de nieuwe EPR is op komst

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

vandaag de eerste "les" rond EPR gevolgd: ziet er veelbelovend uit!! de syllabus was zeer mooi uitgewerkt, de maatregelen en zo goed uitgelegd, en... er wordt blijkbaar vanuit de diensten die de EPR opstellen ook gewerkt aan promotie van energiezuinig bouwen!! in de syllabus stond niet alleen enkele voorbeelden van hoe de E100 te halen maar ook maatregelen wat je moet doen als je E90 E80 E75 tot zelfs E30 zou willen halen, en in elke fase mooi de invloed op de Efactor van de verschillende maatregelen uitgerekend :-)
nu dat programmatje nog koppelen aan het theoretisch geraamde jaarverbruik en we kunnen met 2 vingerklikken de ECHTE invloed van de maatregelen zien op je stookkosten!!

mooi programmatje (met uiteraard nog wat tekorten, maar een zeer goede start!)

groeten,
christophe

Reacties

Christophe,

als niet-kenner had ik graag geweten wat deze EPR is...

Nicolas

dat is een beetje een korte uitleg. het is dus zo dat voor bouwaanvragen die na 31/12/2005 worden ingediend je NIET meer het huidige "K55" isolatieformulier moet indienen (een formulier waarop je dus een minimum isolatie voor je huis moet voorzien), maar vanaf 1/1/2006 wordt bij elk bouwproject met bouwvergunning de "isolatie-eis" "strenger": "isolatie-eis": het wordt uitgebreid: na 1/1/2006 moet je niet alleen aan een minimum isolatie (K45) voldoen, maar ook een aantal toestellen energiezuinig voorzien, verplicht ventilatie voorzien én maatregelen nemen tegen oververhitting. en dat alles samen moet aan een bepaalde maximum verbruikswaarde liggen om bouwvergunning te kunnen krijgen. en binnen de cursussen die ze nu organiseren om de architecten (en andere geinteresseerden) hierin op te leiden wordt zelfs gepromoot om veel beter te isoleren en meer energiezuinig te bouwen dan dat de norm van 1/1/06 verplicht. dus de overheid is op de goede weg groeten, christophe

allé ja, de procedure is ook complexer:
- bij de bouwaanvraag meld je dat je het project hebt voorgerekend en dat de E100 haalbaar is
- bij de start van de werken moet je dat nogmaals melden aan de overheid
- NA de werken moet je dan de as-build berekening indienen
- voldoet die NIET dan krijg je een effectieve boete.

groeten,
christophe

Christophe,

Zeer interessant en volledig aan te moedigen. Alleen hoop ik dat een aantal wettelijke/reglementaire beperkingen die nu bestaan dan ook zullen wegvallen anders wordt het een zéér dure operatie bij verbouwingen.

Een dak isoleren, laag energieverbruik nastreven en HR+ beglazing plaatsen is nog te doen en doe/ga ik doen. Een volle buitenmuur convenabel na-isoleren zonder dat je met een "voorzetgevel" (of hoe het ook heet) mag werken wegens niet toegelaten door stedenbouw is al heel wat minder evident. Ik weet het, je kan ook langs binnen isoleren maar als ik dat zou doen over een paar jaar dan wordt mijn reeds smal rijhuis nog smaller en ik heb nog niemand deftig horen uitleggen hoe je dan koudebruggen en vochtproblemen kan vermijden. Dan heb ik het nog niet over balansventilatie (flexibels van 10-16 cm diameter): waar ga ik die moeten wegsteken en hoe krijg ik een huis uit '59 volledig winddicht?

Maar nog eens: op zich vind ik ht een heel mooie ontwikkeling.

Werner

Is het rekenprogramma daarvoor ook al ergens beschikbaar?

Ons plan werd in februari al goedgekeurd (zelf getekend en ingediend, dat mocht voor mijn eigen woning als niet-stage vervulde ingenieur-architect), we zijn bezig met de ruwbouw, dus voor ons is dat niet nodig, maar ik zou zelf eens willen uittellen op welk E-niveau we ongeveer zouden uitkomen.

koen,

heel binnenkort komt het eraan... normaal is de lancering van de beta op 14/9 voorzien, de officiele versie 1/1 en de versie om eindverslagen in te dienen op 1/6 of zoiets. maar met de beta zal je ook al het juiste E kunnen bepalen.

groeten,
christophe

Ik lees op die site het volgende :

"Het softwarepakket zal eind 2005 gratis beschikbaar zijn voor architecten, studiebureaus en verslaggevers."

