houtskeletbouw sterkte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, ik heb een vraag ivm houtskeletbouw. Wij zijn van plan om Koramic tegelpannen op ons dak te leggen. Aangezien deze pannen mekaar 2/3 overlappen moeten er heel wat opliggen. Ik wou eigenlijk weten of het houten skelet dit gewicht aankan? Iemand hier ervaring mee?

Reacties

hoezo ?
er zijn zeer veel HSB's met Koramic pannen, van alle formaten !
je kunt je HSB maken zoals je dat wilt, tot makkelijk 4 verdiepingen hoog , en er dan nog pannen op leggen .
vreemd dat je daar twijfels over hebt : dit moet jouw architect toch weten ? en als ie twijfels heeft, geeft ie dat toch gewoon ter berekening aan de stabiliteitsingenieur ???
je kiest toch wel niet voor ultra-dunne stijltjes van 89 mm hoop ik ?
voor een LEW-HSB kies je sowieso best minimum 138 mm CLS of SLS , dan kan je de ruimte ertussen volledig opvullen met isolatie (cellulose, bijvoorbeeld) .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Hallo, bedankt voor je antwoord. We gaan bouwen met sibomat.
De houten buitenwanden van het gebouw zijn 11,5 cm dit, en de binnenwanden gelijkvloers zijn 12 cm dik, de binnenwanden verdiep zijn ook 11,5 cm dik. De isolatie bedraagt 9 cm dikte. De isolatiewaarde bedraagt 0,035 W/m²K.
Ik heb daar allemaal niet zoveel verstand van, maar we hebben al wat woningen gezien van sibomat, en dat zag er wel heel goed uit.

Ik zag wel net betreffende de buitenwanden: "... Bij topgevelwanden grenzend aan niet bewoonde zolderruimten worden er stijlen van 60x89 om de 60 cm h.o.h. voorzien...".
Ik denk wel dat sibomat een goed HSB proces heeft.

Misschien moet ik het inderdaad hier nog eens over hebben mat sibomat. Je hebt keuze tussen 60 x89 of 120 of 140.
Ook zien wat de meerprijs bedraagt. Zou het te dun zijn 89? Wat is het verschil dan? Sterkere constructie? Of gewoon beter geïsoleerd?