vloerverwarming afregelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hi all,

Ik kamp met een ergerlijk afregelprobleem voor mijn vloerverwarming en ik hoop dat iemand op dit forum me kan helpen... Ik heb me al suf gezocht, ken de halve installateurshandleiding intussen van buiten maar toch wil die ver%*¨£%$* installatie niet doen wat ik van ze vraag...

De situatie:
ik woon sinds 3 jaar in een oud industrieel pand dat ik naar een woonruimte heb omgebouwd. De slaapkamers en badkamers zijn afgesloten en worden met radiatoren verwarmd. De rest van de ruimte is open en wordt met vloerverwarming verwarmd. Met de verwarming op de kamers heb ik nooit problemen, maar de vloerverwarming is een ander paar mouwen..

Relevante variabelen:
Vloer: 40cm (of nog meer, was een echte verbouw-ramp... ) beton, daarboven 12cm PUR, daarboven thermische isolatiefolie, daarboven vloerverwarming en daarboven 12 cm gepolierde beton.
Muren (aan beide kanten staat er een verwarmd gebouw tegen): anderhalve steen, dan 5cm PUR-platen, dan een spouw en dan de binnenmuur in snelbouw
Plafond (plat dak): houten roostering, 24 cm rotswol, 2 lagen standaard bedekking voor plat dak
Glas: extra isolerend glas voor de achtergevel (8x6m glas), driedubbele plexi voor de koepel in het dak (4x1,8m), standaard isolerend glas voor de weinige vensters aan de voorkant
Achtergevel is west-noord-west georiënteerd
Te verwarmen volume: groot. Vandaar dat we voor vloerverwarming gekozen hebben; leefruimte is ongeveer 1350m², met een oppervlakte van ongeveer 170m² en hoogte van ongeveer 8m.

Verwarming:
• Ketel: Vitodens 200-W B2WB
• 2 circuits: eentje voor de radiatoren en eentje voor de vloerverwarming
• 2 hoge, zeer krachtige radiatoren hangen naast de glaspartij aan de achtergevel om een eventuele ‘koudeval’ op te vangen, zitten op het circuit van de radiatoren en doen hun job goed.
• Radiatoren worden aangestuurd door Vitotrol 200 die in leefruimte hangt en op 20° ingesteld staat.
• Vloerverwarming wordt aangestuurd door buitenvoeler (WAR, dus)
• Mengklep van Siemens regelt de temperauur van de aanvoer van de vloerverwarming, water wordt in het circuit rondgstuwd door een Grundfoss-pomp.

Instellingen:
Circuit A1 (radiatoren): nooit geen issues
• verwarming van 5.30h tot 9h en van 16h tot 20h.
• Ingesteld op 20° overdag en 18° ’s nachts
• Stooklijn: 1,3
• Inclinatie: 0
Circuit M2 (vloerverwarming):
• verwarming van 5.30h tot 9h en van 16h tot 22h (behalve op woensdag, zaterdag en zondag, wanneer vrouw en pagadder thuis zijn)
• ingsteld op 23° overdag en 21° s nachts
• stooklijn: 0,6
• inclinatie: 8

resultaat:
• temperatuur is de voorbije 5 dagen gemiddeld 9° geweest overdag, met weinig afwijkingen
• in de leefruimte wordt het niet warmer dan 17-18 graden.
• Verbruik: van 10 tot 15m³ per dag... Kan sterk schommelen zonder dat weersomstandigheden of parameters van installatie wijzigen.

