te warm/te koud, vv op/af

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben nieuw hier dus misschien best even onze situatie schetsen: we hebben een LEW (E32 K28) voorzien van een zubadan mitsubishi L/W warmtepomp 14kW met een buffervat van 800L en 3 OEG zonnecollectoren, waar onze SWW en vloerverwarming op aangeschakeld is. We hebben ventilatie D (storkair). We zijn er sinds maart dit jaar ingetrokken en het is nu, sinds een week dat we onze verwarming hebben aangestoken. Voordien hadden we steeds een temp. van min. 22°C.

Nu heb ik eigenlijk 2 vragen die ik hopelijk van enkele ervaringsdeskundigen hier kan krijgen.
De temp. staat ingesteld op 21°C (tempvoeler staat in de living), en 's nachts/ 's morgens slaat het systeem aan (temp. zakt tot 21°C ongeveer) en overdag komt de temp. dan op 22°C, zeker als er wat zon is schiet de temp. hier omhoog (zuidgerichte grote ramen, met structurele zonnewering wel te verstaan) en dan slaat de vv af natuurlijk. Wat me nu ook is opgevallen de laatste dagen is dat het systeem moeite heeft met opstarten: de vloerverwarming draait, maar om het uur slaat de verwarming voor het SWW op (op 50°C ingesteld), zeker op zonloze dagen, waardoor de vloerverwarming weer een kwartier onderbroken wordt. Dat lijkt me niet echt de bedoeling? Ik weet dat je beter je vv continu laat draaien maar is het dan ook wel aan te raden om de temp bvb. op 22°C te zetten (met de waarschijnlijkheid dat het te warm wordt?)
Ik heb al geprobeerd om de vv instelling op een constante voorlooptemp te zetten maar dan slaat het systeem evenzeer af, ik vermoed dat de temp toch nog de bovenhand heeft. Ik heb er al voor gemaild naar de installateur maar krijg voorlopig geen antwoord.
Wat zijn de opties denken jullie?

Reacties

Een kleinere warmtepomp nemen? Een LEW zit op zo'n 30 kWh/m² per jaar en neem eens een woning van 250m² dan praten we over jaarverbruik van 7.500 kWh, neem daar nog 1.500 voor SWW bij dan zit je aan 9.000 kWh. Ik kom dan op een vermogen van 5-6 kW... een L/W-wp van 14 kW kan wel moduleren maar niet tussen 0-6 kW.

 

 

Ik begrijp uw probleem niet goed. Het geeft toch zeer weinig verschil of de kamertemperatuur nu 21° ofwel 22° bedraagt. Als de WP 's nachts draait profiteert ge (waarschijnlijk) wel van het nachttarief voor elektriciteit. Maar gedurende de dag zal het rendement van de WP iets beter zijn door de hogere buitentemperatuur en eventueel door meer zon. Om uw huis van 21° naar 22° te krijgen hebt ge in feite niet zoveel warmtehoeveelheid nodig, maar een vloerverwarming reageert zeer traag (bij ons ongeveer twee uren). Wanneer de kamerthermostaat afslaat gaat de vv nog een tijd door met opwarmen.

 

Ik zou in geen geval de vv continu laten draaien, dat heeft hier geen enkele zin. Op welk ogenblik van de dag hebt ge 22° nodig? Ik zou zeggen dat dit na het avondmaal zou zijn, als ge rustig in een zetel zit. Waarom dan niet de tijdsklok van de thermostaat zo instellen dat die enkel reageert vanaf bijvoorbeeld 15 uur. Zo blijft ge nog voor de avondpiek in elektriciteitsverbruik. Ik zou ook, via de thermostaat, de werkingsduur van de WP beperken, dit in functie van de buitentemperatuur, want in uw geval komt daar geen buitenvoeler aan te pas. De interferentie met het warm sanitair water speelt slechts een secundaire rol.

 

Ik heb geen ervaring met een WP, maar woon ook in een huis met K =  33, dus slechter dan bij u.

Wat is nu je probleem?  Ik versta dat je probleem enkel is dat de verwarming voor SWW ieder uur start?  Of heb je ook problemen om het warm genoeg te hebben in huis (of niet te warm). 

