pelletkachel icm zonneboiler voor klein hotel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Besten,

Met de overvloed aan informatie ben ik het spoor inmiddels een beetje bijster. Ik hoop daarom hier wat concrete informatie te vinden.

Mijn situatie is als volgt:

Een groot monumentaal pand gekocht waarbij vergunningen zijn verleend tot het bouwen van een woning met B&B. B&B bestaat uit 4 ruime studio's (max. 8 personen) en de woning is voor een huishouden van 2 personen. De studio's en een gedeelte van de woning zullen goed geisoleerd worden (box-in-box principe), de rest zal matig geisoleerd zijn wegens behoud van het karakter van het pand.

Nu dacht ik om het volgende te voorzien voor de verwarming en warm water behoefte:

15 kW hydro pelletkachel gekoppeld aan een buffervat van 825 L waarvan 220 L voor tapwater (tank in tank) en 605 L voor vloerverwarming (180m2)

Buffervat heeft 1 warmtewisselaar voor 10 m2 heatpipes (dus zonneboiler)        

Hr+ solo gasketel gekoppeld aan buffervat

Prive woning wordt verwarmd middel de pelletkachel (luchtverwarming) en vloerverwarming. De studio's worden verwarmd middel radiatoren op de gasketel (vloerverwarming hier niet mogelijk ivm behoud oorspronkelijke vloer)

 

Mijn vragen hierover:

- zal 220 L voldoende zijn voor 10 personen? Hoe snel wordt het water weer opgewarmd? Hoeveel SWW heb ik nodig voor 5 douches die tegelijk aanstaan (comfort is hier uiteraard erg belangrijk)?

- is een verswaterstation een goede optie? Heeft die dan wel voldoende debiet voor 5 douches?

- is het uberhaupt een goede opstelling? Het ecologisch aspect vinden wij belangrijk, maar hopen ook te kunnen besparen op energiekosten.

Alle op- en aanmerkingen zijn van harte welkom!

Alvast bedankt

Reacties

Beste,

 

U bent zoals de meeste mensen eigenlijk die het bos door de bomen niet meer ziet, dergelijk project vraagt een goede studie betreffende verwarming en warm water behoefte. Verswaterstations bestaan in verschillende vermogens, dus afhankelijk van de gewenste gelijktijdigheid van douchen maakt men de keuze van gewenste debiet. Bij een solvis systeem dat beschikt over een gelaagd buffervat is zelfs in te stellen wanneer en hoeveel warm water beschikbaar moet zijn. Ik zou in elk geval opteren voor een 950l vat met een verswaterstation die 36 l / min geeft. u kan ons uiteraard steeds contacteren voor meer info.