klachten SolarTotal bundelen

Blijkbaar zijn er toch heel wat klachten momenteel ivm SolarTotal. Ze leveren totaal andere configuraties zoals origineel voorzien, waardoor de garantievoorwaarden opeens ook sterk verschillen. Misschien kunnen we samen onze klachten bundelen en zo de druk opvoeren tav SolarTotal, want het begint echt de spuigaten uit te lopen. Ik probeer al enkele dagen de technische dienst te bereiken maar steeds wordt ik afgewimpeld indien ik telefonisch contact opneem. Er werd een afspraak gemaakt maar nooit een technieker gezien, zelfs geen telefoontje van de firma dat de afspraak niet zou doorgaan. Men moet echt aandringen en zelf het initiatief nemen om in contact te komen met de firma, en dan nog wordt men afgewimpeld. Indien nog klachten ivm ST graag jullie verhaal ...

Dus vandaag terug ettelijke telefoontjes gepleegd met ST en werd er een afspraak gemaakt dat de technieker bij mij zou langskomen. Ik zou de eerste "post" zijn morgen, nu krijg ik opeens een telefoontje dat de afspraak niet kan doorgaan omdat de technieker plots ziek is geworden. Normaliter moest hij gisteren langskomen maar toen ook zendde hij zijn kat, zonder ook maar enig nieuws te laten, van klantvriendelijkheid gesproken, deze soap wordt beslist vervolgd !!! Dus weze gewaarschuwd indien je met ST in zee zou gaan ... !!!! Ofwel is de manager gaan lunchen, zit ze in vergadering, is ze niet aanwezig, heeft ze een werkbezoek, ... Allemaal drogredenen blijkbaar ...

Momenteel heel KLANTONVRIENDELIJK daar ik nog technieker moet zien en ze steeds met verhaaltjes op te dissen de klant om de tuin leiden (technieker ziek, gewoonweg vergeten langs te komen, ...) Ik ben benieuwd naar hun volgend verhaaltje. Om de klant te helpen en raad te geven kunnen ze blijkbaar geen telefoontjes plegen niet aanwezig, gaan lunchen, ... Maar voor het geld op de rekening te krijgen konden ze wel telefoneren ... Lijkt me meer en meer op een TE MIJDEN firma !!!

vind het heel jammer dat er zulke firmas bestaan die een groen produkt verkopen aan grote winsten en zo verhinderen dat er meer mensen in deze techniek investeren!!!

er zullen toch nog meer mensen met problemen zijn

snel posten hier zodat deze zaken snel opgelost geraken!

Elke firma heeft bij mij het voordeel van de twijfel. De eerste firma die geen winst wil maken moet ik nog tegen komen. Overal heb je wel eens missers en problemen. Grote firmas hebben meer klanten dus ook meer missers...
Ik wacht gewoon af hoe het met mij bij solartotal gaat verlopen( momenteel nog geen klachten) , en hou jullie op de hoogte

Wim,

Natuurlijk heeft iedereen het voordeel van de twijfel maar als ik lees hoeveel klanten andere panelen krijgen dan ze bestelden vrees ik toch wel degelijk dat er daar iets serieus mis loopt.
Waarom blijft SolarTotal bij Suntech panelen zweren als Suntech niet kan leveren ?
Er zijn toch andere producenten die wel de bestelde panelen kunnen leveren ????
Waarom heeft SolarTotal geen grotere voorraad aangelegd.
Alle klanten moeten toch een voorschot betalen dus die voorraad prefinancieren !

Nog mensen hier die reeds een aangetekend schrijven stuurden naar SOLARTOTAL ivm niet naleven order, bestelling, configuratie, leveringstermijn, ... ?

Vreemd dat dit allemaal zolang duurt! Er is inderdaad een serieuze vraag naar panelen, maar ik ben ook installateur en na 5 weken zijn panelen geleverd en geplaatst op het dak bij de klant

Franky,
Ik twijfel er niet aan dat er inderdaad allerhande panelen verkrijgbaar zijn. Alleen kent Solar Total uitsluitend haar unieke leverancier uit Duitsland....
Niettegenstaande ze toegeven dat er reeds meer dan 200 van hun klanten niet de panelen ontvangen die ze bestelden blijven ze koppig aan 1 leverancier vasthangen.
Begrijpe wie kan.
Ik hoor alvast dat er elders wel degelijk nog volop Suntech ST 210 panelen geplaatst worden.
Welke panelen kan jij op 5 weken leveren ?

Ik diende alvast eveneens klacht in bij de economische inspectie.

Ik las het volgende op een ander forum :
Ik denk dat men zich moet houden aan de getekende bestelbon.
Ook zou ik klacht indienen bij inspectie van economische zaken.Het kan een tijdje duren vooralleer je reactie krijgt van die kant maar die klacht wordt wel degelijk genoteerd door deze instelling.Wanneer er genoeg klachten binnenkomen zullen ze de zaak zeker ter harte nemen.
Ook zou ik solartotal meledelen dat u een klacht zal indienen bij economische inspectie .Als men absoluut niet hetgene wil leveren wat overeen stemt met de bestelbon ontbinding van de verkoop eisen.
Voor juridische eerstelijnadvies kunt u vrijblijvend terecht bij een justitiehuis.Advocaten verzekeren er gratis permanenties en beantwoorden in eerste lijn al uw vragen van juridische aard Adressen van de justitiehuizen zijn op deze website tevinden: www.just.fgov.be

Daar men enkel telefonisch wil onderhandelen over de prijsverhoging is een bewijs dat men niet onderuit kan aan de originele bestelling.
Zeker niet toegeven en het been stijf houden.
Indien dit niet helpt ontbinding van de bestelling eisen daar men niet hetgene kan leveren wat is overeengekomen is Dit is een recht die u als consument heeft in zo'n geval

Kordaat maar krachtig optreden tegen zo'n firma's .

Hopelijk heeft u iets aan deze info

IK HEB NOG GEEN KLACHTEN VAN DE FIRMA SOLAR TOTAL
EN HOOP OOK NOOIT KLACHTEN TE HEBBEN MET DEZE FIRMA.

IK BEN ME AAN 'T INFORMEREN EN STEL VAST DAT DE PRIJSOFFERTE NIET SPREEKT OVER "SUNTECH PANELEN" MAAR OVER HET MERK
"TRINA" VAN CHINESE MAKELIJ.hUN GARANTIE SYSTEEM IS WEL AANLOKKELIJK, MAAR ALS JE DAAR ALLEEN DAN MOET OP REKENEN EN LEES WAT BIJ JULLIE ALLEMAAL GEBEURDE!!!!

HOE MEER IK OP DIT FORUM INFORMATIE LEES AANGAANDE DE
"SUNTECH PANELEN" EN HOE SOLAR TOTAL VELE KLANTEN BEHANDELD.
DAN HOU IK MIJN HART VAST EN BEGIN HEEL ERG TE TWIJFELEN.

MISSCHIEN MOET IK MAAR EENS EEN BEETJE DICHTER BIJ HUIS VERTOUWEN ZOEKEN EN VOOR +/- 1000€ MEER EEN VERGELIJKBAAR EN MISSCHIEN WEL BETER PRODUCT AANSCHAFFEN.

ALS IK DAAR DAN PROBLEMEN MEE HEB, KAN IK NOG PERSOONLIJK NAAR DE FIRMA GAAN. VAN MENS TOT MENS REDENEREN IS VERMOED IK NOG ALTIJD BETER DAN JE BOOS TE MAKEN TEGEN EEN TELEFOON DIE NIET OPGENOMEN WERD OF EEN TELEFONISTE DIE JE WANDELEN STUURD MET EEN SMOES EN DIE JE TOCH NIET KAN HELPEN.

Zeg, Jean-Marie, druk nog eens op je "Shift Lock"-toets, wil je? Controleer dat het "Caps Lock" of "Shift Lock" lichtje wel degelijk UIT staat!

Zwijg mij van solar total.
De grootste idioten die ik ooit gezien heb en van communicatie hebben die ook nooit gehoord volgens mij.
Bovendien zijn ze onbeschoft en agressief in hun verkoopstechnieken.

Ik heb zelfs 3 verschillende vertegenwoordigers over de vloer gehad (allemaal onafhankelijke verkopers zoals ze zelf beweren) en ze werken allemaal voor solar total.
En allemaal een verschillende prijs voor verschillend materiaal of zelfde materiaal.
Hoe kan zo iets in hemelsnaam?!?
Verschillende verkopers, verschillende plaatsers (zelfs buitenlanders), verschillend materiaal. En zij spreken maar van hun super garanties en prijzen. Dat ze die maar steken waar de zon nooit schijnt.