En waarom is het programma niet gratis beschikbaar voor de bouwer zelf ???
Wordt een bouwer te dom geacht om met dat programma te werken ???

vr gr

Pluto

Christophe,

waar en wie geeft de cursus?
Ikzelf ga eind deze maand naar Syntra voor EPR

Stefan

beste,

wel een schande dat je er zoveel opleidingsgeld voor moet overhebben als architect om de lessen te volgen, terwijl het "opgelegd" wordt (halveert wel met opleidingscheques, maar toch).

Niets tegen de EPR, wel tegen de kosten die je als bouwprofessionel er weer voor op tafel MOET leggen en het vlugge volzet zijn van de lessenreeks. Ik moet alweer wachten op de 2e lessenreeks in NOVEMBER!

ben

Ben,

zeker juist, ik zie ook verschillende prijzen, meer dan 500 € maar ook maar 125 € ???

Vrijdag las ik in een vakblad dat een ventilatiesysteem D slechter scoort dan een C omdat er 2 i.p.v. ventilator inzit? en de winst dan van de WW???

Stefan

Ben,

zeker juist, ik zie ook verschillende prijzen, meer dan 500 € maar ook maar 125 € ???

Vrijdag las ik in een vakblad dat een ventilatiesysteem D slechter scoort dan een C omdat er 2 i.p.v. ventilator inzit? en de winst dan van de WW???

Stefan

ben,

de lessen zijn NIET verplicht: voor het huidige isolatieformulier heb ik ook nooit betalende lessen genomen en toch kan ik het juist invullen... voor dit softwarepakket is het net hetzelfde: je MOET het niet volgen, maar het is wel handig en vooral: veel tijdswinst later tijdens het invullen als je de lessen wel volgt
(autocad, word, excell,... heb ik allemaal geleerd ZONDER lessen maar door UREN en UREN te prutsen... dus eigenlijk kost het dan ook veel geld. bestekken maken heb ik dan geleerd met dure lessen en... nu bespaar ik veel tijd tijdens het opmaken! voor dat geld krijg je het inzicht om tijd te besparen + een goed inzicht in energiebesparende maatregelen)

stefan,

systeem D = ventileren met 2 ventilatoren dus... 2 keer stroomverbruik = meer energieverlies dan bij natuurlijke ventilatie.
MAAR: als je een warmtewisselaar in het toestel hebt zitten dan mag je wel het rendement van dat toestel invullen in de EPR-software, en vanaf 50% krijg je dan al "bonuspunten", dus de toestellen van 85 tot 95% geven een heeeel mooi bonusgetal!!
conclusie: de EPR is goed opgebouwd!! in het wilde weg ventilators plaatsen (cfr systeem van m****r) wordt bestraft; er een toestel met warmterecuperatie tussenplaatsen wordt sterk beloond!!

zo ook voor de blowerdoor: geen test laten doen geeft waarde 12... als je wel een test laat doen en bijvoorbeeld 5 haalt heb je al mooie bonuspunten. een test met 1 à 1,2 (het streefdoel bij LEW) of 0,4 à 0,6 (het streefdoel bij passiefhuis) levert weer zeer veel bonuspunten op!!

groeten,
christophe

PS: en ik betaal met plezier die opleiding: zo kan ik op een snelle en efficiente manier de EPR voor mijn klanten invullen
kostprijs: 120 euro excl BTW per module; totaal 4,5 modules; als je ze allemaal volgt krijg je 60 euro korting dus: 120*4,5=540-60(korting)=480/2(opleidingscheaues)=240+BTW(21%)=290,4 euro
je mag natuurlijk ook enkel de modules binnen je vakgebied volgen, dan kost het minder
Module 1: energieprestatieregelgeving: algemeen kader
Module 2: ventilatievoorzieningen
Module 3: energieprestatieberekening voor woongebouwen
Module 4: energieprestatieberekening voor kantoren en scholen
Module 5: transmissieverliezen in gebouwen (halve dag)

groeten,
christophe

Dus ook bij Syntra, ik start begin oktober bij Syntra in St-Niklaas.

lesgever is ene wim? tevreden?

de winst van de WW kon ik niet afleiden uit tekst in dat blad maar leek mij wel evident.

Stefan

Hoi,

Hoe zit het dan met een verbouwing, ik wil volgend jaar mijn vrijstaand huis verbouwen met een stevige aanbouw +/- 360m3.
De bestaande woning is van 1960 met spouw.
Spouw is ooit gevuld met wit zeer zacht scheermschuimachtig schuim, dit is volgens mij er deels al uitgevallen.
Er komt nieuw glas in en de aanbouw zal deels onder de grond gemaakt worden en bovengronds degelijk geisoleerd worden. Er komt waarschijnlijk een finoven in.
Ik voel er echter weinig voor om WTW te plaatsen. Dit lijkt me in bestaand ook praktisch onmogelijk en weinig zinvol.

Bestaat er net zoals in Nederland een uitzonderingsregeling voor verbouwingen?

