Centrale verwarming op hout?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Met de stijgende mazoutprijs in het achterhoofd ben ik op zoek naar alternatieve verwarmingsmogelijkheden op hout. We hebben een woning met vier slaapkamers, twee badkamers, living, keuken en berging. Nu verwarmen we met stookolie (vorige factuur - voorjaar 2005: +/- 2000 euro, is goed voor +/- 1,5 jaar). In de living hebben we haardcassette met blaassysteem die zeer veel warmte geeft. Alleen gaat veel warmte gewoon door de schouw naar buiten zonder de andere kamers te verwarmen. Net nu is onze mazoutketel ook aan vervanging toe (+/- 30 jaar oud). Vandaar mijn zoektocht om de warmte die ik via mijn haard heb ook te benutten om de rest van de woning + water te verwarmen. Omdat ik over een eigen bos beschik, zou het hout nagenoeg gratis zijn. Op het internet vind ik niet meteen antwoorden of mogelijkheden. Alleen een gasvergassingssysteem van Viessman vond ik terug. Kan iemand mij suggesties doen of verhalen uit de praktijk vertellen? Ik ben leek, maar theoretisch lijkt het mij mogelijk om de warmte door houtverbranding te gebruiken om het water van de centrale verwarming te verwarmen. (eventueel in combinatie stookolie).

Reacties

Hoi,

ik ben naar hetzelfde op zoek en heb op een duitse site verschillende leveranciers gevonden. Ik vind het heel erg spijtig dat hier in België zo weinig gezocht wordt naar zulke verwarmingssystemen.

de link: http://www.blt.bmlf.gv.at/menu/index_e.htm

daar staan ook testverslagen per type/merk op.

mvg, Tony

Sorry, het systeem van Viessman is wel degelijk een houtvergassingssysteem en geen gasvergassingsssyteem. Met excuses voor de lapsus.

Hallo,

Kent iemand deze Poolse fabrikant?

http://www.pellas.pl/pl/

hoi,

kijkt bij het volgende,
www.google.de

zoekopdracht: holzvergaser

en je staat versteld van hoveel soorten er zijn.

zelf loop ik ook met de plan om op hout te gaan stoken.
mijn voorkeur gaat verlopig uit naar de atmos of de vigas totaal kosten van deze instalatie is +/ 6000 euro in duitsland. De atmos is ook in nederland te koop daar is die een flinks stuk duurder

en inderdaad hier in belgie is heel weinig bekend erover.

met vriendelijke groet jack

Kijk eens op deze site: http://www.cardoen-kachels.be Het betreft hier herbenutten van rookgassen zodat die niet de direct via de schouw verloren gaan!

Hallo,

In het Leuvense is er een bebrijfje dat klassieke houtkachels produceert die ook hunnen dienen voor op de CV radiatoren op aan te sluiten. Ben wel de naam vergeten, stonden op de BIS-beurs in 2005
Lieven Elst schreef:

Hallo,

In het Leuvense is er een bebrijfje dat klassieke houtkachels produceert die ook hunnen dienen voor op de CV radiatoren op aan te sluiten. Ben wel de naam vergeten, stonden op de BIS-beurs in 2005
Lieven Elst schreef:

Het leuvense bedrijfje is DDG. Zoekfunctie gebruiken en je vindt veel over deze fabrikant op deze site.

Spijtig genoeg niet altijd positief, maar dat is te wijten aan enkele fouten in het systeem, zullen we maar op zijn zachts zeggen, niet Hans D.

Hans V.

Lieven ,droom verder

Als je ontwaakt zal je voor een degelijke ketel op stookolie kiezen...

Welk comfort (programmatie) heb je op die houtstoof ?

ik heb zelf zoeen systeem gemaakt en werkt perfect voor info bel of mail 0494423110

ik heb zelf zoeen systeem gemaakt en werkt perfect voor info bel of mail 0494423110

Kijk eens op deze site?
http://www.kokenenstokenophout.nl/