Warmtepomp | Ecobouwers.be

Warmtepomp

Een warmtepomp kiezen: lucht of bodem als bron?

Nu de gasprijzen hoger zijn dan ooit, laten veel mensen hun oog op een warmtepomp vallen. Zo ben je helemaal van het gas af. Zo’n warmtepomp doet alles wat je cv-ketel ook kan: warm water leveren en je huis verwarmen.

wat is best: een warmtepomp (lucht-water) die je kan koppelen aan een condensatieketel of een warmtepomp lucht-lucht?

afbeelding van joverwimp
30/04/2022 - 16:50

Een warmtepomp aroTHERM van Vaillant is snel te installeren en combineerbaar met bestaande  condensatieketel (https://www.vaillant.be/consumenten/ons-advies/blog/een-warmtepomp-combineren-met-radiatoren) Deze warmtepomp warmt water op tot 65 graden zodat bestaande radiatoren behouden kunnen blijven. Als het echt koud is zan de gasverwarming aanslaan.

Zoektocht naar vakvrouw- of man met kennis en interesse in warmtepompen

afbeelding van joachimdero
21/04/2022 - 20:52

Voor mijn laagenergiewoning, verbouwd in 2008, ben ik op zoek naar iemand die me kan helpen aan een vervanging van mijn gasketel door een warmtepomp en photovoltaïsche panelen. Tot nu toe heb ik enkel contact kunnen leggen met verkopers van warmtepompen en zonnepanelen die kennis hebben van enkele pagina's uit hun catalogus. Ik ben op zoek naar iemand die mee denkt.
Mijn woning:
- zeer goed geïsoleerd
- goede luchtdichtheid
- grote massa
- installatie staat op zolder, er is nog plaats en ik zie mogelijkheden om grotere elementen boven te krijgen

Binnenkijken bij een duurzame bouwadviseur

Wonen in het licht van het eikenbos

Als je kan wonen in een eikenbos, dan wil je het prachtige zicht en licht naar binnen halen. Een huis met een archetypische vorm, natuurlijke materialen en interessante doorkijkjes die het licht tussen de eikenbomen binnenlaten, maar ook schaduw omarmen in de zomer.

Verwarmen met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een ketel en warmtepomp in één. Het is een aantrekkelijke oplossing voor minder goed geïsoleerde woningen die aanzienlijk minder gas of mazout willen verstoken. Een C02-besparing van 25 procent is mogelijk.

Diepteboring in stadstuin

afbeelding van kbals
04/04/2022 - 14:43

Ik ben een herenwoning in het centrum van Antwerpen aan het verbouwen. De achterbouw zal om stabiliteitsredenen afgebroken en opnieuw gebouwd worden. Ik neem veel stappen om de woning zo goed mogelijk te isoleren en op de nodige plaatsen van zonnewering te voorzien.

Grootte buffervat voor de WP om 's nachts draaien te voorkomen

afbeelding van kenwood
20/03/2022 - 14:47

Ik ben aan het rond neuzen om mijn gas ketel te vervangen door een WP.

Mijn gegevens :

gas verbruik (1200m3). Waarvan 800m3 ruimte verwarming

Verliezen langs de schil bij-10: 7kw

75 m2 vloerverwarming
20m2 wand verwarming

De LG Therma V Monobloc van 7kw springt in het oog.

Mijn eerste idée was de WP rechtstreeks aan te sluiten op de collector.

Mijn vraag :

Mss is het interessanter om er een buffervat tussen te steken, en dan van die grootte dat de WP S nachts niet moet draaien?

Warmteplan: stap af van verwarming op gas of stookolie

Een warmteplan is een draaiboek waarin stap voor stap staat hoe je je woning kan afkoppelen van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. Een warmteplan stel je samen op met een expert van het provinciaal steunpunt duurzaam bouwen en wonen in jouw buurt.

Gasketel vervangen door warmtepomp

afbeelding van tpijpops
01/03/2022 - 13:58

Op dit moment verwarmen we ons huis (bouwjaar 2006) met een gascondensatieketel (Vitodens 300, 13kW). Die is stilaan aan vervanging toe en daarvoor denken we aan een lucht-waterwarmtepomp. De berekende warmtevraag in 2006 was 9kW, ons gasverbruik ongeveer 950m3 (inclusief gasfornuis en warm water) en de radiatoren zijn overgedimensioneerd voor een regime 65/50 (in de praktijk komt de keteltemperatuur echter zelden boven de 50 graden).

Pagina's

Abonneren op RSS - Warmtepomp