De ene zegt mono is beter dan poly en de andere vertellen net het omgekeerde. De ene wilt perse suntech verkopen en de andere perse trina's.
Als het dan erop aankomt om hun woorden op papier te zetten dan hoor je niks meer.
Ik heb 2 offertes ontvangen met enkel prijs, WP en aantal omvormers erop. Niks technische informatie zoals ik expliciet gevraagd hebt, geen namen van panelen of omvormer.
Verschrikkelijk gewoon.

En die zorgeloze garantie is gewoon 1 grote klucht. Als je dat tekent ben je gewoon opgelicht.
Als je een fatsoenlijke makelaar hebt en een deftige brandverzekering, dan kan je probleemloos je PV-installatie laten meeverzekeren. Dan ben je ook beschermd tegen brand en stormschade. En die verzekering van solar total dekt helemaal geen brand. Je moet alles goed lezen: zij spreken van 20 jaar "werkingsgarantie". Dit slaat terug op de werking van je systeem. Hagel, storm en noodweer valt daar helemaal niet onder.
Je betaalt met andere woorden bijna 100 EUR voor niks.
De vermogengarantie tot 25 jaar krijg je van fabrikant van de panelen en niet van je installateur.
Koop 1 keer de garantieverlenging tot 20 jaar voor je omvormer en je goed voor de komende 20 jaar.
20 jaar x 100 eur betalen = een nieuwe omvormer betaalt.

ben met SOLAR TOTAL in zee gegaan EN kan niet anders zeggen dan dat ik HEEL tevreden ben.
Een leraar zei ooi dat de grootste dommerikken de eerste zijn om anderen als dom te bestempelen.
Dus Louis...............dat van die idioten.
Blijkbaar ben jij de enige niet-idioot. allez het gedacht doet veel........

Ik heb veel leraars gekend en geloof me het waren niet allemaal geniën. Maar laten we even je logica doortrekken Zorro.
“Het zijn de grootste dommeriken die anderen als dom bestempelen” en dan volgt een link naar Louis.
Blijkbaar geldt de logica van die leraar niet voor jou ????
Ter zake. Welke panelen heb je wanneer besteld en wanneer zijn ze geleverd ?

Diego

ik heb italiaans istar solar panelen liggen van 200Wp (30 stuks in totaal)

Ik heb 2 oktober besteld, de 16de waren ze al aan het installeren. alles netjes afgewerkt op 1 dag + keuring zelfde dag nog.

Grtn Louis.

Blijkbaar overtuigen ze veel klanten met een 20 jaar lange garantie. Polis wordt ondertekend door beide partijen en zou doorgelicht zijn door testaankoop.

Dit alles beweerd door de vertegenwoordiger.

Bij Test-aankoop weten ze van niks! Men overweegt stappen.

Indien na bv. 15jaar een paneel kapot gaat wordt het vervangen, maar wel rekening houdend met een economische afschrijving! Net gehoord van hun telefoniste.

BTW er is geen enkele fakrikant van panelen die 20 jaar garantie geeft.

Mvg

Maar natuurlijk niet! Uiteraard geeft geen enkele fabrikant 20 jaar waarborg. Die mannen zijn niet gek. De enigen die in die 20 jaar geloven, zijn enkele naïevelingen op dit forum.

SUPERACTIE:

Wie binnen 5 jaar een beroep doet op die waarborg, krijgt voor elk paneel dat in het kader ervan vergoed wordt, van mij een extra paneel er gratis bij!

De administratie bij Solar Total is een ramp.
De dienst naverkoop moet zich nog bewijzen maar de juridische dienst werkt wel degelijk.
Wedden dat 1 of andere clausule in die 20 jarige garantie alles indekt, elke verantwoordelijkheid afwimpelt ?
Ik las dat de zelfstandige plaatsers zo blij zijn dat Solar Total hun die “kans” geeft.
Nu , ik weet dat schijnzelfstandigheid in België strafbaar is.
Iedere zelfstandige die ( nagenoeg) aan 1 opdrachtgever factureert wordt vroeg of laat vervolgd.
Blijkbaar zijn deze “ gelukkige” zelfstandigen vergeten dat oa cameramensen van VTM in 2003 ernstige problemen kregen.

Blijkbaar overtuigen ze veel klanten met een 20 jaar lange garantie. Polis wordt ondertekend door beide partijen en zou doorgelicht zijn door testaankoop.

Dit alles beweerd door de vertegenwoordiger.

Bij Test-aankoop weten ze van niks! Men overweegt stappen.

Indien na bv. 15jaar een paneel kapot gaat wordt het vervangen, maar wel rekening houdend met een economische afschrijving! Net gehoord van hun telefoniste.

BTW er is geen enkele fakrikant van panelen die 20 jaar garantie geeft.

Mvg

oeps 2 keer gepost!

Jeroen, dat klopt wat je zegt.
Ik heb die polis ook onder de loep genomen en ik heb het laten doorlezen door advocatenkantoor van mijn eigen zaak.

Zij beweren ook dat er dubieuze artikels en clausules instaan.
Als klant zou ik persoonlijk niet gerust zijn met zo een polis.
Ik door een andere firma laten installeren en zij hebben mij aangeraden om bij de brandverzekering te laten herbekijken.
En ze hadden gelijk ook. Mijn installatie is volledig meeverzekerd zonder dat ik iets moet bijbetalen.

En ze hadden hiervoor ook een zeer goede argumentatie:

1. De panelen en omvormer hebben aantal jaren fysieke garantie (idem met andere elektronica zoals TV etc...)
Het wil dus niet zeggen als de TV maar 2 jaar garantie heeft, dat deze daarom ook kapot moet gaan.
Voor de omvormer kan je zelfs een verlenging nemen tot 25 jaar (SMA)

2. De panelen hebben ook een GEGARANDEERD vermogengarantie van FABRIEK.
De meeste hebben 80% op 20 jaar of zelfs 25 jaar.
Ik heb het garantiedocument van mijn installateur gekregen als bewijs.
Als de panelen minder vermogen (lees slijtage van cellen) hebben na 20/25 jaar dan de garantie beweerd, worden die panelen kostenloos vervangen.

3. Waarom een aparte (dure) polis betalen voor een soort brand of andere rampenverzekering als je brandverzekering van je woning je zonneinstallatie kan meedekken?
Ik ben klant bij KBC en ik heb niets moeten bijbetalen. Enkel een kopie van factuur en foto geven en klaar is kees.

Ondertussen betalen die klanten van solar total wel lekker een X bedrag per maand of jaar voor een verzekering die mogelijk niets kost bij je eigen woningverzekering.
En dat geld gaat naar solar total!, niet naar de verzekeringmaatschappij! Dus solar total zal daar waarschijnlijk ook wel een deel van meepikken.

Grtn Louis.

op het zonstraal forum lees ik een boodschap van Jan Berden:

Geplaatst: Vr Nov 14, 2008 6:06 pm Onderwerp: Zorgeloze Werkings Garantie

--------------------------------------------------------------------------------

Heb het contract van de Zorgeloze Werkings Garantie laten controleren door de juridische dienst van "test aankoop".(waarvoor dank)
Volgens hun is het contract volledig goed, degelijk en correct opgesteld. Er zitten geen addertjes onder het gras....

Zijn er nog forumgebruikers die deze ZWG hebben?

Groeten,
Jan

Dit staat natuurlijk in schril contrast met de boodschap van Jeroen Beeckx hierboven

Piet, neem het mee naar je verzekeringsmakelaar.
Deze moet toch ook kunnen inschatten of het OK is of niet.

Ik begrijp eigenlijk niet goed waarom je wil betalen voor een dure garantie, die je ook kan krijgen bij je woningverzekering.
Die ZWG is enkel een polis tegen brand, storm, ... voor 20 jaar lang.
Bij KBC hebben ze een interessante polis voor je volledige woning inclusief je zonnepanelen.
Ik heb zelfs niets moeten bijbetalen.

Grtn Louis.

Louis,

Er zijn wel meer verzekeringen die de PV installatie gratis meeverzekeren bij je brandverzekering maar gaat je makelaar op het dak klimmen met een nieuw paneel ? Elke dakwerker kan 1 of meerdere dakpannen vervangen maar waar vind je het juiste paneel binnen een redelijke termijn nadat het huidige beschadigd raakte ?
Los daarvan wil ik toch graag weten wat Test Aankoop ervan vindt dat Solar Total beweert dat zij de ZWG zo positief beoordeelt ?

kleine opmerking: wie zegt dat solartotal nog bestaat binnen 10 jaar?

staan de garanties op de firma Solar Total of op de producenten van de materialen?

denk hier maar eens over na!

Ik heb de polis, ondertussen in mijn bezit, eens doorgenomen.

Ik kan deze niet beoordelen, maar er wordt steeds gesproken over "de aannemer"...

DUS ik vermoed dat de onderaannemer/installateur achteraf alles op z'n dak krijgt. Solar Total verkoopt gewoon, installateur in onderaanneming draait op voor de garantie?!?

