Houtskeletbouw | Ecobouwers.be

Houtskeletbouw

Zwevende funderingplaat versus 'traditioneel'

afbeelding van doddel
03/05/2022 - 21:27

Ik woon tijdelijk in Noord Amerika en het valt me op dat zowet elke nieuwbouw hier op een zwevende vloerplaat wordt gebouwd. Meestal een aantal betonblokken met daarop houten dragers, en daarop de geisoleerde draagvloer voor het gelijkvloers. Isolatie tussen de balken.

In Belgie heb ik dat eigenlijk nog nooit gezien.

Zelf lijkt de idee me wel leuk om zonder een betonplaat te kunnen bouwen. Van de bouw van een tuinstudio heb ik ervaring met het gebruiken van schroeffunderingen, en dat gaat eigenlijk erg vlot.

Ik zie minstens 3 uitdagingen:

Bouwkosten van strobouw

afbeelding van Luc De Ley
28/03/2022 - 19:40

Hallo!

Hoe verhoudt zich de prijs per m² van strobouw tegenover die van klassieke bouwtechnieken?

Dakopbouw poolhouse plat dak

afbeelding van wim100
09/03/2022 - 21:53

Ben met poolhouse bezig, afmeting 4 x 6
Basis is 6 staanders in gegalvaniseerd staal ,4 op de hoeken, 2 voor de deuringang
Er komen tussen de pilaren nog schuifdeuren in glas in om s winters af te schermen en eventueel ietwat op te warmen.
Op die pilaren komt dan een plat dak.
Vraag is of ikdat plat dak ietwat zou moeten isoleren?
Opbouw dak zou zijn: (vanbinnennaar buiten) zichtbare balken ( vuren balken H180x br70 mm) met daarop zichtbare vloerdelen, daarop dan meteen osb plaat met spielatten en terug osb plaat met daarop de Epdm.

Ecotuiniers Tristan en Sabrina bouwen zelf hun huis met kalkhennepblokken: “We hebben twee jaar gepland en geëxperimenteerd”

Als tuinarchitect is Tristan Dewaele iedere dag bezig met duurzaamheid. Dat hij, zijn vriendin Sabrina en hun twee jonge kindjes 100% zouden gaan voor een duurzame, toekomstgerichte woning, lag dan ook voor de hand. Samen wonen ze sinds kerst 2019 in een super duurzame woning in Izegem.

Ervaringen sanitair buffervat op regenwater

afbeelding van NRK
23/12/2021 - 13:56
NRK

Beste forumleden,

Voor een energetisch ingrijpende renovatie en uitbreiding van een vrijstaande jaren vijftigwoning ben ik momenteel aan het nadenken over het energetische luik met in het bijzonder de technieken voor ruimteverwarming en sanitair warmwaterbereiding.

Wie zoekt een restpartij houtvezel isolatie

afbeelding van Richard Daemen
09/12/2021 - 08:51

ik ben bijna klaar met mijn HSB woning en nu heb ik een partij houtvezel isolatie over. Deze matten zijn behandeld en werken brandvertragend en dempen het geluid en nemen extreem veel CO2 op. Heel prettig materiaal om mee te werken. 

Wie wil deze overkopen ?

https://link.marktplaats.nl/m1775590045

Ik heb ook isover schuimplaten liggen voor dakisolatie. 

tel: +31629557694

 

 

Stijn over circulair bouwen met hout

Stijn Gheysen bundelde zijn 10 jaar ervaring als aannemer in de bouw en ging aan de slag in zijn eigen houtskeletwoning. Stijn is adviseur bij Dialoog, al jaren gekend en geroemd voor advies en opleidingen rond duurzaam bouwen en verbouwen.

Muren met kalkhennep

Met kalkhennep kan je stevige muren bouwen die goed isoleren. Je kan kalkhennep ter plaatse storten in een houten frame, kiezen voor prefab, of werken met losse kalkhennepblokken. Evelien Willaert, adviseur bij Dialoog, geeft de belangrijkste eigenschappen en aandachtspunten mee.

Circulariteit in de praktijk: hergebruik is troef

Multiplex-vloer isoleren: opbouw

afbeelding van WimDepondt
05/07/2021 - 08:31

Beste forumleden,

Bij de renovatie van mijn chalet twijfel ik bij de vloerisolatie. Het betreft een kleine houten chalet van een slordige 35m, gebouwd in 1969 (lees: qua isolatie niet veel soeps). De vloer bestaat louter uit multiplex-platen. Die steunen op houten balken die op hun beurt steunen op één of enkele betonstenen (de chalet ligt op een lichte helling). De onderkant van de multiplex is bijgevolg de buitenkant. Aan sommige muuraansluiting zijn er kieren, waar men van binnenuit dus de grond kan zien.

Pagina's

Abonneren op RSS - Houtskeletbouw