sturing van pomp voor zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

weet iemand wat "low-flow" inhoud bij zonneboilersturing ?
ik dacht dat dit om een pomp ging met zeer laag vermogen en debiet maar ik vind dit niet terug in de eigenschappen van verschillende pompen.
enkele soorten solarpompen hebben wel iets om het debiet te meten en in te stellen (manueel éénmalig ?) maar hiermee zakt het verbruik toch niet ?
één merk pompsturingen heeft een "Drehzahlgeregelter Ausgang" ,is dit frequentie sturing ??

welk systeem is nu het beste ??

dank johan

Reacties

Low flow betekent, dat de doorstroom van de zonnecollector laag wordt gehouden. Daarmee kun je toch nog hoge temp binnenhalen bij weinig zon.
Het heeft dus gunstige eigenschappen.
Voordelen:
Geschikte temperatuur voor opwarmen boiler is eerder beschikbaar, dus een grotere dekking per jaar mogelijk. Je kunt nog dunnere buizen gebruiken aangezien wrijvingsverliezen minder worden. En de pomp zal minder energie verbruiken.
Nadeel: bij veel zon, zal je collector loeiheet worden. Dat is te voorkomen door in dat geval toch meer flow te hebben: het matched flow principe.
Waarschijnlijk ben jij met matched flow (regelbaar debiet) bezig. Daar heb je een regelbare motor voor nodig. Bij wisselspanning frequentiegestuurd, bij gelijkspanning door pulsbreedtemodulatie.
Ik hoop dat je wat aan deze info hebt.
Groeten, Hans van Andel

hans

hoe zorgt men voor dit lager debiet in de meeste gevallen dan ?
ik zie dat er een debiet-meter en -regeling in de pompgroep staat maar hoe werkt deze regeling , is dit bypassciculatie geven of gewoon tegenhouden door doorlaatverkleining ?
geeft dit dan minder energieverbruik ?

als de motor gestuurd wordt zal dit wel zo zijn maar welke regelingen kunnen dit ?

dank
johan

>hoe zorgt men voor dit lager debiet in de meeste gevallen dan ?
>ik zie dat er een debiet-meter en -regeling in de
>pompgroep staat maar hoe werkt deze regeling , is dit
>bypassciculatie geven of gewoon tegenhouden door doorlaatverkleining ?
>geeft dit dan minder energieverbruik ?

>als de motor gestuurd wordt zal dit wel zo zijn maar welke
>regelingen kunnen dit ?

Je kan een debiet op vele manieren regelen. Meestal kan je zeggen dat de simpele methoden energievreters zijn, terwijl dat de energiezuinige regelingen ingewikkeld zijn.

Een bypasscirculatie is een simpele maar energievretende regeling. Of je nu veel of weinig debiet nodig hebt, de pomp verbruikt altijd even veel.

Doorlaatverkleining is ook simpel, maar verbruikt ook veel energie.

Energiezuinige regelingen zijn energiezuinig omdat het opgenomen vermogen (van de totale regeling, ie pomp) stijgt of daalt met het gewenste debiet.

Dit doet men door het toerental van de pomp (motor) te regelen. Je hebt immers minder energie nodig om een pomp 500rpm te geven dan om dezelfde pomp 1500 rpm te geven. Het geleverde debiet bij 500 rpm is ook lager dan bij 1500 rpm.

Er zijn 2 (energiezuinige) manieren om de snelheid van een motor regelbaar te maken:

AC motor: doordat het toerental van een AC motor afhankelijk is van de netfrequentie (normaal 50Hz), kan men het toerental wijzigen door de netfrequentie te wijzigen. Het ding dat men hiervoor nodig heeft noemt een frequentie-sturing. Meestal regelt deze tussen 25Hz en 55Hz. Dit zijn (waren) dure dingen die redelijk wat electronica bevatten.

DC motor: een dc motor kan men sneller of trager laten draaien door de aangelegde dc spanning hoger of lager te maken. Dit word gedaan door een PWM-sturing. Deze zal mbv een elektronische schakelaar de dc-spanning onderbreken. De frequentie waarbij dit gebeurt zit meesteal tussen een paar kHz tot een paar 100'en kHz. Door altijd te onderbreken is de gemiddelde spanning 0 volt, door nooit de schakelaar te openen is de spanning 100%, en door de helft van de tijd de schakelaar open en de helft van de tijd de schakelaar dicht te houden is de spanning 50%. Het voordeel hierbij is dat er geen vermogen in de schakelaar verbruikt word. Als je een voorschakelweerstand zou gebruiken, zal bij halve snelheid 50% van de energie in de voorschakelweerstand als warmte verloren gaan.

