Kachels en verwarmen met hout en pellets | Ecobouwers.be

Kachels en verwarmen met hout en pellets

warmtepomp nu finoven kapot is?

14/11/2018 - 17:33

We wonen in een zelfgebouwd (redelijk geïsoleerd - ik zou nu véél beter isoleren) zuiders georiënteerde houtskeletbouw (bouwjaar 2005). We hebben het huis altijd verwarmd met een finoven (=massieve stenen houtkachel van Tighelaer).  Echt super warmte - die stralingswarmte.  Echter: kachel is versleten - echt waar.  Ik zou onmiddellijk een nieuwe willen plaatsen - zelf bouwen.  Ware het niet dat hout stoken niet echt ecologisch is...  Dus ben ik nu op zoek naar een alternatieve warmtebron.  Een warmtepomp?  Of zijn er andere alternatieven te overwegen?

ervaring met oeg solarpakket

15/09/2018 - 14:28

Heeft er iemand ervaring met de OEG solarpakketten? Namelijk 4plus voor schuindak met 4 collectoren.

Momenteel in overweging om een systeem van Viessman te installeren, maar iemand wees me op de pakketten van OEG.

Van waar het ernorme prijsverschil? Is dit te wijten aan het kwaliteitsverschil, indien dit er al is?

Zijn er überhaupt installateurs in vlaanderen die deze installaties leveren? 

Nicolas

 

Stillere ventilatoren in barbas panolux

30/08/2018 - 17:56

Hey iedereen,

Wij hebben een barbas panolux houtkachel waar we tevreden van zijn, alleen maken die ventilatoren een storend lawaai. Nu de winter er aan komt hadden we deze indien mogelijk graag vervangen door stillere exemplaren.

De bestaande ventilatoren zijn er van EBM W2S086. Dit type wordt niet meer gemaakt, maar er is nu wel een model uit met gelijkaardige specificaties, namelijk de ebm-papst 3650. Beide ventilatoren hebben een speed van 2650 RPM, geluidsproductie van 36 dB en een air flow van 75m2/u.

Hoever moet een dubbelwandig rookkanasl van houten balken in plafond blijven?ik zou max 5,5 cm links en rechts kunnen.

24/05/2018 - 09:54
Kev

Ik zou met een dubbelwandig rookkanaal door een plafond moeten gaan waarvan de balken ongeveer op 38 cm van elkaar liggen.de buiten diameter van het kanaal is 26,5.er is dus 5,5 ongeveer links en rechts.voor en achter iets meer.ik heb de balken voorzien van een calcium silicaat plaat voorzien van 2,5cm.er is dus nog een luchtspouw van 2,5 a3 cm.is dit voldoende brandveilig?

Werkt de combinatie lucht-lucht warmtepomp / elektrische radiator?

06/05/2018 - 17:40

Wij wonen in een huis uit 1900. Het huis is een blok van 2 met de tuin pal zuid en een plat dak, +/- 5 graden geheld richting zuid met geen schaduw.. De buitenmuren zijn voorzien van een later ingebouwde spouw met isolatie aan de binnenkant. Tevens is de gehele benedenverdieping voorzien van HR++ Glas. Er is geen vloerisolatie. Binnenkort word ook de bovenverdieping van HR++ Glas voorzien en komt er dakisolatie op. Daarop worden +/- 18 300WP zonnepanelen geinstalleerd.

Off-grid gaan: alleen voor durvers

Steeds meer mensen worden zich bewust van de noodzaak van duurzaam verbouwen en wonen. Sommigen wagen zich echter nog een stapje verder, en snijden zich gewoon volledig van het net af. Volledig zelfbedruipend zijn in je energievoorzieningen: de propositie klinkt alvast aanlokkelijk. Maar is het dat ook in de praktijk?

Mogelijkheden aansturing houtvergasser

04/04/2018 - 20:40

Momenteel stoken we met een pelletkeltel een buffer van 800l warm.
Deze geraakt bovenaan makkelijk van 30° naar 70° op een 4 à 5 uur.
Onderaan wordt de buffer verwarmt door vlakke zonnecollectoren.
Deze geraakt zelden (2 à 3 maanden) aan de gevraagde temperatuur (60°).
De sturing gebeurt door een Resol Deltasol MX.

CV-houtkachel in combinatie met zonneboiler ervaring?

19/03/2018 - 16:22

Beste, 

Met als doel onze woning ecologischer te maken zijn we op zoek naar de ervaringen in verband met cv-houtkachels eventueel in combinatie met een zonneboiler.

We wonen in een herenhuis(hoge plafonds, grotere oppervlaktes, 4 verdiepen) en hebben momenteel een valliant vloerverwarmingsketel op gas voor de centrale verwarming en valliant gaswandketel(oud model zonder doorstroom) voor het sanitair warm water.

Heeft er iemand reeds ervaring mee? Verschillende merken, verschillende opstellingen, etc...

Faillissement ENSIGN: onderhoud gasbrander

19/02/2018 - 11:03

Ik ben sedert 19 jaar de gelukkige bezitter van een tegelkachel met

Pagina's

Abonneren op RSS - Kachels en verwarmen met hout en pellets