Ik zou dit jaar willen bouwen, ben me nu aan het bevragen ivm de verwarming. Voor mij is gas in feite uit den bose, elke fosiele brandstof...
Mijn idee was warmtepomp lucht-water (vloerverwarming) in combinatie met zonnepanelen en warmtepompboiler voor warm water, maar nu de digitale meter er komt, moeten we dus rekening houden met het feit dat
Klassiek wordt er aangeraden (verplicht) om passief te koelen tijdens de zomer om uw geothermisch veld terug op te laden.
Maar stel nu dat het zomer is, uw zonneboiler zit vol, en uw zonnepanelen produceren meer energie dan dat je verbruikt. Zou het dan zinvol zijn om actief energie van uw zonneboiler met een circulatiepomp in uw geothermisch veld (horizontaal of verticaal) te steken?
Kwestie dat je in de winter start met een veld van 15° ipv met een veld van 12°
graag had ik volgend jaar zonnepanelen geplaatst op een vakantiewoning (max 8 personen). De electriciteit die niet geconsumeerd wordt zou ik graag gebruiken om een boilervat op te warmen ipv naar het net te sturen.
Er is een condensatieketel aanwezig waarbij sowieso een vat moet bijgeplaatst worden voor sanitair warm water.
Wij zijn aan onze renovatie bezig, en ons verwarmingssysteem zal bestaan uit een massakachel met warmtewisselaar, vloerverwarming, buffervat (2000 L), en zonneboiler. Dit systeem zal ook SWW voorzien, en het buffervat zal dus bovenaan waarschijnlijk worden bijverwarmd van 40 tot 55-60 graden met een weerstand.
Hoewel ik niet weet of we de passiefstandaard gaan halen, wordt ons huis stevig geisoleerd en luchtdicht afgewerkt. Wat ik wil vermijden is dat we de kachel gaan overdimensioneren, en het dus te warm gaan hebben.
Ik ben deel van een nieuw co-housing project in Kortenberg (regio Leuven). Daar zouden we graag een energiegemeenschap oprichten (energiegemeenschap van burger, zelfverbruiker van hernieuwbare energie). Het zou de bedoeling zijn om zelf electriciteit op te wekken en dit te verdelen onder elkaar. Hiervoor zijn we op zoek naar bedrijven en/of organisaties die ons met het uitwerken van onze plannen zouden kunnen helpen. We dachten o.a. slimme laadpalen, thuisbatterijen, brandstofcellen, zonnepanelen. Alle info is welkom.
Hallo, we zijn met een renovatie van een oude en grote boerderij in Fr bezig ( hierin komen 3 woningen) en op het punt beland dat we een keuze qua verwarming moeten gaan maken.
Nu hebben we het advies gekregen om te gaan werken met een ringleiding langs de drie woningen en een aparte stookruimte met een bufferboiler van 5000L. Die gedachte ondersteunen we. Maardan...