Groeten Hans

verbouwingen worden ook onderworpen aan de EPR, maar dan alleen de elementen die je vernieuwt. tenzij je meer dan x% vernieuwd, dan moet je aan meer voorwaarden voldoen (weet de juiste waarden niet vanbuiten)

maar nu iets anders: het zal (eindelijk) gedaan zijn met te streven naar K30 (ik zeg eindelijk, omdat een K30 ZONDER balansventilatie en ZONDER luchtdichting en ZONDER zonnewinsten en ZONDER zonnepanelen en ZONDER A-toestellen meer dan het dubbel verbruikt dan een K30 die dat wel allemaal doet!)

zouden we vanaf nu als streefdoel E40 à E30 kunnen stellen? (dat zou ongeveer een K30 moeten zijn met ALLE toeters en bellen)

groeten,
christophe

Christophe,

is een mogelijkheid om die EPR berekening te testen op mijn bestaande woning ? Software beschikbaar ?

Gewoon uit nieuwgierigheid... Op plan was mijn woning K40, in de praktijk waarschijnlijk iets beter (als alles definitief is afgewerkt). De voornaamste pluspunten zijn orientatie en buffering. Passieve ventilatie en zonneboiler aanwezig.

Wordt er in die norm ook rekening gehouden met de gebruikte materialen (warmtecapaciteit van de silikaat bijvoorbeeld) ?

Verbruik vorig jaar iets boven de 9000 kWh gas voor verwarming, warm water en koken. Dit jaar zal het iets meer zijn door de wat koudere maanden februari en maart (eerder normale winter dus). Totale opppervlakte zonder zolder: 230 m2, zolder nog eens 50 m2.

Kan die EPR omgerekend worden naar een te verwachten verbruik ?

Luc

ik heb reeds een demo van de EPR maar... nog niet gebruikt wegens:
1. geen tijd
en
2. de gegevens die je in deze voorlopige versie intypt zijn verloren, ze kunnen niet worden geimporteerd in de definitieve...

dus ik wacht braafjes tot de lessen voorbij zijn en in de definitieve versie heb

er is een link tussen de E-waarde en je verwacht verbruik, maar dat is NIET getoond in de software, omdat dat enkel een controleprogramma ifv de wetgeving is (net zoals je K-waarde ook geen juiste weerspiegeling geeft van je verbruik)

wel is het zo dat er een ANDERE software is voor een erkende energieadviesprocedure (een procedure die vanaf 1/1/06 recht zou geven op belastingsvermindering). 14/10 krijg ik de eerste les van dat programma, dus voorlopig kan ik nog niet meer vertellen, maar het doel van dat programma is om te kunnen weergeven hoeveel het verbruik van je woning ongeveer gaat dalen als je bepaalde energiebesparende maatregelen neemt!

groeten,
christophe

Luc,

K en E hebben NOOIT een relatie met verbruik, je hebt kleine huisjes met K50 en grote met K30 waarbij laatste toch meer verbruikt

je moet minstens oppervlakte op volume in rekening brengen of vermelden

Stefan

Stefan,

Ik weet dat ook wel.

Vertelt de EPR niet hoeveel warmteverliezen en winsten er zijn voor een bepaald resultaat, oppervlakte natuurlijk in rekening gebracht ? Alleen een gemiddeld seizoen er op kleven en dan is de rekensom toch snel gemaakt ?

Als een energieconsulent een klant wil overtuigen van een bepaalde financiele return, dan moet daar toch ergens een schatting van kunnen worden gemaakt ? Of vervangen we de ene fetish door een andere (K door E ?)

(ik had eerst de functie 'archtect' gebruikt, maar ben tot de slotsom gekomen dat de meesten dat niet als hun taak zien.)

Luc

Luc,

"het gemiddelde seizoen" is reeds ter sprake gekomen op het forum, via KMI moet je deze gegevens kunnen samenstellen (als ik mij niet vergis)

wat je zeker moet doen is verliesoppervlakte in rekening brengen, maar deze heb je ook nodig om tot E of K te komen.

zo kom je tot een "jaarverbruik" ik vermoed dat daar zelfs software voor op de markt is (gelezen van Christophe)

Stefan

Dus:

geeft de epr de mogelijkheid om de verliezen/winsten voor bepaalde situaties weer te geven ? bijvoorbeeld: lente, nachttemperatuur 5 graden, dag 15 graden: verliezen x, winsten y ?

Gewoon een aantal karateristieken van die aard in een seizoensgemiddelde doorrekenen (bijvoorbeeld de graaddagen) en dan moet je aan je totale verliezen komen en dan heb je een schatting van het verbruik.