Jeroen

Jeroen, dat heb ik ook gelezen.
ik vermoed dat het zoiets gaat zijn dat uiteindelijk de kleine zelfstandige die ze inhuren of betalen om te plaatsen die er voor op mag draaien.

Of die Duitse plaatsers? Hoe ga je daar aan beginnen bij problemen? Solar total kan je niks maken want hun naam staat op GEEN ENKELE pagina vermeld in die polis.

Heb je artikel 7 al gelezen? Met al die uitsluitingen?
Alles wat ze "beloven" te dekken wordt volledig tegensproken in dit artikel.
Ik geloof die hele polis voor geen kloot. Pure afzetterij.
En voor de mensen die de polis willen lezen, ik stuur em met plezier door.

nog een ander punt: een buurman van mij heeft een installatie van, die is al 11 MAANDEN aan het bellen, mailen, om te vragen wanneer hij nu eindelijk het certificaat krijgt wat hij moet tekenen om die garantie te krijgen.
Het enige wat die doen zijn klanten voor de gek houden met die polis, je denkt dat je dan fijn 20 jaar garantie krijgt op alles maar een keer besteld, krijg je die documenten nooit toegestuurd.
Ondertussen ligt alles wel al op je dak en hopelijk de materialen die afgesproken zijn.
Mijn buurman is allessinds niet te spreken over hun malafide praktijken.

Grtn Louis.

Geachte,

Er bestaan veel vragen over de Zorgeloze Werkings Garantie van SolarTotal zoals blijkt uit al uw opmerkingen. Voor een heldere en duidelijke uitleg over deze overeenkomst die overigens als optie gekozen kan worden geef ik u onderstaand een korte uitleg over de ZWG en SolarTotal.

SolarTotal is actief in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje en binnenkort ook in de US. Voor de advisering en verkoop in België heeft SolarTotal 40 adviseurs, dertig medewerkers in onze showroom en magazijn. Voor de wekelijkse installatie van de 100 projecten heeft SolarTotal 23 montageteams die uitsluitend 100% werkzaam zijn voor SolarTotal. En inderdaad zijn hierbij 4 teams van SolarTotal Duitsland. Dit mede door de enorme aantallen klanten die een installatie hebben aangeschaft. SolarTotal is een uiterst gezonde firma met al meer dan 3.000 klanten in België en sinds kort Essent en Delta als aandeelhouder..

In de volksmond is SolarTotal een aannemer en wordt in de overeenkomst aldus gesproken over de aannemer. SolarTotal staat ook geregistreerd als aannemer in België.

In het kort kunt u de ZWG opsplitsen in 4 delen:

Het 1e deel biedt de klant een inspanningsverplichting dat SolarTotal binnen 48 uur ter plekke is bij een storing of schade. Tevens zal SolarTotal binnen 7 dagen herstellen, tenzij dit door overmacht niet mogelijk zou zijn.

Het 2e deel geeft de klant 20 jaar volledige garantie op de installatie. De functionaliteit is 20 jaar gegarandeerd.

Het 3e deel biedt de klant een extra zekerheid bij schade door bijvoorbeeld bliksem, brand, hagel en storm. Zelfs diefstal is hierbij gedekt! Hiervoor heeft SolarTotal al haar klanten wereldwijd afgedekt bij een verzekeraar.

Het vierde deel is de productievergoeding die de klant ontvangt indien het herstel langer mocht duren dan de afgesproken 7 dagen.

De ZWG is optioneel en is op een investering van duizenden euro’s geen overbodige luxe. Voor het jaarlijkse onderhoud van uw alarminstallatie betaalt u al het drievoudige.

Met betrekking tot de “zekerheid” dat SolarTotal over 10 jaar nog bestaat is een vraag die geldt voor iedere firma. De klant kan alleen uitgaan van de huidige feiten en doelstellingen van een firma. SolarTotal is op dit moment de enige Firma wereldwijd die al meer dan 3.000 klanten heeft. Met onze investeerders en een eigen zonnepanelenfabriek (APA) is de visie en doelstelling de grootste speler in de markt te blijven.

SolarTotal

Ron Wansink
Zaakvoerder

Geachte heer Wansink,

Dit is geen forum om reclame te maken voor uw zaak.
Blijkbaar delen heel wat van uw klanten uw ptimistische boodschap over de levensverwchting niet.
Erger ik merk dat veel klanten klagen over het niet nakomen van afspraken en met vertrouwen staat of valt een garantie vrees ik

Is is toch straf dat een firma met zoveel klanten veel tevereden klanten heeft, onze hele wijk, hun familie en vrienden.
Dat Mr Wansink wordt afgemaakt omdat hij een "hollander" is, SO WHAT?
Hij geen reclame mag maken, anderen hierboven wel!!!
Dat hier in de buurt maandag mensen hun panelen stuk waren door de tennishagelbuien en dat ze er vandaag, donderdag nieuwe op hebben liggen, zonder meerkost maar dankzij de zorgeloze werking.
Dat het steeds dezelfden zijn die klagen, "antwerpenaars"????

Sorry maar zeur, zaag, klaag niet en koop dan elders

Trouwens welke panelen worden VOLLEDIG vervaardigd in EUROPA?

Bij ons telt geld, kwaliteit, garantie en service (ja bij hagel...)

en als iemand van de trutten van die binnendienst van Solartotal cru is,
bellen we gewoon terug tot we een vriendelijke persoon aan de lijn hebben

wat weten die telefonistjes ervan?

Hier niks dan LOF over Solartotal

tante Zina

Hier ook niets dan lof over solartotal

met verschillende ingetekend
allemaal netjes afgewerkt,
en als er iets niet tiptop was, is dat mooi gecorrigeerd
goede werking en de certificaten op tijd gestort

96% rendement, meer dan beloofd dus

10 op 10 voor de verkoper en 10 op 10 voor de plaatsers

goed van te weten over die hagel...

het zijn idd steeds dezelfde die klagen en zagen

mss dit forum omdopen tot zaagforum?

Rudi S.

voor ons een dikke 10+
zowel verkoper als plaatsingsteam van solar total

het is inderdaad vervelend al dit geklaag

en altijd dezelfde klagers

waarom niet praten over of je de panelen nu ja of neen moet reinigen

Jacqueline

bb

Ron Wansink
Is een hollandse naam zegt genoeg zeker.
Ook een ontevreden klant.(niet van de werking wel van hul beloftes die ze niet nakomen)

Mijnheer Wansink,

Geen woord over de zelfstandige plaatsers of wat de sociale inspectie schijnzelfstandigen zal noemen.

De eigen zonnepanelenfabriek is dat de oorzaak waarom zoveel klanten niet krijgen wat ze bestelden ?

Als je een eigen fabriek hebt waarom specifieer je bij de nieuwe klanten niet welke panelen er zullen geplaatst worden ?

Welke panelen maakt Apa ?
Veel meer vragen dan antwoorden vrees ik en inderdaad het vertrouwen lijkt wel degelijk zoek zoals André schrijft

In tegenstelling tot eerdere berichten hier en ook op het zonnestraal forum over de Zorgeloze werkings garantie van Solar Total heeft GEEN ENKELE DIENST van Test Aankoop deze verzekering onderzocht. Ik kreeg net de bevestiging per mail

Ik wacht al van 7 januari 2007 op prijsofferte gemaakt door A Spaan werkzaam bij st.
Na verschillende telefoons 2 andere afspraken bekomen maar telkens sturen ze hun kat en vergeten te verwittigen dat er iets tussenkomt.
De laatste afspraak is gemaakt door een zekere Bart hoofd van de verkopers zo zei hij zelf.Bij deze Bart vriendelijk bedankt en al komen ze nu gratis installeren dan wil ik ze nog niet.
Genoeg is genoeg dat ze dan zeggen dat het niet gaat.

Als ervaringsdeskundige moet ik de berichten hier toch tegenspreken. Wij hebben een installatie van Solartotal en zijn zeer tevreden. Ook onze buren hebben een installatie van ST. Ook mijn ouders hebben een ST-installatie en we gaan u nog een luifel bijplaatsen van ST. Tot hiertoe geen noemenswaardige problemen.

Ja, het klopt, hun boekhouding is verre van perfect. Terwijl ik een kopie van de bouwvergunning al lang had afgegeven, waren ze er nog op aan het wachten. En ik heb zelf alle papieren in orde gebracht, want het gaat nog eerder vriezen in de hel dan dat ze de papieren deftig in orde zouden brengen. Maar het materiaal, de plaatsing enz is top. Ze werken trouwens met de DIEHL AKO omvormer, en eerlijk gezegd, die draagt mijn voorkeur op de SMA Sunny Boy. Met een Sunny Boy mag je van geluk spreken als die het 8 jaar gaat uithouden. De Diehl Ako zingt het normaal gezien zijn volle 20 jaar uit.