Mijn vragen:
• Mijn buitenvoeler geeft systematisch een graad of 2 warmer aan dan wat een gewone thermometer op dezelfde plek aangeeft. Kan ik dit ergens corrigeren in mijn systeem?
• De Vitotrol 200 die in de leefruimte hangt stuurt normaalgezien enkel het A1-circuit aan. Staat ingesteld op 20°, op de ketel wordt als reële waarde 20° weergegeven maar de echte waarde is 17-18°. Dit kan ik corrigeren op de ketel, maar dat ding blijft ook na correctie hardnekking volhouden dat het binnen 20° is..
• Ik vind nergens info over de verhouding aanvoertemperatuur-gevraagde kamertemperatuur. Ik besef dat geen huis hetzelfde is als een ander maar een vuistregel moet hiervoor toch bestaan? Of moet ik er van uitgaan dat de kamertemperatuur uiteindelijk ongeveer dezelfde zal worden als de aanvoertemperatuur en dat ik ze daarom als gelijk dien te beschouwen?
• Hoe weet mijn VVW dat ze moet stoppen/starten met verwarmen? Ik vraag nu 23° kamertemperatuur, maar ze geeft niet meer dan 23° in de aanvoertempertuur van het systeem wat een zielige 17-18° binnen geeft. De retour staat daarbij op ongeveer 19°.
o Ik dacht dat ze de juiste aanvoertemperatuur zou afleiden uit de verhouding aanvoer-retour temperatuur, maar de retourtemperatuur wordt niet digitaal weergegeven op de ketel, enkel analoog op de buizen. Wordt die data dan ergens op magische wijze overgebracht en verrekend?
o Of anders verrekent de buitenvoeler de buitentemperatuur naar de ideale aanvoertemperatuur, maar in dat geval zou ik toch bepaalde variabelen (zoals de ruimte-invloed) moeten kunnen aanpassen, right? Dit is echter niet het geval voor het M2-circuit (wél voor het A1-circuit...)
• Aanpassingssnelheid staat nu nog op de standaardinstelling van 21,3h. Ben ik in mijn geval net beter af door mijn aanpassingssnelheid te verhogen naar bvb 26h (om de inertie van de VVW nog verder uit te vlakken maar wel alle temperatuurpieken en –dalen te coveren) of net door ze te verlagen naar bvb 2h om zo snel mogelijk op schommelingen in te spelen?
• Mijn systeem staat standaard ingesteld op een verschiltemperatuur van 8°. Dit betekent als ik het goed heb dat de brander zal uitgeschakeld worden wanneer de retourtemperatuur minder dan 8° verschilt van de aanvoertemperatuur. Maar hoe wordt dit verschil vastgesteld (zie 3e vraag) en vanaf wanneer treedt deze functie in werking? Want anders geraakt mijn VVW toch nooit snel genoeg op gang? Immers, bij een retourtemperatuur van 19° en een aanvoertemperatuur van een miezerige 23°, gaat deze functie toch steeds interveniëren en zal het systeem zichzelf toch de hele tijd tegenwerken? Of word ik nu helemaal gek? 
• Ik zie nergens hoe sterk mijn pomp aan het draaien is. Ze staat op stand 3 maar ik zie niet hoeveel debiet ze nu eigenlijk rondstuwt. Ik heb immers vaak de indruk (maar ja, kan dat niet bewijzen) dat de ketel zijn werk wel goed doet (staat altijd netjes op temp) maar dat de pomp het water niet of niet voldoende laat circuleren om de warmte van de ketel naar de vloer over te brengen.
• Iemand ervaring met het verbruik van een overgedimensioneerde ruimte zoals die van mij? Ik stel vast dat ik vorige winter (wel heel strenge winter + idioot van een installateur had bij een reparatie alles naar standaard 24h verwarming omgezet zonder me iets te laten weten...) zo maar eventjes 5400m³ heb verstookt.. Omdat ik geen referentiekader heb, vind ik dit verdraaid veel en ben ik me dan maar gaan verdiepen in de werking van mijn systeem in de hoop er wat winst uit te halen. Maar misschien is dit ijdele hoop en moet ik me er bij neerleggen dat een dergelijk verbruik als normaal dient beschouwd te worden?

Aan iedereen die een streepje inzicht kan verschaffen: ongelofelijk hartelijk dank,
aan iedereen die met eenzelfde probleem kampt; je bent bij deze niet alleen en ik ben er zeker van dat het altijd nog erger kan...

Reacties

5400 m³ verbruik per jaar .... how jef, hoe groot is die woning eigenlijk? Is deze wel geïsoleerd ?

Vehouding buiten - binnen - aanvoertemperatuur kan je aflezen in de stookkurve van je vlvw, actuele buitentemperatuur kan je corrigeren door de inclanatie te verhogen. Bij jouw staat de stooklijn op 0.6 en de inclanatie op 8 ... dit is eigenlijk al behoorlijk veel en dit zou bij buitentemperaturen onder 0 °C toch zeker een aanvoertemperatuur moeten geven van meer dan 30 °C ( exacte aanvoertemperatuur kan je aflezen in de stookkurve dewelke bij de vitotronic regelingen visueel wordt weergegeven ) .... 

 

Is het vermogen van je ketel wel voldoende groot ? Misschien Kan je ketel de warmtevraag gewoon niet volgen ... dit is zeker een mogelijkheid als je spreekt over 5400 m³ verbruik . Normaal verbuik zou ergens tussen 1000 en 2000 m³ moeten liggen bij een standaard ,niet fantastisch geïsoleerde, woning.  

 

Groeten

 

Zie net dat je leefruimte 170 m² en 8 m hoog is .... dit is wel een gigantische ruimte he , vermoedelijk is het vermogen van je vlvw niet voldoende EN is je ketelvermogen niet groot genoeg. Als je de radiatoren afzet zou je aanvoertemperatuur van de vlvw moeten stijgen .... als dit het geval is ..... zwaardere ketel hangen en hopen dat het vermogen van de vloerverwarming bij de correcte aanvoertemperaturen en kringdebieten voldoende zal zijn.