zoektoch architect LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Ben verleden jaar LEW-woning in Hoelaart gaan bezoeken; best wel interessant. Alleen stel ik steeds vast dat LEW-woningen gelinkt worden aan bio-ecologisch bouwen (vlokken spuiten, te dikke muren, overal hout, ...). Zelf zou ik een LEW-woning willen laten bouwen a.d.h.v. andere technieken (staalskeletbouw, evenueel systeembouw met piepschuim, houtslelet zonder vlokken, ...?). Dit om kosten te beperken en ruimte te winnen voor onze rijwoning.
Mijn grootste probleem is een architect te vinden die thuis is in LEW-woningen en vertrouwd is met die alternatieve bouwtechnieken. Een energiebewuste architect die geen eco-fundi is. Maar waar vind ik die M/V? Liefst uit regio Brussel.
Weet iemand raad?

Dank voor de suggesties, Isabelle

Reacties

Hans,

Ik vind dat de architect een heel belangrijke rol speelt bij de bouw van een verantwoorde woning.
De architect gaan sturen kan helpen maar dan ga je er van uit dat de bouwheer kennis heeft over bouwmaterialen en constructiemethoden en dat is meestal (> 90%) niet het geval. De niet technisch beslagen bouwheren worden direct overtroefd door de uitleg van een onkundige architect.
Nee, geef mij maar een architect die overtuigd is van het belang van een goede isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, dampopen materialen, ...

Mijn schoonbroer is net aan het bouwen en die heeft geen isolatie in de spouw laten zetten (19cm thermoblokken van Ploegsteert, een spouw van 4cm en dan de gevelsteen). Zijn architect was tegen het plaatsen van isolatie in de spouw omdat die vaak slecht geplaatst wordt door aannemers. De architect zei dat ze zich geen zorgen moesten maken over de isloatie van de muur want dat die uitstekend was.

Ik heb opgezocht wat de u-waarde van hun muur zou zijn. Dat blijkt circa 1,17 te zijn (zie http://www.livios.be/nl/_build/_serv/_qena_/_quear_/_vraag.asp?vraagid=7492&status=quevi&id_taal=1) en dat voldoet zelfs niet aan de reeds zwakke k55 norm (u-waarde muur < 1,0).

Ge kunt van een doorsnee bouwheer toch niet verwachten dat die de mooie praatjes over isolatie van een onkundige (of onwillige?) architect zomaar weerlegt? Laat staan dat de bouwheer zich al voldoende bewust is van het belang van een goede isolatie en (balans)ventilatie.

Ik ben zelf ook aan het bouwen (bouwaanvraag is lopende) en ben zeer tevreden over mijn architect. Hij kent zijn vak, houdt rekening met mijn vragen, heeft goede ontwerpen, isoleert zeer degelijk, staat open (maar zeker geen vereiste) om met bio-ecologische materialen te werken, houdt rekening met mijn financiële mogelijkheden, legt me steeds uit wat de voor- en nadelen zijn van mijn bouwideeën, ... Hij heeft me zelfs kunnen overtuigen om i.p.v. een K30-woning een passiefhuis te bouwen. Spijtig voor mij dat hij wat ver af woont (Gent --> Mechelen) maar dat heb ik er voor over.

Wie zijn coördinaten wenst, mag me altijd een emailtje sturen.

Wim Pauwels

Ik heb vorig antwoord eigenlijk naar de verkeerde persoon gericht. Het moest naar Pierre zijn. Sorry Hans voor de vergissing.

Wim

Wim

Ik begon al aan mezelf te twijfelen -

Wat ik niet begrijp is dat voor dat gebouw een bouwtoelating is verkregen, een buitenwand met U = 1.17 voldoet gewoon niet volgens mij, ik dacht dat het maximum voor een buitenwand 0.6 W/mK is.
Als die architect 'gefoefeld' heeft met de K-peil berekening, dan zou ik wel weten wat ik met die kerel zou aanvangen. Moest hij mij zoiets lappen (stel dat dat al zou lukken) diende ik klacht in bij ANRE en bij de orde van architecten, met dat soort type's moet je geen medelijden hebben. Of ben ik nu te streng?

Hans

hans,

er zijn snelbouwstenen die beweren te "isoleren", als je dat uitrekend op 15 cm dik met een spouw en een gevelsteen kom je net aan 1,0 dacht ik.
en in het huidige isolatieformulier mag je voor muren 1,0 halen ALS ze volledig uit steen bestaan (dus lees: je mag slecht isoleren en slecht ventileren als je zorgt dat de condens door je muren kan worden opgezogen...)

ik ben er natuurlijk GEEN voorstander van, maar die collega hoeft dus niet te foefelen om dat toe te passen, de huidige wetgeving laat dat perfect toe...

groeten,
christophe

Christophe

Van die uitzondering wist ik niets, ik blijf me verbazen over de inventiviteit van onze wetmakers.