Sinds september liggen er op ons dak zonnenpanelen van Solar Total.  Dit verliep niet van een leien dakje...
 
Men kon de panelen die we besteld hadden niet leveren.  Oorspronkelijk zouden we 15 panelen Yingli 200 WP krijgen, maar deze waren niet leverbaar.  Men stelde ons voor om 20 panelen Yingli 180 WP te installeren voor een kleine meerprijs.  Wij gingen akkoord maar ontvingen toch een factuur voor 15 van deze panelen.  Na verschillende telefoontjes, mails en nog 2 foutieve facturen hebben we gedreigd om onze bestelling te annuleren.  We waren toen 2 dagen voor men de zonnepanelen kwam installeren en het was dus zeer kort dag...  We kregen die dag per mail dan een correcte factuur, maar omdat we nog niets hadden kunnen betalen waren we niet zeker dat de zonnepanelen er 2 dagen later wel zouden liggen. 
 
Het installatieteam kwam ter plaatse en na wat gezucht en twijfels over de mogelijkheid om de zonnepanelen te installeren begonnen ze eraan.  De communicatie verliep zeer stroef aangezien de technici enkel Duits spraken en het niet simpel is om al de termen en je plaatsingvoorkeur in het Duits te verwoorden.  Op één dag kon men alles plaatsen en na de uitleg over de omvormer werd alles in werking gezet door de technieker.
 
Nu, ongeveer een maand later, werd de installatie gecontroleerd en wat blijkt... het wordt afgekeurd door het ontbreken van een verliesstroomschakelaar.  De hele installatie mocht zelfs niet in werking gezet zijn!!  Wij vielen uit de lucht.  De vertegenwoordiger en technici van Solar Total hebben allen de elektriciteitskast bekeken en NIEMAND heeft iets gezegd van een verliesstroomschakelaar.  Ik nam telefonisch contact op met ST en na het gebruikelijk kwartiertje aan de lijn hangen kreeg ik een telefoniste die zei dat ze me niet kon helpen zonder het verslag van de test te hebben.  Ik heb het direct doorgemaild en de dag erna teruggebeld. 
 
De reactie die ik toen kreeg was dat ik dit zelf maar in orde moet krijgen.  Vergeet het, als ze dit op voorhand hadden gezegd dan hadden we daarvoor gezorgd maar als zij alles installeren, controleren en in werking zetten gaan wij ervanuit dat alles ok is.  Heb nu juridisch advies ingewonnen bij Test Aankoop en solar total aangetekend in gebreke gesteld, ben benieuwd hoe ze daarop gaan reageren. 
 
Wordt vervolgd...

Sinds oktober liggen er bij ons ook 10 stuks, niet zoveel maar op het tuinhuis. Bij de start ging het al fout. We kregen post met het te betalen bedrag dat op vrijdag zou voldaan moeten zijn, bij de levering van het materiaal. Wat niet mogelijk is als je de post pas donderdag ontvangt. Maar bon nog niet onoverkomelijk. Bij het plaatsen van de panelen weten de werkmannen ons te zeggen dat er een kabel moet gelegd worden 50 cm diep welke ze niet bij hebben en als extra kost boven op het factuur komt. 40 euro/L is niet niks, en zeker daar wij hier niet van op de hoogte zijn gebracht door verkoper. Hij wist van de afstand tuinhuis garage daar we samen zijn gaan zien en alles overlopen hebben. Nu wil ST pas verder afwerken als wij voor de graafwerken instaan. Dit is niet volgens de overeenkomst. Er is een bindend contract waarin zij zelf melden onder Artikel 3.4 dat de prijs in de orderbestelling inclusief montage en het bedrijfsvaardig opleveren van het produkt op het aangegeven adres inclusief alle kosten is. Dat die graafwerken er niet bijhoren is hier nergens in vermeld en horen wij ook niet te weten. Problemen dus.
Door hier op deze forum te belanden, lees ik plots de een ergenis na de ander. Zelfs een melding om alle gedupeerden zich te laten bundelen, indien het echt zo verder verloopt zie in korte tijd geen verdandering en wil ik wel weten hoe ik met die andere mensen in kontact kan komen.
Samen staan we sterker dan alleen.
P.S. Over de werkmannen geen slecht woord, die hebben echt hun werk goed gedaan.
 
hopelijk voor iedereen.... lost zich alles vlot op zodat we toch tevreden kunnen zijn.

Graag had ik hier mijn verhaal gedaan:
07 september 2009 panelen besteld bij Solar Total, samen met een vriend van mij, met de garantie dat het in 2009 geplaatst en gekeurd zou zijn. ( deze garantie staat op onze bestelbon geschreven )
07 oktober 2009 factuur ontvangen van 3037,50 euro voor de aanbetaling van 30%.  ( netjes op tijd betaald )
09 november 2009 een brief ontvangen waarin ze me laten weten dat mijn installatie dit jaar NIET meer gerraliseerd zal worden.
Met als uitleg: Vanaf EIND september zijn het aantal bestellingen explosief gestegen. ( dit is niet van toepassing voor mij daar ik op 7 september besteld heb )
Ik kreeg twee keuze mogelijkheden:
Op een periode van 20 jaar verlies ik 4500 euro aan groenstroomcertificaten. die compenserren ze door mij éénmalig 1903,5 euro te geven die ik dan tegen 4,5% moet plaatsen op 20 jaar ( als je hen vraagt welke bank op dit ogenblik 4,5% geeft, krijg je het antwoord dat dit een gemiddelde is van de jaren voorheen en dat ze niet in de toekomst kunnen kijken.)
mogelijkheid 2
ze betalen 20 jaar lang €0.10 per geproduceerde kWh.
Met de vraag wat als failit gaan, kreeg ik als antwoord dat ze met "een soort verzekering" werken, toen ik daar wat meer informatie over vroeg antwoorde de vrouw dat ik eerst mijn keuze moest maken.
Ik heb hen een email gestuurd met de vraag voor informatie over die verzekering, ik wacht nog steeds op een antwoord.
Ondertussen hebben ze de zonnepanelen bij mijn vriend wel geplaatst, leg dat eens uit, samen getekent
Vandaag 24 november 2009 heb ik een mail gehad met nog twee keuze mogelijkheden:
ten eerste

SolarTotal sticht in België voor de klanten een CVBA waarbij iedere klant naar verhouding een aantal participaties
krijgt in de PV-installatie waar SolarTotal de financiering en installatie zal verzorgen.

De jaarlijkse opbrengsten worden uitbetaald onder de participanten gedurende de exploitatie van de PV-installatie.
Verwachte levensduur 30 jaar.
• Iedere klant ontvangt naar verhouding een aantal participaties in het fonds
• Voordeel voor koper is dat de huidige koopprijs volledig in te brengen is in de personenbelasting.
• Het jaarlijkse bedrag aan uitbetaling aan participanten zal na belastingen 25% hoger liggen dan het gemis van
de groenestroomcertificaten per jaar.
• Tevens is de exploitatie van de PV-installatie niet gelimiteerd op 20 jaar en zal deze vergoeding naar
verwachting 30 jaar renderen.
• SolarTotal heeft geen enkel belang in de opgerichte CVBA
Wat in de fuck is een CVBA, maar ik moet er wel 4500 euro in investeren.
Keuze twee: extra panelen op mijn dak ( het zal eerder in mijn hof zijn want mijn dak is vol )
Als besluit: Mijn vertrouwen bij Solar Total is compleet zoek,  je kan die mensen bijna niet bereiken, ze houden hun beloften niet, ze maken je blaasjes wijs, ze wimpelen je af, het zijn gewoon AFZETTERS.
Ik heb ze een aangetekende brief gestuurd waarin ik ze in gebreke stel. Mijn volgende stap word mijn  advocaat.
 

