condensatieketel merken en prijzen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

onze verwarming (merk:A&T,aardgas)in de kelder bereikt stilaan de 21 jaar en er werd ons geadviseerd om een nieuwe ketel te zetten (plus enkele buizen + 1 pomp).
Deze moet enkel de verwarming op 2 verdiepen voorzien en de vloerverwarming op de gelijsvloers. Onze instalateur lijkt zowat met prijzen te goochelen opt moment schommelend tussen de 2000 (gewone) en 6000 € (condensatie)voor de totale werken. Ik ben opdeze markt ni thuis en trek dan ook een zeer verbaasde blik over wat nu het beste zou zijn ?

Is condensatie zoveel beter, (lees goedkoper op termijn)?
Momenteel hebben we een ketel van 32.1 kw welke zouden we het beste inplaats nemen? (voorkeur voor atag, viessmann, vaillant(merken afgeleid van ervaringen op forum))
Hoe zit da met weersafhankelijkheid van instalatie?
Zijn dit NORMALE prijzen ?

Reacties

Hoi allemaal......

Ik kijk wel es op nederlandse internetshops en zie daar dat ene ollander een ketel (buderus, heet nefit daar) kan bestellen voor 1100,- incl btw terwijl wij hier omdat die stomme stikker erop moet (andere gasdruk) maar liefst 1800,- betalen voor exact dezelfde ketel.......dagje manuren erbij en voor zo'n 1500 ben je klaar.........

Worden wij nou genaaid ? of hoe zit dat ?

Andrew,
er zijn prijsverschillen voor de ketel die schijnbaar hetzelfde zijn. Dit is te wijten aan de prijsstrategie van de merken voor elk land verschillend is.
Echter het is ten strengste verboden om een toestel bestemt voor nederland in belgie te plaatsen enz. Op ieder toestel is te vinden voor welk land dat deze gekeurd is en alleen daar mag hij geplaatst worden.De keuring voor welk land deze geschikt is wordt niet door het CE keurteken dat erop staat aangegeven. BV voor belgie staat er een + bij voor de gassoort (bv I2E+) waarbij het + teken uniek is voor belgie.Dit heeft te maken dat de norm voor de te gebruiken materialen, uitvoeringsvormen gassoorten in elk land verschillend zijn.
Het heeft dus geen enkel nut om de prijzen van ketels tussen 2 landen te vergelijken want als je bv een ketel in nederland koopt dat gekeurd is voor belgie is hij evenduur of duurder dan de zelfde ketel die je in belgie koopt.

Andrew

Dat is allemaal vroeger al eens aangehaald.
Los van de verschillende gassoorten betekend die prijs niets. Een verstandige zelfstandige zorgt ervoor dat, als ie iets verkoopt, uit de kosten komt en er ook nog wat aan overhoudt. In Nederland geven ze heel kleine kortingen aan de installateurs, bij ons grotere. Maar iin Belgie zijn er nogal wat installateurs (zeker in sanitair) die de hele handel komen plaatsen voor de bruttoprijs in de winkel. In Nederland krijgt ie niet zo'n grote korting, dus zal ie nog wat voor de installatie rekenen. Alles hangt dus van de installateur af, niet van de bruttoprijzen in het ene of het andere land.

Hans

Sorry, maar dat is niet waar.
In Nederland krijgen installateurs vergelijkbare kortingen als in Belgie, afhankelijk van hoeveel ze jaarlijks afnemen.

In belgie worden simpelweg idiote prijzen gevraagd voor verwarmingsketels en zeker voor condensatie ketels. En voor verwarmingsketels lukt het ze ook nog, die markt is helaas nog steeds niet open, dit vanwege gaskeurmerken e.d.

Recent een Atag van 51 kW met ingebouwde boiler laten installeren. Inclusief aansluiten op bestaande installatie plus 10m rookgas afvoer: € 6700,-. Een bevriende installateur uit NL had hiervoor een offerte gemaakt van €4500,-. Maar dan had ik een voor Belgie niet goedgekeurde ketel gehad.

Trouwens, bijna alles is in Belgie duurder. Net een brievenbus in Nederland besteld (via het internet): 30% goedkoper dan bij de goedkoopste die ik hier heb kunnen vinden. Voor exact hetzelfde produkt.
Nieuwe ramen: 35% goedkoper door een bedrijf uit Nederland, ondanks hogere btw (geen 6%) en afstand.

Sorry, maar dat is niet waar.
In Nederland krijgen installateurs vergelijkbare kortingen als in Belgie, afhankelijk van hoeveel ze jaarlijks afnemen.

