Woning kleiner na verbouwing, ipv. groter?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Heeft er iemand ervaring met het verkleinen van een woning in plaats van vergroten?
Het gaat over een HOB op hoek van een straat, met uitbouw langs de zijstraat. Het is verleidelijk om de uitbouw af te smijten en te vervangen door een serre en de keuken van daar te vervangen door een open keuken in het hoofdgebouw. Wat nu de doorgang is, zou opnieuw een buitengevel worden (zoals het oorspronkelijk was), maar dan met glazen deuren tot op de grond. De serre kan heel basic zijn, wegens buiten de verwarmde schil. De serre zou ook de 'voordeur' herbergen, zodat ik meteen verlost ben van de weinig gebruikte huidige voordeur en van die koude gang midden in het hoofdgebouw. Op dat moment hoeven we ook maar één deel meer te verwarmen, in plaats van twee.

Ik stel de vraag omdat het alternatief is: een leefkeuken in de uitbouw, waardoor de rest van de benedenverdieping (hoofdgebouw) er de facto verlaten zal bijliggen. Het lijkt me onlogisch om te leven en te verwarmen in een (kleine) uitbouw met 4 vlakken aan de buitenlucht blootgesteld, terwijl de rest van het huis daar staat te wachten op een bewoner :-)

Nog mensen met ervaring in het letterlijk verkleinen van de voetafdruk van je huis, mét een functionelere woning als resultaat?

Reacties

Beste,

 

Wij hebben ook ons huis een stuk verkleind in plaats van groter gemaakt.  Wij wonen in een rijhuis met een klein tuintje en wilden graag een grotere plek om buiten te kunnen zijn. Daarom hebben we beslist om onze achterbouw deels te slopen en zo 20m² extra  tuin te creëren. Iedereen die we hierover spraken verklaarde ons gek. Zelfs onze ecologisch ingestelde  vrienden :-) Het is heel onvlaams om een deel van je huis af te breken en niet te vervangen door nieuwe achterbouwtoestanden. Ik moet zeggen dat het voor mij ook wel heel vreemd aanvoelde om de boorhamer in perfect goede muren te zetten...dat was toch even slikken.

Toch zijn de voordelen enorm: we hebben nu een aangename plek om met ons gezin buiten te zitten. Ons huis is compacter, dus energiezuiniger. De winterzon kan nu in onze keuken en living binnenschijnen (passieve zonne-energie). We hebben minder gebouw om te onderhouden en te kuisen. Bovendien heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze achtergevel te isoleren.  Alle kritiek is nu wel weg: het resultaat is zonder twijfel een enorme verbetering. Nu horen we regelmatig van vrienden dat ze altijd al hadden gedacht dat we die achterbouw weg moesten doen -) In Vlaanderen wordt veel te weinig aandacht gegeven aan de kwaliteit van de woonopervlakte en veel te veel aan de kwantiteit: we bouwen echt veel en veel te groot. Ik kan je alleen maar aanmoedigen in dit plan!

Groetjes,

 

Kristof

'uitbouwen' zijn dikwijls van slechtere kwaliteit dan het originele huis -met uitbouw bedoel ik dus een deel dat later is.bijgezet. Als je.grondig wil renoveren moet zo een deel eigenlijk altijd afgebroken worden.
Nadien kan je met frisse ideeën aan de renovatie beginnen....

Walter

Bedankt Kristof en Walter,

Is er echt al een jaar voorbij, intussen :-).

We hebben de verkleining intussen doorgevoerd en zijn zeer tevreden met het resultaat! Wat een lichtinval. De herfstzon schijnt bijna tot aan de voorgevel, nu. Het is een echte 'doorzonwoning' geworden. Hoewel garage en kelder zelfs nog niet afgescheiden zijn, voelt het zelfs toch al warmer aan dan voorheen. Het is ook meer genieten van de tuin, zowel buiten als van binnenuit.

 

Ha! Bedankt om nog iets te laten weten!  Ja, ook wij genieten nu volop van het herfstzonnetje dat binnenschijnt. Heerlijk!

Mij lijkt het allessinds wel beter om de typische Vlaamse koterij een halt te roepen. Want nu zijn vele achtergesteld in steden echt een gedrocht, voor de bewoners zelf geen probleem, het beperkt stukje tuin dat ze misschien nog zouden hebben, gebruiken ze toch bijna niet en geeft zeker weinig uitzicht op alle lelijke kantjes van die koterij. Maar pendelaars zien het wel allemaal, ookal staan ze er niet bij stil. De meeste Belgen verkiezen namelijk verwarmde binnenruimte boven die enkele vierkante meters tuin. Dus gebruiken ze de kleine stadhuis al snel voor uitbreidingen, zodat ze meer binnenruimte hebben. Het enige nadeel is het gebrek aan licht daardoor, maar door fameuze constructies wordt het lucht naar binnen geleidt. Dakramen, of de '3 meter van de zijlijn' grens voor ramen op de zijkant. Allemaal om wat licht naar binnen te brengen. Over het uitzicht denken ze niet na, een kleine stadstuin zal niet veel mooiheid opleveren in de ogen van de meeste Belgen. En voor de rest kijken de huizen uit op andere huizen of treinstations en dergelijke. Dus geen mooi uitzicht dat de moeite waard is om het huis errond te ontwerpen, dus vullen ze maar functioneel op (kamertje hier en badkamertje daar steken). En functioneel is niet altijd mooi.

 

Het verwonderde me dat er mensen zijn die uitbouwen en deftige staat afbreken om er tuin van te maken... Of een serre...