isoleren van zijmuren bij een rijwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb een kleine rijwoning waaraan ik een uitbouw met plat dak wil zetten.
Die uitbouw komt aan beide zijden volledig tussen de bestaande muren (= muren van bebouwing, dus geen tuin of zo) van de buren.

Is het dan nog noodzakelijk om die zijmuren te isoleren gezien vanuit economisch standpunt?
Of zijn de warmteverliezen langsdaar te verwaarlozen?

Ik zal zowiezo niet overdreven dik kunnen isoleren want ik zit met een beperkte breedte (kleine 6m) en daar gaat aan beide zijden nog een enkele nieuwe steen+bezetting van af.

Reacties

zijn de ruimtes van de buren verwarmd? Leefruimte of kotje?

Gtx, Pierre

Mathias,

Hier is in een aantal vraagstaarten al uitvoerig over gediscussieerd. Gebruik de zoekfunctie eens maar verander de termijn naar "alle berichten".

Ik zou gaan voor isolatie, hoewel dat misschien niet zo evident is (ruimte + waarschijnlijk onvermijdelijke koudebruggen met de bestaande constructie).

Een zijmuur niet isoleren is misschien fijn als er aan weerszijden gepensioneerden wonen die stoken tegen klippen en bergen op....maar als ze dan verkassen naar een rusthuis en hun woning blijft 5 jaar onverwarmd leegstaan (dat heb ik aan de hand) dan vloek je, dat kan ik je verzekeren!

Het is niet echt een leefruimte zoals living of keuken of zo, eerder berging (temp zal bij de buren niet veel zakken onder de 15°C denk ik)

Ik moet er ook nog bijzeggen dat de muren redelijk dik zijn.

Aan de ene kant: mijn nieuwe volle muur - spouw - oude muur - spouw - nieuwe volle muur van de buren. Alles samen toch een 50 cm.

Aan de andere kant: Mijn nieuwe volle muur - spouw - volle muur van een klein appartementsgebouw. Samen schat ik een goeie 40 cm.

Het geld dat ik daar uitspaar zou ik investeren in meer isolatie voor het plat dak: 12cm PU ipv 8cm.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Strikt genomen gaat de doorlopende buitenmuur (van boven jouw dak, tot tegen jouw binnenmuur) een koudebrug zijn.
Dit zou je eventueel kunnen verhelpen door buiten (boven je dak) nog een 20a50cm tegen je burenmuur te isoleren.
Eventueel ook je eigen achtermuur kan zo een koudebrug zijn.

Walter