Goedemorgen, ik ben op zoek naar een cursusboek of opleidingsmateriaal voor het ontwerpen van een warmtepompinstallatie voor woningbouw/kleine utiliteit. Is er iemand die mij daarin kan voorzien? Alvast vriendelijk bedankt.
Na prosumenten tarief, niet terugdraaiende "terugdraaiende meter", en wel terug draaiende meter komt er blijkbaar nog iets nieuws
Het capaciteitstarief : je betaald +/- 1/2 per kWh van wat je nu betaald, maar je betaald wel een vast tarief naargelang je laatste piekverbruik van de laatste maanden. Piekverbruik is wat je in een kwartier maximaal gebruikt hebt de laatste maand.
In mijn huis met bouwaanvraag van 2011, heb ik destijds gekozen om te verwarmen en SWW te maken met een lucht/water warmtepomp. Op het EPB verslag staat een K-peil van 37 en een E-peil van 33. De gemiddelde U-waarde is 0,38W/m3K. Het beschermd volume bedraagt 618,83m3 en het verliesoppervlakte is 551,63m2. In de samenvatting staat een netto energiebehoefte voor verwarming van 49,11 (zonder eenheid?) en het jaarlijks primair energieverbruik per eenheid vloeroppervlakte is 67kWh/m2.
Ik zou dit jaar willen bouwen, ben me nu aan het bevragen ivm de verwarming. Voor mij is gas in feite uit den bose, elke fosiele brandstof...
Mijn idee was warmtepomp lucht-water (vloerverwarming) in combinatie met zonnepanelen en warmtepompboiler voor warm water, maar nu de digitale meter er komt, moeten we dus rekening houden met het feit dat
Klassiek wordt er aangeraden (verplicht) om passief te koelen tijdens de zomer om uw geothermisch veld terug op te laden.
Maar stel nu dat het zomer is, uw zonneboiler zit vol, en uw zonnepanelen produceren meer energie dan dat je verbruikt. Zou het dan zinvol zijn om actief energie van uw zonneboiler met een circulatiepomp in uw geothermisch veld (horizontaal of verticaal) te steken?
Kwestie dat je in de winter start met een veld van 15° ipv met een veld van 12°
Een relatief onbekend en onbemind maar zeer slim lijkend ding voor je nieuwe sanitaire installatie, zeker in combinatie met een warmtepomp, is de douche warmtewisselaar. Het idee is simpel: het warme douchewater dat wegvloeit, kan toch even goed zijn warmte afgeven aan het koude toevoerwater.
Vraag is: hoe kies je het beste model? Welk aanbod is er zoal?
Ik zoek een verticaal model en vraag me af welke types en modellen jullie kennen of aanraden:
ondertussen al heel wat zaken gewijzigd. Het volgende is aan het licht gekomen:
- dakleien bevatten asbest = dakleien eraf halen
Nu, het dak bevat 12cm isolatie. Vraag is of we enkel de leien eraf gaan nemen en vervangen of ook het onderdak (menuiserite, nog staal laten analyseren) eraf en laten bij-isoleren.
Vervolgens heb ik contact opgenomen met een EPB-verslaggever om de woning te komen uitmeten. Want ik had volgende in gedachten: