speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is dit interessant als bijverwarming?
Wie heeft er ervaring mee ???

Reacties

Geert,

Interessant als bijverwarming!!??

Er worden complete huizen hiermee verwarmt ! Ik weet niet wat je budget is maar om een speksteenkachel te gebruiken als een "bijkomend kacheltje" moet je wel een serieuze buidel hebben.
Om een ruimte te verwarmen is dit zeker goed maar ik denk niet dat een speksteenkachel een goede keuze is als het moet dienen als bijverwarming.
Dat laat ik aan de meer ervaren mensen of gebruikers over. Er zitten er hier wel een paar.

Groetjes,
Yoeri.

Ik heb er zelf geen maar m'n moeder heeft er en jaa of 5 geleden één gekocht, ook met het idee die kachel te gebruiken als bijverwarming.

Een paar opmerkingen:
- Ze komen niet goedkoop (als ik me goed herinner kostte haar Tul****i rond de 12500 Eur.
- Het ding weegt letterlijk een ton (zelfs meer), dus je moet laten bekijken of de voer van de ruimte waar hij komt dat aankan.
- Je hebt een speciale schoorsteen nodig (ivm de hoge temperatuur van de verbrandingsgassen).

Voor de rest: als bijverwarming zou ik het niet doen; om te beginnen verslindt hij hout (je moet hem eerst opstoken; de warmte wordt dan geaccumuleerd en langzaam vrijgegeven over een uur of 20) en je kan niet om 't even welk hout gebruiken (geen naaldhout omwille van de hars).

Haar woonkamer is iets van een 85m2 en als ze die kachel in de winter aansteekt moet niet alleen de cv uitstaan maar dienen soms ook de ramen opengezet te worden omdat het te warm wordt. Vergeet niet dat er weinig valt aan te regelen: de energie die je erin opslaat zal worden vrijgegeven, ook al is 't al 24° binnen.

Ik denk dat haar kachel ongeveer 20 keer/jaar brandt, enkel in putje winter.

Voordelen: heel aangename warmte, best gezellig en als ze hem in de namiddag stookt dan is het 's ochtends nog lekker warm, zelfs met de cv uit.

Waar je ook rekening moet mee houden is het houtverbruik dat niet te onderschatten is...voor m'n moeder speelt het geen rol want ze heeft praktisch een heel bos ter beschikking. Maar als je alles moet aankopen en laten vervoeren zou 't wel duur kunnen worden.

Ik heb ook een speksteenkachel, als enige verwarming van het huis (geen CV) ik maak er ook een deel van mijn warm water mee. De mijne (kachel) weegt 2.5 ton, enige voorbereiding is dus aangewezen. Ze komen inderdaad niet goedkoop maar zelfs in economische termen is het een goed te praten investering.

Als nieuwkomer vind ik de speksteenkachels een interessant
onderwerp. Wat mij dwarszit is de prijs. Als ik de technische kenmerken
van speksteen vergelijk met deze van water dan zou ik denken dat 500 liter
water evenveel kan accumuleren als 2 ton speksteen. Accumulatie beneden
de 100 graden wel te verstaan, dus de eerste 30kwh aan thermische
accumulatie. Extrapolerend op de prijs vaan een goede belgische
gietijzeren kachel zou een accumulerende waterkachel 3000-5000 euro
kunnen kosten.
Ik zit dan ook met de vraag hoe het zit met een uitspraak als 'maar zelfs in
economische termen is het een goed te praten investering'.

Damien,

kijk eens op de thread 'groene energie', daar vind je de verduidelijking van mijn stelling.

groeten,