Financieel en juridisch | Ecobouwers.be

Financieel en juridisch

Goed nieuws: mensen met zonnepanelen zullen niet benadeeld worden door de digitale meter

Sara Van Dyck werkt al sinds 2009 bij Bond Beter Leefmilieu. Ze buigt zich over de digitale meter en wat die betekent voor PV-bezitters. 

Slopen vs renoveren: wanneer haal je best de sloophamer boven

Wie een oude woning koopt of bezit, denkt vaak aan renoveren. Toch is slopen en nadien heropbouwen een zinvolle optie. Een nieuwe forfaitaire maatregel moet slopen meer populair maken, zodat we sneller en makkelijker de gezamenlijke energiedoelstellingen 2050 kunnen halen.

Van woonbonus naar renovatiebonus: goed idee?

06/03/2019 - 11:51

Sinds de invoering van de woonbonus in 2005, is de aankoopprijs van ­woningen voor koppels met ­gemiddeld 13.000 euro gestegen, bovenop de prijsevolutie van vóór de woonbonus. KPMG berekende dat de woonbonus de overheid tussen de 20.000 en 30.000 euro kost. Voor dat bedrag kan je als bouwheer al een flink deel van de kosten dekken van een verbouwing. 

Schade expert gezocht voor muren in kalkhennep (isolatie en muur) en leem (bezetting)

30/01/2019 - 12:52

Door een afbraak van een rijhuis naast het onze hebben we een dubbel probleem met vocht:

- de aangrenzende muur op zolder met leembezetting is vochtig door een combinatie van condensatie en doorslaand vocht (de buitenmuur werd niet beschermd)

Je woning uitgekleed: alle info in de woningpas

Erger jij je ook aan de papieren rompslomp bij het verbouwen of verkopen van je woning? Dan ben je niet alleen. Daarom: de woningpas. Het digitale paspoort van jouw woning. Lees: een online fiche van je woning waarin je allerlei belangrijke documenten terugvindt. Voor sommige woningen is de inhoud nog beperkt, maar jaar na jaar zal de fiche aandikken.

Pv-installatie niet aanvaard voor BTW als bouwkost

08/01/2019 - 20:22

Hallo,

recent BTW-controle gehad op mijn nieuwbouw , die ik grotendeels zelf gezet heb.

IK kwam volgense de BTW-administratie een 50 000 euro aan facturen te kort , heb een gesprek met hen gehad en volgende zaken kwamen naar voor :

- alle studies , architect , EPB verslaggever , veiligheidscoordienatie worden niet aanvaard als bouwkost

- Pv-installatie niet aanvaard als bouwkost , is volgens hen roerend (hahaha!) en is geen vereiste voor het bouwen van een woning !!!

Bouwnormen renovatie huis + opsplitsing

31/12/2018 - 22:03

Ik bestudeer een project van een groot 19de eeuws huis dat ik wil opsplitsen in woon units zonder dat ze apart verkocht kunnen worden (dus 1 eigenaar, 1 kadastraal inkomen). Ik weet niet of dit onder samenhuizen kan vallen.

Wie grondig renoveert betaalt minder registratierechten: zo doe je dat

Het loont om binnen de 5 jaar na de aankoop je woning te renoveren. De registratiekost wordt dan namelijk verlaagd van 7% naar 6% van de aankoopsom. 

Leo Van Broeck: een waardig 'Bouwmeester' ?

14/04/2018 - 01:48

Aangezien het al ruim een maand wachten is op Godot, voor wie publiek verzocht aan een overheidsdienst - 'BouwMeester', in casu Leo Van Broeck - om de regels van openbaarheid van bestuur na te leven … https://www.ecobouwers.be/comment/442339#comment-442339 … zal niemand er iets op tegen kunnen hebben dat Costaccountant zich 's buigt over 'duurzaam wonen' volgens diezelfde 'Bouwmeester' Leo Van Broeck: 

Renovatie van 17de eeuwse bouw met gebarsten muren

27/03/2018 - 14:22

Ik heb een woning gezien met een huis aan de straatkant en een achterhuis van de 17de eeuw. Het achterhuis is nogal bouwvallig, enkel de muren staan er met binnenin het nodige houten schrijnwerk van balken en vloeren die er ook erg aan toe zijn. Het is 3 à 4 verdiepen. De muren hebben duidelijke scheuren hier en daar. Heeft iemand ervaring met een ruine renoveren? In de stad, een achterbouw van een rijhuis (ik zie alle complicaties van hoe er achterin gewerkt zal moeten worden). Als ik koop, wil ik echt niet afbreken maar de muren restaureren, en uiteraard, binnenin kan ik doe wat ik wil.

Pagina's

Abonneren op RSS - Financieel en juridisch