nieuwschierige tuinman!!!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste forumers,
ik veronderstel dat de meeste onder jullie wel een tuin hebben met een mooi grasperkje en mischien wel een mooie haag er rond.
nu vraag ik me af wat jullie als gdreven ecologisten gebruiken om jullie gras te maaien en jullie haag te snoeien?
wat is dan weer de meest ecologische oplossing?
uiteraard de zelfduwende cilindermaaier en de heggeschaar met manuele kracht , maar tussen electro en benzine?
graag vele reacties en een doorgedreven discusie!!!

Reacties

Even iets heel anders

Sta voor de beslissing een grasmaaier aan te schaffen

Mijn huidige electrische voldoet niet meer omdat ons nieuwe gazon (gelukkig!) een heel stuk groter wordt, ca 60 m diep gemiddeld 25 m breed

Ik twijfel tussen een (benzine?) maaier evt zitmodel of een robot.

De robot maait ca 300 m2 per uur dus 5 uur per dag (of om de dag) en verbruikt 120 W

Voordelen spreken voor zich....

Maar wat is ecologiscg de beste manier om het gazon kort en het gras mooi te houden

(Nee, een geit komt er ook maar die blijft in de wei!)

Arnold

Arnold,

Wij hebben ook een groot stuk, dat gemaait wordt met een zitmaaier. Maar als ik het terug moest overdoen kocht ik een robot. Die doet zijn werk ook in de regen en je hoeft er zelf niet bij te staan, tijd voor te maken. Is op sommige momenten toch ook gemakkelijk. Komt nl niet altijd uit om gras te maaien als de zon schijnt.

Hans V.

Hans V

Helemaal eens v.w.b. comfort en luxe, en kostprijs aanschaf is gelijk, onderhoud zelfs lager

Maar qua (primair) energieverbuik?

Zo'n zitmaaier vreet ook benzine neem ik aan....

Arnold

Arnold,

ik zou in jou geval voor de robot kiezen

denk ook eens aan de buren ivm geluidsoverlast

zelf hou ik liever mijn oppervlakte gazon beperkt, voor mij is dat geen statussymbool

groeten,

Björn

onze toekomstige gazon is nog niet aangelegd... maar 2/3° van de tuin is voor de (momenteel 5) schapen, dan nog een deel oprit, terras,... en de rest wordt een gazon die NET groot genoeg is voor een BBQ of zo, maar meer ook niet (gazon onderhouden is zinloos werk... bij mij zal het gras dus niet altijd mooi "15mm" zijn)

arnold,
denk dus toch eens aan die schapen... dat vraagt echt minder tijd dan een grasmachine én is zuiniger. + je krijgt er nog wat vriendschap van.

groeten,
christophe

beste,

weet iemand hoe je kattestaart-paardestaart-heermoes kan bestrijden?

groeten

Joachim,

Wijzelf hebben er ook last van. Zou een gevolg zijn van te arme grond. Veel kalk aan toevoegen zou een mogelijke oplossing kunnen zijn. En altijd snel verwijderen helpt ook wel.

Wij zijn nu onze grond aan het beregenen met kalkwater om te zien of het helpt.

Hans V.

hoi ,

kattenstaart is een zeer moeilijk te bestrijden plant , vermits deze wel tot enkele tientallen centimeters de grond in gaat is hij ook zeer moeilijk af of uit te graven .
hij vermeerderd zich door middel van wortelopschot en sporen , dus al zeker niet laten uitgroeien en tijdig verwijderen .
ik als tuinman heb maar 1 effectieve oplossing ooit zelf toegepast en dit is met een zuivere glyfosaat oplossing de steeltjes 1 voor 1 inborstellen met een penseel , dit is een zeer tijdrovende en soms onoverzienlijke klus maar tot hiertoe het enigste waar ik succes mee had !
glyfosaat is een minimum milieubelastend produkt dat binnen een 2 tal weken biologisch afbreekbaar is .
dit is het beste wat ik erover kan vertellen.

Onkruid bestaat niet !!

Ik wou dat er heermoes in m'n tuin groeide.

Als je van heermoes thee kookt heb je namelijk een perfect natuurlijk middeltje tegen allerlei schimmelziekten bij planten.

Jammer dat zo weinig mensen dat schijnen te weten.

Roundup (glyfosaat) is en blijft vergift, en hoort niet thuis op dit forum.

Elk plantje heeft zijn nut in het ecosysteem !

