Het Ecohuis van Liesbeth en Pieter Jan

Liesbeth en Pieter Jan Janssens wonen met hun twee kinderen in een passiefhuis in Gent. Het gezin verbruikt gemiddeld ongeveer € 915 per jaar voor elektriciteit, gas en water samen. Deze week bespaarden ze 28 euro aan energiekosten door hun energiezuinig huis.

Lees op de blog van Liesbeth en Pieter Jan wat ze met het uitgespaarde geld doen >>>

Het huis

Het huis heeft een woonoppervlakte van 145 m2. Beneden is er een open ruimte met eetplaats, trap, keuken en zitplaats, boven een open bureauruimte, badkamer en slaapkamers en daarboven nog een polyvalente ruimte en twee kinderkamers. Om plaats te besparen kozen de architecten voor een trap in het midden van de ruimte, het huis heeft dus geen gangen en de trap verbindt alle niveaus op een overzichtelijke manier.

Het huis zit in een luchtdichte schil met overal driedubbel glas en de muren zijn extra dik door de 30 cm isolatiemateriaal die er in voor- en achtergevel zit, in het dak zelfs 35cm. Het huis is voorzien van een balans-ventilatiesysteem wat zorgt voor een gelijkmatige aangename temperatuur in het hele huis. Buitenlucht wordt opgevangen in het ventilatiesysteem, wordt daarin door de huislucht opgewarmd en gaat zo rond in het huis via “monden” in elke kamermuur. Goede zonweringsschermen zorgen er dan weer voor dat de temperatuur niet te hoog oploopt in de zomer.

>>> Bezoek het huis van Liesbeth en Pieter Jan