Wim Van Goethem

wim

welke zuinige pompen worden meest toegepast en waar vindt ik deze met bijpassende sturing ?

de meest courante pompen zijn toch ac dacht ik en die pomp frequentiesturen zal wel een aardig prijskaartje hebben ofniet ?

die dc-pompen zijn dat dan motoren met kooltjes ?slijtage,hf-storing enz ?

johan v

Johan,

>welke zuinige pompen worden meest toegepast en waar vindt
>ik deze met bijpassende sturing ?

Ligt aan de sturing, maar ik dacht dat in zonnesturingen de frequentiegestuurde pomp al wel eens gebruikt werd.

De regelingen die een constant delta-T over de collectoren houden, hebben allemaal zo'n soort van pomp nodig (toerentalgeregelde pomp).

Vraag eens aan een installateur van collectoren?

>de meest courante pompen zijn toch ac dacht ik en die pomp
>frequentiesturen zal wel een aardig prijskaartje hebben ofniet ?

Dacht ik ook, maar ik heb hier op het forum vernomen dat die prijzen wel meevallen. Men vermelde hier een prijs in de grootte orde van 160 euro.

>die dc-pompen zijn dat dan motoren met kooltjes ?
>slijtage,hf-storing enz ?

Dat kunnen er zo'n zijn, maar de betere (duurdere) zijn van het borstelloze type. Zie volgende link voor uitleg:

http://www.s-line.de/homepages/bosch/sensorless/node9.html

Wim Van Goethem

Johan

Bij low-flow gaan we uit van 10 a 20 lt /m².h, bij high flow 30 tot 60 lt.
In de meeste gevallen (bij de kant en klare pompgroepen) worden klassieke pompen gebruikt van het type voor c.v., deze worden toerentalgeregeld gestuurd door de zonneregeling, tenminste bij de betere type's. Twee gekende fabrikanten (waar de meeste merken ook hun regelingen aankopen) zijn www.ta.co.at en www.resol.de. Van electronica weet ik niet zo veel af, maar ik weet dat de klassieke pompen meestal gepulst gestuurd, door de traagheid van de pomp blijft deze draaien. Op die manier kunnen deze pompen van 30 tot 100% draaien.
Het debiet kan je regelen door de snelheid van de pomp, de meeste hebben een keuzeschakelaar voor 3 of 4 snelheden. Verder is er de debietbegrenzer waarmee je nog kan bijregelen. Maar steeds in die volgorde, eerst pompsnelheid, dan pas debiet begrenzen.
Opgelet met frequentiegeregelde pompen, want dan moet ook de regeling dat aankunnen, en dat is zeker niet altijd het geval. Met de gewone c.v. pomp ben je in elk geval veel goedkoper af, wat dat naar verbruik doet weet ik echter niet, misschien kan iemand anders daar z'n licht over laten schijnen.
Je hebt verschillende manieren van regelen, je kan op zulke manier de pomp sturen dat de t° aan de sensor constant blijft (absoluutregeling), of een constant delta T tussen twee sensoren (differentieel)
Nog een opmerking, low-flow heeft weinig zin bij een klassieke boiler, hiervoor gebruik je bestl een "schichtenspeicher", waarbij de warmte eerst bovenaan geladen wordt.

Hans

Pfff Wim en Hans D, ben blij dat jullie reageren... Ik heb helemaal geen verstand van low flow regelingen maar had medelijden met de vraagsteller, zijn bericht zakte steeds verder naar onder op de lijst. Wat mijn technisch gevoel mij ingaf heb ik maar opgeschreven.
Toch nog even 2 opmerkingen over pompen (daar heb ik meer verstand van):
Het regelen van een pomptoerental is leuk en aardig, maar elke pomp heeft een werkgebied en het rendement van een pomp zakt al snel in elkaar als je buiten het ideale werkgebied komt.
Een tweede opmerking: Met een bypassklep het debiet verminderen vreet energie (en belast dus de motor overmatig). Veel beter is het, om de persleiding te smoren. We hebben pompen (die verkeerd zijn gedimensioneerd), die uitvallen als de persleiding niet geknepen staat. Dus dit principe is in de praktijk bewezen.
Johan, het beste is om advies bij de leverancier te vragen. Of je moet bereid zijn om te experimenteren (zoals ik).
Groeten, Hans van Andel

Hans v A

" Het regelen van een pomptoerental is leuk en aardig, maar elke pomp heeft een werkgebied en het rendement van een pomp zakt al snel in elkaar als je buiten het ideale werkgebied komt. "
In pompgroepen voor zonneboilers zitten normaal circulatoren, geen pompen, en met die gepulste sturing zou dat geen probleem zijn, in de handleiding van de regeling lees ik:
er zijn twee manieren van moduleren, afhankelijk van het pomptype:
1. Wellenpakket (weet niet hoe ik dat moet vertalen)- enkel voor circulatiepompen - voordeel: hoge dynamiek 1:10
2. Faseaansnijding, geschikt voor vrijwel alle pompen, maar beperkte dynamiek 1:3.
Wat dat juist betekent weet ik niet, misschien zegt jou dat wel iets.

