weersafhankelijke regeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een nieuwe ketel( buderus GB142 + RC 30 +RC 20) met aparte verwarmingskring voor de badkamer laten plaatsen.
Het probleem is dat bij weersafhankelijke regeling (met bijsturing kamertemperatuur )de pomp van de woonkamer continu blijft draaien(dit schijnt normaal te zijn ) Ik wil in de morgen echter alleen de badkamer opwarmen maar daar de pomp van de woonkamer steeds draait verwarmt die dan gelijk heel het huis op. Mijn installateur beweert dat de enige oplossing is de thermostaat niet op weersafhankelijke regeling te zetten.Maar dan stookt hij weer op hoge temperatuur(80 °) Is er geen mogelijkheid om die pompen onafhankelijk van elkaar te laten draaien?
Met dank

Reacties

Plaats een zoneventiel met thermostaat en een bypass op je kring van het woongedeelte en sluit dit ventiel af gedurende de periode dat je enkel badkamerverwarming wenst. Eventueel indien er geen kabels voor een extra thermostaat zijn,, deze draadloos nemen

Welke thermostaat heb je (RC30, RC35) ? Die dingen zijn heel veelzijdig en ik denk gelezen te hebben dat je elke kring volledig afzonderlijk kan programmeren. In de installatie/service manual staat dat allemaal in detail beschreven...

Sorry, in jouw vorige mail stond reeds dat je de RC30 gebruikt.
Ik zoek het eventjes op...

Beste Tom,

Waarschijnlijk werkt je regelaar mu als zuivere WAR,
waardoor de pomp blijft draaien. Meestal kan je in de regeling met een parameter kiezen tussen war en ruimteinvloed. Geef hem 10% ruimteinvloed(0% is 100%WAR) en je probleem is opgelost.

Beste Rene, dat denk ik niet, het probleem is meer dat de twee pompen draaien als er maar eentje zou moeten draaien. In de service manual die ik hierboven doorstuurde kan je terugvinden hoe je de afzonderlijke kringen kan configuren (eventueel de tijdsprogrammatie aanpassen per kring indien mogelijk...)

Beste Rene,

Ik heb die thermostaatmanual nog niet helemaal doorgenomen, maar is het dan niet mogelijk om elk kring afzonderlijk zijn eigen tijdsprogrammatie te geven waardoor elke kring afzonderlijk in nachtregime kan gehouden worden?

Alvast bedankt voor jullie reactie. Ik zal dit in eerste instantie al eens voorleggen aan de installateur. Kan er iemand zeggen hoe je die ruimteinvloed precies regelt ?
Moeten beide thermostaten op war staan ?
Tom

Tom, dat staat in detail beschreven in de service manual die ik jou doorstuurde (dit is een service functie die normaal niet toegankelijk is voor de eindgebruiker, maar het password staat ook in die manual vermeld

Eric,

Sorry voor mijn late reactie,

Lijkt mij dat je beide kringen apart kan aansturen.
Dus beide kan je dag en nachtregime los van elkaar programmeren.

Dit is de nederlandse service manual van een nefit thermostaat die vermoedelijk overeenkomt met de RC30:
http://www.askanowner.com/_upload/1_2/attachments/Moduline%20400.pdf

Na een beetje googlen zijn er blijkbaar toch kleine verschillen tussen de moduline400 en de RC30...

Tom,

Bij de meeste siemens regelingen(zitten op veel merken) kan je met een parameter de ruimte invloed ingeven. 0% is WAR, vanaf 5% reageert het systeem met ruimte invloed, indien een ruimtevoeler is geplaatst in de referentieruimte.

Uiteraard kan dit ook met meerdere kringen. Met meerdere kringen en bijbehorende ruimtevoelers kunnen kringen apart een dag nacht regime krijgen en zelfs een andere ruimteinvloed, pompsturing etc.