Vloerketel vervangen door wandcondensatieketel bij vloerverwarming (spoelen?) + radiatoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Wij zouden onze 22 jaar oude HR ketel vervangen door een wandcondensatieketel voor onze installatie met +/- 60 m2 vloerverwarming + 8 radiatoren.

Eindelijk over de streep getrokken door een gekende situatie waar een HR ketel werd vervangen door een wandcondensatieketel en de besparing is daar zowat de helft. Installatie werd aangestuurd door thermostatische kranen - nu door thermostaat.

Onze ketel wordt aangestuurd door een WAR, dus geen thermostaat in de living. De radiatoren (slaapkamers enz, niet in living) worden aangestuurd door thermostatische kranen maar staan wel op een apart circuit en deze worden meestal slechts in koude perioden opgezet.

Men zou nu een thermostaat voorzien in de living. Heeft iemand hier ervaring mee? Onze living is zuidoost georiënteerd,  dus veel zon = extra warmte als het -10° is maar zonnig.

Als schouw hebben wij een dubbelwandige inoxe buis door het dak. 1 installateur zou deze intuberen met een flexibel, de andere zou voor een compleet nieuwe met dakdoorvoer kiezen.

Ik heb ook al gehoord  dat (soms?) de complete vloerinstallatie (buizensysteem) moet worden gespoeld. Iemand enig idee hoe groot die kans is want dat schijnt toch wel prijzig te zijn (gemakkelijk 2000 euro).

Graag wat info aub.

Met vriendelijke groet,

Monika

 

Reacties

Hallo,

 

Het vervangen van een oude ketel, daar een nieuwe zuinigere ketel is altijd goed. Daar ga je zeker winst uit maken.

Het opsplitsen van de 2 systemen, daar zie ik geen probleem voor. Je kan gerust de ene pomp onafhankelijk van de andere pomp gebruiken. Ik heb ook een thermostaat om mijn living apart te sturen van mijn andere verwarmingen. Dit werkt heel goed.

Waarom zou je een vloerinstallatie spoelen? Daar heb ik nog niet van gehoord. Zolang je buizen goed zijn en hier geen problemen mee zijn, gewoon blijven gebruiken. Je zou wel een vuil afscheider in je systeem kunnen opnemen, zodat je kleine vuildeeltjes uit je water gaat filter. Dat is iets wat nu meer geplaatst wordt.

Robin,

Bedankt voor je reactie.

Heb jij ook vloerverwarming in de living? We vrezen namelijk dat, als het in de winter vriest maar wel zonnig is, dat dan de verwarming uit gaat (thermostaat) en  wanneer de zon dan verdwijnt rond 16 u dat de vloer niet tijdig terug zou opwarmen. Nu zetten we de verwarming dan manueel lager en zetten ze dan weer terug aan.

Van dat spoelen, dat heeft 1 firma aangehaald (wel diegeen die de verwarming heeft geïnstalleerd maar nogal heel prijzig zijn). Zij vertelden toen wel dat hun buisjes zuurstofdicht zouden zijn maar zij zijn de eerste om over dat spoelen te praten. De collector zou ook vervangen worden met de buizen ernaartoe omdat dat staal is, wat blijkbaar voor vervuiling kan zorgen. Het zou anders kunnen dat je nieuwe ketel na een jaar of drie het laat afweten vanwege vervuiling. Een vuilfilter zou zowiezo geplaatst  worden  maar zij vinden dat blijkbaar niet afdoende.

Vooral over dat spoelen zou ik graag meer uitleg hebben. Heeft iemand hier ervaring mee?