Vitodens 333 + vloerverwarming / radiatoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Zijn er hier mensen die zulke combinatie hebben of vakmensen die kunnen zeggen dat zulke combinatie geen problemen gaat geven ;

Vitodens 333
75 m² vloerverwarming beneden + 5 radiatoren boven
Vitotronic 200 regeling (is een WAR vanwege vloerverwarming)

Onze te bouwen woning is op papier deftig voorzien van isolatie ; 15cm rotswol in de spouw, perinsul, 20cm in het dak, 10cm vloerisolatie.

Ik vraag me gewoon af of een Vitodens 333 niet te 'zwaar' zou zijn voor een woning qua isolatiegraad als deze...

Groeten,
Jan

Reacties

Jan,

ik zou toch nog eens herbekijken of die radiatoren boven niet kan laten vallen.
Je woning is zo goed geïssoleerd dat je zeer weinig temperatuur verschillen zal hebben in de woning. Derhalve kan je evengoed met vloerverwarming/wandverwarming werken. Gevolg is dat je rendement veel hoger is en je installatie iets mnder complex (maar dat is vermoedelijk niet wat je wilde weten
Waarom 'denk' je dat de ketel te zwaar. 'Weet' je dat dan niet. Wat is je nodige vermogen?

Walter

Walter,

Tja, waarom boven radiatoren ? Overal vloerverwarming leek me wat overdreven ... en mogelijks iets minder efficient indien er links of rechts iets van houten vloerbedekking nemen boven..en ja je hebt gelijk .. technisch is het nu ietske complexer vanwege de 2 CV-circuits op verschillende temp...

Wat de warmteverliezen betreft kan ik volgende meegeven ...

De originele berekening kwam op een totaalverlies van 9429W (volgens studie zou een condenserende hoogrendementsketel van 14 a 18kW voldoende zijn)

Ik heb sowieso de omrekening gemaakt naar een buitentemp van -2°C (meer realistisch ipv -10°C) en kom dan uit op 7764W (alle verliezen zijn inclusief ventilatieverliezen)

We hebben geen balansventilatie met warmterecup.

Aangezien die Vitodens niet supermodulerend is (ratio 1:8 of 1:10) begint die direct te vlammen met dik 6kW ....
Tja .. ik weet niet hoor..leek me wat veel...

Groeten en mercri voor de antwoordjes,
Jan

Jan

Ik moet Walter gelijk geven, zonde van die radiatoren boven.

Wat de ketel betreft, dat hangt af van het vermogen dat je nodig hebt. maar zolang de warmtevraag groter is dan 4 kW, kan de ketel continu branden, ideaal dus. In het tussenseizoen zal ie dan wel een beetje pendelen. Zeker dus geen slecht uitgangspunt, al kan je waarschijnlijk met een kleinere ketel

Hans

Hans,

Indien je dus overal vloerverwarming zou nemen ... heb je dan eigenlijk nog wel enige controle over de instellingen ? Vb op slaapkamers boven moet die verwarming niet altijd werken ... dan moet je al met stuurbare kleppen op de collectoren gaan werken ? Een radiator is natuurlijk snel dicht te draaien (of te sturen met vb een Honeywell RF oplossing voor zone-sturing). Hoe zou je zoiets dan oplossen met vloerverwarming ?

En dan is er nog natuurlijk het probleem met mogelijke beperkingen qua vloerbekleding ...

Groeten,
Jan

Zijn er hier mensen die overal in huis vloerverwarming hebben liggen ? Badkamer incluis ? Wat zijn jullie ervaringen ? Ik vrees gewoon dat dit enorm gek is aangezien ik een badkamer niet echt tot een bewoonde ruimte reken en ook de slaapkamers lijkt me overdreven ...

En dan hebben we nog het mogelijks probleem van de trage reactietijd...

hoe ervaren sommige mensen dit hier ?

Groeten,
Jan

Jan,

sinds m'n 15de (ik ben er nu 38) heb ik in huizen gewoond met uitsluitend vloerverwarming, en ik zou nooit meer anders willen. Daarom komt in ons renovatieproject ook vloer- en muurverwarming op lage temperatuur. Die trage reactietijd is niet echt een nadeel in de praktijk als je geen of slechts een minieme nachtverlaging toepast (je woning moet dan wel goed geïoleerd zijn natuurlijk). En de warmte van je badkamer is toch niet verloren ?

Overigens moet je het met vloerverwarming een pak minder warm stoken om hetzelfde comfortgevoel te hebben als met radiatoren of convectoren.

Wout

Jan,

nog iets vergeten i.v.m. je vraag over de slaapkamers. Wij hebben daar nu vloerverwarming liggen, en die heeft nog nooit opgestaan. In onze nieuwe woning voorzien we dus in het geheel geen verwarming in de slaapkamer (die woning zal ook beter geïsoleerd zijn en balansventilatie hebben, dus koud wordt het daar niet).

Moeilijker is het natuurlijk met kinderkamers, die verwarmd moeten kunnen worden als de kinderen opgroeien en moeten studeren. Misschien is muurverwarming daar een oplossing ?

Wout

Jan,

... heb je dan eigenlijk nog wel enige controle over de instellingen ?
Waarop niet, ales hangt er vanaf hoe je je systeem concipieert. En kan net als een radiator bediend worden met een thermostaatkraan, zoneventiel, of wat dan ook. Al heeft dat in de praktijk meestal weinig zin.

Ik heb overal vloerverwarming, maar net als bij Wout worden die in de slaapkamer nooit gebruikt.

" Badkamer incluis ? " Natuurlijk, er gaat niks boven (behalve muurverwarming), zeker in een badkamer. En de badkamer is wel een verwarmde ruimte, en in een degelijk geisoleerde woning merk je het nauwelijks als je de verwarming dichtzet.

Hans