legafstand vloerverwarmingslussen in een LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na heel wat onderzoek en inspanning (en vooral ook onbegrip)zijn we gekomen tot de realisatie van een lage-energie woning.

Berekende energiebehoefte voor verwarming (berekend met Passiefhuis-Projektpakket) bedraagt +/- 5 kW (transmissie + ventilatieverlies) voor een totale oppervlakte (gelijkvloers + verdiep) van +/- 240 vierkante meter.
Gedwongen ventilatie met warmterecuperatie wordt voorzien.

Bedoeling is om de verwarming te voorzien via vloerverwarming.

Een offerte hiervoor voorziet een legafstand tussen de lussen van 10 cm voor sommige en 15 cm voor andere ruimtes. Volgens mij is dit zwaar overgedimensioneerd.

Vraag is, welk is wel een correcte legafstand voor vloerverwarmingslussen voor zulk een lage energiebehoefte, of is er een andere dan een thermische reden voor het overdimensioneren van de verwarmingslussen?

Het keteltje wat wordt voorzien is een condenserend gasketeltje, modulerend tussen 4 en 12 kW, wat tevens ook het sanitaire warmwater voorziet (met behulp van zonnepanelen - zonneboiler).

Reacties

Ik zit met dezelfde situatie. Volgens mijn berekeningen en onderzoek kan je wel degelijk een grotere hart-op-hart afstand nemen tussen je buizen in de vloer. Langs de andere kant, als je toch 10 a 15 cm neemt dan kan de aanvoer temperatuur heel laag blijven. Logisch in feite. Je hebt in de toekomst dan eventueel nog de mogelijkheid om wat zonnecollectoren en een groot buffervat te plaatsen om zo je vloer warm te krijgen.

Als je alupex buizen gaat gebruiken dan kan het prijs verschil echter wel hoog oplopen. In eerste instantie was ik dan ook van zin om een stuk van mijn investering in isolatie van mijn LEW terug te winnen uit de vloerverwarmingsbuizen.

Als je wil kan ik je de tabellen opsturen waarin een relatie wordt gelegd tussen Watt/m² en afstand tussen de buizen.

Groeten,
Stef

Dichter dan 15 cm bij elkaar brengt bijna niets meer.

Bij WTH op de website kun je grafieken downloaden mbt deze zaak.

Jouw warmtelast is ca 20 Watt/m2, bij 300mm slangafstand heb je dan een voorlooptemp. nodig van 8 graden boven de opp.temp, nij 150mm is dit 5.5 graden. Bij 100mm zal het misschien nog een half graadje lager worden maar daar zit geen winst meer.

Inderdaad is dit met name van belang met zonnecollectoren met een lage voorloop maar ook het comfort bij 150mm is hoger dan met 300mm, bedenkt dat bij 300mm buisafstand de afstand tussen 2 ''warme'' buizen al 600mm is, de tussenliggende is snel een paar graden koeler.

Ikzelf heb overal 16mm buizen hoh 150mm, ook voor de ramen etc.

Maar dichter dan 150mm lijkt me weinig zinvol

Arnold

wij hebben een verlegafstand van 20cm voorzien: dit leek met de gulden middenweg tussen lage stooktemperatuur en ni te veel buis nodig (onze woning heeft 4.5 kW nodig, en met de 20cm hartafstand hebben we een watertemperatuur van 27.5°C nodig, laag genoeg dus)

- meer dan 20 cm zou ik niet gaan: dan heb ik schrik voor een "zebra"-effect: koudere en warmere vloerzones
- minder dan 20cm is dan weer moeilijker zelf te leggen (wij hebben de buizen er zelf ingeplooid, deze winter zullen we wel zien of het goed werkt...)
- en een watertemperatuur van 27.5° vind ik al laag genoeg (je kan dat zelf ook in tabellen nakijken wat de watertemperatuur zal zijn ifv de legafstand en de benodigde warmtevraag)

groeten,
christophe.

francis

zou ik wat informatie kunnen krijgen van de materialen die je hebt gebruikt in jouw huis? (isolatie materiaal, dikte ..) Ik ben op't moment aan't uitpluizen om mijn huis ook lew te maken.

Alvast bedank Mvg,

Geert

Legafstand heeft inderdaad niet alleen te maken met warmteafgiftecapaciteit maar ook met comfort!

Francis

Ik heb wel wat ervaring met LEW, maar 20 watt per m² is wel erg laag.

" welk is wel een correcte legafstand voor vloerverwarmingslussen voor zulk een lage energiebehoefte "
weer zo'n vraag waar je niet zomaar kan op antwoorden, alles hangt af van de warmteverliezen, soort vloerbekleding en de gewenste t° van de ruimte.