Als je dat aanvaard krijgt tuinieren plots een heel andere dimensie.

dirk

Christophe,

Naast de kippen en de geiten nog een paar schapen, mwa, ik weet het niet. Onze dierenwei ligt achterin de tuin, daartussen is nog een gazon, daar komen geen dieren, behalve onze 3 kinderen

Ik wil een trampoline voor ze ingraven, 2 goals neerzetten voor het voetballen en misschien een volleybalnet. Dus echt zeer mooi gras zal het wel niet worden (wij hadden vroegen thuis ook altijd modder voor de goals, goed teken vind ik!)

Dus Bjorn, met statussymbool heeft t wat mij betreft niets te maken, meer leefgenot. En ik denk dat die robot inderdaad de beste oplossing is, van husqvarna kosten ze zo rond de 2000 euro compleet met volautomatisch laadstation en begrenzingsdraden en incl BTW, andere merken ongeveer idem. Dus vergeleken met een zitmaaier of een grote benzinemaaier niet gek.

Christophe, wat doe je met je schapen, naast vriendschappelijk blikken uitwisselen, melk je ze of eet je ze op?

Arnold

Dirk,

Kun jij mij het nut van deze plant in de tuin verklaren? Ik sta er voor open.

Hans V.

Arnold, ik dacht dat die toestellen van Husqvarna tegenwoordig van Electrolux kwamen?
Ik heb ook eens zitten kijken voor zo'n ding, maar ben niet overtuigd dat ie het aan kan bij ons (10à gazon). Ik vrees dat ik dat ding continu zou moeten laten maaien, en veel te dikwijls nieuwe baterijen en messen zal moeten aanschaffen. Wat rest er dan nog van ecologie?
Maar als er iemand is die zo'n machien heeft rondrijden zou ik graag eens komen kijken als het in actie is.
BTW: wie weet er welk merk/model op zonneenergie gaat, want dat heb ik nog niet kunnen achterhalen?

wel diegene die dat wil, mag dat in mijne hof ook komen uitdoen.

Wat goede resultaten geeft: bofix, wordt gebruikt om onkruidsoorten uit weiden te halen. Niet meteen het ecologische voorbeeld, maar ja, niet iedereen wil dat in zijn tuin.

Ik hou mijn graspleinen kort en proper, een deel wordt wekelijks gemaaid en een ander deel om de 2 à 3 weken.
Ik wil dat mijn kinderen al eens kunnen spelen zonder dat ik mij moet afvragen of ze gebeten worden door 1 of ander insekt(teek).
Van mij mag iedereen een "wilde" tuin hebben, echter zoals bij alles, zorg dan dat je andere buren hier geen last van hebben (uitzaaiing) en dergelijke, respecteer ieders keuze.

Verder: plant streekeigen planten aan, Natuurpunt verkoopt tijdens de najaarsperiode altijd van die goedkope pakketten.

Groeten,

David

Iedereen kent het bodemsaneringsdecreet...

Binnen 20 jaar (ja ondenkbaar ver weg), zal grond ook een certificaat krijgen op de aanwezigheid van residu's van pesticiden (en niet alleen alleen de gepromootte actieve stof, maar ook zijn afbraakproducten, zie Roundup).

Mijn tuin zal op dat ogenblik ruim 35 jaar (10 jaar braak voor de bouw) pesticide en herbicide vrij zijn.

Ik begijp niet dat mensen schrik hebben van een beetje natuur. Teken zitten overigens in bossen, niet in graslanden, waarvan slechts een klein deel besmet is met de ziekte van Lyme. Als je de beet binnen 24 uur ontdekt is de kans op besmetting dan nog eens heel erg gering. een verwaarloosbaar risico, tenzij je boswachter bent.

De beste bescherming tegen (andere) insectenbeten is er ieder jaar eentje te krijgen. Dat houdt ons afweersysteem paraat.

Dit weekend nog een gesprek gehad over dat onderwerp met een oom, een van de eerste biologische boeren in Vlaanderen. Een slimme controleur van het voedselagentschap reageerde op het feit dat 'alle voedingsproducten nu zo streng worden gecontroleerd op kiemen dat we 'kasplantjes' aan het kweken zijn', einde citaat.

We worden inderdaad biologisch weerloos gemaakt doordat we door geen enkel agens meer worden lastig gevallen, (uitgezonderd de chemische rommel die nodig is om die kiemen onder controle te houden, natuurlijk).

Ik kan mijn kinderen in de tuin laten spelen en ik weet zeker dat als ze schadelijke stoffen binnen krijgen, ze niet van mij afkomstig zijn.

En ja, soms staat er teveel onkruid in het gazon, zelfs naar mijn normen en dan neem ik een mesje en snij ik op de meest aangetaste plaatsen wat pissebedden en andere rozetten weg en strooi ik wat vers graszaad.