Dat opwarmen van de buffer ieder uur voor SWW, lijkt me niet de bedoeling met zo een grote buffer.  Beter de temperaturen van de regeling zo instellen dat je SWW maar 1 of 2 keer per dag moet werken.  Dat kan je bereiken door bv de histeresis van je SWW temperaturen te vergroten (bv opwarmen stopt bij 50°, start terug bij 45°C brengen naar stoppen bij 50°C en pas starten bij 40°C), of de plaats van de thermometer te veranderen (bv hoger in de buffer plaatsen).

Misschien ook eens vragen hoe je vv geregeld is: zuiver op de thermostaat in de woonkamer? Heb je thermostaten in de andere kamers?  Heb je data over hoe dikwijls je warmtepomp start/stopt? Wordt het water van de vv ook uit de buffer gehaald?

Wat bedoel je met moeite met opstarten?  Dat is me niet echt duidelijk. 

Walter

Ha Mia,

 

Dat je VV gaat werken, bedoel je dan alleen de circulatiepomp, of ook de WP?

 

Het is wel apart dat die switch naar SWW nu optreed terwijl je zonloze periodes hebt. Kun je uitsluiten dat er geen installatie fout gemaakt is? Ik vermoed dat de WP nu uw zonnecollectoren aan het verwarmen is door thermosifonwerking.

 

En regelt u de VV met een kamer thermostaat? Zo ja, dan moet je wel een 'snel' VV-systeem hebben, want normaal ijlt dit te veel na om accuraat te kunnen zijn.

 

En een VV in combinatie met WP laat je het best continue werken, een WP  heeft niet het vermogen gelijk een Cv-ketel om een hoge piekbelasting aan te kunnen. Als je hem er toe dwingt door tijdelijk de temperatuur te verlagen, dan zal de werkingsgraad hard terug lopen om de benodigde hogere temperatuur te behalen.

 

Groet, Cp

    

Ja sorry dat ik niet zo duidelijk over kom, ik ben zeker geen specialist (en bovendien een vrouw ;)) maar ik interesseer me er wel voor.

Het is misschien inderdaad een luxe probleem die ene graad nu, maar het voelt toch wel aangenamer aan als de vv wat gedraaid heeft, zeker 's morgens. Maar het lijkt iedere keer zo zonde om de installatie op te starten daarvoor. Ook omdat ik overal lees dat je een vv best continu laat opstaan omdat een vv inderdaad heel traag reageert en je veel energie verliest omdat je die vloer steeds terug moet opwarmen.

Overdag is het bij ons 22°C (temp staat ingesteld op 21°C, we hebben 1 thermostaat, het debiet in de vv buizen kunnen we regelen met ventielen), 's nachts rond 5 uur hoor ik de wp altijd opslaan, dus zal de temp zakken 's nachts. Rond de middag halen we dan 22°C, is het hier heel aangenaam, en hoor ik de warmtepomp niet meer aanslaan. En vandaag heb ik er eens speciaal op gelet: de vv draait, de wp slaat aan omdat sww (temp voeler bovenaan de buffer) onder 45°C zakt en dit zéker om het uur. Maar telkens de wp draait voor het sww, ligt de vv uit en koelt de vloer dan toch terug af. Als het sww terug op temp is, slaan de pompen terug aan voor de vv en zie je zo de temp van het sww zakken alhoewel die tempvoeler bovenaan je buffervat zit en de vv spiraal onderaan. Enfin, misschien zie ik het helemaal verkeerd en is dit normaal. Het lijkt gewoon niet logisch dat het systeem telkens een klein uur draait voor vv en dan een kwartier voor sww (dat bedoel ik dus met moeite hebben met opstarten) en dat zo'n 5 uur aan een stuk iedere dag. Het lijkt me logisch dat, als alles in balans is, als de vloer zijn temp heeft, dat het buffervat ook zijn temp beter kan behouden en er geen jojo effect meer gaat optreden.

Misschien hebben we inderdaad een veel te krachtige warmtepomp. Ons huis lijkt veel minder warmtevraag te hebben dan inititieel gedacht was. Misschien moet ik de vraagtemp eens hoger zetten en zien wat er gebeurt. Misschien moet het eerst nog wat kouder worden buiten vooraleer de vv continu kan draaien zonder dat het te warm wordt binnen. Misschien moet ik alles maar afzetten nu, maar dan is het toch een dure installatie om daar gewoon te staan blinken ;).

@Cp: Ik bedoel dan de pompen. Ik heb de wp eigenlijk nog niet echt zien/horen werken enkel voor de verwarming. Volgens mij reageert de wp enkel als het sww temp daalt (bovenaan het buffervat).

De installateur heeft indertijd gezegd dat hij een bijkomende 'zone' heeft ingesteld op de warmtepomp nl het onderste gedeelte van het buffervat en die tempvoeler zou onderaan het buffervat zitten en staat ingesteld op 30°C. Als de temp onderaan het vat dus daalt onder 30°C zou de wp ook moeten aanslaan maar dat heb ik nog nooit gemerkt. Misschien moet die temp wat hoger staan want nu is er wel een grote tempgradient, bovenaan 50°C en onderaan 30°C?

 

Ik denk niet dat de zonnecollectoren opgewarmd worden, de pomp ligt stil en de temp op het dak is normaal.

 

Of het een snel VV systeem is weet ik niet, de buizen liggen op een noppenfolie onder de chape.

 

 

Mia, ik denk dat ge te veel vraagt van uw vv en van uw warmtepomp.Het verschil tussen 22° en 21° zit vooral hierin dat de vloer niet meer warm aanvoelt. Ik weet niet of er regelsysteem bestaat dat de vloer continu voldoende warm houdt om er met blote voeten op te kunnen lopen, en om aan de andere zijde een oververhitting van de lucht te vermijden. En gelijk Ingir zei moet een warmtepomp voldoende kunnen moduleren om zo weinig vermogen af te leveren. Spreekt ge van aangenaam aanvoelen in de living, keuken of in de badkamer? Een badkamer met uitsluitend vloerverwarming geeft altijd problemen. Men kan toch niet het ganse huis te warm stoken, enkel om 's morgens een aangenaam gevoel te hebben in de badkamer. Dan moet men een andere oplossing zoeken.

Mia,
Vraag eens aan je installateur dat hij vertelt hoe het systeem juist werkt en ingesteld is.
Wat vraagjes om een groot deel van de info vast te krijgen:
- Hoe werkt de sturing van de temperatuur van de binnenruimte. Wordt gebruik gemaakt van een buitenvoeler? En zo ja, hoe is de stooklijn ingesteld en hoe kan je die wijzigen.
- Werkt de stooklijn met terugloop temperatuur, delta temperatuur, vertrektemperatuur,...?
- Wat gebeurt er als de gevraagde binnentemperatuur bereikt wordt.
- Hoe worden de kamers verwarmd? Met thermostaten per kamer?
- hoe wordt het debiet in de vv ingesteld?
- wanneer werken de zonnepanelen?
- Hoe wordt het sww op temperatuur gebracht
- Heb je 2 opwarmingskringen van de warmtepomp naar de buffer?
- Welk buffervat heb je?
-....

Walter

als ik het goed begrijp hangt de VV ook aan het vat van 800 liter

dus principe is om dit vat zo zuinig mogleijk op te stoken (met zonnepaneel + WP bij voorkeur 's nachts, als er nachttarief is)

en dan in de loop van de dag daar alle energie uithalen.

ik vraag mij dan wel af waar het SWW vandaan komt, toch niet rechtstreeks uit dat buffervat mag ik hopen.

ideaal zou er daar dus een WW voor ingebouwd moeten zijn of een friswaterstaion

 

verder zijn er nog een aantal zaken die jij blijkbaar niet snapt, een pomp (voor VV) die veel uren aan één stuk draait op lage temp en laag debiet zal veel zuiniger zijn dan een pomp die altijd aan en uit gaat

 

ik begrijp dus ook niet waarom je pomp van VV uit zou gaan als er behoefte is aan opwarming SWW, deze beiden moeten onafhankelijk van elkaar kunnen werken in dergelijke (buffervat) opstelling

 

ik vraag mij af of je cv-installateur wel weet waar hij mee bezig is.

als je schrijft dat je nu voor het eerst VV aanzet en de installatie sinds maart (of ervoor ?) reeds geplaatst is, is dat ook al verkeerd, VV moet aangezet worden vanzodra chappe geplaatst is

...