Bypassklep is inderdaad onzin.

Hans D

Hans,

>Het regelen van een pomptoerental is leuk en aardig, maar
>elke pomp heeft een werkgebied en het rendement van een pomp
>zakt al snel in elkaar als je buiten het ideale werkgebied komt.

Ik heb niet beweert dat de regelkarakteristiek linear zou zijn. Maar het is de energiezuinigste methode van regelen.

>Veel beter is het, om de persleiding te smoren.

Je hebt gelijk in die zin dat bijna alle regelkringen zo uitgevoerd zijn. Maar dat heeft met iets anders te maken. Buiten het feit dat frequentiesturing relatief jong is (10 a 20 jaar), kan een regelklep veel sneller reageren op een snel veranderend stuursignaal dan een frequentiedrive. Zeker als aan die klep nog een klepstandsteller hangt, kan je op 1 tot max 2 seconden van 100% output naar 0 % output gaan. Dat is onmogelijk met een frequentiedrive. Maar snelheid is bij deze toepassing niet nodig.

Wim Van Goethem

Hans D,

>In pompgroepen voor zonneboilers zitten normaal
>circulatoren, geen pompen,

? Waarom zou een circulator geen pomp zijn? Ziet dat er fan anders uit als een cv-pompje?

>en met die gepulste sturing zou dat geen probleem zijn, in
>de handleiding van de regeling lees ik:

>er zijn twee manieren van moduleren, afhankelijk van het pomptype:
>1. Wellenpakket (weet niet hoe ik dat moet vertalen)- enkel
>voor circulatiepompen - voordeel: hoge dynamiek 1:10

Kan dit een DC pompje zijn? Dan zou dit PWM sturing moeten zijn. Is inderdaad in staat om al van heel traag te beginnen draaien. 'Wellenpakket' zegt mij niets...

>2. Faseaansnijding, geschikt voor vrijwel alle pompen, maar
>beperkte dynamiek 1:3.

Dit is een AC pompje en gebruikt dezelfde techniek als het dimmen van een gloeilamp. Nadeel hieraan is dat je inderdaad niet gemakkelijk lage toerentallen aan kan.

Wim Van Goethem

Wim

Ik heb altijd geleerd dat circulatoren (zoals in de c.v.) geen pompen zijn. Heeft iets te maken met opvoerhoogte - bij een circulator is dat zeer beperkt - en de constructie.

" Kan dit een DC pompje zijn? Dan zou dit PWM sturing moeten zijn. Is inderdaad in staat om al van heel traag te beginnen draaien. 'Wellenpakket' zegt mij niets..."
Nee, een gewone c.v. "circulatiepomp".

Wellenpaket: Dabei werden ausgehend von einem komplexen Rechenverfahren dem Motor einzelne Halbwellen aufgeschaltet. Die Pumpe wird also gepulst betrieben und erst über das Trägheitsmoment entsteht ein "runder Lauf".
Dat is de technische uitleg, zegt jou dat misschien iets.

Hans

Hans D,

>Ik heb altijd geleerd dat circulatoren (zoals in de c.v.)
>geen pompen zijn. Heeft iets te maken met opvoerhoogte - bij
>een circulator is dat zeer beperkt - en de constructie.

De pompkarakteristiek is anders, veel flow en bijna geen drukopbouw, maar voor zover ik weet kan je dat hoogstens beschouwen als een 'speciaal soort' pomp.

>" Kan dit een DC pompje zijn? Dan zou dit PWM sturing
>moeten zijn. Is inderdaad in staat om al van heel traag te
>beginnen draaien. 'Wellenpakket' zegt mij niets..."
>Nee, een gewone c.v. "circulatiepomp".

>Wellenpaket: Dabei werden ausgehend von einem komplexen
>Rechenverfahren dem Motor einzelne Halbwellen
>aufgeschaltet. Die Pumpe wird also gepulst betrieben und
>erst über das Trägheitsmoment entsteht ein "runder Lauf".
>Dat is de technische uitleg, zegt jou dat misschien iets.

Kan niet met zekerheid zeggen wat het is. Als ik een gokje moet wagen, zou ik zeggen dat dit een variatie op faseaansnijding is. Ipv elke (positieve en negatieve) golf aan te snijden, en zo het opgenomen vermogen te sturen, kan het zijn dat deze regeling alleen volle golven aanstuurt. Maw, ofwel laat de regeling een volledige positieve of negatieve helft van een sinus door, ofwel niet. De inertie zorgt er dan voor dat de pomp blijft draaien, en vertraagt, waarna er weer wat halve sinussen gevoed worden. Maar het is een (wilde?) gok.

Wim Van Goethem

Ik weet bijna zeker dat we niet over gewone cv pompen praten. Dat zijn gewone centrifugaalpompen. Ik heb er wel eens eentje open gemaakt om inwendig te reinigen. Voor low flow heb je tandwielpompen nodig. Zeker als je een drain back systeem hebt. Kenkerk: zeer goed regelbare opbrengst, hogere drukken mogelijk (nodig bij drain back).
En inderdaad, een regelklep is veel sneller dan een frequentieregelaar, al heb je dat in deze toepassing niet nodig. Weer wat geleerd!
Groet, Hans van Andel

Hans v A

Nee hoor, dat zijn gewone c.v. circulatiepompen, ik werk daar dagelijks mee.

Hans D

Hans v A,

>Ik weet bijna zeker dat we niet over gewone cv pompen praten.
>Dat zijn gewone centrifugaalpompen. Ik heb er wel eens eentje
>open gemaakt om inwendig te reinigen.

En waarom zou dat niet werken met een gewone cv-pomp? Zo nauwkeurig hoeft dat toch niet geregeld te worden? Ik ben geen cv-installateur, maar alle cv-pompjes die ik tot nu toe tegen gekomen heb waren centrifugaal pompjes.

>Voor low flow heb je tandwielpompen nodig. Zeker als je een >drain back systeem hebt. Kenkerk: zeer goed regelbare
>opbrengst, hogere drukken mogelijk (nodig bij drain back).

Een tijd geleden is hier op het forum nog gediscussieerd over verschil tussen leegloop en constante delta-T regelingen. Als ik me dat nog goed herinner, gebruikt men voor leegloop sterkere cv-pompen (grotere opvoerhoogte). Men start dat pompje op 100% vermogen, en als na een tijd de collector gevuld is, schakelt men zo dat het pompje op bv 50% vermogen circuleert. Daarom dat een leegloop systeem meer pompenergie nodig heeft dan een constante delta-T regeling.

Wim Van Goethem

allen

bij de eigenschappen van een sturing staat volgende beschrijving "4 Ausgänge (davon 2 drehzahlgeregelt)"
welk type zou dit dan zijn ?

johan

Johan

Welke regeling?
Zoals ik al uitgelegd heb zijn er verschillende mogelijkheden, de regeling die ik gebruik heeft in elk geval de keuze uit twee, dit naargelang het pomptype.

Hans

hans

ik had die tekst ,

( Meßwertanzeige mit graphikfähigem Dot-Matrix Display
• Meßwertspeicherung durch integrierten Datenlogger
• Frei auswählbare vorprogrammierte Grundsysteme
• Ferndatenübertragung und Fernparametrierung
• Benutzerfreundliche freie Programmierbarkeit
• 7 Eingänge, 4 Ausgänge (davon 2 drehzahlgeregelt)
• Erweiterungsmodule erhältlich )

gelezen bij een "steca TR0704" solarsturing en vroeg me af dus op welk systeem dit "drehzahl" dus werkt ?

enig idee of dit een degelijke sturing is met mogelijkheden om voor allerhande toekomstige toepassingen te kunnen gebruiken ?

over welke regeling beschik jij ?

ik denk dat ik me toch ga wagen aan het plaatsen van vacuumbuiskollektoren (waarschijnlijk de vrk-hs-turbo 22 cpc of de sunluc-cpc )
ik hou jullie zeker op de hoogte van de resultaten

johan

Johan

Ik ken deze regeling niet maar heb net even het "Datenblatt" diagonaal gelezen. Het gaat om twee Triac (halfgeleider) uitgangen die probleemloos een gewone circulatiepomp kan aansturen. Het is een regeling met nogal wat mogelijkheden, en uitbreidbaar ook.

Ik gebruik de regelingen van Technische Alternative (www.ta.co.at) uit Oostenrijk. Zij hebben de UVR 1611 met 16 sensoringangen, 11 uitgangen (4 halfgeleider, 7 relais waarvan 1 potentiaalvrij), 1 analoge uitgang en mogelijkheid om nog twee relaisuitgangen bij te voegen. Deze regeling is volledig vrij programmeerbaar, wat dus wel wat mogelijkheden biedt.
Verder heb je nog de Deltasol M van Resol (www.resol.de), met 15 sensoringangen en 9 uitgangen waarvan 4 halfgeleider voor toerentalregeling.

Wat de vacuumbuizen betreft, gisteren gehoord van een producent van vacuumbuiscollectoren: in ons klimaat heeft dat geen zin, zeker niet voor warm water. Zelfs voor verwarmingstoepassing in onze contreien geloofd ie er eigenlijk niet in. Dat ligt anders voor zonnige gebieden met erg lage temperaturen (Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Scandinavie met de nodige vraagtekens deze laatste), dan heeft dat wel zin.

Hans