grondverwarming ipv vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

dit bericht is een gevolg van een meningsverschil die ik met mijn vader heb. We hebben samen de verwarming gelegd en ik heb toen met hem gediscussieerd over het isoleren van de buizen die het warm water naar de individuele radiatoren voeren. Het gaat om een renovatie van een oud huis, dus de vloer isoleren is eigenlijk niet echt mogelijk. Volgens hem was het niet nodig de buizen te isoleren, dat werd niet gedaan. Meer nog, de warmte zou de andere plaatsen van het huis ook verwarmen. Ja hoor, maar wij wensen parket te plaatsen in de living en laminaat in de slaapkamers (parket nog niet geplaatst, laminaat wel). Dus de warmte komt volgens mij niet eens naar boven in die plaatsen (en kan mijn parket trouwens negatief beinvloeden vrees ik).... ik beweer dat wij de grond mee verwarmen. Het gaat om dunne flexibele buisjes rechstreeks in de chappe geplaatst. Je voelt wel degelijk dat een zone rond de buisjes verwarmd is. Om de frustratie over mijn koppige vader te beperken, het is niet goed om daarmee constant in mijn hoofd te lopen, wou ik eigenlijk van jullie weten : hoeveel warmte verlies heb ik nu eigenlijk ? Wat kost zijn koppigheid me ? Het is niet zomaar uit te rekenen, maar we kunnen misschien gewoon beginnen met de isolatie waarde die beton en chappe heeft, de invloed van parket en laminaat. Ergens hoop ik vanbinnen dat de invloed financieel beperkt is en ik het dispuut voor mezelf kan sluiten. Dit is een beetje omgekeerd van wat jullie normaal doen, maar het is misschien eens verfrissend om de andere kant van de zaak te bekijken :-) Alvast bedankt voor jullie input, en mocht je toch nog tips hebben (instellen temperatuur van het water en thermostaat, etc) ... laat gerust horen !!!

Vriendelijke groeten,

David.

Reacties

David

Er is natuurlijk ongetwijfeld een energieverlies, maar dat even berekenen ligt niet voor de hand.
In elk geval is het zo dat, als je de buizen met een mantel gebruikt, de verliezen wat beperkter zullen zijn. Maar ik zou resoluut kiezen voor isolatie, toch daar waar de buizen aan de grond liggen.

" Volgens hem was het niet nodig de buizen te isoleren, dat werd niet gedaan. "
De verleden tijd gebruik je hier terecht!

Hans

Buizen in ruimtes die niet verwarmd hoeven worden kun je beter isoleren.
De warmte zal grotendeels verloren gaan en komt niet terecht waar hij terecht zou moeten komen. Bij leidingen in de afwerkvloer zal de warmte grotendeels wel in de ruimte terechtkomen.

Verder is langdurig stoken op lagere temperaturen goedkoper en aangenamer dan kort stoken op hoge temperaturen. Zeker wanneer er een HR-ketel aanwezig is. Vloerverwarming is zeer comfortabel en energiezuinig

Nu wat betreft de watertemperatuur:
De afgiftecapaciteit van je convectoren (radiatoren) is temperatuurgerelateerd. De warmteafgifte is hoger naar gelang het temperatuursverschil met de omgeving hoger is.

De ideale watertemperatuur is dus afhankelijk van de grootte van je convectoren EN de buitentemperatuur. Meestal is zo'n 70 graden genoeg om comfortabel te stoken. Bij hogere temperaturen zal de luchtsnelheid (door de stijging van warme lucht) langs de convector hoger worden, waardoor je koudetrek langs de vloer krijgt.

Voeten koud=onaangenaam dus gaat de thermostaat een graadje hoger.