg door 11m kopere buis 22.

En hierbij wordt er vanuit gegeaan dat er geen ander toestel op de gasleiding bevindt dan de ketel van 28kW

Ik zit dan wel met een enorm probleem: de 6 meter dat de buis door de keuken loopt, is deze half ingemetst in de muur en achter ingemaakte kasten. Hier kan ik helemaal niet aan zonder gans de keuken open te breken. Bovendien zit er een aftakking onder de grond naar het kookfornuus op gas.
Hoe komt het trouwens dat de huidige ketel al meer dan 20 jaar prima op deze manier funktioneerd ? Of is de toevoer afhankelijk van het soort ketel dat ik wil plaatsen ?
Welke oplossing bestaat er ?

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen de reglementering en de praktijk. Het kan best dat de leiding in het verleden prima voldaan heeft.
Het gaat echter over de reglementering dienaangaande.Als er iets verkeerd gaat zal de installateur verantwoordelijk worden gesteld omdat zijn installatie niet voldoet aan de reglementering!

Netty

Hoe komt het trouwens dat de huidige ketel al meer dan 20 jaar prima op deze manier funktioneerd ? Of is de toevoer afhankelijk van het soort ketel dat ik wil plaatsen ?

Omdat uw huidige ketel zeer waarschijnlijk te groot is en het nominaal vermogen nooit nodig geweest is.

lucien

Ronny,

Hoe bereken je welke diameter van buis je nodig hebt ?

Wat als een toestel 20 meter boven de teller staat ?

Bart

Bart , was gewoon een voorbeeld van diameter aangegeven bij horizontaal verloop.

Ging in mijn voorbeeld van diameter bepaling uit dat er weinig of geen hoogteverschil is tussen gasmeter en toestel.
Omdat er in de vraagstelling geen informatie was gegeven over de hoogte van de gasmeter tot aan de toestel(len) enkel de totaal lengte was ongeveer opgegeven.

Weet ook wel dat bij drukverlies berekening rekening moet gehouden worden met het hoogteverschil tussen gasmeter en het toestel.

Netty neus

om te weten of uw toestel bij deze opstelling nog correct (op max vermogen) kan werken . Kan men doen door de gasdruk te meten.
Als de kookplaat(alle vuren aan en op grootste vlam) en gasketel op max vermogen werken meet dan de druk van de gas aan de ingang van het toestel. Indien deze druk hoger is dan de minimum druk die het toestel moet hebben is er geen probleem met de werking van het toestel echter de leiding voldoet niet aan de norm zodat de installateur toestel kan verantwoordelijk ervoor worden gesteld.
De minimum druk die de gasketel moet hebben moet men bij de producent navragen.

Vroeger was de maximumdrukval 5 mbar. Dus bij G20 min 15 mbar, bij G2520 mbar. Druk lager bij toestel in werking wa stilleggen. Nu moet een toestel pas stilgelegd worden als de correcte werking niet meer verzekerd iS;

Mathieu

Mathieu,

ken al gastoestellen die bij druk minder dan 17mbar niet meer correct werken. Beter even navragen wat de min druk is die nodig is om nog correct te werken.
Echter de istallateur blijft voor deze leiding verantwoordelijk en moet deze aanpassen aan de norm van nu indien hij een nieuw toestel plaatst. In zover hij de gebreken kan zien.In belgie geld alles kan maar als het verkeerd loopt wordt de installateur op het matje geroepen en zeggen dat het er zo was help hierbij niet.

Ronny,
17mbar G20 of G25?

Mathieu elk toestel heeft een minimum druk waarbij hij nog perfect werkt . Omwille dat hij een lager druk gebruikt dan 20 of 25 mBar aan de gassproeier. Deze minimum druk hangt af van het toestel af. En bij mijn vb was het 17mbar bij gasklok op druk G20.

"Mathieu elk toestel heeft een minimum druk waarbij hij nog perfect werkt."

Wat bedoel je met perfect werkt?
Merkbaar of kijk je dan ook naar de rookgassen"?

Een ketel kan nl. heel goed branden technisch gezien maar het op milieugebied zeer belaberd doen.
Dit kun je alleen controleren met een rendementsmeter.(Oa. NOX,Co en Co2)

Vroeger werd hier niet naar gekeken , een blauw,gele vlam betekende dat de ketel goed brande.

Richard,

stel we hehhen hoog calorisch gas aan een druk van 21mbar aan de meter. Dan stelt de norm nu dat we maximum 1mbar drukval mogen hebben aan het toestel dus 20mBar. Echter een gastoestel zal nog volgens zijn norm werken bij een lagere druk dan deze 20mbar zonder dat het vermogen , de verbandingskwaliteit wordt aangetast. welke echter de minimum druk is die aan het toestel in vollast moet zijn om dit nog te garanderen hangt van het toestel af.