Nu de gasprijzen hoger zijn dan ooit, laten veel mensen hun oog op een warmtepomp vallen. Zo ben je helemaal van het gas af. Zo’n warmtepomp doet alles wat je cv-ketel ook kan: warm water leveren en je huis verwarmen.
Voor mijn laagenergiewoning, verbouwd in 2008, ben ik op zoek naar iemand die me kan helpen aan een vervanging van mijn gasketel door een warmtepomp en photovoltaïsche panelen. Tot nu toe heb ik enkel contact kunnen leggen met verkopers van warmtepompen en zonnepanelen die kennis hebben van enkele pagina's uit hun catalogus. Ik ben op zoek naar iemand die mee denkt. Mijn woning: - zeer goed geïsoleerd - goede luchtdichtheid - grote massa - installatie staat op zolder, er is nog plaats en ik zie mogelijkheden om grotere elementen boven te krijgen
Als je kan wonen in een eikenbos, dan wil je het prachtige zicht en licht naar binnen halen. Een huis met een archetypische vorm, natuurlijke materialen en interessante doorkijkjes die het licht tussen de eikenbomen binnenlaten, maar ook schaduw omarmen in de zomer.
Een hybride warmtepomp is een ketel en warmtepomp in één. Het is een aantrekkelijke oplossing voor minder goed geïsoleerde woningen die aanzienlijk minder gas of mazout willen verstoken. Een C02-besparing van 25 procent is mogelijk.
Ik ben een herenwoning in het centrum van Antwerpen aan het verbouwen. De achterbouw zal om stabiliteitsredenen afgebroken en opnieuw gebouwd worden. Ik neem veel stappen om de woning zo goed mogelijk te isoleren en op de nodige plaatsen van zonnewering te voorzien.
Een warmteplan is een draaiboek waarin stap voor stap staat hoe je je woning kan afkoppelen van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. Een warmteplan stel je samen op met een expert van het provinciaal steunpunt duurzaam bouwen en wonen in jouw buurt.
Op dit moment verwarmen we ons huis (bouwjaar 2006) met een gascondensatieketel (Vitodens 300, 13kW). Die is stilaan aan vervanging toe en daarvoor denken we aan een lucht-waterwarmtepomp. De berekende warmtevraag in 2006 was 9kW, ons gasverbruik ongeveer 950m3 (inclusief gasfornuis en warm water) en de radiatoren zijn overgedimensioneerd voor een regime 65/50 (in de praktijk komt de keteltemperatuur echter zelden boven de 50 graden).