Berekening ventilatieverliezen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Ik tracht via het programma "CASAnova - Energy" een inzicht te verkrijgen in mijn toekomstig energieverbruik, maar eveneens in het risico op oververhitting in de zomer. ( we streven naar K30 )

Mits ingave van de juiste parameters verkrijg je een goed beeld ivm de zonnewinsten.
Ter info : Het programma is freeware en kan je downloden op http://nesa1.uni-siegen.de/index.htm?/softlab/casanova_e.htm

Nu de vraag :

Wat moet je invullen bij de parameter "Air Change rate", rekeninghoudend dat we zo luchtdicht mogelijk proberen te bouwen en er een balansventilatie systeem aanwezig zal zijn.
Standaard staat deze op 0,6/uur, maar het resultaat is dat mijn ventilatieverliezen evengroot zijn dan mijn transmissieverliezen, ik had deze juist kleiner verwacht door de balansventilatie.

Vervolgens de parameter "interne winsten".
Hoe kan ik deze grofweg inschatten ? Deze wordt uitgedrukt in Kwh per M2 per jaar.

Reacties

0.6 moet je nastreven, dat is heel goed, maar voorzichtig zijnde zou ik maar met 1 starten.

in een goed geïsoleerd huis kunnen ventilatieverliezen makkelijk 2/3 van totaal uitmaken

Stefan

Stef, ze gaan er volgens mij van uit dat die 0.6 vol/h koude buitenlucht is (ventilatie en infiltratie) Ik zou voor een vlugge berekening 0.6 (n50 waarde bij 50 Pa of hevige wind) delen door 20 om een gemiddelde waarde te kennen van je infiltratie. Dit geeft 0.03. Tel hierbij op dat deel van de buitenlucht dat niet opgewarmd wordt door de warmtewisselaar. (bijvoorbeeld 10 of 15% van je ventilatievoud) Geert

Stef,

Casanova kent geen optie voor wtw unit, je moet dus inderdaad zelfs verlagen. Als je huis bijv. 600 m3 is en je ververst 300 m3 per uur en verder geen ventilatieroosters mag je o,5 invullen x je rendement, bijv. 90% = 0,5 x (1-0,9) = 0,05 voor ventilatie

Voor infiltratie zie boven, voor de zekerheid (deuren die openstaan soms, raampjes die open blijven staan) zou ik het dubbele rekenen.

Vul dus voorlopig 0.20 in en je zit zeer veilig.

Succes verder met dat prachtige programma.

De interne warmtelast hangt erg af van hoe zuinig je apparaten zijn (A++ koelkast maar vooral je verlichting. 1 Watt zou het streven moeten zijn maar met veel mensen kom je al snel aan de 2 of 3 ben ik bang)

Mvg Arnold

opgepast, want in de ventilatieverliezen moet je ook de temp ingegeven,

in principe is dit -8°C (naar 20°C) zoals voor de transmissieverliezen

maar met BV is dit 13 tot 17 naar 20°C en daar zit natuurlijk een groot verschil op.

Arnold : als jij enkel ventilatievoud van je BV in rekening brengt heb jij geen enkel kiertje in je volledige woning en gaat nooit een deur of raam open?

Stefan

Helaas (of gelukkig?) niet.

Daarom stel ik dus ook 0,05 ''theoretisch'', voor inifltratie nog eens 0,05 erbij en het resuktaa, 0,10 verdubbelen tot 0,20 voor deze ''foutjes'' en deuren die open staan.

Dat lijkt me een voldoende marge toch?

Maar veel kiertjes zijn er inderdaad niet hier en infiltratie is minimaal want harde isolatie in spouw.

Mvg Arnold