Luc

Luc, het gevaar van tekenbeten onderschat je toch wel lichtelijk! Nu, als je in "de vlaanders" woont is het risico wellicht minder, maar de ardennen is een ramp, de kempen begint ook stilaan "onveilig" te worden. Toen ik jaren geleden als monitor bij de CM in de ardennen op kamp zat waren tekenbeten dagelijkse kost. Zelf ben ik 8 jaar geleden ook gebeten, toen ik van mijn stageplaats (een architectenburo) te voet over de openbare weg naar huis ging. Vanwaar die teek kwas is mij tot op de dag van vandaag nog steeds een raadsel. En als klap op de vuurpijl: een collega windsurfer werd een aantal jaar geleden ook gebeten door een teek. 2 jaar geleden kreeg hij effectief de zieke van Lyme. Ik kan je garanderen, dit wens je echt je ergste vijand niet toe: waanbeelden, verkramping van spieren, ... Nu gaat het terug beter met hem, maar genezen doe je nooit!

risico = kans x ernst

de ernst van de ziekte van Lyme is overduidelijk
de kans dat je ze krijgt en dat ze zo erg toeslaat is echter redelijk klein:
ten eerste moet je gebeten worden
ten tweede moet de teek besmet zijn
ten derde is de ziekte al ver gevorderd als je dat soort symptomen krijgt, als je er snel genoeg bijbent met antibiotica hou je er niets van over.

als je dus gebeten wordt onmiddellijk verwijderen (uittrekken met de vingers of een pincet, niet verdoven of verbranden en niet platknijpen) en regelmatig controleren of de zogenaamde 'rode ring' rond de beet zichtbaar wordt, dat is de eerste fase.
Duizeligheid, moeheid, stijve spieren enz is al de tweede fase, dus als je dat voelt denk nog maar eens terug aan de beet en laat dit weten aan de dokter

je tuin koortsachtig zuiver houden beschermt je kinderen niet tegen teken, want die zitten overal in de struiken en daar kan je je kinderen toch niet uit houden. en trouwens als je ze al kunt oplopen door gewoon te voet over de weg te wandelen hoe kan je je dan beschermen?
Controleer je kinderen gewoon als ze 's avonds in bad gaan na een dagje buiten spelen, het duurt nog 24 uur voordat een teek zich vastzet en dan nog daarna duurt het ook even voordat de bacterie die de ziekte veroorzaakt van de darm naar de mond van de teek is gegaan. vooral goed de huidplooien nakijken (knieholte, oksel, lies, tussen de billen, achter de oren,...
Ikzelf ben al een keer of 5 gebeten door teken, heb ze er telkens eigenhandig uitgetrokken en vakkundig platgestampt.
Voorlopig voel ik mij nog tiptop in orde!

Lennie,

Mijn info was inderdaad wat achterhaald (9 jaar geleden in een milieukundecursus).

Ik controleer mijn kinderen ook regelmatig. Onze jongste heeft toen hij amper 8 maand was een beet gehad - teek in zijn oor - gebeten in de Ardennen, vermoedelijk opgepikt in de buurt van een hertenvoederbak, dus redelijk risicovol. De volgende dag heb ik wat bloed opgemerkt in zijn oor en een 'bolletje' gevonden. Het was een nog levende teek die nog niet vastgebeten zat, vermoedelijk een jong exemplaar of een mannetje. Ik heb toen ook mijn vrienden op de hoogte gebracht om hun kinderen ook te controleren. Het is zonder gevolgen gebleven.

De dokter van wacht (Paasweekend) noemde het risico zeer klein, die sprak van enkele procenten kans dat de teek besmet is x een kleine kans dat de besmetting overgaat. Na een 'google' blijkt dat dat niet klopt.

Blijkbaar klampt Limburg wel reeds met een plaag, dat wist ik niet. Merk wel dat ik een onderscheid maakte tussen tekenbeten en 'andere beten', ik was me dus wel bewust van het risico en de ernst van Lyme. Mijn vrouw zei dat zij nooit had gezien dat het een teek was, laat staan dat ze het risico kende. Onwetendheid is onze grootste vijand. Let wel dat het aantal vastgestelde gevallen eveneens veroorzaakt kan zijn van een verhoogde alertheid en niet noodzakelijk van een groter risico.

Wens je vriend veel sterkte.

Luc

Bij mij in de hooiberg liggen 10 jaar oude hooibalen.

Kan ik dit nog gewoon opvoeren aan de schapen en koeien?