Celit en Gutex : kwaliteitsverschillen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Celit en Gutex brengen zeer gelijkaardige produkten op de markt. Heeft iemand deze al eens in de praktijk kunnen vergelijken. Voordelen / nadelen ?

Reacties

Marc

Als je denk dat menuiserite beter dicht is dan isolerende houtvezelplaat, zal ik je moeten teleurstellen, daar regent het langs alle kanten door, meer dan eens vastgesteld.
Waarom zouden die platen daar niet tegenkunnen, 't is uiteindelij houtvezel, en daar zitten geen lijmen tussen die kunnen oplossen of degenereren.
Mijn onderdak (en dat is tegen de regels) heeft deels meer dan een jaar blootgestaan aan de weersomstandigheden, incl. sneeuw erop. En dan kan het gebeuren dat die platen lichtjes gaan doorbuigen, maar meer ook niet.
Leg zo'n plaat maar eens een paar maanden buiten in de regen, je zal zien dat het vocht er niet verder dan een mm of wat indringt.
Als je al iets anders als onderdak zou gebruiken en enige zekerheid verwacht, zou ik eerder gaan naar foliebanen die dampopen zijn (Solitex UD, Plus of Ultra, Dörken Deltamax of Deltavent, Tyvek, enz.)

Hans

Hans,

Ik kan je volgen en het stelt me al gerust dat jouw dak zo'n inspanning heeft geleverd. Alleen stel ik mij de vraag: wat als de houtvezel regelmatig vochtig wordt, gaat dat niet rotten of vergaan. Of gaan de muizen d'er niet aan. Rockwool zegt men ook van dat er geen muizen in komen en toch heb ik er al verschillende nesten in gezien.

Kan ik niet best nog een folie over de platen heenleggen.

marc,

ik heb het al als volgt laten toepassen:
- onderdak in houtvezelplaat (mag celit, steico, ... zijn)
- daarover een dampopen folie (mag solitex, tyvek,... zijn)
- en daarop tengels en panlatten voor de boomse pannen.

want het is zo dat een boomse pan verre van waterdicht is en persoonlijk vertrouw ik ENKEL een folie onder boomse pannen (en zeker geen menuiserite, daar blaast de stuifsneeuw en fijne regen zo door de kieren).

andere pannen zijn met dubbele sluiting en zo: daar moet geen folie op (bij een te lage helling dan weer wel).

groeten,
christophe

marc,

rockwool zegt dat muizen geen rotswol gebruiken om hun nest mee te maken, als er een holte is in de rotswol dan kunnen ze met ander materiaal er wel een nest in maken

Stefan

marc,

rockwool zegt dat muizen geen rotswol gebruiken om hun nest mee te maken, als er een holte is in de rotswol dan kunnen ze met ander materiaal er wel een nest in maken

Stefan

marc,

rockwool zegt dat muizen geen rotswol gebruiken om hun nest mee te maken, als er een holte is in de rotswol dan kunnen ze met ander materiaal er wel een nest in maken

Stefan

Stefan

Heb jij dit onder "kleinschalige windmolen" gepost, of gebeuren hier weer rare dingen?

Muizen gebruiken geen rotswol om hun nest mee te maken, maar ze maken wel gaten in de rotswol om er een nest in te maken, weliswaar met ander materiaal. En vogels doen net hetzelfde. (zelf meermaals vastgesteld).

Hans

Hans,

neen stond bij juist onderwerp, bij mij is dit dagelijkse kost, ook veel dubbele teksten bij verschillende onderwerpen

volgens mij is enkel layout aangepast, niet de techniek achter forum

Stefan

Ok Stefan,

Een hol en één of meerdere gangen... dan krijg je toch plekken met veel minder isolatie. En stel nu dat ze de Celit eens testen en deze stuk bijten?

Marc

Christophe,

Boomse pannen worden het eigenlijk niet maar wel de nieuwe versie hiervan. Deze liggen wel vlakker opelkaar en sluiten beter aan maar ik denk in elk geval dat ik je raad ga opvolgen. Kan ik dan ook een dunnere plaat gebruiken? kwestie van kostprijs. 7,5 voor de plaat die dan nog geplaatst moet worden + die folie wordt anders een tamelijke dure grap op 260m².

groeten,

Marc

Marc

Ze zullen in elk gaval sneller door het folieonderdak zitten, dan door de onderdakplaat. Trouwens, muizen en ratten blijken dat niet te lusten, en deze platen worden al heel lang in houtskelet gebruikt, en daar kunnen ze veel makkelijker bij (en doen ze tot nader bericht ook niet).

Ik zou in elk geval geen folie gebruiken, maar als je dat wil, zou je ook de 18mm plaat kunnen gebruiken (kleine 6 euro), op zich is daar niks op tegen, maar ze is wel een stuk minder stevig, dus extra opppassen tijdens de dakwerken!

Hans

Hans,

Jij zou enkel de plaat nemen als ik het goed begrijp.
Wel voor de eerste 10 j ben ik wel gerust, maar daarna...
Ik zou niet graag zien dat over 20 jaar de dakwerker moet terugkomen om dan alles ervan af te zwieren(de cellulose zal dan ook wel niet blijven liggen) en vervolgens opnieuw te moeten beginnen.

Langs deze weg probeer ik iets meer te weten te komen en mijn ongerustheid weg te nemen.