Hans

hans, waarvoor denk je dat die (1,0) onderaan pagina 4 van het isolatieformulier dient (staat naast de 0,6 waaraan een wand moet voldoen) zie isolatieformulier op (oude link verwijderd, admin) en de huidige definitie van koudebruggen is nog erger!! daarin staat letterlijk dat je dat niet moet meetellen tenzij je al een katastrofaal grote fout maakt... (want normaal zitten koudebruggen alleen maar aan ramen en funderingen en schouwen). gelukkig zal de nieuwe regelgeving iets strenger zijn, en proberen we hier toch in onze ontwerpen alle koudebruggen uit te sluiten, ook diegenen die volgens het formulier wel mogen... groeten, christophe groeten, christophe

voor die koudebruggen zie (oude link verwijderd, admin) en in http://www.bbri.be/antenne_norm/energie/nl/reglement/isolatie.html#1 staat het letterlijk, onderaan in de eerste tabel: "een hogere k-waarde is toegestaan, indien ≤ 1 W/m²K en aangetoond wordt dat deze keuze geen condensatieproblemen zal doen ontstaan" (maar die regel vervalt dus hopelijk met de K45) groeten, christophe

Even een reactie op Wim, aan die andere discussies waag ik mij niet.

Je hebt helemaal gelijk als je een architect kan vinden die ervaring heeft in het bouwen van LEW dan moet je dat doen. Ik heb dat geprobeerd en heb er geen gevonden in de regio (gepost op het forum, faxen verstuurd...). Ik heb met verschillende gesproken en geen enkel had daar ervaring mee. Het klop wel dat in Gentse er zijn (er leest er zelf één mee in deze thread). Maar zoals ik naar lokale winkel, dokter, leverancier stap vind ik het belangrijk dat ook de architect lokaal is. Ik ga mijn aannemers ook lokaal zoeken.

Na slechte ervaring met een architect (proces in november) hebben we nu een architect die open staat voor nieuwe technieken. Ik heb hier uren gelezen en met hopelijk wat gezond verstand mijn eigen waarheid gezocht (soms moeilijk want ze spreken elkaar soms tegen). En dit met hem besproken. Hij begrijp niet waarom we onze keldervloer willen isoleren en is nog niet overtuigd van een koud dak, maar stilletjes aan geraken we er wel.

We kunnen alleen maar hopen dat er meer achitecten aan LEW technieken zal intereseren, maar de meeste waar ik al mee gesproken hebt zijn meer Artiesten dan Techniekers.

Dus mensen die dit forum lezen, zeg expliciet dat je naar een Architect zoekt met LEW ervaring, als ze het genoeg horen gaan ze daar misschien meer op focussen. Zoniet zal je zoals mij uren moeten lezen om je architect te coachen.

Momenteel zijn wij druk bezig om onze nieuwbouw voor te bereiden. De voorbije weken heb ik de nodige uren doorgebracht op dit forum en hierdoor hebben we nu wel een idee welke richting we willen uitgaan :
we willen voor een LEW gaan, uitgevoerd in houtskeletbouw omdat dit volgens mij toch de eenvoudigste om dit te realiseren (vermijden van koudebruggen en dergelijke).

Omdat we onszelf allesbehalve een specialist kunnen noemen (en omdat de meeste SOD houtskeletfirma's niet echt een dampopen constructie neerpoten) zoeken we dus een architect die met ons kan meedenken en die dus op de hoogte is van/geinteresseerd is in laag-energie-woningen en die ons kan informeren op het gebied van orientatie/isolatie/ventilatie/verwarming...
Echter, op de site van VIBE en na uren/dagenlang leesplezier hier ben ik er nog niet in geslaagd enkele goede referenties in de regio vast te krijgen.

Vandaar hier mijn vraag : kent er iemand architecten die ervaring hebben op het gebied van LEW houtskelet (of toch op zijn minst de nodige interesse) in de regio Arendonk (uithoek van de Kempen in de streek van Turnhout) ?
Deze informatie mag altijd doorgemaild worden naar ons.

Alvast hartelijk dank voor mogelijke reacties, want zoals hierboven reeds aangehaald, het kan volgens ons niet de bedoelding zijn dat door enkele uren/dagen hier op het forum doorgebracht te hebben wij de 'specialisten' zijn die de architect moeten aansturen.