In belgie worden simpelweg idiote prijzen gevraagd voor verwarmingsketels en zeker voor condensatie ketels. En voor verwarmingsketels lukt het ze ook nog, die markt is helaas nog steeds niet open, dit vanwege gaskeurmerken e.d.

Recent een Atag van 51 kW met ingebouwde boiler laten installeren. Inclusief aansluiten op bestaande installatie plus 10m rookgas afvoer: € 6700,-. Een bevriende installateur uit NL had hiervoor een offerte gemaakt van €4500,-. Maar dan had ik een voor Belgie niet goedgekeurde ketel gehad.

Trouwens, bijna alles is in Belgie duurder. Net een brievenbus in Nederland besteld (via het internet): 30% goedkoper dan bij de goedkoopste die ik hier heb kunnen vinden. Voor exact hetzelfde produkt.
Nieuwe ramen: 35% goedkoper door een bedrijf uit Nederland, ondanks hogere btw (geen 6%) en afstand.

Kees, kan allemaal wel zijn.
Maar in aardgas is er zoveel verschil in , dat dit niet haalbaar is. Of moeten we overal het gas gaan mengen en dit zodanig dat overal het gas de zelfde eigenschappen heeft .Dit wil bevoorbeeld zeggen dat nederland zijn eigen gas dat ze winnen op eigen bodem vermengen met bv gas uit rusland.
ten tweede de normen waaraan de ketel, gasleidingen moeten voldoen is ook overal niet hetzelfde. Hier enkele voorbeelden:
bv een kamerthermostaat mag een belgië 230Volt schakelen, in nederland enkel laagspanning 12-24Volt.
In belgie geldt zoals in duitsland dat alles HRT gekeurd moet zijn (hoog temperatuur resistant), dwz dat alles 450°C een zekere tijd moet standhouden.
enz.

welke condensatieketel is het best voor een woning met 13 radiatoren. Een offerte met een Chaffoteaux & maury 35 kw bedraagt € 3.200; een offerte met een Viessmann, vitodens 333, € 5.100.

"Een offerte met een Chaffoteaux & maury 35 kw bedraagt € 3.200; een offerte met een Viessmann, vitodens 333, € 5.100."
Ammaai, wat een vergelijking. Zo 'n Chaffoteaux & maury wil k nog ni verniet.
Je niet laten vangen voor die €1900 verschil, 't is 't ni waard.

Ik zag zopas een offerte voorbij komen voor het vervangen van een 35KW ketel
door een 28KW, van V********, inclusief demontage, verwijderen oude ketel en
aansluiten nieuwe ketel. Die lag rond de €2300.

Overigens zag ik ook van Gru****** een energiezuinige circulatiepomp
langskomen. De gewone pompen gebruiken 40 W in de laagste stand, de G*
slechts 7W.

ard,

blijf bij V******* weg , niks dan problemen, vooral de driewegkraan , lekken .

En praat uit ervaring.

beter Buderus , Viesmann , er zijn er nog enkele ;

Iets duurder meer veel beter.

Hallo,
wij komen er niet uit. Wij kregen prijsofferte van een Atag Select dealer voor wegnemen oude installatie en plaatsen van condenserende wandketel ATAG Enigma 3035. Hierbij zou warm water aftap mogelijk zijn. Ons werd aangeraden de afvoer via een extra te plaatsen buis langs de schouw te laten gaan. Er is een mogelijkheid om gewoon door de muur te gaan maar dat werd ons afgeraden. De prijs is €6.163 excl BTW. Daarbij kunnen nog extra €500 komen voor de huur van een hoogtewerker moesthet nodig zijn die extra buis in de schouw via het dak naar binnen te brengen.
Daarnaast hebben we een offerte voor een Viessman Vitodens 200 voor €5.183 excl BTW. Voor dezelfde dienst en ook via de schouw met extra buis. Hier zit geen warm aftapwater bij. We bezitten een apart doorstroomtoestel op gas.

Bij beiden is ook de plaatsing van een nieuwe thermostaat voorzien. En de ATAG zou met de buitentemperatuur rekening houden.

Kan iemand voor- en nadelen voor ons op een rijtje zetten. Hebben we iets vergeten?
Alvast bedankt

Uit ervaring hebben wij geleerd:

- Vaillant, niets dan problemen met iets van een 3-wegklep en membranen (moesten we 2x per jaar laten vervangen) en de technische dienst is behoorlijk duur.
- Buderus, de wandketels zijn allemaal van een Nederlandse fabrikant Nefit en niet echt kwalitatief de beste.
- Atag ook Nederlands fabrikaat en al iets beter dan die van Buderus.
- Wij hebben geopteerd voor en Viessmann Vitodens omwille van de reputatie van het merk, de kwaliteit van de ketel, gebruikte materiaal (volledig in inox) en de zeer goede weersafhankelijke regeling.

