Alles wat je wil weten over ... Energiemonitors | Ecobouwers.be

U bent hier

Alles wat je wil weten over ... Energiemonitors

Een energiemonitor geeft beter inzicht in je verbruik, zorgt voor een duurzame energiebesparing en verhoogt je comfort. Ze bestaan in alle soorten en maten. Het aantal functies kan erg verschillen per type, alsook de prijs. 

Energiemonitors geven inzicht in je energieverbruik. Sommigen tonen je elektriciteitsverbruik en/of gasverbruik, anderen ook de opbrengst van je PV-panelen. Dat kan per dag, week of per maand zijn, of zelfs in real time

Grote verschillen zijn er in de manier waarop de energiemonitors hun infromatie delen: via een schermpje in de woonkamer, of via een app of website. Sommige energiemonitors zijn dan weer heuse energieverbruiksmanagers. Met hun hulp kun je op afstand apparaten aan- en uitzetten. Anderen zijn zelfs zo intelligent ontworpen dat ze de verschillende toestellen in je huis herkennen en hun verbruik individueel kunnen weergeven. 

Met de verwachte uitrol van slimme meters zullen energiemonitors enkel populairder worden. De slimme meter toont net als je huidige meter de actuele meterstanden, maar zendt die daarenboven ook digitaal door. Aan je netbeheerder zodat die een precieze berekening kan maken van je verbruik, en aan je energiemonitor wanneer die geconnecteerd wordt. Maar ook zonder een slimme meter kunnen de meeste energiemeters je verbruik precies opvolgen. 

Energie besparen met een energiemonitor

Energiemonitors tonen jouw energieverbruik. Ze sporen veelverbruikers op en signaleren eventuele lekken of verliezen. Studies tonen aan dat een duidelijk inzicht in je energieverbruik en in de kosten meteen ook een groter bewustzijn van je consumptiegedrag teweegbrengt. Door je energieverbruik op te volgen zal je vanzelf al belangrijke besparingen realiseren zonder aan comfort te hoeven inboeten.

Een energiemonitor die laat zien welk apparaat een hoog verbruik veroorzaakt, helpt je om die veelverbruikers uit je huis te bannen. Als een toestel te veel kWH verbruikt is het niet energie-efficiënt. Je kunt de verbruikscijfers vergelijken met de beste toestellen op de markt, bijvoorbeeld via de website van topten. De meest voorkomende veelverbruikers zijn oude wasmachines, droogkasten, koelkasten en diepvriezers. 

EnergieID is een gratis energiemonitor die je helpt met meten en opvolgen van energie, water en transport, individueel én collectief.
Een energiemontor die je in staat stelt op toestelniveau via smartphone of pc je verbruik op te volgen
Een energiemonitor met slimme stopcontacten die je op afstand aan- en uit kunt schakelen.