Overigens sowieso al een woord van dank voor de talrijke bijdrages van een heel aantal personen op dit forum. Zonder deze informatie zou ik nooit van LEW gehoord hebben en was ik nu waarschijnlijk ook een van de 'massa' die een draak van een woning met de nodige koudebruggen zou gezet hebben.
Dit forum verandert dus echt wel iets...

Rudy.

Rudi,

Ik vind het ook normaal dat de architect dat zou moeten weten, maar wat ga je doen als je die witte raaf niet ga vinden.

Ik hoop dat ze een email ga krijgen me zo een architect. Ik heb er geen gekregen en lokaal ook geen gevonden.

Veel geluk met je nieuw project

Gtx, Pierre

Rudy zegt :

"het kan volgens ons niet de bedoelding zijn dat door enkele uren/dagen hier op het forum doorgebracht te hebben wij de 'specialisten' zijn die de architect moeten aansturen."

Het is misschien niet "de bedoeling" van dit forum, maar het is perfekt mogelijk om uit de hier aanwezige info een soort van "modelwoning" te distilleren, die compact, energievriendelijk, degelijk, gezond om in te leven en betaalbaar is.

Internet is fantastisch en de vooruitgang is niet te stoppen, dat daarbij bepaalde privileges wankelen, daar is nu eenmaal niet aan te doen.

vr gr

Pluto

Pierre,

"We kunnen alleen maar hopen dat er meer achitecten aan LEW technieken zal intereseren, maar de meeste waar ik al mee gesproken hebt zijn meer Artiesten dan Techniekers."

dat is nu eenmaal een zaak die vaststaat, de opleiding architectuur is een "kunst"opleiding, techniek leren de meeste uit avondcursussen, internet, praktijk, ... is altijd zo geweest en bij sommige architecten blijft dit de hoofdmoot, een aantal, kijk maar hier eens rond op het forum, slagen erin om een bepaalde meerwaarde te geven aan een belangrijk levenswerk voor de meeste belgen (= hun hoop bakstenen, nu soms vervangen door een half bos bomen = HSB, dit is goedbedoeld, geen kritiek)

Kan je ons ook vertellen in welke regio we de bewuste architect kunnen vinden waar jij een probleem mee hebt? Zo kunnen andere mensen toch een beetje voorzichtigheid aan de dag leggen.

Stefan

beetje off-topic, sorry...

maar met de huidige opleiding architectuur vind ik niets mis:
de architectuuropleiding duurt 7 jaar:
- 5 jaar op de schoolbanken leren hoe een woning vanbinnen goed kan ontworpen worden en ook vanbuiten mooi kan ontworpen worden (artiestenopleiding én leren organiseren ifv de bewoners), en leer je een beetje over techniek;
- dan 2 jaar verplichte stage: en als je een goede stageplaatst vind dan krijg je daar de perfecte opleiding praktijk: hoe worden die mooie schoolbank-ideeen gebouwd, hoe ervaren bouwheren/vrouwen het bouwproces,... en ik moet zeggen dat je op 2 jaar (= 24 maand hé) toch wel heel wat kan leren hoor!!
- en dan jaarlijks blijven bijscholen hé, maar dat is puur uit eigen interesse.

groeten,
christophe

Stefan,

Ik zwijg nog even liever over de plaats van de architect, ik wacht het proces af, kan zijn dat de rechter beslist dat ik de "slechte" ben.

Christophe,

Ik denk dat aan de periode van opleiding van Architect niets mis is. Er is "gewoon" een mentaliteits verandering nodig in Vlaanderen. Eigenlijk zouden de docenten in architectenopleiding en de politiekers daar nu de voortrekkers van moeten zijn. Maar het is heel onpopulair. De rest is een politieke discussie die hier niet op zijn plaats is.

Dit forum met een aantal vrijwilligers (jullie) doen volgens mij veel meer dan al de rest samen!

Gtx, Pierre

p

Wij denken eraan om twee jonge mensen (ir-architecten) onze verbouwing naar LEW te laten realiseren. Deze zijn zeer enthousiast maar hebben weinig ervaring met LEW (thesis duurzaam bouwen) en geen met passiefhuizen.
Wij willen onze woning met zo weinig mogelijk warmteverliezen en denken dus ook aan driedubbel glas, onderkappen van muren, passiefhuisdeuren,...
Kunnen wij er op vertrouwen dat architecten met weinig ervaring onze verbouwing tot een goed einde brengen?

