regeling temperatuur van twee verwarmingcircuits

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Op het gelijkvloers zullen we vloerverwarming plaatsen. Die zal gestuurd worden met een buitenvoeler.

Op het eerste verdiep zullen radiatoren geplaatst worden. Nu wens ik de temperatuur apart te kunnen regelen maw: als boven extra warmte nodig is en op het gelijkvloers niet, moet dit mogelijk zijn.

Een installateur stelt voor de radiatoren enkel maar met thermostatische kranen te installeren.

Volgens mij kan je de radiatoren niet warmkrijgen als op dat moment de pomp van de ketel niet aanslaat. Er werd mij afgeraden om twee pompen te installeren...

Mocht ik toch twee pompen willen installeren; is dit aan te rden en hoe doe ik dat dan het best?

Mvg

Lode

Reacties

Dan gebruik je best 2 pompen.
Je kan bijv ook 2 thermostaten plaatsen: 1 op gelijkvloers voor de vloerverwarming, en 1 in de badkamer bijvoorbeeld (als die boven is) Die thermostaat in de badkamer stuurt dan de pomp voor de ganse bovenverdieping. In alle kamers op de bovenverdieping plaats je dan thermostatische kranen.
Het voordeel hierbij is dat je CVpomp niet de ganse dag moet draaien, enkel als de temp in de badkamer zakt. Je kan dan ook een 'bypass' bijplaatsen. Dit is een gewone schakelaar die de CV pomp rechtstreeks aanschakelt. Met dit systeem zit je nooit in de kou.

Er zijn zelfs merken die een weersafhakelijk regeling maken die toelaat een bijsturing te plaatsen voor elke zone, waarbij je verwarmings tijden voor elke zone apart kan instellen. Maar je hebt dan een referentie ruimte nodig voor je circuit van de radiatoren. Als bv een badkamer enkel verwarmt wordt door radiator kan je deze nemen.
De rest van de radiatoren regelt je dan met de thermostaat kranen hoe warm je het daar wil hebben.Echter elke kamer op deze manier oppart kunnen sturen is ook mogelijk echter door het vele aantal zones wordt de sturing wel duur.

Er zijn zelfs merken die een weersafhakelijk regeling maken die toelaat een bijsturing te plaatsen voor elke zone, waarbij je verwarmings tijden voor elke zone apart kan instellen. Maar je hebt dan een referentie ruimte nodig voor je circuit van de radiatoren. Als bv een badkamer enkel verwarmt wordt door radiator kan je deze nemen.
De rest van de radiatoren regelt je dan met de thermostaat kranen hoe warm je het daar wil hebben.Echter elke kamer op deze manier oppart kunnen sturen is ook mogelijk echter door het vele aantal zones wordt de sturing wel duur.

Lode,

een buitenvoeler zal nooit een vloerverwarming sturen, enkel de ketel.

een tweede pomp lijkt mij toch het meest logische indien je met 2 verschillende temp. werkt (vloer en radiator)

Stefan

stefan een buitenvoeler stuurt meer dan de ketel alleen.
Je kan de watertemperatuur ermee regelen van elk systeem.
De hoogst nodige temperatuur wordt door de ketel geregelt. De lagere temperatuur van de andere kring(en) via een driewegkraan. allemaal in functie van de buitentemperatuur.

Als je een tweede thermostaat plaats, zet je die dan best in de warmste ruimte of in de koelste ruimte (op de eerste verdieping)? Als je die in de badkamer (warmste ruimte)en die is op temperatuur, zal de pomp niet meer aanslaan als er warmte gevraagd wordt in de andere kamers, anderzijds als je de thermostaat in de koelste ruimte plaatst en je draait de thermostatische kraan niet open blijft de pomp misschien draaien?

Stefan, ik bedoel inderdaad de ketel

Meestal is er in de ketel al een pomp ingebouwd. Als ik een tweede pomp plaats na de eerste voor het aparte circuit van de radiatoren, zijn er dan geen problemen omtrent de retour (sanitair installateur sprak daarover, maar ik verstond het niet goed)

Ronny, wordt die driewegkraan dan electronisch gestuurd?

Greetz

Lode

lode,

een kamerthermostaat plaatsen is niet altijd eenvoudig.
Hij zou moeten staan in de ruimte die het snelt afkoelt. Dus het meeste van alle moet bijgewarmt worden om zijn berekende temperatuur te bereiken. Echter dit kan bv een slaapkamer zijn die men niet wil verwarmen maar toch voor bepaald gevallen een radiator heeft voorzien. Daarom is het plaatsen van een thermostaat niet altijd mogelijk, handig.

als men meerdere circuits op een ketel met interne pomp wil aansluiten, moet men via een evenwichtsflens de ketel hydraulisch afkoppelen van de circuits bv radiatoren en vloerverwarming.

ja bij een weersafhankelijke sturing van de temperatuur van een circuit via driewegkraan wordt deze driewegkraan door een elektrische motor verdraait om de temperatuur te regelen.

Men kan een weersafhankelijke regelaar plaatsen die in functie van de buitentemperatuur volgende zaken regelt:

- de temperatuur geleverd naar de radiatoren via de ketel temperatuur te wijzigen
- de tempertuur geleverd naar de vloerverwarming geregelt door een driewegkraan (omwille temperatuur radiatoren hoger is dan die voor vloerverwarming)

opm: bij condensatie ketel kan men de temperatuur radiatoren via ketel temperatuur regelen, bij lage temperatuur ketels echter op dit circuit ook een driewegkraan voor betere regeling (omwillle van de min temperatuur ketel ,Is bij dit type ongeveer 40°C)
voor elk circuit kan men dan in een referentie ruimte een voeler plaatsen om deze bij te regelen. Echter of dit mogelijk is is in elke situatie na te gaan.

Bedankt voor de toelichting, maar ik zit nog met het volgende:

De vloerverwarming zal via de war gestuurd worden. Nu wens ik op het eerste verdiep op elk moment elke kamer apart kunnen verwarmen (vb. studerende kinderen). Dan wil ik van zodra er in één kamer warmte gevraagd wordt, de pomp laten aanslaan (en ik veronderstel ook de ketel), eventueel gestuurd door een kleine thermostaat per kamer. Ik geraak er echter niet aan uit hoe ik dit technisch kan sturen; door sturing zelt te verzorgen buiten de ketel van de kleppen per circuit en de pomp(vb. logo van Siemens), door een ketel te kiezen met twee circuits waarop meerdere thermostaten aangesloten worden,...

Iemand hiervoor een technisch goede oplossing?

Alvast bedankt

Lode

Lode,

Ik ga het simpeler oplossen, alles vloerverwarming. Kamers berekenen op 19 graden. Electrische bijverwarming voor kinderkamers. Die zal bijna niet gebruikt worden, het is dus een kleine ecologische zonde. Economisch een grote besparing

Met die besparing kan je heel wat andere zaken doen die dan ecologisch wel de moeite waard zijn.

En als je domotica fan bent dan je die verwarming gemakkelijk aansturen.

Gtx, Pierre