Luc

Heren,

Verwacht nu niet al te veel van die software voor de energiedeskundige, deze zal inderdaad kunnen berekenen wat je financiële return van een bijv. isolerende maatregel is mits je energiedeskundige ook op de hoogte is van de eenheids- en plaatsingsprijzen van materialen. Is dit niet het geval dan krijg je gewoon een procentuele besparing als uitkomst.
Wat me enorm tegenvalt is het energielabel dat de energiedeskundigen kunnen toekennen aan woningen. Er wordt vooreerst geen rekening gehouden met het al of niet luchtdicht zijn van de onderzochte woning, een A+ label (crème de la créme als het ware) wordt al toegekend aan woningen die aan de nieuwe norm K45 voldoen. Moet wel zeggen dat we momenteel nog niets doorgenomen hebben ivm de verbruiksgegevens van de verwarming die de energiedeskundige ook bij de eigenaar moet opvragen, deze zullen ook het toegekende label beïnvloeden.

Hebben er al mensen kunnen experimenteren met die software ?

Groeten,
Ingeborg

Ingeborg, verwar je nu niet de software die de architecten krijgen naar aanleiding van de EPR (software om het E-peil te berekenen), met de software die de (toekomstige) erkende energiedeskundigen zullen gebruiken/krijgen (software om het uniform rapport van een energie-audit te creëren)??

christophe,

Is dat het programma wat je kunt downloaden op www.energiesparen.be? Dat is de beta versie 0.3. Ik heb dat gedownload en geïnstalleerd en ben het nu aan het proberen.

Marnix

Bèta-versie 0.3 is bij mijn weten van de EPR.

En neen ik vergis mij niet tussen EPR en de software voor de energie-auditeurs, volg beide cursussen.

Ze zijn natuurlijk wel familie van elkaar en 't zou maar erg zijn als dat niet het geval was, uiteindelijk moet de EPR doen voor nieuwbouwwoningen en alles wat met vergunning gebouwd wordt na jan. 2006 wat de EAP moet doen voor het bestaande patrimonium.

Groeten,
Ingeborg

Ik zal van het weekend eens proberen om een woning in te voeren. Ik heb van die woning al een bestaande Nederlandse EPN-berekening en zal eens kijken wat het verschil is.

In de bijlage van het LAATSTE NIEUWS:

Als OVERGANGSMAATREGEL, VAN 01/01/06 tot 30/06/2006, voldoet een woning eveneens aan de nieuwe eisen als ze maximaal K-45 haalt.

Wat betekent dit nu?

Dat we tot 30/06/2006 een bouwaanvraag mogen indienen met enkel een berekening van de K-waarde zolang deze lager is dan K45?
Dit zou als voordeel hebben dat er dan geen boetes kunnen gegeven worden.
Christophe, kun je hierijn meer duidelijkheid brengen?

Op een ander forum hebben ze het daar ook over:

http://www.bouwinfo.be/forum/Default.aspx?g=posts&t=7193

Toch vreemd dat men daar niets over terugvindt hier.

Wie heeft een link naar de officiële regelgeving waar dewe overgangsmaatregel vermeld staat?

Blijk is er bij de keus van K45 ook geen EP-aangifte nodig.

Joepie, geen nutteloze centen.

Heb nog wat gezocht en informatie gevonden:

- overgangsmaatregel betekent:
- juist K45 halen
- minimale ventilatieeis voldoen
- en spijtig genoeg toch nog een aangifte waar men centen moet aan uitgeven. Damn!!!

Voor zover ik 't volg moet je in de overgangsperiode wel het E-verslag indienen, maar mag je tijdelijk verkiezen enkel aan de K-eisen te voldoen. Voor 't overige blijven alle eisen gelden.

Wat de kosten betreft: met een beetje aanleg ben je al snel met 't programma weg + je moet geen erkenning hebben, dus 't hoeft niks te kosten.

Alleen wel leuk: een lege bibliotheek en dat 2 maanden voor de kickoff.

Energy!

euhm, de aangifte MOET gebeuren door een aangestelde verslaggever. Enkel architecten of ingenieurs mogen verslaggeverke spelen. Tenzij die dat gratis zullen doen, moogt ge dat 'nikske kosten' uit uw betoog dus schrappen.

EPR mag je inderdaad niet zelf doen, de verslaggever moet WEL een erkenning hebben, om dan het verslag via internet te kunnen indienen (dit gebeurt NA de bouw).

gratis bestaat niet, maar ik vrees dat architecten dit zullen moeten aanbieden in plaats van de huidige isolatieformulieren, dus dat ze toch geen meerprijs hiervoor zullen kunnen rekenen. welke basisprijs een architect vraagt mag hij natuurlijk vrij kiezen, maar dit zal toch in die prijs moeten zijn inbegrepen.

groeten,
christophe.