P,

Als de 2 architecten het zelf al zien zitten om er een laagenergiewoning van te maken, is dat een goed begin.
Voel je aan dat ze een degelijk geïsoleerd gebouw belangrijk vinden? Hebben ze zich eventueel al bijgeschoold op dat vlak? En kan je er goed mee communiceren? Uit een eerste gesprek kan je al het een en ander afleiden.
Ik zou ook met andere architecten een verkennend gesprek vragen en hen meedelen dat je een informatieronde bezig bent. Dan zal je beter kunnen vergelijken.
Vraag eventueel eens aan een aantal aannemers van dit forum (Paul Eykens, Hans Delannoye) of zij geen architecten willen vernoemen. Je vermeldt dan best in welke regio je woont.
We appreciëren het wel mocht je je naam willen vernoemen op dit forum. Je emailadres is nogal aan de korte kant. Dat maakt ons niet veel wijzer.

Wim Pauwels

Mijn vrouw en ik zijn ook op zoek naar een architect in de streek van het waasland.
Heb na lang zoeken op internet ook nog niemand gevonden.
We hebben een tijdje met een architect samengewerkt maar ik heb er al uren over gedaan om van 4cm harde plaat naar 7,5cm minerale wol in de muren te gaan (en dat is dan nog eigenlijk niet genoeg) en na 8 maand hadden we nog geen definitief plan.
Ik zou iemand willen die op dezelfde golflengte zit en die het eigenlijk maar normaal vindt om een LEW te bouwen.

Je kan je antwoord mailen

Alvast bedankt,

Bert

Heb hier al een paar keer gezegd dat je niet echt een LEW architect moet hebben om een LEW te bouwen. Maar wel minstens een goede architect. Vandaag heb ik dat gezien.

Met mijn architect zijn we vandaag een werf gaan bouwen. Een aannemer was buitengevelisolatie van 18cm aan het plaatsen en we wouden eens zien hoe ze dat deden.

Een mooi huis, mooie tuin, balansventulatie, AWW, 18 cm isolatie muur, 25 dak, frans hout voor de ramen, ....

Ziet er allemaal mooi uit, maar de details? Buitenvensterbanken in graniet tot in het huis. Draagbalk dak in metaal buiten bloot en binnen ook, foamchappe, zinken dakgootafvoer direct tegen binnenmuur ingewerkt tussen isolatie (langs zijkanten, vrij tov buitentemp ....

Diegene die niet begrijpen wat daar de problemen zijn, neemt dan direct maar een LEW architect!!!!

En dan nog een anekdote. Wij hebben even met de bouwheer gesproken, met de vraag waarom gevelisolatie. Het antwoord: eigenlijk wou hij geen gevenisolatie. Hij wou een gevelsteen en 18 cm isolatie ertussen. Toen kelder gegoten was merkte hij dat de architect niet 18 cm had voorzien, dus moesten ze ofwel minder isolatie nemen of gevelisolatie.

Als je geen plan kan lezen, neem dan zeker een goede architect.

Ondertussen zijn we heel tevreden over onze niet LEW architect. Hij vindt het een uitdaging en verdiept zich in de materie. Een architect met gezond verstand en dit forum geven dus ook de gewenste resultaten.

Wij gaan ook een LEW laten bouwen en werken daarvoor niet met een gespecialiseerd architect. We hebben naast onze gewone ruimdenkende architect een bouwadviseur ingehuurd die gespecialiseerd is in lage energie woningen. (een bouwingenieur dus) We hebben dat beslist omdat we bang zijn dat onze 'gewone' architect enkele foutjes zou maken die je je in een LEW niet kunt permiteren. We zijn samen rond de tafel gaan zitten en hebben het project besproken. Onze bouwadviseur gaat nu alle technische details die van ons project een LEW maken op papier zetten zodat onze architect daar dan rekening kan mee houden. Dat kost mij natuurlijk wat centen, maar dat geeft mij wel veel meer zekerheid dat het zal goed zijn.
Zo kan het dus ook. Misschien een oplossing voor die mensen die niet de juiste architect vinden.

Groeten
Jimmy

Nooit gedacht dat er nog architecten aan de slag waren met zulke voorhistorische gedachten. Kan me voorstellen dat het als bouwer niet gemakkelijk is om een goed architect te vinden. Bedenk wel dat het evengoed voor de architect moeilijk is om de "juiste klant" aan te trekken. De mensen die op dit forum hun zegje doen zijn eigenlijk al overtuigd van het nut van een degelijke isolatie en ventilatie, ze weten alleen nog niet hoe het te realiseren.
Met de meerderheid van de bouwheren echter moet je al serieuze discussies voeren om iets beter te isoleren dan de gewone K55, we bouwen tenslotte huizen voor de toekomst, ze zien nog steeds liever die keuken van 12 tot 15.000 euro meteen bij de verhuis dan enkele cm isolatie meer en een ventilatie met warmteterugwinning.

