Ruimte tussen dampscherm en isolatie

Beste forumleden

Een vraagje over het aanbrengen van een dampscherm onder een zadeldak: is het nadelig als er een paar cm ruimte zit tussen het dampscherm en de dakisolatie?

Ik moet namelijk eerst nog horizontale latten van 3cm op de spanten aanbrengen om dan pas het dampscherm en de afwerking (planchetten) te kunnen aanbrengen. De isolatie bestaat uit 25cm vlas onder een celit 4D onderdak.

Bedankt voor jullie hulp,
Guido

Neen hoor

Guido,

Het is beter dat je dampscherm aansluit tegen de isolatie omdat anders convectiestromen worden bevorderd. Ik weet niet hoe de situatie bij u is maar normaal wordt het dampscherm ondersteund door de latten die de binnenafwerking dragen. Het dampscherm wordt dan op de spanten aangebracht met nietjes waarna de steunlatten worden geplaatst.

Jonas

Guido,
Je hebt een onderdak van Celit. Dan kan geen koude buitenlucht zomaar indringen of aangezogen worden, en ontstaan er geen convectiestromen, maar is het stilstaande lucht (nog isolerend ook).
Dampscherm = a fortiori ook een luchtscherm.
Ik zie geen nadeel.

Rik

Wel degelijk eerst dampscherm en dan de latten. De latten dienen om je afwerking op vast te schroeven zonder het dampscherm te doorboren. De ontstane spouw kan dienen voor kabels/leidingen en zo kan je ook achteraf in de gyproc of planchetten nog een schroef draaien, zonder risico het dampscherm te perforeren.

Carl

""Wel degelijk eerst dampscherm en dan de latten. De latten dienen om je afwerking op vast te schroeven zonder het dampscherm te doorboren""

Allemaal goed en wel, maar die latten moeten toch ook vastgeschroefd worden en die doorboren het dampscherm toch ook...?

Is het trouwens zo'n groot probleem als er een schroefje of een stroomkabel door het dampscherm gaat? Ik kan me niet voorstellen dat dit zo'n grote gevolgen kan hebben?

"Allemaal goed en wel, maar die latten moeten toch ook vastgeschroefd worden en die doorboren het dampscherm toch ook...?"

Ja, maar doordat je er een lat tegen schroeft wordt de luchtdichting toch beter gewaarborgd (plat stuk hout dat gat van schroef toch wat afsluit) dan wanneer het enkel schroef, draad, ... zijn die er door gaan.

Ik wil thuis op de zolderkamers isoleren tussen de spanten... En daaronder een verlaagd plafond maken (20 cm lager ongeveer). De kader van de plafond dient opgehangen te worden mbv draadstangen aan de spanten erboven... Maar dit gaat alleen als ik enkele gaatjes maak in m'n dampscherm waardoor de draadstangen gaan... Is dit een probleem? Hoe kan ik het anders oplossen?