Op energiesparen.be is voor de verslaggever enkel het diploma van Industrieel Ingenieur al voldoende (eender welke specialisatie?)

Blijkbaar moet voor de EPB verslaggever geen examen afgelegd worden?

Christophe, interpreteer ik dat verkeerd?

wim,

je moet geen examen doen, maar wel een erkenning aanvragen om je verslagen te kunnen indienen. tis inderdaad ingenieur of architect geloof ik, maark weet het ni vanbuiten.

groeten,
christophe

Ik denk dat hiet een lukratieve bij-job zal ontstaan.

Volg de opleiding van energiedeskundige, richt een studiebureau op in bijberoep en inplaats van 300 to 400 eurote betalen die nu denken de aangifte te kunnen doen, kan die persoon dit aanbieden voor zeg 125 euro. Zal wel geen dag werk zijn zeker.

Dan kunt ge uw PC aftrekken van de belastingen , brengt op langs alle vlakken.

In de praktijk zal het vooral de architect zijn die de taak van verslaggever zal waarnemen. Immers, hij/zij voert sowieso werfbezoeken uit en is vertrouwd met het bouwproject. De administratie gaat ook uit van die optie. Een externe verslaggever aanstellen zal duurder zijn.

Maar, er wordt WEL duidelijk gesteld (ook in de brochure "praktische gids voor als u binnekort gaat bouwen of verbouwen" uitgegeven door de Vlaamse overheid en te downloaden op energiesparen.be)
dat dit van de architect meer werk en verantwoordelijkheid eist, en dat er dus een extra ereloonvergoeding tegenover staat (pagina 42).
Ik heb ook ergens opgevangen (ik weet niet meer waar precies) dat de taak van verslaggever in een APARTE overeenkomst moet gegoten worden.

De aangifte indienen (E-peil aangeven, software toepassen) dat komt zowat in de plaats van de vroegere k-waardeberekening (bij bouwaanvraag). Maar de ganse verslaggeving + (vooral) aansprakelijkheid en boetes bij onjuistheden/te laat indienen, die zullen de architecten toch niet erg happig er zomaar bijnemen, vermoed ik.

En dat laatste dan vooral omdat het aanstellen van de verslaggever pas NA het indienen van de bouwaanvraag moet gebeuren (bij start van de werken). EN dat, voor zover ik weet (?), de architect niet verantwoordelijk is voor de aanstelling van een verslaggever, dit in tegenstelling tot het aanstellen van een veiligheidscoördinator.

Maw, de bouwheer doet wat hij wil met die EP-aangifte, het kan de architect niet deren.

TENZIJ dat de architect een tekortkoming op het vlak van zijn informatieplicht kan worden aangewreven. EN het is inderdaad niet denkbeeldig, dat, bij vordering van hoge EPR-boetes, de bouwheer zijn schade zal proberen verhalen op de architect....

Wordt in elk geval interessant.

XXX,

Mister of Miss anoniem, ik denk als je die verslaggeving serieus wil doen dat je
1. niet gewoon op je bureautje zal kunnen blijven zitten
2. je meer dan een dag zal zoet zijn met het vergaren van de juiste informatie qua samenstelling buitenschil beschermd volume, technische fiches materialen en installaties
3. met de informatie die ik momenteel heb geeft de opleiding energiedeskundige je alleen het recht om een energie-advies op te stellen voor bestaande woningen. Om daarvoor alles te kunnen ingeven zijn ofwel accurate plannen ofwel een "rudimentaire" opmeting vereist.
4.je toch een paar werfbezoeken zal moeten doen om te zien of hetgeen voorgeschreven werd ook effectief gebruikt werd, regelmatig wordt door de aannemer bijv. een andere isolatie geplaatst om betere kortingen te kunnen bedingen bij zijn leverancier (altijd hetzelfde produkt, grotere afname, grotere korting), dan zal moeten nagerekend / nagekeken moeten worden of dat resulteert in eenzelfde U-waarde
...

Als jij dit wil doen voor 125 euro ...
Hoop dat ze in Brussel dan toch even een steekproef doen op diegenen die maandelijks op hun erkenningsnummer meer dan 40 dossiers doorsturen. Kwaliteitskontrole als het ware.

Groeten,
Ingeborg

steven,

de verslaggever moet al gekend zijn bij het indienen van de bouwaanvraag, want je aangifte gebeurt in 3 fases:
- bij de bouwaanvraag ondertekenen aanvrager en/of verslaggever een verklaring waarin ze bevestigen dat ze het project al hebben voorgerekend en zeker aan de E100 zullen voldoen
- bij de start van de werken dienen deze mensen WEEROM een verklaring in dat ze aan de E100 zullen voldoen
- NA de bouw dienen ze het effectieve verslag in waar ze op basis van de gebruikte materialen, technieken en proeven het juiste E-peil invullen.

net omdat je het tijdens het ontwerp toch al eens moet uitrekenen denk ik dat het toch ZEER belangrijk is dat de architect dat ZELF doet!! en ik beschouw dit NIET als meerwerk maar als een NUTTIG rekenprogramma om ZEKER te zijn dat mijn ontwerp weinig zal verbruiken en ook geen last zal hebben van oververhitting: de hele berekening is namelijk niet zoooo veel werk, maar levert je wel een prachtig eindresultaat waarin met vele belangrijke ontwerpelementen en technische elementen rekening wordt gehouden.

ingeborg,

je haalt ff EAP en EPB door elkaar denk ik:
- EAP = energieadviesprocedure = een opgeleide energieadvieseur die je huis komt opmeten, onderzoeken, alle technieken van je huis noteert, en dan een energielabel aan je huis geeft (net als bij frigos krijg je ook van A tot F!). en als je dat dan vraagt aan je energieadviseur dan kan hij je met behulp van dat programma ook een aantal voorstellen doen van welke isolaties of installaties je moet verbeteren om een beter label te krijgen. deze procedure is enkel van toepassing op BESTAANDE woningen en de kosten van deze EAP zijn voor een deel aftrekbaar van je belastingen!
- EPB = energie prestatie = het invullen in een formulier van wat je nieuwe woning voor technieken en isolatie heeft. dit is verplicht in te vullen bij nieuwbouw vanaf 1/1/2006 en moet aan E100 of beter voldoen.

groeten,
christophe

Even voor alle duidelijkheid: om een verslag op te maken heb je geen erkenning nodig. Wel ing. of arch. titel. Iedereen heeft toch wel een dergelijke titularis id familie-of kennissenkring? Vandaar dus dat gratis (uitgezonderd die bbq als wederdienst)

De auditor heeft wel een erkenning nodig (maar dan weer geen technische achtergrond, beetje bizar). Wat Ingeborg zegt lijkt me onhaalbaar: een auditor die al tijdens de werf komt inspecteren? Zo zal 't volgens mij niet werken zene. Een auditor zal eerder moeten afgaan op visuele vaststellingen voor zover nog mogelijk (WTW, zonnewering, ...), op facturen, op foto's van de bouwheer. De bewijslast ligt hier alleszins ook bij de bouwheer.

PS, XXX: you read my mind wat dat bureautje in bijberoep betreft.

en ivm de kosten van de verslaggever voor EPB: ik wil absoluut NIET zeggen dat dit GRATIS moet!!
ik ga er vanuit dat de bezoekers van dit forum NU reeds meer ereloon aan hun architect betalen omdat ze hem nu reeds laten rekening houden met goede isolatie, ventilatie,... en dat vraagt zoiezo wat berekening en denkwerk. in dat kader is het nieuwe EPB één van de mogelijke hulpprogrammas. maar een goed doordachte woning vraagt ook een goed doordacht ereloon voor je architect!

als in je nu met je architect hebt afgesproken dat hij een lagere vergoeding krijgt omdat hij niet moet kijken naar je energieprestatie, dan kan je natuurlijk niet verlangen dat hij dat verslag er gratis bijneemt.

ik ga er vanuit dat je in de onderhandeling met je architect samen een EERLIJK ereloon bedingt (dus VEEL meer dan die 4% waar sommigen naar vragen) zodat de architect binnen zijn ereloon het EPB ook kan invullen. maar als de bouwheren de architect "dwingen" om voor een te laag ereloon te werken is het ook logisch dat de architect deze nieuwe administratieve taak als meerkost zal doorrekenen!

groeten,
christophe

ik ben in grote lijnen akkoord met Christophe. Echter er is wel één serieus probleem: de software is nog bijlange na niet definitief. Met andere woorden: een hele hoop zaken zijn nog niet 'geïmplementeerd' zoals men dat zo mooi verwoordt. De niet beschikbare materialenbib is er één van, maar ook warmtepompen, PV cellen, nachtventilatie (koeling), pellets, het is allemaal niet mogelijk om daar rekening mee te houden.

Bovendien ben ik niet akkoord met de EPB software als representatief model om een woning te berekenen naar energiezuinigheid. Het blijven karakteristieke vwaarden, een soort van objectieve vergelijkingswaarden.
Een belangrijk deel van de in te geven parameters heeft de bouwheer/architect bovendien niet zelf in de hand. Als je een gedetailleerde berekening wil maken, dan ben je dagen bezig. Voor elk raam moet je de orïentatie opgeven, uitgedrukt in graden ten opzichte van het noorden, en uitgedrukt in graden ten opzichte van het horizontale vlak. Idem met beschaduwing.
Met de luchtdichtheid rekening houden is ook zeer riskant. Want als je een bepaald lekdebiet aangeeft, dan moet je ook BEWIJZEN dat je dat lekdebiet haalt aan de hand van een test. Alleen al die gegevens kunnen een tiental E-punten verschil maken. Want de default waarde voor de luchtdichtheid zit op 12 bij delta 50Pa. Wat vrij hoog is.

Bij utilitaire gebouwen (alles wat geen woning is) wordt het helemaal te gek. Daar moet je per ruimte alle lichtarmaturen berekenen naar vermogen, reflectie en verblinding. Zeer zeer tijdrovend, en als je de default valeue van de software gebruikt, dan kan je bijna onmogelijk E-100 halen.
Niet vergeten eveneens het E-pail te halen EN de K45 OF minima u-waarden, daar waar vroeger GEEN verplichtingen waren. Grote vitrines, showrooms met structurele beglazing, de glazen koepel van het vlaams parlement, behoren dus tot het verleden. Het zou mij verwonderen dat het nieuw gerechtsgebouw in a'pen bijvoorbeeld hieraan OOIT kan voldoen.

De software zal pas rond juni verkrijgbaar zijn, hoe kun je dan al een deftige doorberekening maken op voorhand?

Marnix, heb je tussen soep en patatten al eens een woning ingegeven in de software :grinnik:

Neen, echt, ik vind het allemaal zeer interessant en zet er graag de tanden in, maar ik vrees dat de doorsnee architect dit voor een groot deel aan zich laat voorbij gaan, en gelaten afwacht wat er komen gaat. Denkend; "het loopt niet zo'n vaart", de VC-affaire in het achterhoofd.

steven,

een GOEDE software om een ECHTE simulatie te maken is PHPP, maar daar ben je pas echt lang mee bezig en... dan weet je nog steeds niet of de bewoners hun huis goed gaan gebruiken.
een SLECHTE methode was K-waarde * graaduren = vermogen ketel, maar die werd echt wel door velen gebruikt.

vandaar dat ik dus wel tevreden ben met de EPB: het is een gulden middenweg tussen té complex en té oppervlakkig: als je er een paar hebt ingevuld is dit wel aan een aanvaardbaar tempo te doen (maar het blijft natuurlijk een pak meer werk dan de oude K-waarde berekening).

en ivm het tempo van invoeren: het IS wel zo dat dat uitstel gaat krijgen!! de bouwAANVRAGEN die voor 1/6 worden ingendiend moeten enkel de K45 voldoen, dus krijgen al uitstel. en vanaf 1/1 zal de bijna definitieve versie beschikbaar zijn, waarmee je voor doorsnee projecten wel al correct zal kunnen rekenen. na 1/6 (of 1/7 kben ni zeker) zal het wel verplicht worden, maar je moet het pas indienen NADAT het gebouw 6 maand klaar is dus... ze hebben nog tijd om bij te scholen hé.

en als je dat zelf niet ziet zitten: je kan het altijd doorgeven aan iemand die er ervaring in heeft en het dus aan een sneller (en economisch interessanter) tempo kan uitrekenen.

groeten,
christophe

PS: het enige verschil met de VC is dat hier ECHT op zal worden gecontroleerd en vooral... dat de bouwheer boetes zal krijgen als het niet in orde is, dus hij zal er wel op toezien dat er iemand dat voor hem uitrekend. als je als architect kan verkrijgen dat de bouwheer het door een andere verslaggever laat uitrekenen dan blijf je van die taak gespaart, maar voor sommige projecten kan het toch interessant zijn van die waarden al eens tijdens het ontwerp naast u te hebben liggen.

Steven,

Ben eerlijk gezegt naar de film geweest en heb het nog niet ingevoerd, zal dat spoedig doen.

Christophe,

In Nederland wordt nauwelijk gecontroleerd of woningen voldoen aan de EPN norm. Men controleerd op de werf hoofdzakelijk op veiligheid. Bij invoering van de EPN-berekening werd alleen gekeken naar de uitkomst en niet naar wat ingevoerd werd. Zo heb ik berekeningen gecontroleerd waar een warmtepomp in vermeld stond terwijl op tekening vrolijk een cv-ketel getekend was. Het heeft een aantal jaren geduurd eer de gemeente ambtenaren een berekening goed konden controleren. Enkele gemeenten hebben dit zelfs uitbesteed aan commercieële buro's. Ik ben dan ook benieuwd hoe goed de EPR gecontroleerd wordt in de bouw. Dit vergt vele werfbezoeken, als alles dicht is kun je niet meer controleren hoeveel isolatie toegepast is.