Tussen haakjes kan iemand mij uitleggen wat die plotse heropleving van het koude dak met LEW te maken heeft. Als ik me nog goed herinner wordt bij een koud dak geventileerd tussen het isolatiepakket en de dakdichting. Jarenlange testen van het WTCB hebben toen echter uitgewezen dat die ventilatie meer vocht toevoerde dan afvoerde. Ik hemel het WTCB zeker niet op, ze hebben ook hun mankementjes, maar hun proefopstellingen zullen ze toch wel goed doen zeker.

Groeten,
Ingeborg

Ingeborg,

op dit late uur:-) Als hier over een koud dak gesproken wordt, zal het in ieder geval niet geventileerd worden. In tegendeel. Het wordt volledig luchtdicht afgewerkt. Naar de ruimte toe zit er een damprem, die het vocht uit de woning moet tegenhouden, en die in de zomer dampopener is zodat het dak kan uitdrogen.
Zodoende is er een oplossing om met een houtenstructuur een dunnere dakopbouw te maken. Samen met papiervlokken krijg je dan een relatief eenvoudige dakopbouw die ook goed de zomerwarmte buitenhoudt.
Bij mijn weten zijn er nog geen testen van het WTBC voor deze opbouw. Er wordt wel nogal eens gezwaaid met testen uit voornamelijk Duitsland die deze opbouw als correct beschrijven.

Walter

walter (en anderen)

ik ga ff OFF TOPIC antwoorden op die vraag van het koud dak:
voor één (groot) merk van papiervlokken zijn er ook in belgië rapporten van de universiteit van gent, waarbij ze goedkeuring geven voor de volgende opbouw:
- EPDM
- schalieberd (houten planken tegen mekaar dus)
- houten roostering met isofloc tussen
- variabele dampREM
- binnenafwerking met gipsvezel op plafondlatten.

dit OP VOORWAARDE: dat de dikte van roostering met papiervlokken MINSTENS 16cm bedraagt én dat de papiervlokken een minimumgehalte aan vochtopname kunnen verdragen (bij dat grote merk was dat OK, maar er zijn merken die dat NIET hebben!)

groeten,
christophe

PS: ons plat dak is ook zo uitgevoerd, met een dikte van 24cm.

Ingeborg ,
ook off topic : ik vermoed dat je de vraagstaarten over platte daken best eens doorneemt .
De testen van het WTCB waar jij over spreekt zijn enkel van toepassing geweest op klassieke opbouw met klassieke materialen, wij bouwen liever zo dampopen mogelijk met een diffusie-open opbouw . Hier gelden andere bouwfysische processen, zoals de vochtbuffering, en de vochtuitwisseling via de damprem .
Bovendien lijkt het WTCB nu toch wel op alle vlakken afgestapt te zijn van de luchtspouw-bij-isolatie-in dakconstructies , zowel bij de schuine als de platte daken .
Bij een opbouw van platte daken met klassieke materialen , leg je de isolatie best BOVENOP de constructie, maar dan wordt het moeilijker om minimaal 20 cm te halen (hitte-doorslag beperken in de zomer), en om alle koudebruggen weg te werken .

snijd gerust deze problematiek verder aan in de daartoe bestemde vraagstaart ,
vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

Ingeborg ,
ook off topic : ik vermoed dat je de vraagstaarten over platte daken best eens doorneemt .
De testen van het WTCB waar jij over spreekt zijn enkel van toepassing geweest op klassieke opbouw met klassieke materialen, wij bouwen liever zo dampopen mogelijk met een diffusie-open opbouw . Hier gelden andere bouwfysische processen, zoals de vochtbuffering, en de vochtuitwisseling via de damprem .
Bovendien lijkt het WTCB nu toch wel op alle vlakken afgestapt te zijn van de luchtspouw-bij-isolatie-in dakconstructies , zowel bij de schuine als de platte daken .
Bij een opbouw van platte daken met klassieke materialen , leg je de isolatie best BOVENOP de constructie, maar dan wordt het moeilijker om minimaal 20 cm te halen (hitte-doorslag beperken in de zomer), en om alle koudebruggen weg te werken .

snijd gerust deze problematiek verder aan in de daartoe bestemde vraagstaart ,
vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck