Radiator plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

ik ben momenteel bezig met het renoveren van de achterbouw
D leidingen voor verwarming , douche liggen er al voor de renovatie!
Deze leidingen werden jaren geleden voorzien.
Ik zie nu dat er een leiding te weinig ligt met warm en koud water! Ik moet 2 radiators voorzien, kan ik een aftakking nemen van een andere radiator, van de leidingen van de douche of de leidingen die naar de lavabo gaan
Hoe kan ik dit oplossen. Een nieuwe leiding kan ik niet trekken want dan moet ik mijn volledige vloer van de woning open breken

Kris

Reacties

Aftakken van het sanitair warm (douche - lavabo) water al zeker niet.

Ik sluit me hierbij aan. Geen aftakking van het sanitair netwerk. Het sanitair netwerk is totaal anders dan het verwarmingsnetwerk. Het sanitair netwerk dient om warm water (bijvoorbeeld heet water om te kuisen) te vervoeren en op koud water te vervoeren, die je dan naar hartelust kunt mengen om het door u beoogde doel te bereiken. Het verwarmingsnetwerk is iets totaal anders. Dat wordt gestuurd door de thermostatische kraan. Die stuurt de snelheid van het water dat door de leidingen loopt (60° ofzo bij radiatoren). Hoe meer waterdebiet, hoe warmer de radiator (hoe meer u uw kraan opendraait, hoe meer debiet de voor de radiator creëert, hoe meer de thermostaat voelt dat het te koud is, hoe meer warm water hij door de leidingen stuwt om zo algemeen meer debiet te krijgen).

 

Als u een aftakking van een andere radiator doet, dan zal het debiet over beide radiatoren verspreid zijn en zullen ze elk maar half zoveel warmte geven. Wat u kan doen: de kranen van die radiatoren maximaal zetten, en die van de andere Halfweg, zo compenseert u het debiet door de thermostaat geregeld, door het debiet geregeld door de kraan. Dat is de ene oplossing. De andere oplossing is geen aftakking maken en dus geen andere radiator plaatsen en die ene radiator volledig opendraaien en de rest halfweg. Maar dat gaat alleen als de door u besproken extra radiator in dezelfde ruimte zou komen als degene vanwaar je hem zou aftakken. Daarnaast kunnen thermostatische kranen soelaas bieden in het regelen van het waterdebiet van de radiatoren.

Het probleem bij deze 2 oplossingen? Vaak worden radiatoren zo gedimensioneerd dat ze op 80% werking zeker in de winter de ruimte warm kunnen houden (ik kan er naast zitten met mijn gok van 80%, maar ik ben zeker dat ze een zekere reservemarge voorzien). Door het halfweg draaien van alle andere radiatoren kan het dus zijn dat die niet genoeg verwarmen. Mijn eerste 2 oplossingen waren dan ook slechts theoretisch/inzichtelijke oplossingen zonder kennis van het verwarmingsnetwerk.

 

Een andere oplossing: in plaats van vertakken (parallelschakeling) kan je ze in serie plaatsen, zodat het afgekoelde stroom uit de ene radiator naar de andere gaat, om zo iets meer efficiëntie te halen. Het water dat uit de radiatoren stroomt zal denk ik nog niet teveel zijn afgekoeld waardoor dit me een reeële oplossing blijft. Echter, daardoor is de invoertemperatuur in de 2de radiator minder dan de zeg maar 60° voor de normale radiator. Hierdoor zal de efficiëntie van de 2de radiator veel minder zijn (minder warm worden) en zal u die dus moeten overdimensioneren om toch nog een evengroot rendement als de normale radiator te halen. Of nog gemakkelijker: d radiator vanwaar u dacht te vertakken omruilen voor een met een dubbel zo grote warmteopbrengst (dus een dubbel zo grote dimensie gok ik) en zo moet je niet extra leidingen gaan trekken. Het nadeel van dat laatste is dan wel dat men de warmte maar op 1 plaats heeft, niet op 2 plaatsen, wat een verlies in comfort kan opleveren in grote ruimtes.

 

Dit is wat ik denk, want ik heb geen kennis van verwarmingssystemen. U zou dit het best vragen aan een installateur. Doe zal sel raad weten. Ik gok dus dat mogelijke oplossingen zijn:

1) paralelschakeling van de extra radiator met een bestaande

2) bestaande radiator vervangen door een met grotere opbrengst

3) de serieschakeling maar dan met het inspelen op de toevoerkranen naar de radiator, om zo het debiet gelijk te houden met de andere normale niet vertakte radiators. Met als slimste systeem thermostatische kranen die zichzelf regelen.

Maar vraag toch inlichtingen aan iemand die er in tegenstelling tot mij wel verstand van heeft.

Het grootste verschil tussen SWW en CV-water is dat SWW regenwater of stadswater is die verbruikt zal worden en CV-water is dood water: het circuleert.

Wat maakt dat zo'n groot verschil?

Bij SWW heb je telkens nieuw water, met telkens nieuwe mineralen (kalk, ijzer...) die zich kunnen afzetten. Bij dood water is dit niet het geval.

 

Dus los van alle technische uitleg, kun je hiervoor alleen al geen SWW gebruiken om uw radiator te verwarmen. Want aftakken van SWW zou technisch wel mogelijk zijn, als er een retour loopt naar het buffervat/de ketel.

Oké, dus dan verwarm je je radiatoren met SWW? Dat is een constante temperatuur en constant debiet. Hoe ga je dat regelen? Elke 5 stappen gaan draaien aan het kraantje van de radiator.

Maar inderdaad, ik heb vergeten zeggen dat CV-water constant hergebruikt wordt, en SWW niet.

 

Maar in praktijk denk ik dat het onmogelijk is SWW te gebruiken om een kamer te verwarmen met een radiator...

Misschien nog een domme vraag

 

Toen ik mijn radiatoren en leidingen heb uitgebroken  voor de renovatie ben ik vergeten hoe de aansluiting was va de radiator

Als de aansluitingen aan de rechterkant zijn waar moet de rode en de blauWe.  het zijn klassieke radiatoren

 

Bedankt

 

Kris

Ik associeer rood met warm en blauw met koud. Ik denk dat de kraan aan de warme kant moet zitten. Dus ik gok dan de rode. Maar ik ken niets van het plaatsen van radiatoren, dus ik zou u echt aanraden om een professional te contacteren voor zo een vraag.

In de praktijk is dat perfect mogelijk Brecht.; op voorwaarde dat je een boiler of buffervat hebt. Je laat dan gewoon uw water circuleren. Beetje zoals met een retourleiding aan een warmwaterkraan.

Alleen zal je zien dat na een tijdje je radiator zal dichtslibben van het kalk.