Voor het prijsverschil tussen een Atag en Viessmann zou ik geen minuut twijfelen en gaan voor de Viessmann. Ik denk dat dit een merk is die zich toch al meer dan bewezen heeft.

Cabrio,

viesmann is een goed merk , goede service , maar ook duur.
materiaal viesmann = volledig inox beter? daar kan nog veel over gediscuseerd worden.

atag nadeel service die soms te wensen overlaat.

Buderus, is kwalitatief goed , goede service, zeer uitgebreide mogelijkheden met weersafhankelijk regelingen vergelijkbaar met viesmann.

Over de service zullen de ene tevreden zijn de andere ontevreden.

cabrio, en waarom zouden ketels in nederland slechter zijn dan ergens elders. Als je er meerdere hebt staan van een merk kan je ze vergelijken.

Waarom de NL-ketels slechter zijn dan de andere?

Wel als je weet dat vroeger en Radson-ketel als één van de beste ketels beschouwd werd in NL, dan weet ik meer dan genoeg.

Bedankt Cabrio en Ronny voor de reactie. Cabrio ergens ging onze lichte voorkeur uit naar Viessmann die zal het dus ook worden. We hadden nog een offerte gevraagd voor een Viessmann maar tot hiertoe kregen we geen antwoord.
Omdat we eigenlijk al een tijdje besluitloos waren hekken we nu de knoop door.
In ieder geval heb ik hier heel veel geleerd in dit forum, soms waren zaken voor ons wat verwarrend, maar toch heel blij dat zulk een forum bestaat.
Ik ben ervan overtuigd dat nog veel anderen hier de info en hulp vinden die ze zoeken.

Nogmaals bedankt!
Greta

http://www.testberichte.de/preisvergleich/level4_test_stiftung_warentest__42382.html

forumlieveling Viessmann negende plaats op tien
forumlieveling Elco klockner Thision de slechtste van allemaal

winnaar Buderus (alu wisselaar?)

djeezes man !

djeezes

djeezes

Wat betekent dat, de commentaar van de test is goede voor deze ketel, als de 10 in de klas nog 93% krijgt, kan je bezwaarlijk zeggen dat het een slechte leerling is.
"Sehr hohe Energieausnutzung, Stromverbrauch mäßig. Kleine Schwächen in der Verarbeitung. Wartung und Bedienung etwas umständlich"
De kleine minpuntjes en ik het ook eens, ik ben geen voorstander van de Vitodens 333 en de 343, je kunt nergens fatsoenlijk bij. Idem voor Elco, de slechte punten ervan werden vroeger hier al aangehaald, prima op lage t°, voor radiatoren iets minder gunstig dan zou moeten voor een condensatieketel.

Wat de winnnaar Buderus (alu wisselaar?) betreft, aluminium is een betere warmtewissleaar dan inox, dat is bekend. Maar er worden geen duurzaamheidsproeven gedaan, dit zijn kortlopende testen. Ik zou graag de volledige test eens zien, dat geeft beter zicht op de cijfers.

Hans

djeezes man !

Ik ben over vijf jaar overgestapt op een condensatie gaswandketel van Vaillant resultaat ongeveer 55 à 60% minder verbruik van aardgas.Door dit resultaat hebben nog drie familieleden hun zo een aangeschaft met dezelfde besparingen reeds drie jaar.Bij twijfel moogt ge me persoonlijk kontakteren om de aardgasfacturen te komen bekijken.

Paul

Bij correcte installatie zal elke condensatieketel een flink pak besparen, dus ook een Vaillant. Daarom dat wij altijd condensatieketels aanraden. Nu is 50% wel heel veel, maar mogelijk was jullie vroegere ketel extreem inefficient. En was dus de keuze voor een condensatieketel dubbel en dik de investering waard.
Maar er zijn over dit merk wel een behoorlijk pak klachten over service en defecten. Gelukkig niet bij allemaal blijkbaar.

Hans

Cabrio,

dat is geen argument "radson was vroeger in nederland ook de beste".

Als je er meerdere hebt staan kan je zeggen of ze beter of slechter zijn dan andere op termijn.

