Regenwaterrecuperatie en hergebruik | Ecobouwers.be

Regenwaterrecuperatie en hergebruik

Code oranje: 23 tips om water te besparen

België, en bij uitbreiding het volledige Noordelijke halfrond, kreunt onder de hitte. In afwachting van de verlossende plensbuien is water besparen het enige logische bestrijdingsmiddel.

waterput ontdekt

04/07/2018 - 14:29

Gisteren per toeval een waterciterne van ca 2000 L ontdekt onder de vloer op de koer. Ik zie maar 1 pijp en vermoed dat het een overlooppijp is naar de riool. Ik zie geen toevoer waardoor ik denk dat het een grondwater citerne is. Tenzij het vroeger een regenwaterput was en de toevoer werd afgesloten, maar zou die put dan na al die jaren (5 jaar) niet droog moeten staan? Het ziet er helder water uit, geen vervuiling met het blote oog. Ik wil in deze tijden van droogte het water gaag gebruiken voor tuin- en moestuin. Moet ik het eerst nog laten testen?

Slimme verhardingen in de tuin: wat kan en wat kan niet?

Een tuinpaadje, patio, terras of oprit: zowat elke Vlaamse tuin telt één of meerdere tuinverhardingen. Gemakkelijk in onderhoud, dat wel, maar niet altijd lief voor de natuur. Want hoe meer verhardingen, hoe minder water de grond kan opnemen. Niet voor niets wordt een betonstop tegen 2040 afgekondigd.

Leo Van Broeck: een waardig 'Bouwmeester' ?

14/04/2018 - 01:48

Aangezien het al ruim een maand wachten is op Godot, voor wie publiek verzocht aan een overheidsdienst - 'BouwMeester', in casu Leo Van Broeck - om de regels van openbaarheid van bestuur na te leven … https://www.ecobouwers.be/comment/442339#comment-442339 … zal niemand er iets op tegen kunnen hebben dat Costaccountant zich 's buigt over 'duurzaam wonen' volgens diezelfde 'Bouwmeester' Leo Van Broeck: 

Kan mos op dakpannen oorzaak zijn van vuil regenwater?

02/02/2018 - 17:05

Ik heb sinds 2003 een betonnen regenwaterput van 6000l in gebruik met een betonnen voorbezinkput met tussenschotten van 1500l. De voorbezinkput maak ik elk jaar schoon, de regenput zelf +/- elke 5 jaar. Er komt dan wat slib uit, maar naar mijn aanvoelen ook niet echt zoveel. Ook zaken als bladeren, zaadjes e.d. zijn niet overvloedig aanwezig.

energie vraagstuk voor 6 "gekoppelde" woningen

28/08/2017 - 10:30

Beste forumleden,

ik ben op zoek naar de "ideale" en toch realistische oplossing betreffende nutsvoorzieningen in een "Hypothetische situatie".

Geur aansluiting filter regenwaterput

17/08/2017 - 17:17

Onderstaande schets zie je dikwijls terug komen, over hoe je best een regenwaterput aansluit.

In ons geval moet zowel de overloop, met sifon, als de afvoer van de regenwaterfilter afgevoerd naar een infiltratieput.

In de overloop hou je geur tegen met de sifon, maar in de afvoerbuis van de filter wordt niks voorzien?

Krijg je dan niet dezelfde geur in je put, als dat je langs je overloop zou krijgen?

Wat is dan het nut van de sifon in de overloop?

Hitte en droogte smeken om een betere ruimtelijke ordening

Ja, het was heet. En droog. Dat heeft elke Vlaming gevoeld: landbouwers mochten niet langer water oppompen, we mochten geen kraantjeswater meer gebruiken om het zwembad te vullen of de auto te wassen. Die maatregelen zijn nodig om een acuut watertekort tegen te gaan, maar het echte probleem lossen we er niet mee op.

Hoe asbest veilig verwijderen?

Sinds 2001 zijn alle toepassingen met asbest in België verboden. Toch is de erfenis van het asbesttijdperk zwaar. Jaarlijks sterven honderden mensen aan de gevolgen van een blootstelling uit het verleden.

"Locatie is cruciaal"

Energiezuinig bouwen is niet meer de grote uitdaging. De recepten zijn gekend en hun deugdelijkheid is bewezen. Anders is het gesteld met hoe we omgaan met onze materialen en de beschikbare ruimte. De laatste jaren gaat er daarom veel aandacht naar circulair bouwen. Maar wat is circulair bouwen precies?

Pagina's

Abonneren op RSS - Regenwaterrecuperatie en hergebruik