Isofloc - dakopbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Aan de liefhebbers van het Isolatie-houtconstructie-genre volgende vraag:

Na doornemen van de nodige technische specificaties heb ik besloten om het dak van onze nog te bouwen woning te isoleren met Isofloc. Voornaamste reden is de goede verhouding warmtebuffering+isolatie/prijs en 't dampopen klimaat van onze te bewonen dakverdieping.

Alhoewel deze vraag mogelijks al deels gesteld is, toch graag even jullie mening over de keuze van de dakopbouw: spantendak (dwz al dan niet prefabspantjes ca. 50-60 cm hoh) of gordingendak (gordingen tss centrale staalspant en kopgevels) gebruiken? Mijn doelstelling is hierbij om de dakopbouw zo compact mogelijk te houden, opdat ik zoveel mogelijk leefruimte binnenin overhoud (stedenbouwkundige beperkingen op omvang dak).

Moet je een gordingendak eerst gaan compartimenteren om de Isofloc in te spuiten? Weegt de meerprijs voor 't extra materiaal van de spantjes op tegen de meerkost van de werkuren bij een gordingendak of zijn er andere voor en nadelen.Buiten het timmerwerk en het inblaaswerk vd Isofloc doe ik alles zelf.

alvast bedankt
Didier

Reacties

hoogte is bij spant 18 cm (handelsmaat van hout) of 23 cm als je dikker wil isoleren of als spanten langer zijn dan .... 8 meter

gording : hoogte = 6 cm van gordingen + hoogte staalprofiel ???

dit zal duurder zijn, en dan moet je nog voldoende bevestigingspunten hebben voor damprem, waar ga je de afwerkingspanelen aan vast maken, ... ?

ofwel boven staal nog eens 18 cm gebruiken als gording en staal zichtbaar platen in kamers ? wil je dit? dit is toch maar heel plaatselijk.

Stefan

Ik heb mij geabonneerd op deze vraagstaart en krijg het in mijn mail onder het onderwerp "Kleinschalige windmolen" ???

Wout

dit is voor mij de eenvoudigste oplossing:
- om de 1m50 à 2m een gording plaatsen van 18 à 23 dik (ifv overspanning)
- daarop keperplanken: dus 3,5cm op 18 of 23 cm
- onder de keperplanken de proclima nieten
- en dan tussen de keperplanken inspuiten.
de gordingen blijven dan zichtbaar onder de isolatielaag.

zo heb je het minste houtaandeel tussen de isolatie EN kan je mooi doorlopend luchtdichten ZONDER al die lastige trekkers en onderste poten van een spantjesdak.

groeten,
christophe

Christophe, ik vrees dat ik me bij Stefan moet aansluiten. Als je toch maar met spantbenen van ca. 6 meter zit, komen de secties van de spantbenen +- overeen met de kepers die jij op je gordingen aanbracht. Het houtvolume is dan bij spanten heel wat minder. Bovendien moet ik, aangezien m'n breedte 7 meter is, nogeens een centrale spant voorzien (die dan nogeens een puntlast creërt op m'n vloerplaat aan de acherzijde waar dan een kolom onder moet of redelijk wat extra wapening in m'n plaat).

Wat die moeilijke luchtdichting bij de klassiek A-met voetsteunen-spanten betreft volg ik je wel. Ik zou dan ook de driehoek van m'n A niet willen isoleren (isolatie tussen de trekbalken én de kopgevel langs binnen deels isoleren tot de R van de muur = is aan de R aan de isolatie). Ik ga bekijken of ik de ruimte achter de vertikale steunen, die toch maar +- 1 m hoog zijn, niet volledig kan laten vullen (kost me dan +- 6 m³ snel verwerkt Isofloc meer).

Wel knappe foto's. Dacht dat Lord Vader ondertussen met pensioen was?