 

ongeveer hetzelfde verhaal hier:
Besteld eind augustus, vertegenwoordiger heeft de administratie op de achterbank van zijn auto laten bijéén komen tot eind september met als gevolg geen plaatsing 2009.
Als compensatieregeling konden wij eerst ook kiezen tussen €0,705/Wp korting of dat SolarTotal ons het verlies gedurende 20 jaar zou terugbetalen. Kortom eigelijk was er maar 1 optie op om uit te kiezen.
Maar omdat het allemaal toch zo erg was deed SolarTotal nog een extra korting van €0,1/Wp bovenop de afgesproken korting. "Dat is vriendelijk" dachten wij toen.
Wij stelden daarom ook voor om van deze korting enkele extra panelen te kunnen kopen (aan kortingstarief dan ! ). Dat vonden ze aldaar een geweldig idee want vlak nadien kwamen ze met  compensatie regeling 3 en 4 op de proppen. 
Optie 3 is die CVBA waar tot op heden nog niemand concrete info over heeft, Optie 4 is 25% extra panelen voor dezelfde prijs.
Aangezien onze instalatie reeds berekend was op ons jaarlijks verbruik wilden wij niet de volle 25% extra maar dus slechts een gedeelte. Dat waren administratieve rampen,  ... niet ... wel ... niet ... dan weer wel mogelijk. (Diegene die ooit in aanmerking kwamen met dit bedrijf kunen zich dit soort communicatie levendig voorstellen denk ik) Maar goed, uiteindelijk heeft men ons overtuigd om toch die 2 extra panelen te nemen die we niet wilden. ze konden ons overtuigen doordat 1 paneel bijna gratis zou zijn door de extra 'coulance' korting en dat de kinderen later in  huis ook wel wat meer stroom zouden gaan verbruiken. Kortom ze konden nu het vakje 'optie 4' aankruisen want anders werd het veels te gecompiceerd voor hun.
Tot daar dachten we dat de nachtmerrie voorbij was .... niet dus. Via via kom je dan te weten dat deze coulance korting bovenop de compensatieregeling, komt te vervallen als je voor optie 4 gekozen hebt.("omdat deze optie er achteraf bij gekomen is", was het kortst bij een verklaring dat ik hiervoor kreeg)  Niks extra gratis paneel dus zoals eerder door een medewerker telefonisch beloofd werd! Sterker nog, op het einde van het verhaal zitten we zonder die korting met een duurdere Wp prijs dan wanneer we voor de éénmalige korting van optie 1 zouden gegaan hebben.
De smaak van deze bittere pil was stilaan aan het verdwijnen tot ik van de week een recente offerte zag waaruit blijkt dat wij op dit ogenblik 'meer' moeten betalen voor onze zonnepanelen inclusief onze compensatieregeling dan wanneer we ze vandaag zouden bestellen. Voor alle duidelijkheid er ligt nu (begin februari) nog geen enkel van onze in Augustus!!! bestelde panelen op ons dak.
Ik hoor het de vertegenwoordiger nog steeds zeggen:"plaatsing in 2009 is geen probleem, en mocht het morgen beginnen sneeuwen tot met nieuwjaar (noot: buiten was het op dat moment +25°C ) wordt je nog altijd ruimschoots vergoed met de compensatieregeling"
Hier dus ook meerdere en niet echt te verwaarloosbare feiten die de vertrouwensband om zeep geholpen hebben. Ik kan alleen maar vaststellen dat Solar Total met de minuut rijker wordt op onze kap terwijl men ons een compensatie beloofd had. :-(
 
Owh ja, mij interesseert het dan niet eens welk merk of kleur panelen/omvormer op het dak komen te liggen want ik vrees dat als ik daar ook nog van moet wakker liggen ik het einde van de zorgeloze!?! werkingsgarantie niet ga halen ...
 
 
 
 

Oeie oei, dat belooft...
Ik heb een afspraak geregeld met die firma volgende week...
Maar goed dat ik tijdig ben geinformeerd op dit forum. Zal er zeker niet mee in zee gaan en zeker niet het dak op...
 

Wij hebben in augustus 2009 panelen laten plaatsen door SOLAR TOTAL.   Niets dan lof.
Hebben ondertussen 1500 op onze teller, en onze andere teller draait mooi terug.   Toch mooi.
Zij hadden een zeer goede prijs en de service is prima.
Wie zou hier niet voor kiezen.

Wij hebben ook een contract getekend bij Solar Total begin augustus.
Men was zo fier ons te zeggen dat de plaastsingstermijn 6 weken betrof. Half oktober nog niks gehoord.
Hebben dan gebeld en men was niet zo happy met ons telefoontje, net of we stoorden hen.
Men had ons dan toch beloofd de volgende vrijdag de panelen te komen plaatsen. Daar wij bij het ondertekenen van het contract 10% moesten betalen en bij plaatsing 80% moest betaald zijn op de dag van plaatsing , hebben we die 80% de woensdag betaald, nu een maand geleden.
Maar dan kregen we bericht dat ze niet de vrijdag kwamen plaatsen , maar enkel leveren. Men zou de maandag komen plaatsen.
Dan zijn er drie Duitsers geweest die maandag, maar wilden aan de werken niet beginnen aangezien er geen stelling aanwezig was, die Solar Total moest regelen. Terug gebeld naar Solar Total, men ging dan de donderdag komen. Die donderdag zijn ze inderdaad gekomen, maar hebben enkel de elektriciteit gedaan, de omvormer was een kapotte omvormer die al op een andere plaats gestaan had.
Dus terug geen panelen geplaatst, zo kan ik nog verder gaan, tot men ons zei dat ze op 11 november alles gingen komen afwerken.
Verleden week woensdag kreeg ik telefoon dat er iemand zou komen tussen 6 en 8 uur 's morgens om de stelling te plaatsen.
Nog goed dat ik op was, de deurbel ging en er was iemand die een stelling kwam leveren;
Om 8 uur diezelfde dag stonden hier 2 ploegen om de panelen te plaatsen, terug noppes.
Verkeerde stelling, moest een bouwsteling zijn geen dakgootstelling, maar dat had ik ook al gezien.
Vrijdag niks van Solar Total gehoord, alhoewel de firma open was, ze laten je gewoon in de steek.
Deze morgen heb ik terug getelefoneerd, en men zou mij terugbellen.
Heb net een telefoontje gehad van een vriendelijker man, volgende weel maandag zou nem de panelen komen leggen en alles afwerken.
Op hoop van zege volgende week maandag 22 november.
Over de brutaliteit zal ik hier ook een woordje doen.
Er werkt daar iemand die duidelijk niet op zijn plaats zit, toen wij ons kwaad maakten omdat wij reeds 90% betaald hadden zei die gewoon dat we niet zo moesten zeuren, of dat het wel eens langer zou kunnen duren hallooooooooo..
En bij de melding dat we hier met een kapotte omvormer stonden, zie die gewoon" heeft toch niks je bent toch verzekerd" halloooooooo wij hebben niet betaald voor een tweedehands kapotte omvormer.
Ik hoop dat ik die man niet meer aan de lijn krijg.
Gelukkig was die man daarjuist zeer vriendelijk, en begreep hij dat dit alles niet kon.
Hopelijk kan ik jullie volgende week goed nieuws brengen.
Vriendelijke groeten Laure

hmmm... voor een klein stukje gelijklopend met onze installatie van SolarTotal 3 jaar geleden.... ook installatie voor in augustus of september
uiteindelijk werd het 11 november en waren het 2 duitsers die de installatie deden. Echter bij ons hadden ze genoeg met een lange ladder en dezelfde dag was alles geinstalleerd.
Alle contacten met SolarTotal verliepen eerder goed maar in een tijdspanne van 3 jaar kan er best een en ander veranderen binnen een firma (en bijgevolg ook het niveau van kwaliteit ?)

Wat ik ook nog vergeten melden ben, is dat men ook nooit de juiste panelen mee had.
Men heeft ons niet deze geleverd wat op de bestelbon was vastgelegt.
Ik denk dat de Firma in die jaren veel veranderd is.
 
Wij hopen nog steeds dat alles in orde komt.
 
Vriendelijke groeten.

hallo,ons plan was dit jaar zonnepanelen te plaatsen,dus begin september solartotal aangesproken en adviseur N.S is langsgekomen en alles uit de doeken gedaan.Wij moesten eerst een groene lening aanvragen of dit wel kon.Na 4 weken proberen contact te leggen en afspraak te maken was het ons toch gelukt een bestelformulier en een zorgeloze werkingsgarantie te ondertekenen en dit met de mondelinge garantie dit jaar alles te leveren en te plaatsen.joepie.........dachten we......maar toen begon alle miserie.15/11 belde de bank hoe het zat met het opnemen van de groene lening.Wij proberen contact te leggen met adviseuse NS ....nooit bereikbaar! berichten ingesproken....geen antwoord! E mails verstuurd....niks teruggekregen tot we uiteindelijk op de hoofdzetel contact kregen via telefoon .daar beweerden ze nog geen bestelformulier binnengekregen te hebben!!!Wij willen zonnepanelen dit jaar! Er is een andere fima die ze dit jaar nog wilt plaatsen .wij kunnen er niet meer onderuit...miserie met de bank....geen zonnepanelen en het vertrouwen met solartotal slinkt zienderogen......Wat moet de zorgeloze werkingsgarantie dan wel zijn.(ge krijgt er mischien 20 jaar lang anti-stress pillen bij)

 
Ook ik heb klachten over solartotal.
Een plaatsing die helemaal niet konform was met wat de verkoper Joeri mij had verteld.
Bij de eerste installatie in maart 2010 leek alles in orde.  Maar de installatie werd afgekeurd (toen er al ong 350 kWh geproduceerd was); de oorzaak : een slechte verbinding met de hoofdaansluiting, uiteraard door een werknemer van ST.
een week wachten tot het verhelpen van de fout, terug wachten voor een 2e keuring, (ditmaal positief); de teller stond al op 740 kWh.
Mijn vraag om mij het deel van het certificaat uit te betalen, nl 740-350 = 290/1000sten van €350
werd beantwoord door mij een factuur te sturen voor de "zorgeloze werkingsgarantie".
Is dit een eenmalig bedrag, of jaarlijks?   Is dat verplicht?  Staat dat in het kontrakt?
Wie kan mij een type-kontrakt bezorgen?