In elk geval bedankt voor je reacties

marc,

op mijn eigen dak (en bij vele andere klanten) ligt de celit of steico of gutex, met daarover de nodig tengellatten en panlatten en daarop de pannen (met dubbele sluiting), standaard laat ik bijna altijd dat houtvezel onderdak toepassen, op 22mm of dikker, en toch ga ik iedere avond met een gerust hart slapen.

ik heb 2 keer de dampopen folie erop laten toepassen:
1 x omdat de dakhelling te laag was (12°)
en
1 x onder oude boomse pannen: omdat die pan niet UV-dicht & regendicht is, en de onderdakplaat garandeerd minimaal 6 maand in weer&wind (bij menuiserit zeggen ze zelfs dat je DIREKT moet toeleggen, dat is dus zeker GEEN 6 maanden garantie hé "De MENUISERITE NT plaat is speciaal ontwikkeld als onderdakplaat. Om deze unieke eigenschappen optimaal
te verzekeren, is het aangewezen de dakbedekking onmiddellijk na het plaatsen van de MENUISERITEonderdakplaten
aan te brengen." ik zou dus beter slapen met een houtvezel boven mijn hoofd, maar wel een dat beschermd is met bitumen of zo in de samenstelling, want niet elk merk heeft dat standaard)

groeten,
christophe

PS: 260m² kost inderdaad veel geld, vandaar dat wij hebben gezorgd dat ons huis maar 100m² dak heeft. maar met dit type onderdak ben je ZEKER dat het goed is, ben je ZEKER dat je grote huis minder verwarmingskost zal hebben en ben je ZEKER dat het onder het dak frisser zal blijven dan met een ander onderdak. en dat zijn anders dingen die je in de loop van de jaren geld gaan kosten.

Marc

Ik begrijp je wel, isolerende onderdakplaten zijn wat minder bekend dan menuiserite. En duurder ook.
Maar je kan die twee dingen niet zomaar vergelijken. Je krijgt (weliswaar voor meer geld) een onderdak dat winddicht en waterdicht is, en ook nog isoleert en een goede warmteopslagcapaciteit heeft. Daarvoor betaal je uiteraard meer dan voor een plaatje vezelcement, die geen enekel van die eigenschappen heeft.

Hans

Hans,

Ik vrees dat je me niet helemaal begrijpt. Ik ken deze goede eigenschappen zeker wel en daarom overweeg ik de toepassing ervan ook. Maar ik zoek ook eventuele zwakke punten. En als ik dan meer moet betalen voor een kwalitatief zeer goede plaat ben ik dat zeker bereid. Maar dan wil ik er zeker van zijn dat na zoveel jaar, onder invloed van water en UV-straling deze plaat nog steeds de zelfde goede eigenschappen heeft. Want anders kan ik opnieuw de boel der afhalen, isolatie waarschijnlijk inclusief.

Groeten,
Marc

Marc

Ik heb tot nog toe geen weet van problemen met deze onderdakplaten. En ik denk niet dat water en UV een grote invloed hebben op gebitumeerde platen, uiteindelijk worden bitumen overal buiten gebruikt zonder problemen, en voor veel zwaarder belaste toepassingen, zoals platte daken. Terwijl de blootstelling, zelfs met Boomse pannen toch heel beperkt is.
En daar komt bij dat menuiserite zeker geen alternatief is.

Hans

Heeft iemand van jullie weet van dakwerkers in de provincvie Limburg die regelmatig dakwerken uitvoeren met Celit onderdakplaten? 't Is te zeggen dakwerkers die in het algemeen op een ecologisch constructieve manier tewerk gaan. Bedankt

Ruben,

zie www.vibe.be!

Hans en Christophe,

Wij hebben gekozen voor pannen met enkelsluiting. Dubbelsluiting was volgens de architect niet nodig. Achteraf bekeken, moesten we het voor het prijsverschil ook niet laten. Ik neem aan dat dit voor de houtvezelplaten (met bitumen) eronder geen probleem is?

Joost.

Ruben,

Ik ben namelijk dakwerker in de provincie Limburg en heb op aanvraag van een klant Celit-4D gelegd voor in het bijzonder de akoestische waarde van de plaat(kort bij vlieghaven)
Bij de vernieuwing van mijn eigen dak heb ik evenwel Gutex gelegd om de reden dat om Celit-4D te bestellen ik geen gegevens van de leverancier heb.
Ik ben zeer tevreden van deze platen omdat zij een isolerende en akoesische waarde hebben.

Fons
bob schreef:
> Celit en Gutex brengen zeer gelijkaardige produkten op de markt. Heeft iemand deze al eens in de praktijk kunnen vergelijken. Voordelen / nadelen ?

Gutx onderdak is nu 7 jaar geplaatst en is perfect voor geluidsisolatie. Wij wonen op 300 meter van een verkeerswissel E17 E40. Het si stil in onze slaapkamer!

waar kan Celit4D aangekocht worden?

pieter,

zoals hierboven reeds vermeld :
je vindt alle nodige adressen op :

www.vibe.be
www.passiefhuisplatform.be

vriendelijke groeten,
bart humbeeck.

Bij Ecomat in St. Antonius -Zoersel verkopen ze Celit4D. Deskundig advies en ze hebben er ook proefopstellingen. Wij zelf hebben gekozen voor de pavatex onderplaten. Net zo goed, alleen net iets ecologischer omdat er geen bitumen in verwerkt zijn. De pavates is ook iets goedkoper, al is het verschil miniem.