Hans , bij de test worden zoals je al zegt geen lange termijn tests gedaan. Maar waaron zou een alu-si warmtewisselaar niet lang kunnen meegaan. Inox gaat ook onder de stress van de ontwikkelde warmte leiden.
Bij de betere merken zal er in 15 jaar weinig van deze warmtewisselaar defect gaan door het condenswater.
Wat meer een oorzaak van defecte warmtewisselaar is het verstoppen van de waterkanalen, en thermoschokken in het materiaal.
Als de warmtewisselaar kleine doorgangen heeft is de kans op verstoppen groter en het daardoor het verstoppen / defect gaan van de warmtewisselaar. En dit heeft te maken met de constructie en niet met de gebruikte materialen.

De gemiddelde levensduur van wandketel is geen 30 jaar hoor ,meer iets in de groote orde van 15j.

Hans
Het waarom dat ik voor Vaillant condensatiewandketel koos was omdat mijn vorige verwarming een MINI-Chaufage was van het merk Faber en die liet het na 22 jaar afweten maar die had GEEN warwaterproductie voor het huishouden en daarvoor had ik een doorstroom warmwaterboiler ook op gas van Vaillant die me na 27 jaar nog niet in de steed liet,en aan een kameraad heb gegeven die hem nu nog steeds gebruikt, daarmee koos ik voor Vaillant.
Paul

wie kan mij helpen
ben een oud rijhuis aan het verbouwen
heb gekozen voor vloerverwarming beneden 60 m²
en drie radiatoren boven
krijg ik mijn offerte .... prijskaartje 21000 euro
ze voorzien voor mij een viessmann vitodens 300 44Kw met 200 liter boiler inox en 2 modulev
mijn vraag aan eventuele kenners
ben maar alleen
af en toe met twee
kindjes komen er zeker niet dus huishouden bestaat maximum uit twee personen
is die installatie echt nodig
wie kan mij helpen?

Over de prijs durf ik ne niet uitspreken.
Maar een vermogen van 44kw is zowat het dubbele van wat je zou verwachten in een simpele rijwoning. Zo'n installateurs zouden ze direct hun erkenning moeten afnemen.
Vraag maar eens naar ne prijs van een ketel van 20-25kw!

Daarenboven zou ik uw huis eens door een energiedeskundige laten doorlichten. Die geeft een objectieve schatting van het vermogen dat je nodig zal hebben ,en daar kunnen ook nog heel wat andere nuttige tips uit komen, nu je toch aan het verbouwen bent kan je het misschien maar beter goed doen. Zodat je binnen enkele maanden of jaren met schimmel of andere ongemakken zit.
Die audit gebeurd daarenboven volledig objectief (tegenover verkopers die alleen maar in andere dingen geïnteresseerd zijn..)

Wij gaan dit jaar een nieuwbouw zetten (open bebouwing van normale grote).
Ik overweeg om een daalderop condensatieketel 32/80+ te plaatsen.
iemand ervaring met dit merk?
alvast bedankt!

ik kan u helpen ben installateur en doe dit veel goedkoper

Hallo Sara,

44 kW lijkt inderdaad veel voor een gewoon oud rijhuis. Veel kans dat dit inderdaad te veel is. Maar sommige oude huizen zijn dan ook niet veel beter geïsoleerd dan een kartonnen doos.

Ben je van plan de isolatie (dubbel glas, binnen- of buitenisolatie...) ook aan te pakken? Dan zou het kunnen dat je plots met een véél kleinere ketel toekomt.

Wat het overwegen waard is, is de andere aanpassingen aan de woning nu reeds te doen, en nog een winter met de oude installatie door te gaan. Kijk hoeveel vermogen geïinstalleerd is, en hoeveel je ervan nodig hebt op een strenge winterdag.

Als je niet extra isoleert, en je geen cv staan hebt, dan kun je het piekvermogen van alle losse kachels optellen. houd rekening met het rendement. De meeste kachels vermelden enkel hoeveel brandstof de kachel verbruikt.

Typisch (voor discussie vatbaar):
Oude losse gaskachel van 8 kW: 80% rendement
Oude mazoutkachel van 10 kW: 70 a 80%
Oude kolenkachel van 16 kW: 60 a 70%
Oude houtkachel van 16 kW: 40 a 70%

Met bijvoorbeeld drie mazoutkachels van 10 kW in het huis had je een effectief AFGELEVERD piekvermogen van 21 a 24 kW. Daarbij is het waarschijnlijk zo dat ze nooit alle drie tegelijkertijd dienden maximaal te branden. Wel was de badkamer dan waarschijnlijk nauwelijks verwarmd.