19 januari 2011 helemaal niet kontent van, komen hun contract niet na, andere panelen dan op papier, en over de levertijd zal ik nog maar zwijgen.
besteld in september, we zijn nu januari, heb wel al 60 percent betaald, en de eindfactuur ook al gekregen, maar ik zie nog geen panelen op mijn dak liggen, dus geen cent meer tot alles in werking is.
20 januari 2011
Blijkbaar komt er nu schot in de zaak, hebben kontakt genomen, mits enige omweg zou het toch kunnen in orde komen, heb nu een mail gestuurd vanmorgen, nog geen antwoord om 16.47, maar, hoop doet leven zeker.
 
update: vrijdag 28/1/2011 komen ze de panelen leveren, maandag 31/1/2011 installatie, ondertussen zijn we ook al van omvormer verandert, na dat de panelen al 2 keer verandert zijn.
Natuurlijk dit alles onder voorbehoud van weerelementen en onvoorziene omstandigheden. ( Ik hou mijn hart vast ) :-)
 
ik hou jullie verder op de hoogte.

Solar total, werking installatie ok afwerking -10.
Vorige week met de regenval stond de zolderverdieping onder water, alsook het eerste verdiep en onze keuken op het gelijkvloers.
Na telefonisch contact kregen wij te horen dat iedereen in vergadering zat en na 2 dagen kregen we telefoon van solar total om foto's op te sturen van het lek.Ondertussen staan er 3 emmers onder het lek.( doorgang kabeldoorvoer hellend dak ).
 

2.5 jaar geleden onze eerste installatie door ST laten plaatsen en ondanks dat ook bij ons de panelen veranderd waren toch de origineel bestelde toch tevreden. OK, dat veranderen van panelen was niet netjes maar prijs zat goed en 20 jaar garantie op omvormer dus zelfs met die andere panelen zouden we bij ST besteld hebben.
 
Vorig jaar bij het plannen van een 2de installatie, dachten we dus weer eerst aan ST. Intussen kreeg ik bij hen via m'n werk korting wat me al het idee gaf dat ik bij andere leveranciers geen betere prijs zou krijgen. Ook de 20 jaar garantie op de omvormer speelde mee én de verkoper verzekerde me dat de praktijken van veranderende panelen tussen bestelling en levering verleden tijd zou zijn. Ze hadden nu namelijk bij hun leveranciers hun eigen mannetjes zodat ze eerste keus hadden. Bovendien bestelden we ditmaal ruim op voorhand: de garage waarop ze gelegd moesten worden moest nog gebouwd worden en zou pas 7 à 8 maanden later klaar zijn. Tijd zat dus...
September was het zover en kon de installatie geplaatst worden. Doch, intussen waren de panelen niet 1x maar 2x (tweemaal!) veranderd. Van CEEG ging het naar Yingli en uitiendelijk het mij tot dan volkomen onbekende Canadian Solar. Daar bleef het niet bij: bij levering bleek de omvormer ook veranderd. Ipv een Diehl Ako met 20j fabrieksgarantie was het een SMA met 10 jaar fabrieksgarantie. Ik belde en kreeg te horen dat het zo moest want door het veranderen van de panelen waren we naar 8 panelen gegaan ipv 10 en op een Diehl kunnen minimum 9 panelen. Oeps, niet gemeld? Jamaar meneer dat zou toch op papier moeten gestaan hebben hoor... En inderdaad: bij het uitvogelen daarvan duikt plots een SMA omvormer op bij een van de veranderingen van de panelen. Waarschijnlijk zelf over gekeken bij het druk maken om die veranderde panelen maar buiten die melding op dat papier dus ook niks over te horen gekregen van ST. En die 10 jaar fabrieksgarantie ipv 20? maar u kan toch de zorgeloze werkingsgarantie nemen meneer? Laat nu net zijn dat die 20 jaar garantie voor mij een belangrijke reden was om voor hen te kiezen en dat ik die zorgeloze werkingsgarantie niet wou nemen...
Intussen bleek ook de prijs die we hadden toch niet zo interessant als eerst gedacht, ondanks de korting die ik als werknemer van mijn firma zou genieten. Mijn ouders, zus en een tante bestelden vlot voor 2.8€/Wp terwijl ik aan 3.05€ zat... Nou goed, over een gemaakte prijs moet je achteraf niet zeuren maar ST van zijn kant heeft er duidelijk geen enkele moeite mee om gemaakte afspraken te veranderen.
Doch, we moesten ermee door. Kontrakt getekend en voorschot betaald weet je wel. En vanaf 2011 zouden de GC's weer zakken en da risico wou ik ook ni lopen. Dus reklameerden we maar ni teveel en wellicht rekent ST ook op die gedachtengang. Maar ook dat ging ni vanzelf deze keer.
De kabel die naar de garage lag was te dun (2.5mm²) en mocht niet meer gebruikt worden. Nochtans bij bestelling duidelijk gezegd dat die kabel er lag en gevraagd of dat voldoende was waarop bevestigend werd geantwoord. Maar de wetgeving was intussen veranderd maar je moet ni denken dat ze ons daarvan verwittigd hebben dat we een andere kabel moesten voorzien. Dus vonden ze er maar ni beter op dan de gelijkstroomkabel zo los naar het huis te leggen. In de tuin letterlijk achter de bosjes en op onze oprit met een paar kiezeltjes er over. Ik moest die later dan maar ingraven... Ook aan de garage zelf werd de kabel ipv in de garage gewoon door een kabelgoot tegen de gevel van de garage gelegd hoewel ik vanbinnen speciaal een doorvoer door m'n betonplaat voorzien had voor gevallen zoals deze. De omvormer werd in de berging tegen een houten muur geplaatst zoals al mijn tellers (ik woon in een HSB) maar intussen is de wetgeving daaromtrent ook veranderd zei de installateur maar toch hing hij hem maar daar, wetende dat het afgekeurd zou worden. Maar het meesterwerk was de officiële teller voor de kWh's voor de GC's. De nieuwe installatie werd gewoon aan die van de oude gehangen!!! 'Ja meneer, ze hebben geen andere teller bijgeleverd dus zal het zo wel moeten' kreeg ik als antwoord op de vraag hoe ik nu kon zien welke installatie hoeveel gemaakt heeft...
Hier kon ik het niet bij laten en dus naderhand foto's genomen en doorgemaild naar ST.
2 weken later kwam een nieuwe installatieploeg. Intussen had ik zelf een nieuwe kabel naar de garage voorzien (een 6mm²) en ingegraven. Deze keer had ik precies meer geluk met de ploeg. Ze konden zelf amper geloven wat ze zagen en hebben alles tiptop veranderd. Gelukkig maar... Maar dat wil echter ni zeggen dat ik nu zomaar tevreden moet zijn met al wat voordien gebeurd is. Van mijn vertrouwen in SolarTotal blijft niks meer over en er blijft de omvormer waarop ik minder fabrieksgarantie heb en me nu verplicht voel om hun zorgeloze werkingsgarantie te nemen. Bovendien is er van een monitoringsysteem waarvan sprake in de zorgeloze werkingsgarantie nog niks in huis gekomen en heb ik er geen zicht op waneer dat er ooit van zou komen...
Ik ben trouwens geen alleenstaand geval: ook bij m'n ouders was de installatiedatum veranderd en ik geloof ook de panelen. Bij een collega die ook bij ST besteld heeft is ook niet alles vlekkeloos verlopen, van nog een andere weet ik dat de panelen er ook bij veranderd zijn, enz... Allez ja, het komt erop neer dat het abnormale bij ST blijkbaar als normaal beschouwd wordt en dat je pas abnormaal zou zijn als je met hen niks aan de hand zou hebben en alles vlekkeloos verloopt zoals op de eerste afspraak vastgelegd.

