Financieel en juridisch | Ecobouwers.be

Financieel en juridisch

Verbouwing: prioriteiten en advies

16/08/2019 - 10:58

Hi iedereen,

Ik vraag mij af of dit een te algemene vraag is voor hier of niet; proberen kan in ieder geval geen kwaad en alle advies is welkom!

Passiefhuis in steen?

30/05/2019 - 14:53

Beste,

In onze zoektocht naar een woning zijn we terecht gekomen op een passiefhuis: de beste energiebesparing is immers degene die je niet nodig hebt.

Blijkbaar worden passiefhuizen 'steeds' in houtskeletbouw gebouwd? Momenteel wonen we in zo'n HSB (1979, volledig gerenoveerd intussen), maar de akoestiek is toch ook niet alles: voetstappen op zolder zijn hoorbaar, stemmen in de aanpalende kamers zijn hoorbaar,...

Zie je door de bakstenen de muur niet meer? De Renovatiewijzer zet je op pad.

Goed nieuws: mensen met zonnepanelen zullen niet benadeeld worden door de digitale meter

Sara Van Dyck werkt al sinds 2009 bij Bond Beter Leefmilieu. Ze buigt zich over de digitale meter en wat die betekent voor PV-bezitters. 

Slopen vs renoveren: wanneer haal je best de sloophamer boven

Wie een oude woning koopt of bezit, denkt vaak aan renoveren. Toch is slopen en nadien heropbouwen een zinvolle optie. Een nieuwe forfaitaire maatregel moet slopen meer populair maken, zodat we sneller en makkelijker de gezamenlijke energiedoelstellingen 2050 kunnen halen.

Van woonbonus naar renovatiebonus: goed idee?

06/03/2019 - 11:51

Sinds de invoering van de woonbonus in 2005, is de aankoopprijs van ­woningen voor koppels met ­gemiddeld 13.000 euro gestegen, bovenop de prijsevolutie van vóór de woonbonus. KPMG berekende dat de woonbonus de overheid tussen de 20.000 en 30.000 euro kost. Voor dat bedrag kan je als bouwheer al een flink deel van de kosten dekken van een verbouwing. 

Schade expert gezocht voor muren in kalkhennep (isolatie en muur) en leem (bezetting)

30/01/2019 - 12:52

Door een afbraak van een rijhuis naast het onze hebben we een dubbel probleem met vocht:

- de aangrenzende muur op zolder met leembezetting is vochtig door een combinatie van condensatie en doorslaand vocht (de buitenmuur werd niet beschermd)

Je woning uitgekleed: alle info in de woningpas

Erger jij je ook aan de papieren rompslomp bij het verbouwen of verkopen van je woning? Dan ben je niet alleen. Daarom: de woningpas. Het digitale paspoort van jouw woning. Lees: een online fiche van je woning waarin je allerlei belangrijke documenten terugvindt. Voor sommige woningen is de inhoud nog beperkt, maar jaar na jaar zal de fiche aandikken.

Pv-installatie niet aanvaard voor BTW als bouwkost

08/01/2019 - 20:22

Hallo,

recent BTW-controle gehad op mijn nieuwbouw , die ik grotendeels zelf gezet heb.

IK kwam volgense de BTW-administratie een 50 000 euro aan facturen te kort , heb een gesprek met hen gehad en volgende zaken kwamen naar voor :

- alle studies , architect , EPB verslaggever , veiligheidscoordienatie worden niet aanvaard als bouwkost

- Pv-installatie niet aanvaard als bouwkost , is volgens hen roerend (hahaha!) en is geen vereiste voor het bouwen van een woning !!!

Pagina's

Abonneren op RSS - Financieel en juridisch