Kachels en verwarmen met hout en pellets | Ecobouwers.be

Kachels en verwarmen met hout en pellets

CV-houtkachel in combinatie met zonneboiler ervaring?

19/03/2018 - 16:22

Beste, 

Met als doel onze woning ecologischer te maken zijn we op zoek naar de ervaringen in verband met cv-houtkachels eventueel in combinatie met een zonneboiler.

We wonen in een herenhuis(hoge plafonds, grotere oppervlaktes, 4 verdiepen) en hebben momenteel een valliant vloerverwarmingsketel op gas voor de centrale verwarming en valliant gaswandketel(oud model zonder doorstroom) voor het sanitair warm water.

Heeft er iemand reeds ervaring mee? Verschillende merken, verschillende opstellingen, etc...

Faillissement ENSIGN: onderhoud gasbrander

19/02/2018 - 11:03

Ik ben sedert 19 jaar de gelukkige bezitter van een tegelkachel met

Verwarming - warm water

16/02/2018 - 01:26

Wat zijn de mogelijkheden en prijzen en voor en nadelen voor verwarming en warm water?

combinatie warmtepomp, houtvergassingsketel en zonnecollectoren

08/02/2018 - 18:59

Hallo,

Ik ben op zoek naar een goed systeem om ons huis en water te verwarmen.

Ik vroeg me af of het te doen valt een systeem te maken waarbij een houtketel, een zonneboiler en een warmtepomp gecombineerd worden.

Ik beschik over massa's hout maar ben niet altijd thuis om te stoken en mijn vriendin wilt liever wat meer comfort.

Stoken met hout? Duurzaam of niet?

Hout wordt aanzien als een goedkope hernieuwbare energiebron, maar bij de verbranding komt roet en fijnstof vrij die schadelijk zijn voor je gezondheid en de luchtkwaliteit. Moeten we in de toekomst houtverbranding vermijden? En is duurzaam (bij)verwarmen met hout sowieso nog mogelijk? ​

Stooktips voor houtkachels en haarden

Een houtkachel bij je thuis maakt het op slag gezellig. Maar stoken met hout veroorzaakt ook roet, fijn stof en andere schadelijke stoffen. Die zijn slecht voor de luchtkwaliteit en voor je gezondheid. Wil je toch genieten van een houtvuur, kies dan voor het juiste hout, de juiste manier van stoken en overweeg de aankoop van een nieuwe, moderne houtkachel. 

Een fijnstoffilter voor je houtkachel of haard?

Fijn stof belaagt onze longen. Niet enkel het toenemende autoverkeer maar ook  houtkachels en haarden richten een ravage aan op het vlak van luchtkwaliteit. Kan een fijnstoffilter voor houtkachels een oplossing bieden?

houtvergassingsketel stukhout met groot vermogen met een buffervat en een zonneboiler

16/12/2017 - 20:18

Hallo,

Ik heb net een oude boerderij gekocht en ben aan het kijken hoe deze warm te krijgen. Er zijn veel (slecht geisoleerde) ruimtes om warm te stoken. Er was reeds een cv op stookolie maar daar ben ik niet voor te vinden en ik beschik over veel brandhout. Na even zoeken kwam ik op de houtvergassingsketels uit.  Het idee is om met een multivalent buffervat te werken en hier een zonneboiler op aan te sluiten zodat ik cv, vloerverwarming en SWW allemaal kan combineren.

Problemen Rika Domo - geurhinder

08/12/2017 - 21:05

Onze pelletkachel Rika Domo geeft na ongeveer twee seizoenen branden een hinderlijke geurhinder  welke hoofdpijn en misselijkheid teweegbrengen. Een technieker van de importeur en de verkoper en twee van zijn werknemers zijn langsgeweest en hebben de geurhinder beaamd. Verder gebeurt er niets want de verkoper wil zijn hagje redden omdat van 75  % van zijn omzet hierop draait en de technieker zijn baas niet gaat tegenspreken. Kortom wij staan letterlijk en figuurlijk in de kou. Via de consumentenombudsdienst geen reactie van hen.

gebruik ceramische wol in speksteenkachel of massakachel

27/11/2017 - 21:42

Hallo,

 

Wij hebben sinds kort een massakachel laten bouwen ( un poele de masse , Fr). soort Finse kachel

 Dit is een zelfgebouwde kachel ( instructeur en 5 vrienden) met refractaire stenen (laag 1 - nadien een laag ceramische wol -  en dan een wand met gecompresseerde kleistenen.

De kachel brandt al een maand of zo, maar is nog niet afgewerkt.de leemlaag ontbreekt nog, de aansluiting naar het plafond, omdat we dit eerst willen afwerken, alles zal pas voor de lente zijn.

Pagina's

Abonneren op RSS - Kachels en verwarmen met hout en pellets