Ventilatie type D & de buren...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Heeft er iemand ervaring met het geluid geproduceerd aan de afvoer van hun ventilatiesysteem? Ik krijg klachten van mijn buurman omwille van het geluid van mijn ventilatiesysteem. Ik heb momenteel een rooster voor mijn afvoer gemonteerd met horizontale lamellen, iemand ervaring met afdekking met minder weerstand?

Alvast bedankt.

Reacties

 

 

Ik denk wel dat de afvoer van een open dampkap veel meer lawaai maakt dan de afvoer van een systeem D of van een systeem C. Deze staat gewoonlijk boven aan de nok van een huis, en de afvoer van een dampkap is dikwijls in de zijgevel. Een geluidsdemper op systeem D staat aan de zijde van en naar binnenshuis, maar nooit naar buiten. Ik denk niet dat deze afvoer fel hoorbaar is, maar ik ben nog nooit op het dak gekropen om ernaar te luisteren.

Ik kan de afvoer op hoogstand wel horen buitenshuis. De afvoer zit op ca. 6 meter hoogte. Maar hoorbaar is een relatief begrip, overdag zijn omgevingsgeluiden belangrijker en 's nachts daait de ventilator altijd op laagstand en is dan onhoorbaar, zelfs als het buiten muisstil is.

Bij ons in zijgevel op 4M hoogte. Op stand 1 hoor je het nauwelijks op 5 meter afstand.

Bij ons op 2 meter hoogte. Op een afstand van 3 meter nauwelijks hoorbaar. We hebben wel geen horizontale lamellen wel een simpel galva roostertje om ongedierte buiten te houden.

Roeland

Wat vind je zelf van het geluid?

Het is vrijwel zeker dat indien te veel geluid, dat enkel te  maken heeft met het soort roostertje. Lamellen geven meer weerstand en trillingen dan een vlak rooster met staafjes of raster. Een licht materiaal (pvc bijvoorbeeld) zal ook makkelijker geluid voortbrengen dan een zwaarder steviger materiaal (inox bijvoorbeeld).

Als het daarbij nog een rooster zou zijn met beweegbare lamellen (type dampkap) dan kan dat door het klapperen nog eens extra geluid produceren.

Boyke,

bij ons zit de uitlaat van de ventilatie op 1,5 hoogte op de perceelsgrens. Buurman heeft nog nooit geklaagd.

Produceert nauwelijks geluid.

Hoewel de buurvrouw lekker kookt, zou ik eerder klagen van haar kooklucht die via hun dampkap ongefilterd op ons perceel wordt geblazen.

 

Roel

je buurman heeft veel geluk dat jullie geen L/L warmtepomp hebben, deze maken pas lawaai

 

 

De afvoer zit op +/-2m en heb momenteel dus een rooster gemonteerd met horizontale spleten. De ventilatie staat 's nachts soms op stand 2 om voldoende koeling te hebben (we hebben momenteel nog geen screens waardoor het warm wordt binnen). De venster van de buurman zijn slaapkamer is +/-7m en hij slaapt met open venster maar gesloten rolluiken. Wij hebben een paul novus 450.

Ik geloofde mijn buurman eerst niet, maar op de hoogste stand maakt de ventilatie buiten flink wat geluid. Overdag niet hoorbaar, maar 's nachts flink gebrom. Uitlaat zit nochtans op dak  (8 meter) en voor mij waar ik het hoor aan de andere kant. Uitlaat zit aan kant van slaapkamer van buren is vlakbij.

Het is onmiskenbaar het geluid van de ventilator, rooster heeft niets te maken. Eventueel geluiddemper bijplaatsen op uitblaas.

Ik vermoed dat je hier een buitenunit bedoelt? Wij hebben een Genvex combitoestel, wat me ook een L/L warmtepomp lijkt te zijn en van geluidsoverlast hebben we geen last. Noch binnen, noch buiten.

Wij hebben ook roosters met lamellen.  Eentje van renson.  Ook met een muggenzift er in.  Nadeel, geluid, maar ook snelle verstopping van de zift, zoals insecten, zaad, bladeren enz... moet deze regelmatig uitblazen.  

Iemand ervaring met andere af en aanvoerroosters?  Voor een opening van 200mm diameter.

Of een rooster zelf maken?

Voorlopig nog geen klachten, want aan die zijde is er nog niet gebouwd en wil dus het probleem voor zijn!

Muggezift uit rooster halen en eentje binnen plaatsen waar je makkelijk bij kan.

Dus eens je screens er zijn, is het probleem mogelijk zo goed als vd baan?

Welk debiet heb je met stand 2?

Wil je in de toekomst nog steeds hoger ventileren om te koelen? Want dat is eigenlijk een druppel op een hete plaat (tenzij je BWW hebt).

shit jong, moet ik op mijn oude dag aan 80jaar op mijn dak kruipen 5 meter hoog om die roosters van mijn ventilatie te kuisen ?

 

ik heb hier een groep van Daikin staan, die hoor je niet draaien... de binnengroepen , computers maken meer lawaai dan die groep buiten...