Voor een energetisch ingrijpende renovatie en uitbreiding van een vrijstaande jaren vijftigwoning ben ik momenteel aan het nadenken over het energetische luik met in het bijzonder de technieken voor ruimteverwarming en sanitair warmwaterbereiding.
Omwille van ligging/orientatie perceel, spelen we met het idee om in een aparte buitenschil een slaapvleugel te plaatsen. Hier zouden de slaapkamers en badkamers in komen. Deze vleugel kan in passiefbouw geplaatst worden, en dankzij de orientatie, het ontwerp en natuurlijke schaduw van bomen verwachten we geen groot risico op oververhitting.
Maar wat met verwarming? Badkamers wil je iets bij kunnen verwarmen. Slaapkamers kinderen eventueel ook (voor als ze studeren). Aan de andere kant is er warmteproductie van wasmachine/droogkast (enkel in winter).
In het ontwerp van ons renovatieproject hebben we voorzien om de vloer van de aanbouw op een bed van 60cm glasgranulaat uit te voeren. Hiervoor hebben we een goede 16m³ nodig. Nu zijn we echter geconfronteerd met leverproblemen bij alle leveranciers die we contacteerde.
Weer een korte vraag, maar deze keer een heel pak ruimer.
Wat is jullie isolatiekeuze voor een gezonde omgeving? Met een gezonde omgeving bedoelen we, isolatie die geen schadelijke stoffen bevat en / of die verspreid in de directe omgeving. (Dus geen gassen of stof deeltjes die na het plaatsen kunnen verspreiden) Liefst ook betaalbaar, want kurk lijkt inderdaad fantastisch behalve wat de prijs betreft.
Voor onze lage energiewoning zoek ik een geschikte ketel voor verwarming en sanitair warm water. De keuze is gemaakt voor gas (geen warmtepomp). De meerprijs van een warmtepomp kunnen we (mijn inziens) nooit terugverdienen gezien de lage warmtevraag. Volgens de warmteverliesberekening hebben we slechts 3 à 4,5kW nodig om onze volledige woning op te warmen, dit met een buitentemperatuur van -7°C. Verwarming is vloerverwarming op het gelijkvloers, boven enkel vloerverwarming op de nachthal en badkamer. Warmtevraag gelijkvloers is 3kW.