Gasketel (moet het nu een condensatieketel zijn ?)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zouden onze oude mazout brander/ketel willen vervangen door een gasketel. We zouden de gasketel ook willen gebruiken voor het warm sanitair water.

We hebben ondertussen verschillende installateurs geraadpleegd, maar zien nu door het bos de bomen niet meer.

De ene beweert, dat we zowieso een condensatieketel moeten plaatsen. (ook voor het warm water, rehema ketel bv). De volgende zegt dat een condensatieketel enkel goed is voor vloerverwarming, en niet voor een verwarming met radiatoren.
Voor een goed rendement zou de keteltemperatuur van een condensatieketel immers niet boven de 40°C mogen gaan en dat is te weinig om een radiator te laten stralen. (ook voor het warm sanitair water is dit nogal aan de lage kant)

Waarom krijg je wel een premie voor een condensatieketel en niet voor een HR+ ?

Kan iemand duidelijkheid scheppen ?

Alvast warm bedankt !

Reacties

Marc

Een condensatieketel is sowieso een must, wat men ook mag beweren. Zelfs al condenseert hij niet, dan nog ligt zijn rendement een stuk boven die van een klassieke ketel. Een goeie condenserende gasketel heeft ook bij regime's 80/60 nog altijd meer dan 100% rendement op onderwaarde.
Lees de betreffende vraagstaarten nog maar eens na, daar vindt je uitgebreide info.

Hans

Hans zn verhaal klopt.
En als je weersafhankelijk en modulerend gaat regelen kom je toch zeer vaak in de buurt van de 40/50c.
Het hoge temperatuursregime (70/90) is minder vaak nodig dan mensen denken.
Verder is Remeha een in NL veel geplaatst merk.
Niet de goedkoopste maar wel een goede.
En heeft een goede weersafhankelijke regeling.
Maar er zijn uiteraard nog andere goede ketels.

Als je weerafhankelijke modulerende regeling wilt gebruiken koop dan een door de ketelfabrikant voorgeschreven type en merk.

Volgende is op het forum terug te vinden, maar toch even voor alle duidelijkheid:
De keteltemperatuur moet helemaal niet onder de 40° liggen. Wat belangrijk is, is dat de retour (wat terug van de radiatoren komt) lager is dan het dauwpunt. Deze ligt (veiligheidsmarge inbegrepen) rond de 50°. Hoe lager het stookregime en hoe groter de radiatoren, des te makkelijker geraak je onder de 50°.

Toon, Hans, Richard, hartelijk dank voor jullie reactie ... het zal dus een condensatieketel worden.

Nu op zoek naar de voor ons beste koop.