Kachels en verwarmen met hout en pellets | Ecobouwers.be

Kachels en verwarmen met hout en pellets

verwarming middels zonnewarmte

afbeelding van CeesT
29/08/2020 - 11:00

Hallo, we zijn met een renovatie van een oude en grote boerderij in Fr bezig ( hierin komen 3 woningen) en op het punt beland dat we een keuze qua verwarming moeten gaan maken.

Nu hebben we het advies gekregen om te gaan werken met een ringleiding langs de drie woningen en een aparte stookruimte met een bufferboiler van 5000L. Die gedachte ondersteunen we. Maardan... 

CO uitstoot finoven binnen in huis

afbeelding van BOOH
17/03/2020 - 14:50

Ik heb al meerdere jaren een finoven en ben daar zeer tevreden van.

Nu heb ik recent een rookmelder geplaatst die ook CO-meting doet.

Sindsdien krijg ik elke keer 5u na sluiten van de schouw een CO-alarm!

In de oven zijn er nog enkele laatste kooltjes aan het gloeien maar zo goed als niks meer.  Meting zegt >100ppm gedurende 10 minuten.

Wat kan ik hier tegen doen zonder warmteverlies (vb. schouw laten open staan is minder CO maar ook geen warmte meer).

Ik overweeg het plaatsen van een fijnstoffilter. Heeft iemand ervaring met dit product/leverancier?

afbeelding van Marcel Bellens
01/03/2020 - 16:16

Wij stoken voornamelijk met hout in een speksteenkachel. Hout komt van eigen bossen in samenwerking met de bosgroep. Dus wat dat betreft denk ik wel dat wij duurzaam bezig zijn. Toch vraag ik mij af of het niet nuttig zou zijn om een fijnstoffilter te plaatsen. 

Welk zijn de goede producten/leveranciers? 

Hoe bouw ik een convectiekast rond een bestaande houthaard om aanliggende ruimtes via luchtkanalen te kunnen verwarmen?

afbeelding van bourgeois.devos@skynet.be
13/02/2020 - 13:46

Wij plaatsten een houtkachel (Hoxter Hakka 67/38N) in een bestaande schouw. Via luchtkanalen wensen wij de aangrensende plaatsen mee te verwarmen. De achterwand en zijwanden van de schouw werden geisoleerd met Silca platen van 3cm dik. De isolatie werd niet al te best geplaatst en er zijn veel verliezen, ook de isolatie zelf is niet afdoende. Daarom zou ik een convectie kast willen bouwen boven de haard vanwaaruit dan 3 buizen vertrekken. Daarbovenop is de lucht die ik nu binnen trek met behulp van een kanaalventilator echt niet gezond.

Warmteplan: stap af van verwarming op gas of stookolie

Een warmteplan is een draaiboek waarin stap voor stap staat hoe je je woning kan afkoppelen van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. Een warmteplan stel je samen op met een expert van het provinciaal steunpunt duurzaam bouwen en wonen in jouw buurt.

Verwarmen met een pelletketel

Soms is verwarmen met houtpellets de meest duurzame oplossing. Houtpelletketels zijn eenvoudig aan te sluiten op een bestaand centraal verwarmingssysteem. In hun nadeel speelt dat ze fijnstof uitstoten, ruimte vragen en prijzig zijn. 

Polderhuis - Binnenisolatie, Wandverwarming en WP

afbeelding van Keon
27/01/2020 - 13:49

In Amsterdam staat een interessant renovatieproject, 

Speksteenkachel

afbeelding van Bert789
27/12/2019 - 19:32

Wie heeft ervaring met het verhuizen, verplaatsen, of afbreken en opnieuw opbouwen van een massieve speksteenkachel? Of kent iemand dat daar ervaring of hulp (uiteraard tegen vergoeding) kan bij bieden? Alvast bedankt bij voorbaat.

Kan een buffervat te groot zijn?

afbeelding van janssenr
20/11/2019 - 18:46

Kan een buffervat te groot zijn? Mijn huis is ongeveer 40 jaar geleden gebouwd door mensen die best een vooruitziende blik hadden. Het hele huis is voorzien van vloerverwarming (geen enkele radiator) en in de kelder hebben ze een buffervat geplaatst met de gedachte om de verwarming door een warmtepomp te laten verzorgen.

hoe kan ik elektrisch meten of de kachel brandt?

afbeelding van cgrauls
16/10/2019 - 08:39

Hallo,

ik heb mijn kachel (combi hout pellets) omgebouwd tot een CV kachel (door warmte collectors in te bouwen) die een buffervat van 1000 l water opwarmt. Ik meet het vat in het midden uit met een zwave module om in te kunnen schatten of ik nog een blok hout moet opgooien of niet. We stoken namelijk tot 85° C in het midden van het buffervat.

Pagina's

Abonneren op RSS - Kachels en verwarmen met hout en pellets