Het maximaal nodig vermogen hangt ook af van hoe snel je alles wilt opwarmen: moet als in 2 uur van ijskoud naar gezellig warm, of hou je de temperatuur 's nachts ook op een bepaald minimum? Veel van die afzonderlijke kachels werden zelfs in de winter slechts gedurende (een deel van) de dag gebruikt.

Mijn (beperkte) ervaring is dat veel ketels nog steeds overgedimensioneerd zijn, wat duur en onefficiënt is. En dat eerder de individuele radiatoren ondergedimensioneerd zijn, wat tot een beperkt afgeleverd vermogen op de juiste plaatsen leidt.

Zeker als je alleen of met twee bent, dien je niet alle plaatsen tegelijk op 22 graden te verwarmen als het 15 graden vriest. Maar je wilt wel grote delen van het vermogen in één of enkele plaatsen tegelijk kunnen sturen (grote radiatoren).

Jurgen

junkers is the best of the west , en de rest

hahaha

wat een gezever hier ze denken allemaal dat ze het beter weten.

heel komisch wat ge hier allemaal leest

groetjes

gamma en brico

is dat al wat gekunt antwoorden,daar heeft men hier helemaal geen boodschap aan
daar lost men helemaal niets mee op bla bla bla
breng zelf eens iets concreets dan kan men u beoordelen
waarschijnlijk geen antwoord

Ik heb eigenlijk een vraag: ik heb een vaillant aardgasketel laten plaatsen in 2000. Toen was er geen of nauwelijks sprake van codensatieketels. Kan ik de bstaande ketel laten uitrusten met een condensatie systeem of is de technologie zo verschilllend dat ik een volledig nieuwe brander-condensatie ketel moet laten plaatsen.
bedankt voor uw interesse en uw antwoord
Julius

Beste Julius, laat je ketel tot hij de geest geeft of minstens 15 jaar oud is. Je kan he het verschil in verbruik m.i. niet uithalen. Bovendien is je radiatorpark berekend op een ketelwatertemperatuur van 70°C, indien je wil condenseren moet je ketelwater beduidend lager zijn, max 50°C dat zal je al je radiaroren moeten herdimensioneren, zo'n 3,5x groter
mvg, FB

Hallo

Ik ben van plan m'n atmosferische viessmann van 36 kW (HR bj 1993) te vervangen door een condenserende HR ketel.
Heb in de tussentijd reeds een aantal isolatiemaatregelen genomen ( oa 30cm isfloc in dak, glas staat nog op het programma naar 1.1 of lager)
Ik had gedacht aan een vitodens 300 (4.4-13kW). Echter wordt er steeds gesproken over een WW functie maar deze heb ik niet nodig daar m'n warm water via een vaillant doorstromer gaat.
Kan je de vitodens 300 gebruiken zonder WW functie en heeft dit een voordeel.

Mvg

Benny

Hallo, Ik ben van plan mijn mazoutketel te vervangen door een HR condensatieketel. Ik heb prijzen gevraagd een er 2 gekregen. Een voor merk Weishaupt 11.500 Euro excl.BTW en een Bulex 4.289 euro. Is het verschil in prijs voor het toestel zo veel, of zijn het de werkuren? Of de kwaliteit ?vr gr. Nia

11.500 ...da is er over

Erover zowiezo, voor elke gas cv. Kijk eens naar het voorgestelde materiaal.
Zit er nergens een boiler en panelen bij de WH cv

Heb een Valliant van 27 jaar die nog werkt, en ook nog een condensatie ketel van dat merk van 2002, aan geen enkele van deze 2 ketels heeft er tot nu toe iets gehapert. Dus ik ben ZEER tevreden van dit merk.( ik ben geen verkoper van dit merk ) 

Laat gewoon die buis door de muur gaan geen enkel probleem, bij mij is dat zo en bij mijn 3 familieleden ook, die ander oplossing is enkel maar geld aftroggelen.

Ik zie dat men het hier altijd heeft over  junkers, atag, viessman, vaillant etc.. trek eens naar onze noderburen en dan zal je nog een merk (ook voor de belgische markt) tegenkomen. REMEHA. Je zal snel merken dat deze brander op veel gebieden beter scoort dan de bovenstaande en ook wat betreft aanschafprijs

 

Helaas hier ook 1600 euro alleen voor de concentrische buis van 1st verdiep naar dak te brengen...(rijhuis)

Er is een nieuw wetje: het mag niet meer door de muur, bij rijhuizen zit je ALTIJD wel te dicht bij een raam!

Dat is flink wat geld dat erbij komt :-(