resol vloerisolatie - vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedenavond allen,

wij bouwen momenteel een passief houtskeletwoning en hebben een dilemma i.v.m. de vloerisolatie. Opbouw vloer: egalisatiechape, 17 cm isolatie, vloerverwarming in 6.5cm duremit chape, tegel. En hadden in dat opzicht gedacht aan resol plaaten type Kingspan K3. De bouw is reeds volledig winddicht en de egalisatiechape ligt er ongeveer 5 weken.
In de verwerkingsvoorschriften van kingspan lezen we dat zowel onder als boven de platen er een PE folie moet worden voorzien, vanwege de vochtgevoeligheid.
Doch, wanneer de chape reeds volledig uitgedroogd is, is deze onderste folie dan nog nodig?
Bijkomende bedenking die we ons maken: wij willen of zullen een vloerverwarmingssysteem leggen die vastgezet wordt met tackers. Is dit mogelijk bij dit type isolatie, want hierbij wordt de folie weer doorprikt, waardoor er waarschijnlijk weer vocht vanuit de chape tot aan de resol kan. Wij lezen ook her en der dat de tackers niet mooi vast gezet kunnen worden in de resol.
Heeft iemand ervaring of advies i.v.m. de Kingspan k3 platen gecombineerd met een VV-systeem met tackers. Of kunnen jullie ons een alternatief qua vloerisolatie adviseren die ons toch een voldoende isolatie waarde kan geven voor onze passieve woning.

M.v.g.
Cientje

Reacties

Resol op zich is geen probleem.

Folie boven en onder, zal ook niet de meerkost zijn.

 

Deze folie, aan de bovenzijde (dus warme zijde) vormt de dampscherm, en dat doorprik je dus niet.

Dus waarom zou je perse met die tackers willen werken, want dat heb ik persoonlijk altijd al een absurd systeem gevonden, omdat je daarbij, je noodzakelijk damscherm doorprikt.

Waarom werk je niet met kunststof U-profielen waar je de buizen in legt?

 

Het doorprikken van dampscherm had ik nog nergens gelezen, maar vind het wel een aannemelijk punt. Indien we met de U-profielen werken zullen we waarschijnlijk slechts 16 cm isolatie kunnen steken, waardoor de afwerkingschappe van 6,5 naar 7,5 cm gaat. Bij 6,5 cm met profielen vrees ik een beetje voor het scheuren van mijn vloer later. Worden deze profielen ook niet met enkele tackers vastgezet, of blijven deze vastgenoeg zitten indien je er een dubbelzijdige tape op aanbrengt? 

 

Van 17 cm naar 16? Ik denk dat het met die dikte niet veel verschil geeft. Moest u zeggen van 7 naar 6, dat is een groot verschil. Maar 17 cm naar 16 cm, hoeveel scheelt dat? 0,01 U waarde ofzoiets? Met dan het voordeel dat het dampscherm niet moet doorbroken worden en dus een betere bescherming van de isolatie en dus betere prestatie (ze zeggen zelf dat het vochtgevoelig is)? Dan kan dat zelfs nog de meest gunstige situatie zijn qua isolatie

Toegepast in onze passiefwoning

folie ifv vocht uit beton

Kingspan resolplaat 2 lagen geschrankt

folie erboven en dan getackerd ( U plastiekje) voor vloerverwarming

chappe erboven

Geen probleem de folie op de platen dient om vocht niet te snel te laten migreren uit de chappe zodat die gelijkmatig droogt, dit is niet je dampscherm. Chappe zelf bevat niet veel vocht dus geen punt voor de resolplaten.

Let wel na een jaar toch wel klein beetje ingezakt zoals elke vloerisolatie dus plinten niet te snel hangen...

 

 

 

Aan allen,

bedankt voor de feedback.

Wij gaan alles nog eens goed wikken en wegen en dan deze gegevens in de praktijk omzetten. U- waarde van 17 naar 16 verschilt inderdaad niet, 't is de r-waarde die van 8.5 naar 8 zou gaan, Maar misschien focus ik mij teveel op de cijfertjes. 

 

Is vloerverwarming vastzetten op netten geen optie als je niet wil doorpirkken? Dan zit de chape nog beter rond je vvw buis voor betere warmteoverdracht. Dan kan je alle diktes misschien wel aanhouden?

Welja, uw streefdoel is passief en dat is al bij een R-waarde van 6,6666 dus als we dan 7 of 7,5 als ondergrens zetten, is er denk ik nog redelijk wat speling qua dikte of materiaal om toch te kunnen takken of hoe het noemt. Kan dus door de isolatie dunner te maken en een structuur te voorzien voor het takken, of het kan door de bovenste laag (enkele centimeters bijvoorbeeld) isolatie te veranderen door een ander isolatiemateriaal waarop men kan takken. Dus er zijn wel wat mogelijkheden als men niet naar de strengste norm probeert te werken. En anderzijds het laatste voorstel hier van Goldilock lijkt me zeker ook een goede optie.

Tackeren op Kingspan GAAT NIET! Wij hebben dit ook liggen, maar dat spul is zo broos, daar hou je geen tackers in vast, zeker niet in bochten. Wij hebben dus op onze kingspan 3cm tackerplaten moeten leggen. Daarop zit een bepaald soort doek dat die tackers vast houdt.

Op onze verdieping hadden we te weinig opbouwhoogte, waardoor we met galva netten gewerkt hebben. Dat is uiteindelijk nog steviger (volgens onze chapper toch) en lager, maar kost iets meer.