Tja, ook op mijn garage liggen nu zonnepanelen geïnstalleerd door Solar Total, of liever door de Duitse onderaannemer (met Russische werknemers, maar we zijn nu eenmaal in een open Europa) . Tenandere over die installateurs niets dan lof.
Over ST moet ik wel meezagen (en ik ben geen Antwerpenaar ...).
Bij de verkoop alles netjes opgemeten door de verkoper en berekend dat ik geen 20, maar slechts 19 panelen kon plaatsen.
In de simulatie nog altijd interessant. Wel eerlijk verwittigd in october dat de plaatsing wellicht voor 2011 zou zijn, maar compensatie beloofd en gegeven.
In December komen nog es extra mensen kijken en opmeten (omdat het sneeuwde en vroor konden ze toch niet plaatsen).
Dan wordt ik voor het eerst op de hoogte gebracht dat de bestaande electriciteitskabels van mijn achterliggende garage naar de woning, niet meer kunnen gebruikt worden en dat ik ook niet naar de teller maar naar de zekeringskast een nieuwe kabel zou nodig hebben. De verkoper had het tegenovergestelde gemeld. Maar geen nood: alles was in de prijs inbegrepen en ze zouden wel een oplossing vinden.
Bij de aanleg in februari blijkt vooreerst dat er slechts 17 panelen kunnen geplaast worden. Waartoe dienen dan 2 opmetingen ?  Ook moeten ze één van de zo onvolprezen DIEHL AKO omvormers moeten vervangen door een Sunny Boy van SMA. Als ik daarop de verkoper bel krijg ik te horen: "Wat verwacht je nu van mij ?" 
De firma laat weten dat ze die 2 panelen wel gaan crediteren.... maar ik heb geen 'panelen' gekocht - wel een zonne-energiesysteem met een geschatte opbrengst voor mijn investering. Dat was hun verkoopsbelofte. Als ST zich vergist in de opmeting en dito berekening van mijn opbrengst, moet ik daarvoor vergoed worden.
De panelen geplaatst op dag 1 kunnen niet worden aangesloten, want 1/ niet de juiste omvormers en 2/ vergeten de ondergrondse kabel te bestellen.  Resultaat: een 2° plaatsingsdag en ST laat me weten dat ik zelf de oprit moet opbreken en uitgraven. Nog andere zaken die misliepen ga ik hier besparen.
Ik heb wel die jaarlijkse garantie genomen en ook vastgesteld dat mijn Brandverzekering die eigenlijk reeds meedekt. Maar per slot van rekening zit ik met een zwakkere omvormer, dus kan die garantie daarvoor misschien nog van pas komen.
In afwachting dat die verkoper nog eens met mij contact opneemt om een positieve oplossing te bespreken, kan ik niet anders dan mij aansluiten bij de club van ontevreden klanten.(volgens de beide ploegen van installateurs die bij ons waren, hebben ze gemiddeld 1 zo'n mistevreden klant per week; dus 20 % !)
Iedereen die in de commerce staat weet dat dit voldoende is om een bedrijf naar de haaien te helpen. Zeker nu we over deze media beschikken en andere potentiële klanten kunnen verwittigen.
Laat ons dus hopen dat het management van Solar Total dit inziet en we niet met z'n allen slachtoffer worden van een faillissement van ST in België als éénmaal de vette jaren van subsidies van PV installaties achter de rug zijn. Bedrijven als ST profiteren inderdaad meer van die subsidies dan wij als consumenten. Daarover zou Test Aankoop ook eens een onderzoek mogen doen.
     
 

 Persoonlijk ben ik niet vertrouwd met Solar. Eerder heb ik er wel al wat van gehoord, meestal gedeelde meningen.
Wat die verzekeringen betreft, volgens mij kan je beter het risico nemen + je goed informeren zonder al te veel garantie-verzekeringen. Anders loopt de kost op en wat haal je dan nog uit je installatie?

Zelf beschik ik over panelen via Bostoen. Ik moet zeggen dat ik er wel tevreden over ben en géén klachten.
Misschien is het een tip om zoals mij te doen; ik wist helemaal niet waar ik mijn panelen moest kopen en wat de goede waren.. zo kwam ik via google uit op deze pagina. Nuja, mij heeft het geholpen, en ik kreeg wat ik wou. Mijn tuinhuis van 10m op 8m bschikt nu over panelen, voorlopig nog geen klachten. Je moet me wel niet vragen van welk land ze komen want zo veel ken ik er niet van.

Succes alleszins, Jammer eigenlijk dat een bedrijf dat meewerkt aan groene stroom zo mensen 'in het zak kan zetten'.

Soit, hopelijk raakt alles opgelost.

Mvg,
 
Sofie van Maalen.
 

 Ik tegenstelling tot deze klachten ben ik wel tevreden over Solar Total. Sinds één week liggen er zonnepanelen op mijn dak.
Na heel wat gesprekken met verkopers heb ik geopteerd voor Solar Total, hun prijs / service leek mij het beste.
De leveringstermijn was een drietal maanden en die hebben ze stipt gerespecteerd.
Via mail krijg je stap per stap hetgeen er gaat gebeuren.
Een werfverantwoordelijke is een viertal weken voor de installatie komen kijken om te zien wat er allemaal nodig was.
De dag voor de installatie werden de zonnepanelen geleverd, de dag daarvoor werd ik opgebeld door de transportfirma die een tijdstip gaf wanneer ze kwamen leveren.
De installatieploeg bestond uit Polen (denk ik) maar deze spraken zeer goed duits en engels. Hun werk was "af", alles mooie uitgevoerd.
Met andere woorden, ze hebben echt gedaan wat ze beloofd hebben.
Dit wil niet zeggen dat andere klachten onterecht zijn maar ik ben er heel tevreden over. 

 Blijkbaar iets te voorbarig geweest met mijn lof betuiging.
Na drie weken staat de stelling nog steeds op mijn terras / garage dak hetgeen heel wat hinder veroorzaakt en gevaarlijke situatie (spelende kinderen met een terras op hun weg, vrije toegag tot mijn garage dak en slaapkamer vensters, ...).
Na gebeld te hebben met de klantendienst ... amaai ... die kunnen dringend eens een cursus volgen. Ik citeer: die stelling is niet van ons, je doet er maar mee wat je wil ons kan het niet schelen. En ja, het is zo gezegd, letterlijk.
Heb hun dus ook aangetekend in gebreke gesteld.
De installatie en keuring waren wel perfect, nog steeds. Zeer goed rendement van de panelen / omvormer. 
 

 Als je wil kom ik hem wel halen die stelling.
Roeland

Dat valt nog mee.  Bij mij geplaatst op 8-9 augustus en je raadt het nooit.  De stelling ligt nog voor mijn deur op straat.  Bellen en mailen helpt niet, steeds standaard antwoord.  Aangetekend schrijven gestuurd en nu hebben ze laten weten dat ze ze gaan weghalen.  Dus liggen er al bijna 6 weken.  Ik ben benieuwd

Hier ook niet anders dan klachten over Solar Total.
Op aanraden van vrienden die heel tevreden waren over ST en goedkoopste prijs zijn we in zee gegaan met ST.
Adviseur geweest en contract getekend 16/01/2011, had ook gezegd dat lavering maar kon gebeuren in april.
Hadden 27 panalen Canadian Solar all black 185 besteld en 2 omvormers SB 3300 en SB 1200.
Krijgen op 31/01/2011 1e betalingsschijf, voor zover nog geen probleem.
Op 29/3/2011 (2weken voor plaatsing) krijgen we een mail dat onze panelen niet kunnen geleverd worden. Dus dat we konden ervoor kiezen voor Canadian Solar all black te nemen en ze betaalden het verschil terug of dat we 1 paneel meer legden en we een meer prijs van +- € 150 moesten betalen.
Wisten toen niet dat we van de koop konden afzien , omdat dat niet vermeld werd, moesten het laten weten voor 4/4/2011. Toen heb ik naar de adviseur gebeld en die zij doodleuk dat hij deze panelen niet meer mocht verkopen omdat ze niet meer te verkrijgen waren. Als ik vroeg of dat hij dan nog iets kon doen aan de prijs , zei hij dat niet kon maar toch wilde proberen en me terug zou contacteren. Maar hij had een tegen voorstel, als de dan lichtere panelen niet zouden opbrengen wat ons beloofd (4995 KW) was hij bij mij in de zaak gel op zijn tenen zou komen plaatsen.
Ik natuurlijk boos en een klacht tegen de man in gediend ST. Daar horen we niets niet meer van. We hebben dan maar gekozen om een paneel meer te leggen omdat we maar de helft van ons verbruik zullen opbrengen. Een week later moesten we normaal 2e schijf betalen voordat de levering en plaatsing zou doorgaan maar hadden maar de donderdag factuur gekregen en plaatsing was voorzien de maandag18/4/2011. Plaatsing is doorgegaan, maar er was een omvormer tekort dus heb ik tot op heden nog niet betaald omdat levering en plaatsing niet compleet was.
De installateurs kwamen uit Nederland en hebben bij plaatsen meer of 20 pannen gebroken , hebben niets opgeruimd en hadden zelf eerst de panelen scheef gelegd tot mijn man er een opmerking op gaf en zij eerst beweerden dat onze pannen scheef lagen. Dan gecorrigeerd. S'anderdaags terug gekomen met 3 man om de ene omvormer (SB 3300) aan te sluiten er lagen wel 2 van de 3 te slapen in camionet.
Heb dan gebeld naar ST hadden beloofd om zo snel mogelijk de andere omvormer te leveren zodat ze in werking kunnen worden gezet, want zolang de 2e omvormer niet geplaatst is kunnen de zonnepanelen niet in werking.
Nu Weken later hebben we nog altijd een omvormer ( SB 1200) tekort en gaan onze panelen nog ALTIJD NIET. Heb al aangetekende brieven gestuurd, mails allemaal zonder resultaat. Nu 6 weken verder heb ik aan testaankoop gevraagd om een brief te sturen , Omdat ze mij zelf niet meer terugbellen of mailen.
Ben al benieuwd welk excus ze zullen hebben als de betaling vol bracht is en de bromfiets die beloofd is moeten leveren.
Hopelijk word alles nog geleverd en gekeurd voor 1/7/2011 zodat we nog € 330 premie kunnen onvangen.
Groeten Ann
 