" of is er een andere dan een thermische reden voor het overdimensioneren van de verwarmingslussen? "
overdimensioneren bestaat niet, dat verdomde begrip blijft hier maar circuleren.
dimensionering gebeurt i.f.v. de reeds bovenvernoemde parameters, en de aanvoert°. Het hangt er dus vanaf welke watert° je ter beschikking hebt, of ter beschikking wil stellen.

om met zo laag mogelijke t° te kunnen werken, gebruiken wij meestal 15cm buisafstand, maar dat is normaal onvoldoende voor badkamers, daar werken wij meestal met 10cm.
Als je echt maar 20 watt /m² nodig hebt, kan je met 20cm werken, en 10 of 15 voor de badkamer. Met 20cm legafstand en een regime 28/22/20 haal je die 20 watt, maar voor de badkamer gaat dat niet, tenzij je daar ook tevreden bent met 20°. Want met een gemiddelde watert° van 25 haal je geen 24°!

de tabellen waarvan sprake geven meestal de gemiddelde watert° aan, ik neem aan dat dat ook bij Christophe het geval is, en hij dus een vertrekwatert° zal moeten hebben van 30 a 32°C (regime 31/24/20 of zoiets).

Hans

Hans

Hoe balangrijk is precies een zeer lage aanvoertemp.

Voor enkel de zonnecollectoren toch beperkt, met een simulatieprogramma kom ik voor 10 m2 panelen bij 32/24 uit op 3356 kWh / jaar en 28/22 op 3417, dus 60 kWh per jaar, in pelletsprijs uitgedrukt ongeveer 2 euro per jaar

Of zijn er nog meer voordelen? Of doe ik iets mis in de berekening?

Mvg Arnold

Arnold

Het belang van een zeer lage aanvoertemp. is afhankelijk van je warmteverlies. Want het verschil is inderdaad klein, maar stel dat de zon je boiler op 28° krijgt, dan kan je de energie van de zon gebruiken, maar als je 33° nodig hebt, kan je de zon vergeten, want ontoereikend. En dan wordt dat verschil heel wat groter, want dan is het in het ene geval 3471 kWh, in het andere geval 0 kWh.
Toch een aanzienlijk verschil.

Hans

Meestal wordt de zonnewarmte als ondersteuning gebruikt.
Dit wil zeggen dat de retour van de vloerverwarming naar het buffervat wordt afgeleidt als de retourtemp lager is als temp buffervat. Dus bij een vertrektemp van 33°en een temp van buffervat van 28° zou je toch nog winst moeten hebben. Inregelen van het debiet (retourtemp) is wel vereist.

Hans

De genoemde opbrengsten zijn een jaartotaal, gesimuleert met GetSolar, volgens mijn leverancier van de panelen en buffervat een redelijka ccuraat simulatieprogramma.

Er zijn blijkbaar dus maar heel weinig dagen dat je wel 28 maar geen 33 haalt (wat ook logisch is), dus de 60 kWh per jaar is misschien 10 dagen dat je 6 kWh extra kan halen of 20 dagen 3 kWh of zo.

In die zin denk ik dat jij en anderen het voordeel van zeer lage temperaturen een beetje overschat. Maar ik hoop dat je gelijk hebt en dat ik straks in december en januari toch nog enige dagen enkele kWh extra voor de verwarming uit de panelen peuter.

Vwb de debieten, bij mijn systeem wordt de retour weer bijgemengd met de aanvoer totdat deze werkelijk de laagst mogelijke (ingestelde) voorlooptemp. bereikt heeft, op die manier is dus ook je retour altijd zo koud mogelijk. Het debiet waarop je dan rondpompt is eigenlijk niet meer van invloed op je retourtemp.

Mvg Arnold

Arnold

Ik merk nu pas dat je verschillende debieten (delta T's) gebruikt heb, en dat verklaart ook het kleinere verschil. Als je hetzelfde debiet zou gebruiken zou je 32/26 krijgen, en dan zal het verschil volgens mij wel wat groter zijn.

Mathieu

Inderdaad, meestal verwarmingsondersteuning. Maar je moet toch een verschil tussen retour en boiler van 2K hebben, het wordt dan wel erg knap, en je moet bijverwarmen op dat moment. En dat probeer ik te vermijden, vandaar.

Hans

Arnold,

Je retour wordt bijgemeng bij het vertrek om de juiste vertrektemp te krijgen is het principe van de driewegmenger.
Maar de retour temp is maar gedeeltelijk afhankelijk van de vertek. Het tempverschil tss vertrek en retour is afhankelijk van het debiet.

en van het temperatuursverschil!

