opbouw aanbouw leefveranda in houtskelet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Langs deze weg zou ik jullie advies willen over, de opbouw van mijn muur.

muur van binnen naar buiten:gyproc
osb 18mm
Pro clima Intello Luchtdichte damprem
cls 38*140 met rockwool 140mm
en nu osb of celit
Pro clima Solitex wind en waterdicht
tengellat 15mm
panlat 25mm
eternit click sidings

groetjes Kristof

Reacties

Je muur is wel redelijk dun, zo'n 25cm ongeveer, maar dit zal ook vooral door de sidings komen. Wij hebben hier bij de renovatie ook eternit sidings gebruikt op de buitenmuurisolatie en deze vallen heel goed mee. Groot voordeel is dat deze stevig zijn en geen onderhoud nodig hebben.

 

Ik heb even snel een u-wert berekeningetje gemaakt van iets dat op jouw muur zou moeten lijken. [[https://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?&d0=1.25&L0=291405494…| link ]]

 

Het valt mij op dat de isolatiewaarde (U=0,26) nog wel beter kan, misschien kan men nog spouwisolatie plaatsen ?

 

Aan de buitenkant van het skelet zou ik een houtwolplaat (celt) gebruiken zodat eventueel vocht ook naar buiten zal kunnen uitdampen, let wel dat dit geen zin heeft als er dampdichte spouwisolatie op zou komen.

 

Je moet er ook op letten dat in deze opbouw de Pro clima Intello aan de binnenzijde de luchtdichthied EN de dampdichtheid van je muur bepaalt. Het slecht afwerken van deze damprem aan bijvoorbeeld hoeken en stopcontacten kan grote gevolgen hebben, zeker als je nu of na renovatie op een luchtdicht gebouw zou mikken. En ook later bij het bevestigen van zaken aan de muur moet je hierop blijven letten. 

 

Mocht je een beter zomercomfort willen (= minder temperatuurpieken) kan je beter zware materialen in je muur gebruiken, zo kan je de rockwool vervangen door cellulose om de warmte beter op te slaan.

 

Dit is wel een hele lichte/dunne muur voor een leefruimte.

Ik zou eerder minstens 18cm dikte nemen en houtwol langs buiten. Of misschien beter (naar luchtdichting toe) een geïsoleerde leidingspouw voorzien. Want als je in dergelijke muur een stopcontact plaatst heb je daar plaatselijk wel zeer weinig isolatie + moeilijk luchtdicht te krijgen.

de vraag is natuurlijk wat er op de stedebouwkundige aanvraag staat?