 

Ik heb dezelfde problemen ondervonden met Solar Total; mn. niet de gevraagde CS 185 panelen geleverd, 2 * van omvormer veranderd, levertermijn niet gerespecteerd, schikking op dak niet gerespecteerd (zit nu met een bouwovertreding), geen enkele plaatser die Nederlands verstaat... Ik ben benieuwd hoe de service zal verlopen als er echt iets stukgaat. :-(
Het verkopen van niet leverbare onderdelen ende klant dan het mes op de keel zetten omdat de subsidies dalen maakt bij deze firma blijkbaar echt deel uit van de verkoopsstrategie. Wat is er gebeurd met de bundeling van de klachten?

Bij SolarTotal zal de kwaliteit van dienstverlening spijtig genoeg er eentje zijn van pieken en dalen ....
Bij ons gemerkt dat de omvormer van Diehl stuk was: het leek het infoschermpje te zijn want de omvormer deed nog wel zijn 'omvormen' zoals het moest.
Er zit 20jaar garantie op die omvormer en hij staat al 4 jaar ....
Gebeld op donderdagnamiddag, contact gehad met de technische dienst, antwoord: "dan moet de omvormer een firmware update krijgen meneer. Volgende maandag contacteert onze technieker voor een afspraak."
op maandag niemand gehoord, ook niet op dinsdag maar wel op woensdag.
afgesproken met die persoon op woensdag dat men langs zou komen 's anderendaags in de namiddag
en jawel, er was iemand !
't was een franstalig persoon met bitter weinig kennis van het nederlands (volgens mijn vrouw want zelf was ik er niet bij)
die technieker heeft de omvormer vervangen door een andere omvormer en nu werkt alles zoals het hoort
het overzicht van de productie van vorige maand(en) en jaar is natuurlijk verloren gegaan maar ja....
ben ik een van de weinigen die wel goed werden geholpen ?
of was de technieker misschien iemand van Diehl zelf of zo ?

Mijn schoonbroer heeft eind 2010 zonnepanelen door hen laten plaatsen.  Hij heeft er wel achter moeten zitten.... maar niet meer dan bij een andere aannemer.... en voor de rest geen klachten.
Het is een beetje zoals wanneer de luchtvaartmaatschappij je bagage verliest.  Je bent weinig met de statistieken waaruit blijkt dat 99% van alle koffers wel tijdg op de bestemming arriveert, als nét jouw koffer verloren gaat. Je moet gewoon geluk hebben dat je niet bij de ongelukkigen bent... 

Solar Total gaat z'n naam veranderen in Solar Living !!!
Gedaan met klachten over ST , ... Wat met zorgeloze werkingsgarantie van 20 jaar ?
nog een ontevreden klant.

Een zeer positieve ervaring met SOLAR TOTAL.
Ik heb in September 2010 panelen laten plaatsen door Solar Total. Dit is vlekkeloos verlopen. Verkoper met kennis van zaken. Uitvoering is vlekkeloos verlopen. Alle afspraken werden netjes nagekomen. Ook administratief werd het project mooi opgevolgd.
Ondertekening order op 29/06 en op 8 september werd de installatie goedgekeurd door een erkend organisme.
Enkele maanden na inbedrijfname heb ik hen laten terugkomen omdat iemand een ei op de panelen had gegooid. 2 dagen na m'n melding hebben ze dit netjes gereinigd. Reinigingskosten heb ik niet moeten betalen.
Ik kan Solar Total dus ten zeerste aanbevelen.
 
 

Solar Total Failliet nu meld een ander bedrijf zich om 28 december 2012
Onderwerp: Voortgang Zorgeloze werkingsgarantie Solar Living ( SolarTotal )
Geachte heer, mevrouw,
Uit de gegevens, die wij ter beschikking hebben, blijkt dat u via SolarTotal (Solar Living) een zorgeloze werkingsgarantie heeft afgesloten.
Helaas verkeert SolarTotal in staat van faillissement. Hierdoor is uw onderhoudscontract vervallen. Wij begrijpen dat dit een zeer vervelende situatie is en hebben dan ook alles in het werk gesteld om u een oplossing te kunnen bieden.
Wij hebben dan ook goed nieuws voor u. De overige betrokken partijen, waaronder de verzekeraar van uw installatie en de leverancier van uw monitoringsysteem, bieden u via Solar Technique een alternatief servicecontract aan bestaande uit:

 • Een service ingeval van storing;
 • Dekking tegen schades ten gevolge van weersomstandigheden, brand, vandalisme en diefstal;
 • Vergoeding van eventuele productieverlies;
 • Monitoring van uw pv-installatie.

Als Solar Technique zagen wij het faillissement van SolarTotal aankomen en zijn daarop al in onderhandeling gegaan met de leverancier van het monitoringsysteem en de verzekeraar van Solar Total, HDI-Gerling Verzekeringen N.V., om voor de betrokkenen de pijn van het aankomend faillissement zoveel mogelijk te verzachten.
De verzekeraar maakt in deze zaak onderscheid tussen onderhoudscontracten met een aanvangs- of verlengingsdatum voor en na 1 juli 2012. Dit heeft te maken met de door SolarTotal wel of niet afgedragen premies voor de door hen verzekerde delen van de risico's die uit deze contracten voortvloeiden. 
Afhankelijk van de aanvangs- of verlengingsdatum van uw Zorgeloze Werkingsgarantie bij SolarTotal hebben wij voor u het volgende voorstel:
De datum van uw contract ligt voor 1 juli 2012:
Het doet ons genoegen, dat wij u kunnen meedelen dat wij de verzekeraar bereid hebben gevonden om voor de klanten van SolarTotal, die een nieuw servicecontract aangaan met Solar Technique, een korting te verlenen op het onder de verzekering vallende deel van het servicecontract.
Hierdoor zult u van Solar Technique voor de eerste 12 maanden een korting ontvangen op de prijs van uw nieuw servicecontract.
De datum van uw contract ligt na 1 juli 2012:
Helaas moeten wij u mededelen dat de door u betaalde kosten voor het servicecontract wellicht wel door u zijn voldaan aan SolarTotal, maar het premieaandeel is niet aan de verzekeraar doorbetaald. De kans dat die doorbetaling alsnog zal plaatsvinden is zeer gering. De conclusie moet daarom zijn, dat u op dit moment niet alleen geen servicecontract heeft, maar dat u installatie ook niet meer verzekerd is voor schade ten gevolge van buitenkomend onheil. Deze situatie lijkt ons ongewenst en daarom bieden wij u, in overleg met de verzekeraar, de volgende oplossing: Indien u kunt aantonen dat u uw servicecontract heeft betaald, is de verzekeraar bereid om een korting te verlenen van 50% op het onder de verzekering vallende deel van het servicecontract, op voorwaarde dat er een nieuw onderhoudscontract wordt aangegaan met Solar Technique. Derhalve zult u van Solar Technique voor de eerste 12 maanden een korting ontvangen op prijs van uw nieuwe servicecontract.
Solar Technique is een organisatie die verder denkt dan de dag van vandaag. Bij ons is alle solarexpertise voor u samengebracht.
Met slechts één aanspreekpunt, bent u zeker van een correcte opvolging van uw PV-installatie en een antwoord op al uw vragen. Het volledig servicecontract bestaat uit:

 • Storingsservice 
 • Technische interventie bij schade 
 • Reiniging van uw zonnepanelen (optioneel) 
 • Een dekking voor alle van buitenkomend onheil 
 • Een vergoeding voor productieverlies als gevolg van schade door een van 
 • buitenkomend onheil 
 • Monitoring van uw pv-installatie 
 • Internet portal 
 • Online hulplijn / antwoord op alle solar gerelateerde vragen
 •  

de verzekering over te nemen kwestie bij schade of breuk 

Wat zouden jullie doen nog pas voor de zomer betaald voor die onderhouds en verzekering