Groeten,
Marnix

Tja, controle gebeurt indirect door de aan te stellen verslaggever. Als die foute gegevens invoert, al dan niet bewust, mag hij/zij zich aan ferme boetes verwachten. Slimme zet he, van de overheid. "Betaal zelf uw controleur"
Nog steeds vrijwilligers voor 150 euro/aangifte?

Controles in the field van de overheid uit zullen steekproeven zijn, tijdens en na de werken. Maar ik ben bang dat dat slechts heel uitzonderlijk zal gebeuren (a rato van 2 inspecteurs voor gans vlaanderen of zoiets).

de bedoeling van de overheid is van jaarlijks een werf van één op vijf verslaggevers te controleren! en bij een fout willen ze die verslaggever dan deftig onderzoeken.
ik geloof wel dat de boetes in eerste instantie aan de bouwheer zullen worden gegeven, en dat hij ze dan zal moeten verhalen op de verslaggever als blijkt dat de fout zonder medeweten van de opdrachtgever is gemaakt, dat is toch wat ik had begrepen.

groeten,
christophe

En hier zijn dan de berekeningen. Beta versie 0,3 is nog niet compleet en dat kun je zien aan de totaalstaat waarin bijvoorbeeld het energiegebruik van de ventilatie nog niet berekend wordt. Verder kun je de uitkomst nog niet printen, vandaar dat ik een schermafdruk gemaakt heb van de uitkomst.

Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk gelijke waarden in te vullen al gaat dat niet altijd.

Het toegestane energiegebruik en het energiegebruik voor verwarming komen aardig overeen. Tapwater scheelt enorm, ik weet niet of dat aan de beta versie ligt of aan verkeerde invoer.

groeten,
Marnix

En dit is de uitdraai van de EPN-berekening zoals die voor 2005 geldt:

En dit is de berekening zoals die voor 2006 gaat gelden. In de nieuwe EPN is dezelfde woning slechter dan in 2005. Dat komt omdat de Nederlandse overheid in al haar wijsheid besloten heeft dat woningen MET koeling zuiniger zijn dan woningen zonder koeling. Met gaat ervan uit dat de bewoners in een later stadium koeling bijplaatsen om oververhitting te voorkomen. Rare lui daar in Den Haag...............

Beste Christophe,

Even terug naar maandagmorgen. Mijn reactie was duidelijk gericht aan XXX, welke het duidelijk had over energiedeskundige-opleiding en die geeft enkel het recht om EAP te gaan doen en bij mijn weten niet om als verslaggever op te treden. Ben zelf beide opleidingen aan het volgen en zou echt niet weten waarom jij denkt dat ik beide niet uit elkaar kan houden. In mijn antwoord staat heel duidelijk dat EAP BESTAANDE WONINGEN BETREFT
Wat mij enorm tegenstaat is dat bepaalde personen de term lukratief durven te gebruiken dit ruikt bij mij naar platte commercie. Ik ben misschien nog zo'n verloren gelopen idealist die hoopt dat deze regelgeving eindelijk energiezuinige woningen gaat opleveren.
Ik zal misschien de meer algemene term plaatsbezoek gebruiken, maar zowel bij bestaande gebouwen als bij nieuwbouw is plaatsbezoek wenselijk, zo niet zelfs noodzakelijk in mijn ogen.
Als je als verslaggever je enkel vanop je bureau gaat baseren op lastenboeken, facturen (hoe snel is daar niet een regeltje aan toegevoegd qua info isolatie) en de eventuele voorrekening die de architect heeft gemaakt in het geval nieuwbouw DAN BEN JE IN MIJN OGEN ENKEL BEZIG MET OP PAPIER ONZE WONINGEN ENERGIEZUINIGER TE MAKEN, dan wordt dit evengoed een slag in het water als het vroegere k-formulier waarbij ze met de SENSIVV studie hebben gemerkt dat slechts 9 % v/d woningen het k-peil haalde dat op de formulieren terug te vinden was. IK VIND DAT BEHOORLIJK ZIELIG. Trouwens waarom zou de verslaggever VOOR het begin van de werken moeten gekend zijn en zou deze bij de startverklaring mee moeten ondertekenen, als hij toch geen VERSLAG opmaakt van de gerealiseerde toestand.
Bij de EAP net hetzelfde verhaal, je zal zo'n woning, zonder destruktief te worden natuurlijk, toch serieus moeten bekijken, als je overal de waarden bij ontstentenis gaat invullen kan je geen gerichte adviezen leveren.

EPB of EAP, 't is mij eender maar diegenen die zich ermee gaan bezig houden, gelieve het in eer en geweten te doen. Gewoon een extra berg papier kunnen we missen als de (vogel-)pest, of blijven we bij de overheid zagen om mee onze energiefactuur te betalen ?!? DOEL = MINDER ENERGIEGEBRUIK