Hans, Matthieu,

Bedoel je het debiet van de zonnecollectoren of van de vloerverwarming; de laatste neem ik aan.

In dat geval, hoe bepaal je zo'n debiet. Ik kan me voorstellen hoe lager het debiet hoe lager de retourtemp. en dus hoe beter, totdat je verwarmingscapaciteit te klein wordt, dan zou je dus je debiet kunnen verhogen (deze is wellicht ook weersafhankelijk in te stellen?)

Zijn er nog andere nadelen verbonden aan een '''te'' laag debiet anders dan koude voeten bij strenge vorst? Dan waag ik het er eerst maar eens op, kan hem altijd nog iets opmhoog zetten toch?

Arnold

Arnold

Beide, het debiet en de delta T bepalen je opbrengst, ook bij zonnepanelen. Daarom soms low-flow, door het kleine debiet krijg je een grotere delta T.

Het debiet bepaal je i.f.v. het benodigde vermogen en de beschikbare t°. Dus best een zo laag mogelijk debiet.
Het debiet stel je in a.d.h. van regelventielen, ik zie niet direct hoe je dat weersafhankelijk zou doen, heeft overigens ook geen zin.

Hans

Ik heb al regelventielen gezien met ingebouwde flowmeter.
Maar meestal

Mathieu

Hans,

De reden waarom ik wil weten of de legafstand (na correcte dimensionering) groter dan de gebruikelijke 10 of 15 cm kan genomen worden, is dat de cv-ketel dewelke ik wil gaan installeren een ingebouwde pomp heeft voor de verwarmingskring, dewelke volgens de installateur niet sterk genoeg is voor de vloerverwarmingskring van mijn totale huis (+/- 220 m2 kring) en dewelke blijkbaar niet kan vervangen worden door een sterker type?
De oplossing zou zijn, bijkomend een externe evenwichtsfles met een sterkere externe pomp. Dit vind ik de omgekeerde wereld, in plaats van de legafstand correct te dimensioneren wordt er voorgesteld een bijkomende installatie te doen van evenwichtscollector met zwaardere pomp. Ten eerste is dit een bijkomende kost van +/- 700 euro en ten tweede verbruikt die bijkomende pomp bijkomend electriciteit, wat niet de bedoeling is van een energiezuinige installatie.
In ieder geval heb ik veel bijgeleerd met mijn initiele vraag op het energieforum, waarvoor mijn dank aan ieder die reageerde.
Graag had ik nog een reactie gehad op het nut van die bijkomende evenwichtscollector/pomp i.p.v. gewoon de kringen wat kleiner te nemen zodat de geintegreerde pomp de stromingsverliezen aankan. Is mijn redenering correct of zie ik iets over het hoofd?

Francis

Ik zou zeggen, neem dan een ketel met een pomp die wel sterk genoeg is.
In elk geval werken wij altijd met enkel ketelpomp, en dat is normaal gesproken geen probleem.
Maar ik zie niet in wat er verandert als je de legafstand vergroot, daarmee verandert je verwarmingsbehoefte toch niet? En het is de verwarmingsbehoefte die het debiet bepaald (i.f.v. de watert°), en de pomp kan dat debiet aan of niet.

Wij proberen ook altijd het gebruik van een evenwichtsfles te vermijden, maar soms is dat nodig, afhankelijk van de ketel. Condensatieketelswandketels hebben meestal een beperkt debiet (1200 tot 1500 kg/uur), als je daarboven gaat heb je die evenwichtsfles toch nodig.

Hans

ben aan het nadenken over de vloer verwarming in mijn LEW.
Stel nu dat je de installatie zo correct dimensioneerd dat je een vrij lage aanvoertemp. nodig hebt (bvb.30 gr.)

Ga je dan geen effect krijgen dat een "gewone" condensatieketel deze hele lage temperaturen "de moeite niet vind" en iedere keer weer direkt afslaat nog voor hij goed en wel op dreef is gekomen wegens het bereiken van de max aanvoertemp.

Zou het dan geen oplossing zijn om op het circuit van de VV een soort boilerke van 50-100 liter te steken , die door de ketel op een apart circuit op bvb 40 graden wordt gehouden , en waaruit het VV-circuit dan zijn warm water tapt.
Wanneer de temp dan teveel daalt , zou de ketel dan weer aanslaan .
Dit alles , in mijn ogen ,om de ketel een teveel aan plotse starts en stops te besparen.

of heb ik hier het principe van een "evenwichtsfles" uitgelegd?

Aan mijn vragen te horen ben ik duidelijk nogal een leek op CV gebied,hé